Kalaskaka - kärleksmumskladdkaka med strössel
Datum: 2021-01-26 Tid: 09:43:00
Den här kakan gjorde jag till Olivias 2-årskalas i helgen. Utomhus såklart, i dessa tider. Jag gjorde en större sats i långpanna men utgick annars från det här receptet, som görs i springform. Hade även gjort semmelsnittar och cheesecake i glas med lemoncurd, passade ypperligt till en rykande het kopp kaffe.
Kalaskaka - kärleksmumskladdkaka med strössel, ca 12 bitar
150 g smör
1 krm salt
3 dl strösocker
2 msk kakao
1,75 dl vetemjöl
2 ägg
Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ca 3,5 dl florsocker
1 msk kaffe
(reglera mängden florsocker och kaffe till en lagom bredbar glasyr)
Garnering
ca 0,5 dl strössel
1 krm salt
3 dl strösocker
2 msk kakao
1,75 dl vetemjöl
2 ägg
Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ca 3,5 dl florsocker
1 msk kaffe
(reglera mängden florsocker och kaffe till en lagom bredbar glasyr)
Garnering
ca 0,5 dl strössel
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet. Häll i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Bröa gärna med kokos). Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt den kallna i formen.
Glasyr: Smält smöret i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en bredbar glasyr. Tillsätt lite extra florsocker om den är för lös eller lite mer kaffe eller vatten om den är för fast i konsistensen. Strö över strössel. Ställ kakan i kylen i ca 30 minuter och låt glasyren stelna innan den skärs i bitan.
Latmansbiff
Datum: 2021-01-26 Tid: 09:41:01
Festlig fredagsmiddag med minimal ansträngning. Låt mig presentera: latmansbiff!
Latmansbiff, 4 portioner
600 g valfri färs
1 ägg
1 stor vitlöksklyfta, riven
1 msk soltorkad tomatkräm
1 tsk torkad basilika
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sås:
3 dl grädde
1 msk brynt schalottenlökfond (eller kalvfond)
1 msk soja
100 g fetaost
körsbärstomater
basilika
1 ägg
1 stor vitlöksklyfta, riven
1 msk soltorkad tomatkräm
1 tsk torkad basilika
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sås:
3 dl grädde
1 msk brynt schalottenlökfond (eller kalvfond)
1 msk soja
100 g fetaost
körsbärstomater
basilika
Blanda färs, ägg, vitlök, tomatkräm och kryddor i en bunke. Rör tills smeten är väl blandad. Hetta upp en stekpanna med lite matfett. Lägg i färsen som en enda stor biff och platta till. Stek på medelvärme i 3–4 minuter tills den fått fin färg. Vänd med hjälp av en tallrik eller två stekspadar (eller dela biffen i fyra och vänd varje bit) och stek i ytterligare 2 min. Sänk värmen och häll grädde, kalvfond och soja runt biffen. Strö över smulad fetaost, hackade tomater och basilika. Låt biffen sjuda på svag värme i ytterligare 3–4 min.
Krabbelursemlor
Datum: 2021-01-26 Tid: 09:37:00
När man får akut sug efter semlor kan man göra den här snabbvarianten. Inte alls dumt! Recept från Fredriks fika. Tanken var att de skulle ha blivit lite piffigare, men jag kom ihåg det där med ”lock” först efter att jag hade haft på mandelmassan...
Krabbelursemlor, ca 15 st
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk nymalen kardemumma
1 krm salt
2 ägg
1,5 dl mjölk
+ smör till stekning
Till servering:
3 dl vispgrädde (+ lite till mandelmassan)
200 g mandelmassa
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk nymalen kardemumma
1 krm salt
2 ägg
1,5 dl mjölk
+ smör till stekning
Till servering:
3 dl vispgrädde (+ lite till mandelmassan)
200 g mandelmassa
Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke. Tillsätt äggen och mjölken och rör till en slät smet. Värm stekpannan till medelvarm, inte för het så att de bränns. Stek krabbelurerna cirka 2-3 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Låt krabbelurerna svalna. Om man vill: Skär ut en liten trekant ur toppen av kakan, mest för syns skull.
Blanda mandelmassan med lite vispgrädde så att den blir krämig. Vispa grädden fluffig. Lägg lite mandelmassa på krabbelurerna, spritsa grädde, toppa med de små trekanterna och pudra med florsocker.
Räksoppa med lime, ingefära och kokos
Datum: 2021-01-04 Tid: 09:42:00
Efter all julmat var det gott att bryta av med den här soppan. Busenkel och snabb att laga! Jag toppade med crème fraîche och cayennepeppar för att få lite sting.
Räksoppa med lime, ingefära och kokos, 4 portioner
1 burk räkor i lake (à 340 g)
2 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
6 dl hummerfond (vatten och fond)
400 ml kokosgrädde
2 salladslökar
250 g sojabönor
2 msk färskpressad limesaft
salt
1 burk räkor i lake (à 340 g)
2 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
6 dl hummerfond (vatten och fond)
400 ml kokosgrädde
2 salladslökar
250 g sojabönor
2 msk färskpressad limesaft
salt
Häll av räkorna och spara laken. Skala och riv ingefära och vitlök fint. Blanda laken från räkorna med hummerfond, kokosgrädde, ingefära och vitlök och koka ca 5 minuter. Tillsätt sojabönorna och koka upp, smaksätt med limesaft och ev. salt. Blanda ner räkorna.
Ansa och strimla salladslöken fint, strö över soppan.
Saffransostkaka
Datum: 2021-01-04 Tid: 09:36:00
Den här ostkakan gjorde jag till uppesittarkvällen före jul, med saffran såklart. Extra gott på nytt porslin.
Saffransostkaka
3 ägg
300 g keso
1 dl crème fraîche
1 dl grädde
0,5 g saffran (1 påse)
1 msk sötning (t.ex. sötströ)
0,5 tsk vaniljpulver
1 näve mandlar
3 ägg
300 g keso
1 dl crème fraîche
1 dl grädde
0,5 g saffran (1 påse)
1 msk sötning (t.ex. sötströ)
0,5 tsk vaniljpulver
1 näve mandlar
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman alla ingredienser utom mandeln. Häll smeten i ugnsfast form. Grovhacka mandlarna och strö över ostkakan. Grädda i mitten av i ugnen ca 30-40 minuter.
Servera gärna med hallon och grädde (eller lingongrädde).