Parmiddag med mattema
Datum: 2016-10-31 Tid: 11:56:00
När vi hade parmiddag hemma hos oss i början av oktober kom jag och Johan med förslaget att vi skulle börja ha middagar med ett särskilt tema, dels för att hjälpa inspirationen på traven men också för att få testa lite nya maträtter. Vi hade gjort i ordning sex lappar med olika länder där var och en av oss (vi är tre par) fick dra varsin lapp. Länderna som vi hade valt var: Frankrike, Grekland, Indien, Japan, Mexiko och Thailand. I helgen var det dags för första middagen där Elisabeth och Christian bjöd på fransk mat. Supergott!
Dukat för middag.
Förrätt: chèvre chaud (utan bröd till mig).
Huvudrätt: oxfilé provençale (vitlöksgratinerad oxfilé).
Efterrätt: chokladfondant med hallon.
Tidig frukost på jobbet
Datum: 2016-10-26 Tid: 07:31:00
Chiapudding smaksatt med kokosflingor och kardemumma, toppad med nötter, kanel, hallon och
vaniljyoghurtkvarg. En gammal Tara från 2015 som jag hittade i väntrummet fick hålla mig sällskap. :)
Torskrygg med kantareller, bacon och smörsås
Datum: 2016-10-24 Tid: 11:59:00
Det var längesen vi lagade finmiddag men i lördags lyxade vi till det lite extra. Vi öppnade en flaska champagne i fredags och kände för att laga nåt som passade till finbubbel på lördagen. Hittade receptet i nån av mammas tidningar för ett tag sen och hade suktat sen dess. Väl värt väntan, så gott!
Torskrygg med kantareller, bacon och smörsås, 4 portioner
4 bitar torskrygg à 150 g
140 g tärnat bacon
½ gul lök
150 g rensade kantareller
salt, peppar
Smörsås
3 små schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
150 g rumsvarmt smör
salt, peppar
Sätt ugnen på 175°C. Lägg torsken i en smord ugnsform. Salta och peppra. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka löken. Fräs lök och kantareller i smör. Blanda bacon, lök och kantareller och lägg ovanpå torsken. Täck över formen med aluminiumfolie och tillaga i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter.
Gör under tiden smörsåsen. Skala och finhacka lökarna. Lägg dem i en kastrull, häll i vinet och låt allt koka ihop på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt grädde och låt blandningen koka upp. Vispa ner det mjuka smöret i klickar i grytan, såsen ska inte koka. Smaka av med salt och peppar.
Servera torsken med smörsåsen och förslagsvis broccoli- och morotspuré.
Pinchos
Datum: 2016-10-18 Tid: 07:40:00
I lördags lämnade jag, Elisabeth och Kristin barn och sambor hemma och åkte till Karlstad för att shoppa och äta middag. Skönt ibland att vara ensamma, samtalen tenderar att handla om helt andra saker när det bara är vi tre. ;)
Vi hade bokat bord på Pinchos som nyligen öppnat i Karlstad. Är inget stort fan av sån belysning när man får burleska vibbar, för mörkt och för rött/rosa ljus... Svårt att ta bra bilder blir det också. Men god mat var det och väldigt smidigt att beställa och betala via appen, rekommenderas! Billigt var det också, perfekt för en annan med världens beslutsångest att kunna beställa flera olika rätter utan att det gjorde nån större skillnad prismässigt. Älskar tapas!
Vi inledde med drinkar medan vi försökte bestämma vad vi skulle äta.
Till slut bestämde jag mig för chiligryta, halloumi med salsa, stekta räkor med aioli och baconlindade dadlar.
Examensmiddag för Andreas
Datum: 2016-10-13 Tid: 11:02:00
I fredags firade vi att min storebror fått sin lärarexamen och även börjat jobba som lärare. Vi började hemma hos oss med bubbel och paket och så visade Johan lite bilder från sommarens resor. Sen knatade vi bort till stadshotellet och åt tvårätters. Fin kväll!
Jag tog skaldjursbisque med örtmarinerade skaldjur till förrätt. Grymt gott!
Till huvudrätt blev det rosastekt ankbröst med marsalasky, smörslungad savoykål och pancetta.
Krämig tonfiskgratäng
Datum: 2016-10-11 Tid: 07:44:00
I söndags slängde jag ihop den här gratängen inför ännu en jobbvecka. Fint med billig och god mat som gör sig bra i matlådan. Snabbt fixat dessutom! Jag har lite sallad vid sidan om och Johan har ris till men gratängen går ju såklart att äta precis som den är.
Krämig tonfiskgratäng, 4-6 portioner
500 g broccoli
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
4 burkar tonfisk i vatten
2 burkar lättcrème fraiche tomat och basilika
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Förväll broccolin och låt rinna av. Hacka lök och vitlök, fräs i en stor kastrull tills löken mjuknat lite. Rör ner tomatpuré och låt fräsa en stund till. Häll av vattnet från tonfisken. Blanda ner tonfisk, broccoli och crème fraichen i lökfräset. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills osten smält och fått fin färg.