Thaiinspirerad morotssoppa
Datum: 2016-09-29 Tid: 11:23:00
Innan vi åkte på semester lagade vi den här goda morotssoppan. Hade aldrig gjort morotssoppa tidigare men varit sugen på att testa. Vi utgick ifrån ett engelskt recept som jag hittade på nätet och modifierade det lite. Resultatet blev en supergod, len, krämig och smakrik soppa!
Thaiinspirerad morotssoppa, ca 4 portioner
500 g morötter
1 lök
salt, peppar
5 dl kycklingbuljong
1 burk kokosmjölk
2 msk sweet chilisås
koriander (helst färsk)
Skala morötterna och skiva dem, hacka löken. Smält en stor klick smör i en kastrull på medelhög värme. Ha i morötter och lök, krydda med salt och peppar, och fräs i ca 15 minuter (rör om några ggr under tiden) tills morötterna mjuknat. Ha i buljong, kokosmjölk och sweet chilisås. Koka upp, sänk sedan värmen och låt stå och puttra tills grönsakerna är helt mjuka och vätskan reducerats lite, ca 40 minuter. Mixa sedan soppan slät med stavmixer. Ställ tillbaka på plattan och späd ev. med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och toppa med hackad koriander vid servering.
Servera gärna med en klick yoghurt eller crème fraîche och ringla ev. över lite extra sweet chilisås.
Paradise
Datum: 2016-09-27 Tid: 20:19:00
Här kommer fler bilder från Maldiverna. Vi bodde på ett guesthouse, Aveyla Manta Village, och trivdes hur bra som helst. Nytt och fräscht, lugnt och skönt och supertrevlig personal. Rekommenderas varmt!
Eftersom vårt inrikesflyg blev inställt pga. att flygplanen var trasiga (!) missade vi flyget hem. I stället blev vi transporterade till en lyxresorten The Paradise Island där fick vi spendera ett dygn i väntan på nästa flyg hem. Vi kunde ganska snabbt konstatera att vi trivdes betydligt bättre på det guest house vi bodde innan. Lyx i all ära men man tröttnade redan efter bara några timmar. Gick inte att sola för att det var så varmt och fläktade inte alls eftersom man hade byggt en vall för att stoppa vågorna. Vi blev rastlösa ganska snabbt och fördrev tiden med att dricka drinkar i väntan på den speedboat som skulle ta oss till Malé, huvudstaden på Maldiverna, där vi skulle ta flyget till Istanbul och sen vidare därifrån till Arlanda.
Här kommer några bilder från The Paradise Island Resort:
Maldiverna
Datum: 2016-09-22 Tid: 15:40:00
Efter ett dygns resande kom vi äntligen fram i lördags eftermiddag. Hello paradise! Det är så vackert att man blir mållös. Och det bästa av allt är att vi inte åker hem förrän på söndag kväll så har flera dagar kvar att njuta. Vilket är precis vad jag gör. Solar, badar, gungar, läser, tar promenader längs stranden och bara försöker ta tillvara på varenda sekund. 30 grader varmt, både på land och i vattnet. Igår såg vi delfiner, bara en sån sak. Ska försöka mig på det här med att snorkla också, ska visst va riktigt häftigt här!
Här kommer ett bildregn:
Förmiddagsfika
Datum: 2016-09-14 Tid: 08:57:00
Krämig kål- och grönsaksgratäng med bacon
Datum: 2016-09-01 Tid: 09:20:00
Vi har köpt en ny servis som vi invigde i fredags. Det blev en krämig gratäng med massa nyttigheter och godsaker i. När inspirationen tryter brukar vi försöka utgå ifrån veckans erbjudanden på Ica. Så gjorde vi även i fredags och resultatet blev riktigt lyckat! Passade även på att göra en ny laddning i söndags där vi bytte ut bacon mot kycklingkebab, också gott och bra matlådemat.
Krämig kål- och grönsaksgratäng med bacon, ca 4 portioner
2 stora morötter
1 squash
½ purjolök
¼ vitkålshuvud
2 vitlöksklyftor
1 paket tärnat bacon
1 dl grädde
1 burk lättcrème fraiche franska örter
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skiva morötterna och squashen. Strimla vitkålen och purjolöken, hacka vitlöken. Fräs i en stor stekpanna eller kastrull tills grönsakerna mjuknat lite. Stek under tiden baconet i en annan panna, låt rinna av på hushållspapper. Blanda ner grädde och crème fraiche i grönsaksfräset. Låt koka ihop en stund. Rör sedan ner baconet. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills osten smäll och fått färg.