Torskgryta med röd curry och kokosmjölk
Datum: 2017-09-26 Tid: 07:47:00
Den här torskgrytan slängde jag ihop i söndags. Smidigt att få användning av de överblivna grönsakerna vi hade i kylen: ett litet trött vitkålshuvud, några morötter, broccoli... Några selleristjälkar fick också åka med. Grytor är ju extra gott på hösten och ett perfekt sätt att ta tillvara på sånt där som lätt blir liggande i kylskåpet.
Torskgryta med röd curry och kokosmjölk, 4-6 portioner
500 g torskfilé
2 vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
1 msk röd currypasta
2 morötter
100 g broccoli
½ litet vitkålshuvud
2 burkar kokosmjölk
3 msk grönsaksfond
1 lime, skal och saft
salt, peppar
Hacka vitlöken och fräs i olja i en stor gryta tillsammans med ingefära och currypasta. Slanta morötterna, dela broccolibuketterna och skär vitkålen i mindre bitar. Ha i grytan och stek i ca 5 minuter tills grönsakerna mjuknat lite. Häll på kokosmjölk och fond och ha i skal och saft från limen. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Skär under tiden torsken i bitar. Rör sedan ner den i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter eller tills torsken är klar och grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Gott att ringla lite sweet chilisås över vid servering.
Asiatisk laxsoppa
Datum: 2017-09-26 Tid: 07:31:00
Höst = soppa. Förra veckan gjorde vi tre olika: tomatsoppa, kantarellsoppa och så den här laxsoppan.
Asiatisk laxsoppa, 4-6 portioner
4 laxfiléer
2 tsk röd currypasta
1 citrongräs
1 zucchini
3 limeblad
2 burkar kokosmjölk
4 dl fiskbuljong (vatten + fond/tärning)
2 tsk fisksås
2 msk chilisås (kan uteslutas)
200 g bladspenat
100 g haricots verts
salt, peppar
limesaft
koriander
Skär laxen i tärningar. Fär currypastan i lite olja i en kastrull. Banka citrongräset med skaftet på en kniv och skär zucchinin i bitar. Ha i citrongräs, zucchini, limeblad, kokosmjölk, fiskbuljong, fisksås och chilisås i grytan. Koka upp, sänk sedan värmen och låt koka i 10 minuter. Ha i laxen, spenat och haricots verts. Sjud i ca 5 minuter, smaka sedan av med salt, peppar, limesaft och koriander.
Paleolimpa med krispig skorpa
Datum: 2017-09-11 Tid: 07:23:00
Testade det här brödet för några veckor sen och har haft med en skiva till fikat på jobbet varje morgon. Inte alls tokigt! Receptet hittade jag här (länk). Jag gjorde halv sats vilket ger en limpa men vill man göra två limpor direkt är det alltså bara att dubblera ingredienserna.
Paleolimpa
4 ägg
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 msk linfrön
2 msk chiafrön
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel eller brödkryddor
1 krm salt
1½ dl vatten
Sätt ugnen på 200°C. Vispa äggen pösiga. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Rör ner i äggvispet och vispa ihop. Tillsätt därefter vattnet och rör om ordentligt. Låt stå i 10 minuter.
Forma till en limpa (med fuktiga händer) och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter till brödet fått fin färg och en lite hårdare yta. Ta ut och låt svalna, skär sedan upp i skivor.
Köttfärsfyllda auberginerullar i tomatsås
Datum: 2017-09-03 Tid: 13:37:00
Igår var jag ensam på dagen eftersom Johan fotade ett bröllop. Kände för att lägga lite tid på middagen och hade nötfärs som behövde användas. Slutade med att jag höftade ihop ett gäng köttfärsfyllda auberginerullar som blev så goda att jag måste dela med mig av receptet.
Köttfärsfyllda auberginerullar i tomatsås, 4 portioner
2 auberginer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g nötfärs
1 msk oxfond
1 msk soja
2-3 msk chilisås
paprikapulver
basilika, oregano
salt, peppar
Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 tsk vitvinsvinäger
salt, peppar
oregano
1 förpackning mozzarella
Skiva auberginen tunt på längden, lägg ut på hushållspapper och strö över lite salt. Låt ligga i 10 minuter, torka sedan av. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek aubegineskivorna på båda sidor tills de fått lite färg och mjuknat. Lägg åt sidan.
Sätt ugnen på 200°C. Hacka löken och vitlöken, bryn tillsammans med köttfärsen. Tillsätt fond, soja och chilisås. Smaka av med kryddorna.
Lägg lite köttfärsröra i ena änden av varje aubergineskiva och rulla ihop. Lägg över i en ugnsform med skarven nedåt.
Blanda alla ingredienser till tomatsåsen och koka upp. Häll över auberginerullarna och toppa med skivad mozzarella. Gratinera i miten av ugnen i ca 25 minuter.