Kalas för svärmor
Datum: 2014-02-24 Tid: 11:00:00
Johans mamma fyllde år tidigare i februari och igår var det kalas. Vi var ditbjudna på lunch: fläskfilé- och
korvgryta med sallad och broccoligratäng. Gratängen hade hon gjort för min skull, de andra fick
potatisgratäng. Känner mig alltid lite besvärlig och hade klarat mig med bara sallad, men blir lika
rörd av omtanken varje gång. Sen är min svärmor dessutom fantastiskt duktig på att laga mat! ♥
Till efterrätt blev det (lite misslyckad) blåbärscheesecake & semmeltårta. Cheesecaken hade Annette
hittat i senaste numret av Buffé och följt till punkt och pricka, men den vägrade stelna. God var den i alla fall!
Moules marinères
Datum: 2014-02-20 Tid: 11:40:00
När jag och Johan var i Paris förra sommaren sa Johan flera gånger att han ville äta moules marinères, musslor i vitvinssås, men det blev aldrig av. När vi åt födelsedagsmiddag i efterskott (han fyllde en måndag, vi firade på lördagen) kändes det ganska givet att bjuda på just moules marinères. Känns som att musslor är en sån där grej man sällan äter hemma, men det är faktiskt väldigt enkelt att tillaga, och dessutom inte särskilt dyrt heller. Framför allt är det väldigt gott! Testa om ni inte redan gjort det! Vi använde oss av Mannerströms recept.
Moules marinères, 2-3 portioner
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskfond (hemmagjord eller koncentrat + vatten)
salt, peppar
färsk persilja
Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. Släng de musslor som inte sluter sig. Fräs schalottenlök och vitlök i olja i en stor kastrull. Lägg i musslorna, häll på grädde, vin och fond. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Krydda med salt och peppar.
Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite. Servera musslorna i skålar, slå över soppan och klipp över färsk persilja.
Finlunch
Datum: 2014-02-19 Tid: 10:01:00
När Johan jobbar långa dagar är det så härligt att ha möjligheten att kunna äta lunch ihop.
Igår åt vi lax med dillhollandaise på Statt. Jag bad om att få grönsaker i stället för potatis.
Saftig lax, och såsen... ♥
Alla hjärtans dag
Datum: 2014-02-17 Tid: 11:39:00
På Alla hjärtans dag bakade jag hjärtformade Silviakakor {länk} till min kärlek. ♥
På kvällen lyxade vi till det och öppnade en flaska Moët & Chandon - Rosé Imperial
och åt helstekt rostbiff med rödvinssås & fetaostgratinerade grönsaker.
Göteborg - Arvika
Datum: 2014-02-13 Tid: 09:53:49
Så var jag i Arvika igen. Svårt att hänga med i svängarna. Planen var att stanna här till på måndag morgon, men nu blir det en hel vecka till. Så skönt! Har blivit så van vid att få träffa Johan regelbundet, alltid lika jobbigt när jag helt plötsligt inte kan det. När jag flyttade till Göteborg förälskade jag mig i staden; jag föll handlöst för allt det vackra. Men så träffade jag Johan och fick en annan kärlek som Göteborg aldrig kommer kunna mäta sig med. Konstigt det där hur saker kan förändras på bara ett ögonblick... Fast ja, så fort gick det kanske inte. Jag höll emot rätt länge. ;)
Förra veckan kände jag i alla fall på det här med studentlivet igen och gjorde stuvad vitkål med kotlettbacon. Recept finns här.
Tapaskväll
Datum: 2014-02-08 Tid: 09:04:00
Mamma och pappa ville också fira Johans födelsedag. Förra fredagen utmanade de oss därför på en bowlingmatch, vilken jag och min man gick segrande ur. Woop woop! Sen hade jag förberett en tapasmiddag (som mina föräldrar alltså bekostade) som vi dukade upp hemma hos mig och Johan och avnjöt tillsammans alla fyra med ett glas champagne framför På spåret. Perfekt fredagskväll! ♡
Uppdukat bord. Caprese, baguette, handskalade räkor, brieost, Appentzeller, färsk mango,
kalamataoliver, prosciutto och laxrullar fyllda med pepparrotskräm.
Så gott! Hade även gjort en vitlökssås, gott att doppa räkorna i.
Caprese, 4 portioner
250 g mozzarella
3-4 st tomater
1 kruka färsk basilika
olivolja av god kvalitet
salt, svartpeppar
3-4 st tomater
1 kruka färsk basilika
olivolja av god kvalitet
salt, svartpeppar
Skär mozzarellan i skivor och låt den rinna av. Skiva tomatorna. Varva mozzarella och tomat på en tallrik. Krydda med salt och peppar. Toppa med basilika och ringla över lite olivolja.
Kalas för Johan
Datum: 2014-02-06 Tid: 18:04:00
Tillbaka i Göteborg. Exjobb, exjobb, exjobb... Dagarna består av statistiska analyser. Ibland går hjärnan på sånt högvarv att det känns som att jag knappt vet vad jag heter. Tur att det är intressant! Har ju som sagt sagt upp lägenheten. I avtalet ingår att man visar lägenheten för sökande som kan tänkas komma att bo i den efter mig, så idag har jag haft två tjejer här och tittat på den. Känns overkligt att snart flytta härifrån, har trots allt bott här sen december 2010. Samtidigt längtar jag efter att få somna och vakna med Johan bredvid mig varje morgon, vardagsmyset i soffan framför TV:n på kvällarna... Så som det varit den senaste 1,5 månaden.
I söndags var det kalas för Johan, vilket innebär att jag återigen kan känna mig ung, eftersom ordningen är återställd och det skiljer sex år mellan oss igen ;) Vi hade beställt smörgåstårta och fixat paj med vaniljsås, och så hade Johans mormor med sig en jättegod citronkaka.
Laxsmörgåstårta med skagenröra och laxröra mellan lagren.
Jag skippade brödet och åt extra lax och avokado, à la LCHF.
Vaniljvisp (!) med hallon- och blåbärspaj, havreboll med vitt chokladöverdrag & citronkaka till kaffet.