Kesobröd
Datum: 2018-07-16 Tid: 08:18:00
I lördags hade vi vår första helt lediga dag tillsammans på väldigt länge. Så skönt med en helt oplanerad dag! Inledde med att baka bröd (receptet har jag lagt ut tidigare, för nästan exakt ett år sen, kommer från Supermat - länk), tog en promenad under tiden det gräddades, och sen åkte vi till stranden för årets första dopp. LJUVLIGT! Nu är det bara fyra dagar kvar till semester, sen är det äntligen vår tur att få njuta av sommarvärmen fullt ut.
Kesobröd
4 ägg
250 g keso
1 dl mandelmjöl
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt, brödkryddor
Sätt ugnen på 175°C. Kör samtliga ingredienser snabbt i en matberedare (eller mixa snabbt med stavmixer). Häll sedan över smeten i en brödform med bakplåtspapper. Toppa med pumpafrön. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
Kantarell- och skinkpaj (LCHF)
Datum: 2018-07-12 Tid: 08:59:00
Vi passade på att göra två pajer när vi ändå var igång, dels medelhavspajen och sen även den här kantarell- och skinkpajen. Fint att kunna ta upp förvällda kantareller ur frysen från förra höstens skörd. Pajfyllningar behöver man sällan något recept på, det är ju bara att slänga ner det man tycker är gott. Såhär gjorde vi i alla fall:
Kantarell- och skinkpaj, 4-6 portioner
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
Fyllning
100 g förvällda kantareller
1 gul lök
200 g rökt skinka, strimlad
salt, peppar
persilja
Äggstanning
3 ägg
3 dl grädde
salt, peppar
Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med de torra ingredienserna eller kör i matberedare tills allt blandats. Tillsätt ägg (och vatten om det behövs) och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 8-10 minuter till skalet fått lite färg. Höj sedan värmen till 200°C.
Förbered fyllningen under tiden. Fräs svampen i en kastrull i lite matfett tills all vätska försvunnit. Hacka löken och låt den fräsa med. Rör ner skinkan och smaka av med kryddorna. Fördela röran i det förgräddade pajskalet. Vispa ägg, grädde och kryddor till äggstanningen. Häll över äggstanningen och strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.
Servera med sallad.
Medelhavspaj (LCHF)
Datum: 2018-07-12 Tid: 08:48:00
Dammade av det här gamla receptet från studenttiden. Höftade ihop det här receptet då och gjorde den sedan ofta eftersom den blev så fantastiskt god! Vegetarisk dessutom. Den här gången gjorde jag med LCHF-botten vilket fungerar alldeles utmärkt. Testa!
Medelhavspaj, 4-6 portioner
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
Fyllning
1 gul lök
150 g fetaost
3-4 msk hackade soltorkade tomater i olja
15 svarta oliver
1-2 nävar blandsallad (ruccola/mangold/bladspenat)
salt, peppar
Äggstanning
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk hackad basilika
salt, peppar
tomater
riven ost
1 gul lök
150 g fetaost
3-4 msk hackade soltorkade tomater i olja
15 svarta oliver
1-2 nävar blandsallad (ruccola/mangold/bladspenat)
salt, peppar
Äggstanning
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk hackad basilika
salt, peppar
tomater
riven ost
Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med de torra ingredienserna eller kör i matberedare tills allt blandats. Tillsätt ägg (och vatten om det behövs) och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 8-10 minuter till skalet fått lite färg. Höj sedan värmen till 200°C.
Förbered fyllningen under tiden. Hacka löken och fräs den mjuk i lite matfett i en stekpanna. Dela oliverna och skölj salladen. Blanda lök, soltorkade tomater, oliver och sallad i en bunke. Smula ner fetaosten. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och crème fraiche till äggstanningen. Krydda med basilika, salt och peppar. Fördela salladsblandningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Lägg på skivade tomater och strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.
Servera med sallad.
Servera med sallad.
Chiligryta
Datum: 2018-07-03 Tid: 08:22:00
Minns inte när jag gjorde den här chiligrytan första gången, men det är minst tio år sen. Hittade receptet i en gammal receptbok hos mina föräldrar där jag hade skrivit in massor av recept till mamma. Blev lite nostalgisk och kände att det var dags för den här goda chiligrytan igen, värmen till trots. Vi gjorde den vegetarisk den här gången och använde quorn istället för nötfärs. I originalreceptet ska det vara en burk vita bönor i tomatsås och en burk kidneybönor men vi körde på extra krossade tomater och bönmix istället.
Chiligryta, 4-6 portioner
600 g quornfärs eller nötfärs
1 gul lök
1 spetspaprika
2 vitlöksklyftor
3 burkar krossade tomater à 390 g (1-2 med chilismak)
1-2 burkar blandade bönor (t.ex. Icas bönmix med borlotti-, kidney- och cannellinibönor)
2 dl chilisås
1 dl vatten
1 msk kött- eller grönsaksfond
1 msk citronsaft
1-2 tsk spiskummin
salt, peppar
1 dl grädde eller crème fraiche
Bryn färsen i lite olja i en stor kastrull. Hacka lök och paprika och låt fräsa med. Pressa i vitlöken. Tillsätt krossade tomater, bönor, chilisås, fond, citronsaft och kryddor. Koka upp och låt sedan stå och puttra i ca 10 minuter. Rör sedan ner grädde eller crème fraiche för att runda av smaken. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
Servera med en klick crème fraiche eller matyoghurt.