Oreofudge
Datum: 2018-12-21 Tid: 10:58:00
Johan önskade en favorit i repris på julgottebordet: oreofudge. Enkelt, gott och sockersött!
Oreofudge, 40-50 st
1 frp Oreo
1 burk kondenserad mjölk
500 g vit choklad
1 krm flingsalt
Hacka oreokakorna grovt och ställ åt sidan. Häll den kondenserade mjölken i en kastrull. Värm upp på medelsvag värme. Bryt i den vita chokladen och sänk värmen. Rör hela tiden tills allt smält ihop en tjock massa. Ta av från plattan och blanda ner flingsalt och oreokakor. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper, ca 15 x 30 cm. Ställ i kylen några timmar eller i frysen i 30 minuter. Lyft ur formen med hjälp av bakplåtspappret och skär sedan i mindre bitar.
Förvara i kyl eller frys i burk med tättslutande lock.
Brigadeiro
Datum: 2018-12-19 Tid: 13:04:00
Bland det enklaste godiset som finns. Med bara fyra ingredienser får man en helt ljuvlig chokladkola som sen doppas i sånt man gillar, t.ex. chokladströssel eller kakao, eller som här: hackad mandel.
Brigadeiro, 25-30 st
1 burk kondenserad mjölk
25 g smör
3 msk kakao
1 krm flingsalt
valfri garnering, t.ex. chokladströssel, kokos, hackad mandel
Blanda alla ingredienser i en rymlig kastrull. Värm långsamt upp smeten och låt puttra på svag till medelsvag värme i 8-10 minuter tills smeten tjocknat. Rör hela tiden, det bränner lätt fast i botten. Låt svalna helt. Rulla sedan till bollar och doppa i valfri garnering.
30-årskalas
Datum: 2018-12-17 Tid: 10:22:00
I lördags hade jag bjudit in till ett litet 30-årskalas hemma i huset. Jag fyller egentligen först till helgen men eftersom det är jultider och fullt upp framöver passade det bättre helgen som gick. Minns inte sist jag hade kalas, brukar alltsomoftast rinna ut i sanden eftersom alla som sagt har fullt upp den här tiden på året. Men så i år, när jag faktiskt fyller jämnt, kändes det som att det trots allt var dags att bjuda in till kalas. Särskilt nu när vi har ett fint hus att va i också. :)
Johans pappas sambo hade erbjudit sig att fixa lunch (drömgod thaibuffé!), mamma hade gjort min favorittårta och så hade jag fixat lite annat gott till kaffet också. Blev en supermysig dag, fick jättefina presenter och kände mig bara allmänt lycklig! Tror jag får börja ha kalas oftare. ;)
Kalaskulan. ♥
Ballonger ska det såklart va på kalas!
SÅ gott!
Ristårta med chokladkräm, kanelbullesnittar, dumlechips och cake pops.
Glutenfritt vörtbröd (LCHF)
Datum: 2018-12-13 Tid: 07:47:36
Julförberedelserna fortsätter hemma. Igår stökade jag och Sigge i köket medan Johan målade barnrummet. Gjorde vörtbröd (receptet hittade jag på Supermat-bloggen) och griljerade skinka som vi sen provsmakade till kvällsmaten. Så gott och mysigt!
Glutenfritt vörtbröd (LCHF)
6 ägg
1 dl vatten
1 msk honung
2½ dl mandelmjöl
2 msk vörtmix
1 msk fiberhusk
1½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop ägg, vatten och honung. Vispa ner övriga ingredienser och låt smeten svälla i 5 minuter. Häll sedan smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter (håll koll och känn med potatissticka att brödet inte är kladdigt i mitten).
Skiva upp, ät och njut! :)
Kan förvaras i kylen några dagar, annars brukar jag frysa och ta fram och tina så många skivor jag vill ha, eller rosta.
Julsupé på BarBord
Datum: 2018-12-10 Tid: 16:25:00
I fredags var jag och Johan på julsupé med två nära vänner som delar vårt intresse för livets goda. Vilken matupplevelse det blev! Jag hade laddat med nässpray eftersom jag som sagt är genomförkyld och kunde faktiskt känna smaken av det mesta. Kvällen inleddes med glubbel (glögg + Prosecco, och alkoholfritt mousserande för mig) - så gott! Alla rätter höll jättehög klass men snäppet bättre än alla andra var ankbröstet med cheddarkräm och efterrätten - MAGI! ♥
Låter bilderna tala för sig själva:
Lussekatter (LCHF)
Datum: 2018-12-10 Tid: 16:11:00
Igår var det en sån där härlig söndag! Snö på marken, sol och några minusgrader - helt perfekt! Vi hade siktet inställt på fixardag, började ute hela familjen där jag och Sigge mest stod och tittade på Johan när han grävde. Sen gick vi in och fortsatte grejandet där, jag i köket och Johan i barnrummet. Älskar att bo i hus!
Fixade ett gäng lussekatter (gjorde dubbel sats) inför torsdag och Lucia. Var såklart tvungen att provsmaka igår till kaffet efter lunchen. Jag är genomförkyld så kan inte uttala mig jättemycket om smaken men saftiga blev de i alla fall. Johan tyckte de var goda. :)
Lussekatter (LCHF), 8-10 st
3 ägg
4 msk sötströ
1 dl grädde
1 dl kesella
50 g smält smör
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 pkt saffran (½ g)
uppvispat ägg
russin
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och sötströ fluffigt, det tar några minuter. Tillsätt grädde, kesella och smält smör och vispa lite till. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt dem sedan till äggblandningen. Vispa tills det är ordentligt blandat. Låt svälla i minst 5 minuter. Forma sedan lussekatterna. Blöt händerna med kallt vatten innan du rullar dem så fastnar de inte i händerna. Pensla med uppvispat ägg och tryck ner russin. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de fått lite färg (kolla framförallt undersidan).
Kanelknäcke
Datum: 2018-12-04 Tid: 06:57:00
Förra veckan smög jag igång med julförberedelserna. Det blev både nöt- och fröbröd med julkryddor (hade inga vörtkryddor så blandade ihop lite egna hemma) och kanelknäcke. Utgick ifrån 56kilo:s recept på fröknäcke men hade i kanel istället och gräddade på lägre temperatur under längre tid. Vill man inte ha kanelknäcke kan man ersätta kanelen med brödkryddor.
Kanelknäcke
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
4 msk chiafrön
2 msk pofiber eller mandelmjöl
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk kanel
1 dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
4 msk chiafrön
2 msk pofiber eller mandelmjöl
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk kanel
2½ dl hett vatten
1 msk rapsolja eller kokosolja utan smak
1 msk rapsolja eller kokosolja utan smak
flingsalt
Sätt ugnen på 130°C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt därefter vatten och olja, rör om ordentligt. Låt stå en liten stund tills vattnet blandats in och frösmeten håller ihop. Häll upp på bakplåtspapper och bred ut till en tunn kaka med hjälp av t.ex. slickepott. Se till att det inte blir några lufthål. Strössla över lite flingsalt och ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Ta sedan ut plåten och skär i rutor med hjälp av pizzaskärare (eller hoppa över det här momentet och bryt i bitar när knäcket är färdiggräddat). Ställ tillbaka i ugnen och grädda i ytterligare 40 minuter eller tills knäcket är hårt men inte bränt, det tar olika lång tid beroende på ugn så håll koll. Öppna gärna ugnsluckan nån gång ibland för att släppa ut ånga. Förvara i tättslutande burk.