Biff Stroganoff
Datum: 2018-02-12 Tid: 13:24:00
Mer stroganoff. Det känns som jag suktat efter det här i flera år. Har ett väldigt starkt minne från när min barndomskompis mamma bjöd på en supergod Biff Stroganoff. Har förgäves försökt få tag på receptet, och har aldrig lagat det sjäv förut, så fick försöka minnas vad det var jag tyckte var så gott. Minns att det var gurka i grytan redan från början, inte bara vid sidan om. Sonderade receptterrängen på nätet och hittade ett av Tommy Myllymäki som vi utgick ifrån. Vi använde nötbog eftersom det fanns hemma men man kan använda annat nötkött också om man vill, t.ex. lövbiff.
Biff Stroganoff, 4 portioner
400 g nötbog
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g champinjoner
1 dl vitt vin
3 dl vatten
1 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
3 msk tomatpuré
salt, peppar
3 dl crème fraiche
cornichoner, delade i mindre bitar
persilja
Strimla köttet. Hacka löken och vitlöken, skiva champinjonerna. Stek köttet i lite matfett, köttet ska få färg men inte koka. Stek i omgångar för att undvika kokning. Tillsätt sedan lök och vitlök så den mjuknar, ha därefter i svampen. Slå på vinet och koka upp så att det går in i köttet och grönsakerna. Tillsätt sedan vatten, fond, senap och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner crème fraiche, cornichoner och persilja.
Halloumi Stroganoff
Datum: 2018-02-06 Tid: 07:49:00
Fortsätter på vegotemat och den här gången med Johans favorit sedan en tid tillbaka: halloumi. Blir alltid lika glad när han önskar nåt med ost. ;)
Halloumi Stroganoff, 4 portioner
1 gul lök
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater med örter à 375 g
2½ dl mellangrädde
2 msk fransk senap
2 förpackningar halloumi
salt, peppar
persilja
Hacka löken och skiva morötterna. Fräs i lite olja i en wokpanna eller gryta. Pressa i vitlöksklyftorna och rör ner tomatpuré. Låt fräsa ihop en stund. Tillsätt sedan krossade tomater, grädde och senap. Koka upp och låt småputtra en stund.
Skär under tiden halloumin i tärningar och stek dem gyllenbruna. Rör sedan ner dem i tomatsåsen och smaka av med salt, peppar och persilja.
Kryddig gryta med tomat- och kokossås
Datum: 2018-02-01 Tid: 11:52:00
Den här grytan gjorde vi för ett tag sen. Vi gjorde den både vegetarisk och vegansk och använde quornfärs och kokosmjölk, men man kan ju enkelt byta ut det mot valfri färs och grädde om man vill. God och enkel vardagsmat! Vill man göra det ännu enklare för sig kan man använda färdig kryddblandning (typ garam masala) istället för att blanda kryddorna själv som vi gjorde.
Kryddig gryta med tomat- och kokossås, 4 portioner
500 g valfri färs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Kryddor
2 msk riven ingefära
2 tsk curry
1 msk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1 msk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 tsk spiskummin
1 msk tomatpuré
1 paket krossade tomater á 500 g
1 burk kokosmjölk
200 g broccoli, färsk eller tinad
salt
Hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en gryta och fräs kryddorna i några minuter. Ha i löken och vitlöken och låt det fräsa med tills det mjuknat. Tillsätt sedan färsen och stek tills den fått färg. Rör ner tomatpuré och häll på krossade tomater och kokosmjölk. Låt puttra på medelvärme i 10-15 minuter. Dela broccolin i mindre bitar och låt koka med mot slutet. Smaka av med salt.