Torskgratäng med pesto
Datum: 2020-02-28 Tid: 15:31:00
Förra veckans matlådefix. Enkel och god vardagsmat för hela familjen.
Torskgratäng med pesto, 4 portioner
400 g torskfilé
1 gul lök
3 morötter
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3-4 msk röd pesto
8 bollar fryst spenat
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Tina fisken och skär i kuber. Lägg åt sidan. Skiva morötterna och lägg i en ugnsform. Ringla över lite olja och ställ in i ugnen under tiden den blir varm. Hacka löken och fräs i lite olja i en kastrull. Slå på grädde och mjölk och koka upp. Rör ner peston och ha i spenaten. Låt den tina i såsen. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut morötterna ur ugnen och blanda ner torskbitarna. Krydda med salt och peppar. Häll på såsen och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Glutenfri smulpaj
Datum: 2020-02-28 Tid: 15:27:00
Bakar ofta utan gluten i vanliga fall och med glutenallergiker på besök för några helger sen var det såklart givet att bjuda på fika som alla kunde äta. Höftade ihop en smulpaj som inte alls blev dum! Gjorde ungefär såhär:
Glutenfri smulpaj
Smuldeg:
150 g kallt smör
2,5 dl mandelmjöl
2 msk solroskärnor
2 msk kokosflingor
0,5 dl strösocker
Fyllning:
500 g frysta hallon/blåbär
0,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
200 g vaniljkvarg
en nypa vaniljpulver
Smuldeg:
150 g kallt smör
2,5 dl mandelmjöl
2 msk solroskärnor
2 msk kokosflingor
0,5 dl strösocker
Fyllning:
500 g frysta hallon/blåbär
0,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
200 g vaniljkvarg
en nypa vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Hyvla smöret och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Lägg bären i en pajform. Strö över socker och potatismjöl och blanda runt. Fördela smuldegen ovanpå och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått fin färg.
Vispa grädden och vänd ner vaniljkvarg och vaniljpulver. Servera till pajen.
Grön soppa med sojabönor och spenat
Datum: 2020-02-16 Tid: 22:19:00
Glömt att lägga upp receptet på den här soppan som jag gjorde i höstas. Lättlagad, nyttig, billig och jättegod!
För 4 portioner:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk olivolja
1 ask frysta sojabönor, 250 g
4 dl vatten
1 dl mjölk
1½ msk grönsaksfond
5 puckar fryst spenat
½ dl färskost
salt, peppar
Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i olja i en kastrull. Blanda ner de frysta bönorna och häll på vatten, mjölk och fond. Låt koka 5 minuter. Rör ner spenaten och koka ytterligare någon minut tills den tinat. Mixa soppan och rör ner färskosten. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med en klick crème fraîche.