If you don't want my peaches, please don't shake my tree
Datum: 2011-07-31 Tid: 22:05:38
Pizza delivery?
Datum: 2011-07-31 Tid: 17:31:32
Idag skulle jag kunna döda för en sån här, men jag har inga kontanter hemma och att gå och köpa en pizza finns inte ens på kartan. (Har ingen bil hemma.) Ingen onlinepizza går att beställa i lilla Arvika heller. Vi kan väl säga som så att jag mår som jag förtjänar, men det var en riktigt rolig kväll igår! Tyvärr känns det inte lika roligt idag, och det lär inte kännas särskilt kul 05.00 i morgon bitti heller när klockan ringer. Det kostar att ligga på topp.
Krämig kasslergratäng med broccoli och champinjoner
Datum: 2011-07-25 Tid: 15:42:44
Den här kasslergratängen bjöd mamma på för ett tag sen. Det var ett eget litet hopkok med inspiration hämtad från Matklubben. Verkligen supergott! Finfin vardagsmat som varken är svår eller särskilt tidskrävande.
I onsdags åkte mamma och pappa till Turkiet så jag är katt- och husvakt i två veckor. Snacka om att ha valt rätt veckor att åka utomlands! Det har i princip regnat ända sen de åkte. Fast det gör väl inte så mycket egentligen, för i helgen har jag varit på bio (Harry Potter ♥), haft TV-spelskväll med Karin och sett x antal filmer med Carl. Optimalt film- och mysväder!
I onsdags åkte mamma och pappa till Turkiet så jag är katt- och husvakt i två veckor. Snacka om att ha valt rätt veckor att åka utomlands! Det har i princip regnat ända sen de åkte. Fast det gör väl inte så mycket egentligen, för i helgen har jag varit på bio (Harry Potter ♥), haft TV-spelskväll med Karin och sett x antal filmer med Carl. Optimalt film- och mysväder!
Krämig kasslergratäng med broccoli och champinjoner, 4-6 portioner
600 g kassler
4-5 färska champinjoner
400 g broccoli
3 dl vispgrädde
2 msk senap
2 msk chilisås
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
1 dl ost (gärna med mycket smak)
Sätt ugnen på 225°C. Strimla eller skär kasslern i skivor. Skiva champinjonerna. Hetta upp en stekpanna och fräs kassler och champinjoner tills kasslern fått lite färg och champinjonerna vattnat ur sig. Lägg över i en ugnsfast form. Koka broccolin i några minuter tills den är nästan mjuk. Låt rinna av och lägg sedan över i formen. Vispa grädden ganska hårt och blanda ner senap och chilisås. Pressa ner vitlöksklyftorna och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över kasslern, svampen och broccolin. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills osten fått fin färg.
Servera med sallad och pasta eller potatis.
Sommarfrukost
Datum: 2011-07-20 Tid: 09:24:37
Filébuffé på Statt
Datum: 2011-07-17 Tid: 22:52:53
Första tallriken. Gooood potatisgratäng under fantastisk bearnaisesås.
Filé x 4: kycklingfilé, fläskfilé, lammfilé och oxfilé.
Fetaostsallad och potatissallad med dressing.
I onsdags var jag som sagt på filébuffé på Statt. Pappa var på avskedsmiddag med jobbet inför semestern så mamma passade på att bjuda mig och Andreas. Så gott! Men det var faktiskt ännu bättre förra året {länk}. Då fanns det lax och räkor, och en helt underbar tryffelsås. I år fanns det visserligen en nykomling i form av lammkorv med soltorkade tomater och parmesan som verkligen inte gick av för hackor... Fanns även foccaccia med oliver, tokgott! Och mätt blev jag. Jag och mamma delade dessutom på en flaska rött, för vad passar väl bättre än ett gott rödvin till en fin filébuffé?
Skinkrullar med ost- och nektarinfyllning
Datum: 2011-07-14 Tid: 23:12:37
Här kommer receptet på skinkrullarna jag gjorde till mig och mamma förra veckan. Ingen av oss ville stå i köket längre än nödvändigt, så därför blev det snabbast möjliga semestermys {länk} med god plockmat. Rullarna var godast dagen efter. Då hade smakerna kommit fram ordentligt, så de kan med fördel förberedas i god tid. Receptet kommer från Arla.
Är inne i en dålig bloggperiod, det är ju sommar! Dagarna är fyllda med antingen jobb, fest eller mys – eller alltihop! Igår jobbade jag, sen var jag på filébuffé på kvällen och efteråt blev det utgång och drinkar på Bryggan. Livet är en fest och jag är lycklig!
Är inne i en dålig bloggperiod, det är ju sommar! Dagarna är fyllda med antingen jobb, fest eller mys – eller alltihop! Igår jobbade jag, sen var jag på filébuffé på kvällen och efteråt blev det utgång och drinkar på Bryggan. Livet är en fest och jag är lycklig!
