Tonfiskgratäng med fetaost och soltorkade tomater
Datum: 2021-09-30 Tid: 14:34:00
Tonfisk på burk ändå - så underskattat men ack så smidigt och gott. En riktig vardagshjälte! Här kommer receptet på en smaskig gratäng med fetaost och soltorkade tomater.
Tonfiskgratäng med fetaost och soltorkade tomater, 4 portioner
200 g fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
1-2 burkar tonfisk
1 rödlök
2 ägg
250 g keso
150 g fetaost
2,5 msk soltorkad tomatkräm (eller 5 finhackade soltorkade tomater)
0,5 tsk torkad basilika
salt, peppar
riven ost
2 vitlöksklyftor
1-2 burkar tonfisk
1 rödlök
2 ägg
250 g keso
150 g fetaost
2,5 msk soltorkad tomatkräm (eller 5 finhackade soltorkade tomater)
0,5 tsk torkad basilika
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka vitlöken och stek tillsammans med bladspenaten tills vätskan försvunnit. Bred ut i en ugnsform. Fördela tonfisken över. Hacka rödlöken och blanda med ägg, keso, smulad fetaost och soltorkad tomatkräm. Krydda med basilika, salt och peppar. Fördela röran i ugnsformen. Strö över lite riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter till gratängen fått fin färg och äggen stannat.
Krämig toskansk kyckling
Datum: 2021-09-14 Tid: 10:08:00
Här kommer förra fredagens tiopoängare! Receptet kommer från Catarina König, med enda ändringen att jag tog soltorkad tomatkräm istället för strimlade soltorkade tomater eftersom det var vad som fanns hemma (och det funkade fint). Perfekt bjudmat - och snabbt fixat!
Krämig toskansk kyckling, 4 portioner
4 kycklingfiléer (gärna minutfiléer)
4 dl vispgrädde
0,75 msk koncentrerad kycklingfond
7-8 soltorkade tomater i olja
1 dl finskuren färsk basilika
1 vitlöksklyfta, riven
salt, svartpeppar
riven parmesan
4 kycklingfiléer (gärna minutfiléer)
4 dl vispgrädde
0,75 msk koncentrerad kycklingfond
7-8 soltorkade tomater i olja
1 dl finskuren färsk basilika
1 vitlöksklyfta, riven
salt, svartpeppar
riven parmesan
Mät upp grädde och kycklingfond i en kastrull. Låt koka ned till lagom krämig såskonsistens (4-5 min). Finstrimla färsk basilika och strimla ner de soltorkade tomaterna. Vänd ner i den krämiga såsen och riv i vitlöken.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Salta och peppra på båda sidor. Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och bryn på kycklingen på båda sidor. Häll såsen över kycklingen och låt småputtra en stund på plattan, till kycklingen är genomstekt, ca 4-5 min. Strö över riven parmesan vid servering.
Fläskfilé i chutneysås
Datum: 2021-09-10 Tid: 13:57:00
Dammade av en gammal klassiker förra helgen. Johan, som aldrig ätit det förut, tyckte att det var så gott att han bad mig göra en omgång till att ha som matlådor under veckan. Toppbetyg alltså. Och det ÄR gott. Såsen alltså...
Fläskfilé i chutneysås, 4 portioner
500 g fläskfilé
2 purjolökar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl mango chutney
2½ dl valfri grädde
1 dl köttbuljong
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk ingefära
Skär köttet i skivor. Skölj och skär purjolöken i sneda skivor. Fräs den i smör i en gryta eller traktörpanna. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i traktörpannan. Salta och peppra. Blanda samman mango chutney, grädde, buljong, soja, vinäger och ingefära. Häll blandningen i traktörpannan och rör runt. Låt köttet puttra i såsen i ca 5 minuter.
Servera med ugnsrostade grönsaker och/eller ris.
500 g fläskfilé
2 purjolökar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl mango chutney
2½ dl valfri grädde
1 dl köttbuljong
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk ingefära
Skär köttet i skivor. Skölj och skär purjolöken i sneda skivor. Fräs den i smör i en gryta eller traktörpanna. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i traktörpannan. Salta och peppra. Blanda samman mango chutney, grädde, buljong, soja, vinäger och ingefära. Häll blandningen i traktörpannan och rör runt. Låt köttet puttra i såsen i ca 5 minuter.
Servera med ugnsrostade grönsaker och/eller ris.