Mac & cheese
Datum: 2011-09-28 Tid: 21:34:34
När orken tryter (och det är extrapris på falukorv) brukar jag göra macaroni and cheese {länk}. Lätt som en plätt, och lagom mycket ost för att trösta om man är ledsen eller peppa när man behöver pluggmotivation.
Och för er som undrat: Jag läser andra året på logopedprogrammet i Göteborg. I morse hade jag tenta i Kognitions- och kommunikationspsykologi (tack för lyckönskningarna, hoppas att de hjälpte!). I morgon börjar en ny kurs, Neurologi och psykiatri, plus att jag som sagt ska ha anförande i en kurs som löper parallellt under terminerna där man bl.a. jobbar med den egna rösten och så småningom även kommer att få träna på att hjälpa andra. Det är en hel del medicin, blandat med språk och psykologi. Nu vet ni det. :)
Nu ska jag ta en värktablett och krypa ner under täcket. De senaste veckornas otaliga promenader har visst resulterat i en inflammerad häl. Det är nog dags att köpa nya skor... Värker så jag håller på att bli tokig, lika bra att försöka sova bort det. Och en bra anledning att försöka börja sova på nätterna...
Längtar ut
Datum: 2011-09-27 Tid: 12:35:12
Den här låten {länk} är det som får mig att orka upp på morgonen...
I know it's over, and it never really began
but in my heart, it was so real
but in my heart, it was so real
A walk to remember
Datum: 2011-09-26 Tid: 22:57:33
Jag är för övrigt mitt uppe i tentapluggande. Önskar att jag kunde säga att jag är en oerhört flitig student som grävt ner mig totalt i studierna, men jag har så mycket annat i huvudet – så många andra tankar som snurrar – att jag inte klarar av att fokusera mer än några minuter åt gången. Lite ironiskt att vi läser om just kognition där bl.a. uppmärksamhet är ett av ämnena som berörs. Ett annat ämne är hur emotioner påverkar våra beslut och handlingar. Svårt att hindra tankarna från att vandra iväg med andra ord, när till och med kurslitteraturen kickar igång associationsbanorna... Hur som helst, när jag blir sådär stirrig och rastlös finns det bara en sak som hjälper: att gå en riktigt snabb promenad. Det gjorde jag i morse när jag vaknade. Somnade runt 03.00 i natt och kl. 8 var jag på väg ut i morgondiset. Fråga mig inte hur jag kunde vara så pigg, mina sovvanor är ett fortsatt mysterium. På onsdag morgon är det dags för tenta, sen på torsdag drar nästa kurs igång och på eftermiddagen ska jag hålla ett muntligt anförande inför helklass i en riktig föreläsningssal (där åhörarna sitter lite högre upp alltså). Kan inte påstå att jag längtar, särskilt inte med tanke på det sammanbrott jag fick förra gången. Herregud... Och det var inte ens för att jag var nervös utan för att... ja. Men sen, SEN, ska det firas!
Ett litet icke-matrelaterat inlägg, men jag kommer knappt ens ihåg att äta just nu.
Smördegsinbakad kassler
Datum: 2011-09-26 Tid: 08:35:42
Jag bad ju er att gissa vad det här var för något. De flesta av er var överens om att det var något i stil med kassler/skinka- och broccolipaj. Inte alls dumt gissat. Det hade nog jag också gissat på om jag bara sett bilden. Särskilt med tanke på att jag skulle kunna äta paj alla dagar i veckan. Men det var faktiskt inte paj. Och inte broccoli heller, även om det ser ut så. Det gröna på bilden är örter i form av persilja och gräslök. Att det är kassler har ni däremot helt rätt i, för det ska nämligen föreställa smördegsinbakad kassler. Blev så sugen efter att ha sett Camilla göra det. Det bästa av allt är att man med minsta möjliga ansträngning får till en riktigt god middag. Perfekt till fredagsmyset!
Smördegsinbakad kassler, 3-4 portioner
1 rulle färsk smördeg
400 g kassler
200 g crème bonjour (valfri smak, t.ex. grekisk vitlök)
2 dl crème fraiche
hackade örter (t.ex. gräslök och persilja)
salt, peppar
1 ägg till pensling
Sätt ugnen på 200°C. Tärna kasslern och blanda med färskost, crème fraiche och örter. Smaka av med salt och peppar. (Var försiktig med saltet, kasslern är salt i sig.) Rulla ut smördegen i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Fördela röran som en sträng i mitten. Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop. Pensla resten av degen och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills degen fått en fin gyllene färg.
Servera med sallad.
Gissa maten!
Datum: 2011-09-23 Tid: 20:32:45
Vad tror ni att det här är?
Förutom gott då...
Mysigt?
