Baby shower
Datum: 2018-11-19 Tid: 07:07:00
I lördags blev jag överraskad med baby shower av mina favorittjejer. Det visade sig att Johan hade ljugit för mig mest hela dagen... och att vi inte alls skulle göra det han hade sagt. Hungrig och lite smågrinig kom jag äntligen hem efter att ha uträttat x antal ärenden på stan - och möttes av det här. I vanliga fall gillar jag verkligen inte överraskningar men det här... Blev så rörd och känner mig otroligt lyckligt lottad som har så fantastiska människor i mitt liv! ♥ Märks att de känner mig för tjejerna hade fixat LCHF-pajer, mitt favoritfika och styrt upp lekar som passade mig perfekt. För att inte tala om blöjtårtan som Pernilla hade gjort, RÄVEN! ♥ Så mycket kärlek till er allihop, TACK!
Inser att jag visst inte berättat här på bloggen, men jag och Johan ska bli föräldrar i början av nästa år. Det bor en liten myra i min mage som beräknas komma ut i månadsskiftet januari/februari. Och så har vi köpt hus också, och skaffat katt... 2018 har minst sagt varit ett händelserikt år och jag skulle inte kunna vara lyckligare!
Kycklinggratäng med curry och mango chutney
Datum: 2018-11-19 Tid: 06:55:00
December och julledighet närmar sig med stormsteg men än behövs det matlådor. Igår gjorde jag den här busenkla och snabbfixade kycklinggratängen med sånt jag hittade hemma. Älskar att vi numer har stor kyl och frys och kan bunkra upp ordentligt, finns alltid massor att välja på!
Kycklinggratäng med curry och mango chutney, 4 portioner
500 g kyckklingfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 påse wokmix á 500 g
2½ dl grädde
2 dl crème fraiche
1 msk kycklingfond
2-3 msk mango chutney
1 tsk riven färsk ingefära
salt, peppar
curry
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Hacka löken och stek tillsammans med färsen i lite matfett. Pressa i vitlöksklyftan och ha i wokmixen. Låt fräsa ihop i några minuter. Tillsätt sedan grädde, crème fraiche, kycklingfond, mango chutney och ingefära. Låt koka ihop. Smaka av med salt, peppar och curry. Häll över i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Kyckling i basilikasås med granatäpple
Datum: 2018-11-16 Tid: 07:28:55
Kycklingrecept kan man aldrig få för många av! Går ju verkligen att variera i all oändlighet. Innan jag träffade Johan åt jag inte så mycket kyckling, i alla fall inte under studenttiden, men sen vi blev tillsammans har det blivit desto mer eftersom kyckling var det Johan oftast lagade när han var ensam. Själv frossade jag mest i lax... Det här receptet hittade jag i senaste numret av Mer Smak (Coop), blev inte alls så dumt! Det var Johan som fixade i ordning såsen och han missade att vi hade nästan dubbelt så mycket kycklingfilé så det blev lite snålt med sås (säger såsälskaren). Tyckte inte att granatäppelkärnorna tillförde särskilt mycket utan tänker att man lika gärna kan använda nötter eller annan crunchig topping om man föredrar det.
Kyckling i basilikasås med granatäpple, 4 portioner
500 g kycklingfilé
salt, svartpeppar
5 dl crème fraîche
1 kruka basilika, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, pressad
½ citron, finrivet skal
granatäppelkärnor
Sätt ugnen på 200°C. Skär kycklingfiléerna i avlånga bitar. Lägg i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Blanda crème fraiche med finhackad basilika (spara ev. några blad till garnering), vitlök och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Strö över granatäppelkärnor och basilikablad. Avsluta med att dra ett varv med svartpepparkvarnen.
Servera med valfria tillbehör.
Högrevsgryta med syrad grädde och sambal oelek
Datum: 2018-11-10 Tid: 23:29:00
Vi har en hel del närproducerat kött i frysen. Eftersom jag är gravid, och gillar mitt kött sådär härligt rosarött, har det inte blivit att vi tillagat någon av de finare köttdetaljerna så ryggbiffen får snällt vänta tills bebisen har kommit. Däremot fick vi användning av ett stycke högrev idag som vi gjorde en supergod gryta på, vilket passade alldeles utmärkt den här regngråa lördagen. Receptet kommer från Arla, busenkelt och jättegott!
Högrevsgryta med syrad grädde och sambal oelek, 4-6 portioner
800 g högrev
2 gula lökar
1 röd paprika
smör att steka i
salt, peppar
5 dl vatten
1½ msk oxfond
1 msk sambal oelek
2 morötter
2 dl syrad grädde eller smetana
1 dl mellangrädde
persilja
Putsa köttet och skär i mindre bitar. Skiva löken och paprika tunt. Bryn lök och paprika i smör i en stor gryta. Bryn sedan köttet, krydda med salt och peppar. Häll på vatten, fond och sambal och låt koka upp. Låt sedan sjuda under lock på svag värme i ca 2 h tills köttet är mört. Skiva morötterna och lägg i grytan tillsammans med grädden och låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med persilja och ev. mer salt och peppar.
Servera med valfria tillbehör, t.ex. broccoli (eller potatis för den som gillar det).