Skinkrullar med ost- och nektarinfyllning, 8 st
8 stora skivor rökt skinka
1 nektarin
75 g ädelost
250 g naturell keso
Dela och kärna ur nektarinen. Skär i små tärningar. Smula sönder osten. Blanda keso, ost och frukt. Fördela blandningen på skinkskivorna och rulla ihop. Låt gärna vila i kylen en stund innan servering.
Tips: Använd smaksatt keso (t.ex. feta/oliv) i stället för naturell + ädelost.
8 stora skivor rökt skinka
1 nektarin
75 g ädelost
250 g naturell keso
Dela och kärna ur nektarinen. Skär i små tärningar. Smula sönder osten. Blanda keso, ost och frukt. Fördela blandningen på skinkskivorna och rulla ihop. Låt gärna vila i kylen en stund innan servering.
Tips: Använd smaksatt keso (t.ex. feta/oliv) i stället för naturell + ädelost.
Semesterfirande (för vissa...)
Datum: 2011-07-11 Tid: 16:01:24
I fredags gick mamma på semester. Eftersom pappa jobbade 14-02 firade vi själva med god plockmat.
Jag firade att jag (efter många om och men...) fick vara ledig i helgen.
Goda kex och ostar.
Färskt bröd, marinerade champinjoner, soltorkade tomater, svarta oliver och vindruvor.
Jag gjorde skinkrullar med två olika sorters fyllning: skaldjursröra och kesoröra med ädelost och nektariner.
Perfekt mat en ljummen sommarkväll till ett glas rött.
Torsdagslunchen med pappa på Skeppet
Datum: 2011-07-09 Tid: 12:46:06
Den bruna maten. Ser ju inte direkt gott ut, men skenet bedrar.
Det färgglada hade jag på en liten assiett bredvid. Diverse godsaker från salladsbuffén.
Närmast i bild är det nån vitlöksmarinerad ost. Sen hittade jag soltorkade tomater, nom!
Pappas arbetarfingrar gick en jämn match mot smörpaketet som till sist blev tvunget att vika ner sig.
Grabbfest
Datum: 2011-07-07 Tid: 15:30:13
Förra helgen festade jag med mina favoritkillar.
Jag & Henke på balkongen.
"Heeeeeey!" Nån försökte ändra ordningen i Spotifykön. Oskriven lag – inte okej!
Hahaha, mina fina underbara!
Några bilder från i lördags. Trivs så bra med grabbgänget, har så vansinnigt roligt varje gång! Blev en ovanligt ösig kväll till på köpet, har några helfestliga videoklipp där killarna bjuder på sköna dansmoves... Dem ska jag nog inte lägga upp här, det räcker med att de finns tillgängliga på Facebook.
Idag skulle ha varit min lediga dag, men fick hoppa in och jobba extra några timmar. Efter jobbet bjöd pappa på lunch och om sisådär en timme ska jag ner på stan och träffa Karin och Flacken för en fika. I morgon jobbar jag till 16, sen blir det troligtvis myskväll med mamma för att fira att hon går på semester. Skulle varit ledig i helgen, men ska in och jobba stängning på lördag igen, sen kan det mycket väl bli SingStar-kväll med ett skönsjungande gäng. Jag trodde studentlivet skulle bli hemskt mycket festande, men det är snarare nu när jag är hemma som jag är ute varenda helg. Det har varit fest varje helg sen jag kom hem, och ett och annat glas vin till maten mitt i veckan. Och nu när jag börjat mitt sommarvikariat på Coop varvas det med en hel massa jobbande också. Älskar sommaren, livskvaliteten höjs alltid några snäpp!
Jag har förresten hittat en ny mellanmålsfavorit som jag ska försöka hinna ta bild på nästa gång, innan jag hunnit äta upp det. Nu ska jag sätta mig i soffan en stund innan det är dags att cykla ner till stan igen. Puss på er!
Idag skulle ha varit min lediga dag, men fick hoppa in och jobba extra några timmar. Efter jobbet bjöd pappa på lunch och om sisådär en timme ska jag ner på stan och träffa Karin och Flacken för en fika. I morgon jobbar jag till 16, sen blir det troligtvis myskväll med mamma för att fira att hon går på semester. Skulle varit ledig i helgen, men ska in och jobba stängning på lördag igen, sen kan det mycket väl bli SingStar-kväll med ett skönsjungande gäng. Jag trodde studentlivet skulle bli hemskt mycket festande, men det är snarare nu när jag är hemma som jag är ute varenda helg. Det har varit fest varje helg sen jag kom hem, och ett och annat glas vin till maten mitt i veckan. Och nu när jag börjat mitt sommarvikariat på Coop varvas det med en hel massa jobbande också. Älskar sommaren, livskvaliteten höjs alltid några snäpp!
Jag har förresten hittat en ny mellanmålsfavorit som jag ska försöka hinna ta bild på nästa gång, innan jag hunnit äta upp det. Nu ska jag sätta mig i soffan en stund innan det är dags att cykla ner till stan igen. Puss på er!