Datum: 2011-09-22 Tid: 14:26:38
Lös hudflik + att jag lyckades skära rakt igenom toppen av nageln
och fixade ett köttigt sår under. Mental high five!
Äppelpaj med smultopping
Datum: 2011-09-21 Tid: 23:51:09
Här kommer receptet på äppelpajen jag och Peter gjorde i måndags. Barnsligt lätt att göra, och lika barnsligt gott att äta. Passar utmärkt med någon av de svenska äppelsorterna som finns att köpa i affärerna nu (om man inte har ett eget äppelträd förstås, det vore ju det optimala). Receptet hittade jag hos Emelie, och gjorde några yttepyttesmå förändringar.
Äppelpaj med smultopping
4-5 syrliga äpplen
smör
kanel
kardemumma
vaniljsocker
Smultopping
150 g smör
2½ dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ dl strösocker
3-4 msk sirap
en nypa salt
Sätt ugnen på 200°C. Skiva äpplorna. Stek dem i en klick smör tillsammans med kanel, kardemumma och vaniljsocker. Häll över i en ugnsfast form. Gör smultoppingen genom att smälta smöret och blanda det med havregryn, mjöl, socker, sirap och salt. Rör ihop till en grynig massa. Strö smultoppingen över äpplena och ställ in i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills ytan är gyllene och äpplena mjuka.
Servera med vaniljsås eller vaniljvisp.
En olycka händer så lätt
Datum: 2011-09-20 Tid: 23:03:34
Aj. Som. Fan.
I går testade jag ett nytt recept som jag hittade för nån dag sen. Det blev jättegott och tog ingen tid alls att svänga ihop. Recept kommer! I kväll åt jag resterna som blev över från igår. Skulle bara fixa till en sallad i all hast, och så var olyckan framme. I stället för att hacka sallad högg jag mig rakt i tummen i stället. Med betoning på högg. Kniven fastnade. Och jag som funderat på om den kanske började bli slö och behövde slipas... Precis innanför nageln träffade jag. Blodet forsade, som det alltid gör när man skär sig i fingrarna. Nu har jag plåstrat om såret och hela tummen bultar. Vågar inte ta av och titta hur det ser ut. Så går det när man försöker va snabb och samtidigt har tankarna på annat håll...
Underbara måndag
Datum: 2011-09-19 Tid: 19:08:14
Idag har jag haft en helt fantastisk dag! Bättre start på veckan hade jag inte kunnat önska mig.
Efter morgonens föreläsning åkte jag hem till min kompis Peter och bakade syndigt god äppelkaka.
Peter packade med sig kaka och vaniljsås och så köpte vi med oss kaffe på ett fik i närheten.
Sen satte vi oss på en brygga i hamnen och dukade fram godsakerna.
Solen i ögonen, vind i håret och en tallrik äppelkaka i handen. Lycka!
Första tuggan.
Fina hamnen, fina solen, fina vän! Kan inte alla veckor börja såhär bra?
Estrella Double Red Onion & Sourcream
Datum: 2011-09-18 Tid: 18:42:59
I fredags testade jag Estrellas senaste tillskott. Trots att de recensioner jag läst hade sågat dem totalt var jag tvungen att testa. Det skulle jag aldrig ha gjort. Usch, de var verkligen inte goda! Vet inte riktigt hur jag ska beskriva smaken. Syntetiskt? Krävdes en himla massa dipp för att få i sig dem... Kommer definitivt inte köpa dem igen, och jag råder även er att låta bli. Om ni inte, precis som jag, känner att ni måste stilla nyfikenheten förstås. Men kom inte och säg att jag inte varnade er!
Fazer fyller 120 år
Datum: 2011-09-16 Tid: 17:29:35
Ni har så rätt, så rätt... Visst var det choklad jag fick i paketet! Fazer firar nämligen 120-årsjubileum i morgon. Jag som kan få lite åldersnoja ibland, trots att jag inte ens är tjugotre år fyllda... Hemligheten med Fazers choklad är, enligt dem, att de använder färsk – dvs. flytande – mjölk vid tillverkningen, i stället för mjölkpulver som många andra använder sig av. I och med att mjölken är färsk behöver den inte hettas upp lika mycket under tillverkningsprocessen, vilket gör att kakaobönornas smak bevaras och ger chokladen en fylligare smak.
Låter inte så tokigt va? Även om inget går upp mot Marabouchoklad... Men ingen hade kunnat bli gladare än jag när jag öppnade paketet. Det var precis vad jag behövde! Gårdagen var en riktig berg- och dalbana. Jag grät hejdlöst och skrattade hysteriskt om vartannat. I förrgår gick jag och la mig runt 02.30 och igår hade jag krupit till sängs redan innan 22-nyheterna. Idag mår jag mycket bättre. Jag är utvilad och har lyssnat på en jättebra föreläsning, tagit helg, shoppat och njutit av solen vid vattnet tillsammans med Magdalena. Sånt där som man mår bra av. Och i kväll ska jag äta choklad...
