Fläskfilé i grönpepparsås
Datum: 2016-01-31 Tid: 16:29:29
Igår var jag gräsänka eftersom Johan fotade bröllop hela dagen. Passade på att hälsa på hos mina föräldrar och lagade mat med tillsammans med mamma. Vi har nästan identisk smak när det kommer till mat och gårdagens middag blev precis lika god som alltid när vi kamperar ihop i köket. Vi "smakade av" såsen säkert 10 gånger - utan att ändra något - för att den var så god. Testa själva!
Fläskfilé i grönpepparsås, ca 4 portioner
500 g fläskfilé
1 gul lök
250 g färska champinjoner
1 msk smör
salt, peppar
Sås
1½ msk torkad grönpeppar
75 g smör
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
1½ msk soja
2 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
½ tsk salt
Garnering
4 soltorkade tomater i olja
Skär köttet i skivor. Skvia löken och champinjonerna. Bryn köttet, löken och svampen i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Salta och peppra, ställ åt sidan. Stöt grönpepparn i en mortel. Blanda alla ingredienser till såsen i en traktörpanna eller en kastrull. Koka upp och lägg i köttet, löken och svampen. Låt sjuda i ca 5 minuter.
Klipp över soltorkade tomater och servera med förslagsvis broccoligratäng eller en sallad.
Tom kha gai
Datum: 2016-01-23 Tid: 10:35:00
Såhär års blir det mycket soppor. Förra helgen gjorde vi den här heta thailändska soppan, så god!
Tom kha gai, ca 4 portioner
2 kycklingfiléer
100 g färska champinjoner
1 ask körsbärstomater á 250 g
1 citrongräs (endast den vita delen)
1 röd chili
8 dl hönsbuljong
8 dl kokosmjölk
2 msk fisksås
färskpressad saft från 1 lind
1 msk riven ingefära (eller ännu hellre galangal om du får tag på det)
3 limeblad (eller river skal från 1 lime)
Garnering
hackad salladslök
1 näve färsk koriander (kan uteslutas)
Skär kycklingfiléerna i strimlor och skiva champinjonerna tunt. Halvera körsbärstomaterna. Banka lite på citrongräset med knivskaftet så släpper den smaken bättre. Strimla sedan tunt. Kärna ur chilin och skär i tunna skivor. Blanda buljong, kokosmjölk, fisksås och limesaft i en stor kastrull. Tillsätt ingefära, citrongräs, limeblad och chili. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
Lägg ner kycklingen i soppan och sjud tills kycklingen är genomkokt, ca 5 minuter. Tillsätt champinjoner och låt sjuda i ytterligare någon minut. Lägg slutligen i tomaterna.
Strö över salladslök och koriander vid servering. Servera gärna med en klick svalkande crème fraîche också.
Mustig köttfärssoppa med rökt sidfläsk
Datum: 2016-01-22 Tid: 09:54:00
Hittade en matlåda längst in i frysen med suspekt innehåll förra veckan, var svårt att se vad den innehöll. Blev minst sagt positivt överraskad när det visade sig vara en riktig höjdare: mustig köttfärssoppa som värmde skönt i kylan. Jag och Johan höftade ihop den nån helg för längesen men tror att vi gjorde ungefär såhär:
Mustig köttfärssoppa med rökt sidfläsk, ca 4 portioner
500 g köttfärs
150 g rökt sidfläsk
½ purjolök
150 g rökt sidfläsk
½ purjolök
2 morötter
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
3 dl vatten
1 buljongtärning
2-3 msk tomatpuré
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
3 dl vatten
1 buljongtärning
2-3 msk tomatpuré
1 burk champinjoner
cayennepeppar
paprikapulver
cayennepeppar
paprikapulver
oregano
salt, vitpeppar
Strimla purjolöken och tärna sidfläsket. Smält en klickk smör i en gryta. Lägg i purjolök, sidfläsk och köttfärs och bryn tillsammans. Tillsätt grädde och crème fraîche, låt koka upp. Späd med vatten till önskad mängd. Smaksätt med buljongtärningen, tomatpurén och kryddorna efter egen smak. Slanta morötterna och dela champinjonerna och ha i grytan. Låt puttra i ca 10 minuter.
salt, vitpeppar
Strimla purjolöken och tärna sidfläsket. Smält en klickk smör i en gryta. Lägg i purjolök, sidfläsk och köttfärs och bryn tillsammans. Tillsätt grädde och crème fraîche, låt koka upp. Späd med vatten till önskad mängd. Smaksätt med buljongtärningen, tomatpurén och kryddorna efter egen smak. Slanta morötterna och dela champinjonerna och ha i grytan. Låt puttra i ca 10 minuter.
Servera gärna med en klick crème fraîche.
Happy pills
Datum: 2016-01-21 Tid: 14:51:00
Ostplättar
Datum: 2016-01-20 Tid: 11:29:00
Godast just nu: ostplättar à la Tjockkocken (länk). Enda skillnaden gentemot originalreceptet var att jag strödde lite timjan över mina.
Ostplättar, ca 9 st
3 ägg
2-3 msk philadelphiaost
3-4 dl riven ost
2 msk linfrön
1-1½ msk fiberhusk
1½ tsk bakpulver
timjan
sesamfrön att toppa med
Sätt ugnen på 200°C. Vispa äggen fluffigt med elvisp ett par minuter. Blanda i philadelphia, riven ost, linfrön, fiberhusk och bakpulver. Blanda smeten väl. Klicka upp på bakplåtspapper (ca 1½ msk stora klickar). Strö över lite timjan och toppa med sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-13 minuter tills de fått fin färg.