Torskgryta med sweet chilisås
Datum: 2019-07-20 Tid: 09:17:00
Livet som småbarnsförälder innebär att jag varken hinner eller kommer ihåg att lägga upp recept. Den här torskgrytan gjorde jag för några veckor sen och den blev SÅ god! Tror jag gjorde ungefär såhär...
Torskgryta med sweet chilisås, 4 portioner
600 g torskfilé
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
3 msk fiskfond
2½ dl grädde
1 dl vitt vin
3 msk sweet chilisås
1 msk provencalska örtkryddor
250 g sojabönor
salt, peppar
Skär torsken i mindre bitar och lägg åt sidan. Skala och hacka löken. Finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en gryta och fräs i några minuter. Häll på vatten och fond och låt koka upp. Tillsätt grädde, vin, sweet chilisås och örtkryddor och låt koka ihop. Lägg ner torsken och sjud på svag värme i 5 minuter. Ha sedan i sojabönorna och ta av från värmen. Smaka av med salt och peppar.
Ostfrallor
Datum: 2019-07-14 Tid: 12:50:01
Har visst glömt att lägga upp receptet på ostfrallorna jag gjorde för ett tag sen. Här kommer det.
Ostfrallor, 6-8 st
2 ägg
1 dl mandelmjöl
2 msk naturell färskost
1 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1½ tsk bakpulver
en nypa salt
brödkryddor
2 dl riven ost + lite extra till topping
valfria frön
Sätt ugnen på 225°C. Vispa äggen hårt med elvisp. Blanda övriga ingredienser förutom osten och rör ner i äggvispet, blanda ordentligt. Rör sedan ner osten och låt svälla. Forma sedan till 6-8 bollar och lägg på en plåt klädd med
bakplåtspapper. Toppa med lite mer riven ost och frön. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills frallorna fått fin färg.
Broccoligratäng
Datum: 2019-07-02 Tid: 07:55:00
”Varför gör jag inte broccoligratäng oftare?” var min första tanke efter att jag hade gjort den här. Så gott ju och perfekt sätt att få användning för bortglömda lökhalvor och liknande i kylen. Vi åt den tillsammans med en vegofärssås som jag slängde ihop men funkar egentligen lika bra att äta som den är med, kanske med lite sallad och en klick crème fraiche till.
Broccoligratäng
500 g broccoli
1 pkt frysta sojabönor
1 lök (röd eller gul)
2 ägg
2½ dl grädde
salt, peppar
150 g fetaost
Sätt ugnen på 225°C. Förväll broccolin och dela i mindre bitar. Hacka löken. Lägg broccoli, sojabönor och lök i en ugnsform. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över grönsakerna. Smula över fetaost och gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills gratängen stelnat och fått fin färg.
Halloumigryta med curry
Datum: 2019-07-02 Tid: 07:40:00
Vi fortsätter att äta alltmer vegetariskt här hemma. Känns bra för samvetet förstås men också för att det är så gott! Halloumi är som sagt en gemensam favorit och får ofta vara med i grytor och liknande för att få det lite matigare (och godare - lite ost behövs alltid ;)).
Halloumigryta med curry, 4 portioner
2 pkt halloumi
2 tsk curry
2 krm örtagårdskryddor
2 vitlöksklyftor
1-2 krm cayennepeppar
1 burk kokosmjölk
2 dl crème fraiche
2-3 msk mango chutney
250 g förvälld broccoli
1 pkt frysta sojabönor
1 banan
salt, peppar
koriander
Förväll broccolin om den är fryst .Skär halloumin i tärningar och stek i lite rapsolja tills de fått färg. Krydda med curry, örtagårdskryddor och cayennepeppar och pressa över vitlöken. Häll på kokosmjölk, crème fraiche och mango chutney. Låt koka upp. Rör ner broccoli och sojabönor och låt puttra i 5-10 minuter tills broccolin är mjuk. Stäng av värmen. Skiva bananen och blanda i den. Smaka av med salt, peppar och koriander.