Och TACK fina läsare för att ni kikar in här,
och lämnar små fina spår efter er! ♥
och lämnar små fina spår efter er! ♥
I swing between extremes, there is no in between...
Golden delivery
Datum: 2011-09-15 Tid: 19:18:25
Trots det fina vädret har det här varit en hemsk dag. Längtar tills den är över... Hur som helst, när jag kom hem förut, efter att ha suttit på en bänk i solen i nån timme och bara andats, hittade jag det här fina paketet i brevlådan.
Vad tror ni att det är?
I can't even remember when I used to sleep at night
Datum: 2011-09-15 Tid: 02:11:44
Jag önskar att jag kunde skylla på att det är det här som håller mig vaken om nätterna...
Godaste pastasalladen
Datum: 2011-09-13 Tid: 01:33:08
iPhone: Instagram.
Digitalkamera.
Karins pastasallad {länk} kan jag gå och sukta efter ibland. Gjorde det häromdan.
Var väldigt längesen jag åt den och det var fint att få stilla suget, alltid lika gott.
Kan inte bli annat när det är bacon, tomat och fetaost inblandat. Och grädde!
Kall äggröra på kokta ägg
Datum: 2011-09-12 Tid: 15:06:36
Jag är ju (som ni säkert vet vid det här laget...) en riktig periodare.
Just nu består min frukost av en tallrik fil {länk} och den här äggröran (fast gjord på två ägg).
När jag lyxar till det brukar jag ha i lite röd rom också, och ev. även hackad gräslök.
Proteinrikt, nyttigt och mättande. Och så gott att jag längtar varje kväll innan jag somnar...
Vad brukar ni äta till frukost?
Newfound lover
Datum: 2011-09-11 Tid: 15:45:34
OLW Sourcream & Italian Cheese
Datum: 2011-09-09 Tid: 23:14:31
Ni har väl inte missat Mysmatchen? {länk} Jag har testat ett av finalbidragen: Sourcream & Italian Cheese, med smak av sourcream, parmesan och svartpeppar. Låter som chips helt i min smak, men tyvärr, de gick inte alls hem hos mig. Parmesansmaken kändes knappt alls, och inte smakade de särskilt mycket sourcream heller. De smakade mest ingenting faktiskt. Jag är som sagt måhända lite kryddskadad, men de här chipsen var faktiskt riktigt tråkiga. Besviken.
Har ni testat de här eller nån av de andra sorterna?
Vad tyckte ni?
Vad tyckte ni?
Bacon- och purjolökspaj
Datum: 2011-09-08 Tid: 19:43:26
Här kommer receptet på pajen jag gjorde till nollornas välkomstmiddag. Det var min kompis Karin {länk} som tipsade om det här receptet. Paj är ju sån där finfin mat där man kan slänga i lite vad som helst, perfekt för att rensa kylskåpet. T.ex. vitlök eller fetaost hade säkert gjort sig himla bra i den här pajen, men den här gången blev det kort och gott en bacon- och purjolökspaj. God i all sin enkelhet. Och den verkade gå hem på middagen också, det blev inte en endaste liten smula över...
Bacon- och purjolökspaj, 4 portioner
1 pajdeg, t.ex. den här {länk}
Fyllning
1 paket bacon
10 cm purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven ost
1 krm salt
1 krm peppar
Gör pajdegen och förgrädda den. Klipp baconet i småbitar och fräs dem i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva purjolöken. Rör ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar i en bunke. Häll över i pajskalet. Se till att fördela osten jämnt. Sprid sedan ut baconet och purjolöken och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 225°C tills pajen fått önskad färg och konsistens.
Servera med sallad.
1 pajdeg, t.ex. den här {länk}
Fyllning
1 paket bacon
10 cm purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven ost
1 krm salt
1 krm peppar
Gör pajdegen och förgrädda den. Klipp baconet i småbitar och fräs dem i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva purjolöken. Rör ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar i en bunke. Häll över i pajskalet. Se till att fördela osten jämnt. Sprid sedan ut baconet och purjolöken och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 225°C tills pajen fått önskad färg och konsistens.
Servera med sallad.