Mandeltårta med vit chokladkräm
Datum: 2011-07-05 Tid: 20:06:42
Det blev visst inget tårtrecept igår. Var helt enkelt för trött och för ovanlighetens skull somnade jag i soffan framför Leila bakar, vilket tyvärr gjorde att jag hade svårare än vanligt att somna i natt. Det kändes på jobbet idag om vi säger så, ett tag trodde jag nästan att jag skulle somna ståendes. Nog om det, här kommer receptet jag skrivit om tidigare. Gjorde den här tårtan till midsommar i kombination med mammas födelsedag. Inspirationen hittade jag hos Allt om Mat med vissa modifieringar. Bottnen blir sådär seg och härlig – för att inte tala om chokladkrämen! Skrapade ur varenda liten droppe med mitt favoritredskap slickepotten...
Enligt receptet blir det en rund tårta, men jag var för lat (och hade lite tidsbrist) så därför hällde jag all smet i en långpanna i stället och gjorde en rektangulär botten som jag delade på mitten sen. Resultatet blir inte lika tjusigt, men det är ett lite lättare och snabbare sätt att göra bottnarna. Tårtan går bra att göra i förväg och frysa, den tinar på ca 30 minuter. Lägg annars ihop tårtbottnar och fyllning i god tid före servering.
Enligt receptet blir det en rund tårta, men jag var för lat (och hade lite tidsbrist) så därför hällde jag all smet i en långpanna i stället och gjorde en rektangulär botten som jag delade på mitten sen. Resultatet blir inte lika tjusigt, men det är ett lite lättare och snabbare sätt att göra bottnarna. Tårtan går bra att göra i förväg och frysa, den tinar på ca 30 minuter. Lägg annars ihop tårtbottnar och fyllning i god tid före servering.
Mandeltårta med vit chokladkräm
Bottnar
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Chokladkräm
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
150 g vit choklad
100 g kallt smör
Garnering
jordgubbar el. andra bär
mandelspån
Sätt ugnen på 175°C. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Rita en rundel, cirka 25 centimeter i diameter, på varje papper. Pensla rundlarna med smält smör och pudra med mjöl. Riv mandelmassan grovt (det går lättast om den är kylskåpskall). Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelmassan. Bred ut smeten i rundlarna och grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, i ca 12–15 minuter. (Har du varmluftsugn kan båda bottnarna gräddas samtidigt.) Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, den får inte koka. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen. Tärna smöret och vispa ner det lite i taget. Låt krämen kallna och ställ sedan in i kylen så den stelnar ytterligare.
Bred krämen mellan bottnarna. Rosta mandelspånen i en torr och het panna. Garnera tårtan med bär och mandelspån.
Somrig marängsviss
Datum: 2011-07-03 Tid: 22:48:52
Somrigt kvällsfika som känns lite lyxigt i all sin enkelhet.
Then it explodes into this enormous collage
Datum: 2011-07-03 Tid: 22:40:21
Här har det visst varit lite tyst i helgen. Har helt enkelt inte haft tid. I fredags jobbade jag som sagt till stängning, sen jobb till kl. 16 igår och direkt hem för att äta, duscha och göra mig i ordning för fest med grabbarna. Och vilken fest sen! Idag har jag bara degat, ätit fläskfilé och potatissallad {länk} till middag (fin bakismat!) i väntan på ännu en jobbvecka. Klockan ringer 04.55 i morgon. Inte mycket till uppvilande nu i helgen, men känner mig ändå förhållandevis bra. Mår som jag förtjänar. Bra alltså.
I morgon ska jag försöka hinna med att lägga upp receptet på tårtan jag bakade på midsommar. Bjuder på en skön låt så länge. Känner mig underbart nördig när jag erkänner att den går på repeat här hemma. Två flugor i en smäll ju: skönt beat och lärorikt. Alltid varit fascinerad av hjärnan. Och universum.
I morgon ska jag försöka hinna med att lägga upp receptet på tårtan jag bakade på midsommar. Bjuder på en skön låt så länge. Känner mig underbart nördig när jag erkänner att den går på repeat här hemma. Två flugor i en smäll ju: skönt beat och lärorikt. Alltid varit fascinerad av hjärnan. Och universum.
Sallad med grillad fläskfilé
Datum: 2011-07-01 Tid: 12:09:22
Grillade fläskfilé på jobbet i onsdags och köpte med mig lite hem. Slängde ihop en god sallad till middag i sommarvärmen igår och toppade med skivad fläskfilé för att göra den lite matigare. Sen ringlade jag över vitlöksdressing och rosépeppardressing. Den sistnämnda hade jag aldrig testat förut, men den var riktigt god. Passade fint till fläskfilén.
Nu sitter jag och väntar på att det ska bli dags att knata iväg till jobbet. Stänger i kväll, så är inte hemma förrän vid 21.30. Sen blir det stängning i charken i morgon igen, men då är jag hemma redan runt 16.30. Då blir det mat, dusch och sen iväg på fest. Längtar tills i morgon!
Vad ska ni göra i helgen?