Lunch på Långedrags Värdshus
Datum: 2013-10-31 Tid: 09:01:58
Lovade ju att skriva om den lyxiga måndagslunchen Johan bjöd mig på när han var här. Att få äta lunch tillsammans på en måndag i Göteborg kändes lite extra speciellt; få ha Johan här och dela min Göteborgsvardag med honom. ♥ Och så maten sen... Alltså, befinner ni er i närheten av Göteborg och vill äta en fantastiskt god lunch till ett helt okej pris kan jag verkligen rekommendera Långedrags Värdshus. För 145:- får man en god fisk- eller kötträtt, en lyxig salladsbuffé och kaffe + kaka till efterrätt. Dricka ingår också. Inte nog med att maten är väldigt god, värdshuset ligger dessutom jättefint till med utsikt över vattnet. Tänk till sommaren, då lär det vara helt magiskt där!
Salladsbuffén. Kalamataoliver, sallad med fetaost, körsbärstomater & rödlök, chèvregratinerade
rödbetor, färska exotiska frukter... Sen fanns det även ugnsrostade grönsaker. Och god dressing!
Jag tog dagens fiskrätt, vilket var pestoöverbakad lax med ärtpuré, fänkål & haricots verts.
Var egentligen en vitvinsrisotto till också men bad om att få mer grönt i stället. Så gott!
Johan tog dagens kötträtt: viltfärsbiffar med potatisgratäng, svampsås och lingon. Också jättegott!
Till efterrätt blev det kaffe och en perfekt krämig chokladbrownie med jordgubbar.
Spenatsoppa
Datum: 2013-10-25 Tid: 16:08:00
Igår axlade jag rollen som omtänksam flickvän och överraskade Johan med spenatsoppa. Efter en lång, tung arbetsdag (hej övertid!) och ett gympass direkt efteråt kände jag att jag ville försöka pigga upp honom lite när han kom hem. Tror jag lyckades rätt bra. ♥ I soppan gömde sig även lite baconlindad stekt lax som blev över från onsdagens middag.
Spenatsoppa, 2 portioner
ca 150 g fryst spenat
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
1 dl grädde
1 dl crème fraîche
salt, peppar
Vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta
örtsalt, peppar
Förslag på tillbehör
kokt ägg
kokt ägg
räkor
stekta laxbitar
Tina spenaten lite lätt. Strimla purjolöken och fräs den mjuk i en kastrull utan att den får färg. Ha i spenaten och pressa i vitlöken. Fräs i ca 5 minuter. Smula ner buljongtärningen, tillsätt vattnet och koka upp. Tillsätt grädde och crème fraîche och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Rör ihop yoghurt och majonnäs. Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen.
Mixa soppan slät med staxmixer (om så önskas) och servera med vitlökssås och förslagsvis kokt ägg/räkor/lax.
When we're together I feel perfect
Datum: 2013-10-21 Tid: 22:47:00
Haft en helt underbar helg, trots att det regnat mer eller mindre konstant. Var faktiskt upplagd för en sån helg, skönt att ha favoriten här och kunna ligga i soffan och titta på film med gott samvete. I lördags när Johan kom åkte vi en sväng till Ikea, tog en fika efteråt och handlade middagsmat på vägen hem. På kvällen blev det finbubbel som vi köpte med oss hem från Paris och en saftig ryggbiff med rödvinssås och ugnsrostade grönsaker. Lyxigt men ändå enkelt! Bara att försteka i het panna, skära ett snitsigt rutmönster i kappan på ryggbiffen, krydda med salt (gärna flingsalt med smak, t.ex. karljohansvamp) och peppar och ställa in den i ugnen på låg värme tills den nått önskad temperatur (för rosa kött ca 60°C). Sen ta ut den, slå in i folie och låta vila i sisådär 15 minuter. Under tiden kan man rosta grönsaker och fixa sås.
Regnandet fortsatte även idag, så i morse fick jag skjuts av Johan till skolan, trots att det bara tar mig knappt 10 minuter att gå. Skönt att slippa bli blöt! Efter förmiddagsföreläsningar blev jag upphämtad och så blev det avskedslunch på Långedrags Värdshus innan Johan åkte tillbaka till Arvika. Den lunchen förtjänar ett helt eget inlägg – vansinnigt gott! – så det får jag skriva om nästa gång.
Helg!
Datum: 2013-10-19 Tid: 09:36:00
... vilket innebär att Johan kommer till Göteborg och åker hem först måndag eftermiddag. ♥
Laxpudding
Datum: 2013-10-16 Tid: 20:25:00
När man är lite lagom hungrig, men ändå vill ha nåt mer än bara mellanmål... Då passar den här laxpuddingen fint. Bra sätt att rensa kylskåpet också, bara att slänga i det man hittar. Det här hade jag och Johan i vår:
Laxpudding, 2 portioner
2 laxfiléer
salt, peppar
5 cm purjolök
5 körsbärstomater
3 ägg
1 dl grädde el. mjölk
200 g keso
hackad gräslök
Sätt ugnen på 225°C. Skär laxen i små tärningar. Lägg över i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Skiva purjolöken och tomaterna och blanda med laxen. Låt keson rinna av. Rör sedan ihop ägg, grädde och keso och gräslök. Krydda ev. med mer salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills det stelnat och fått fin färg. Slå ev. över till grilläge mot slutet.
Servera gärna med vitlökssås (turkisk yoghurt/crème fraîche + pressad vitlök).
Oktober
Datum: 2013-10-07 Tid: 22:04:00
Det blir mycket resande fram och tillbaka mellan Arvika och Göteborg nu. I tisdags åkte jag till Arvika för lite långledigt (läs: grupparbete på distans, tacka vet jag Google Docs) och i morse kom jag tillbaka till Göteborg. På onsdag planerar jag att återigen sätta mig på tåget och åka hem till skogen. Vad gör man inte för att få träffa kärleken... ♥