Sconesbuffé med Sara
Datum: 2011-09-07 Tid: 21:56:32
Ni som följt min blogg ett tag vet att jag varit på sconesbuffé ett antal gånger sen jag flyttade till Göteborg. Det kan ni läsa mer om här {länk} och här {länk}. Förra veckan frågade min Arvikakompis Sara om inte jag kunde ta med henne dit. Klart jag kunde! Så idag möttes vi upp utanför Fröken Olsson för en mysig fika. Ruskväder ute, perfekt att sitta på ett fik, dricka gott kaffe, knapra scones och prata kärlek, jobb och allt däremellan med en fin vän. Jag älskar att jag håller mitt löfte till mig själv; att umgås mer, njuta mer och vara mer spontan. Igår såg jag och Magdalena på fotbollsmatchen (San Marino - Sverige) med killarna hos Erik. I helgen träffade jag min barndomskompis (som också är min allra första kärlek) över en kaffe, och festade sen på lördag kväll. Flera dagar har spenderats på stan med Malin. Håller mig sysselsatt för att inte kvävas av ångesten som ligger och gror, och stå emot impulsen att panikskrika in i kudden... Jag vet att det blir bättre snart. Det kommer sluta göra ont.
Välkomstmiddagen för nollorna
Datum: 2011-09-07 Tid: 15:07:05
Här kommer ett litet bildregn från middagen vi anordnade för nollorna i måndags. Bilderna är tagna med iPhonen, därav kvaliteten och de inverterade färgerna (Instagram ♥). Det roliga är att jag faktiskt missade att ta kort på pajbuffén och min tallrik med diverse olika pajbitar, men det fanns i alla fall, om jag kommer ihåg rätt: spenat- och fetaostpaj, bacon- och purjolökspaj (som jag hade gjort och som jag ska lägga upp receptet på, har inte glömt!), medelhavspaj {länk}, aubergine-, soltorkad tomat- och chèvrepaj, ost- och skinkpaj, laxpaj och quornpaj. Nåt för alla med andra ord. Pajbuffé alltså, det skulle man ha oftare!
Jag var med och fixade maten. Storkok på g. Ser läskigt ut, men resultatet blev en god grön ärtsoppa.
En av tre salladsskålar.
I väntan på att nollorna skulle anlända spelade jag och Magdalena biljard.
Sen var det dags för mingel. Mina fina klasskompisar Maja, Magdalena och Hannah.
Ärtsoppa med crème fraiche och bröd.
Marängsviss (nougatsås ♥) och kaffe.
Polly Rocks
Datum: 2011-09-06 Tid: 17:28:53
Igår hittade jag ett paket innehållandes det här. Det var adresserat till Arvika, men mamma var snäll och skickade hit det. Designen är det Dregen som står bakom, och smakerna är saltlakrits, citron och mjölkchoklad. Blev verkligen positivt överraskad, alla var så goda! Spring iväg till närmsta butik och köp! :)
Pajtillverkning
Datum: 2011-09-04 Tid: 23:10:57
I kväll har jag bakat paj i mängder. Tre stycken för att vara exakt. I morgon ska vi bjuda nollorna på middag. Min klass har delats upp i fyra grupper som har lite olika ansvarsområden. Jag hamnade, inte helt oväntat, i matgruppen. Slängde ihop två bacon- och purjolökspajer att ta med i morgon. Som ni vet är det ju tortyr att laga mat utan att få äta den själv, så när jag ändå var igång gjorde jag en till mig själv också. Kan ju va bra att veta hur pajerna jag ska bjuda på i morgon faktiskt smakar. Trots att jag höll igen lite på kryddningen (jag är kryddskadad och vill ha sisådär ett berg av kryddor på) blev det inte dumt alls. Receptet, som jag fått av min fina Karin, kommer snart.
Annars inleddes den här söndagen faktiskt med två timmars PW i det fina vädret. Skön start på dagen, och ett bra sätt att mota bort segheten efter gårdagens festligheter. Sen har jag hetsandats och gråtit mig svullen, men det behöver vi ju inte ta här...
Center Kokos
Datum: 2011-09-02 Tid: 19:43:55
För ett tag sen fick jag ett paket från Cloetta. I paketet fanns deras senaste chokladnyhet, Center Kokos, fylld med mjuk toffee och kokosflingor. Inte så tokigt faktiskt. Gillar du kokos gillar du troligtvis den här. Inget revolutionerande direkt, smakar som Bounty, men enligt Cloetta ska chokladen hjälpa till att förlänga sommarkänslan. Kokos känns ju somrigt och exotiskt (inte minst för mig som älskar Hawaiian Tropic!), så visst, med lite god inlevelseförmåga kan jag väl låtsas att sommaren inte riktigt tagit slut än. Inte särskilt svårt en dag som denna när solen lyst med sin närvaro i ett annars ganska grått och regnigt Göteborg...
Fil + äpple + nötter + frön
Datum: 2011-09-01 Tid: 19:16:23
Tröttnar visst aldrig på det här...