Korvgryta à la bearnaise
Datum: 2011-02-28 Tid: 20:41:01
Vet du inte vad du ska göra med den där sista falukorvsbiten som legat och myst i kylskåpet ett bra tag? Då kanske du hittar inspiration på baksidan av pulversåspaketet - det gjorde nämligen jag. Modifierade receptet i vanlig ordning och då blev det såhär till slut. Smulade även över lite fetaost efter att bilden togs. Blev en väldigt trevlig vardagsrätt som var klar så fort pastan hade kokat färdigt. Sånt gillar vi!
Korvgryta à la bearnaise, 4 portioner
4 portioner pasta
400 g falukorv
1 gul lök
1 liten röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 påse Kryddig Bearnaisesås (Blå Band)
2 dl vatten
salt, peppar
hackade örter (t.ex. persilja)
fetaost
Koka pastan. Strimla falukorven. Hacka löken och paprikan och fräs tillsammans med korven i lite matfett i en stekpanna tills korven fått färg och löken mjuknat. Pressa eller riv ner vitlöken. Vispa ut såspulvret i vattnet och slå över i pannan. Låt sjuda i några minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pastan och strö gärna över hackade örter och smulad fetaost.
Godaste tacopajen
Datum: 2011-02-25 Tid: 18:57:17
Nu tycker jag att det är dags för ännu ett pajrecept. Har hållit lite på det här, vill ju inte att ni ska drunkna i pajrecept (fast i min värld är det omöjligt!). Har faktiskt ett recept till på lager, men det får vänta lite. Hur som helst, minns inte när jag åt den här pajen för första gången - så längesen var det tydligen - men däremot minns jag hur otroligt god jag tyckte att den var. Sen har jag ju alltid varit en sucker för allt som andas tacos. Har smakat flera andra tacopajer, men den här varianten är utan tvekan min favorit.
Tacopaj, 3-4 portioner
1 pajdeg, t.ex. den här
Fyllning
400 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 påse tacokryddor
¾ dl vatten
Täcke
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
2 msk philadelphiaost (kan uteslutas)
salt, peppar
tomater
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Gör pajdegen och tryck ut i en pajform. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen i 15 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Börja med fyllningen under tiden. Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen i en stekpanna. Pressa eller riv ner vitlöken. Tillsätt tacokryddorna och vattnet och låt puttra samman tills nästan all vätska försvunnit. Fördela köttfärsröran i det förgräddade pajskalet.
Blanda samman crème fraiche, majonnäs och philadelphiaost. Krydda med salt och peppar. Fördela röran ovanpå köttfärsen. Lägg till sist på skivade tomater och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Servera med sallad, tacosås, gräddfil/crème fraiche och nachos.
Födelsedagsmys hos Sofia
Datum: 2011-02-25 Tid: 10:45:50
Igår fyllde Sofia år och jag var bjuden på lite födelsedagsmys. Sofia bjöd på hemmagjord pizza, godaste krusbärscidern (länk) och kladdkakekakor. Jag glömde såklart min kamera hemma, men Malin hade lånat med sig sina föräldrars som jag fick låna. Blev lite suddigt, och bilden jag tog på kakan blev tyvärr för suddig för att lägga upp här, men jag kan lova att den var god. Pizzan var inte heller dum, och jag tror minsann att det blir det till middag här i kväll.
Vad ska ni äta för gott?
Chicken Pizziola
Datum: 2011-02-23 Tid: 16:44:51
Har ni testat Subway's nya macka? Det gjorde jag idag. Hittade en bortglömd rabattkupong i ett väskfack jag uppenbarligen inte använder särskilt ofta (vilken skattkammare!) som jag passade på att använda. Chicken Pizziola är en sub med italienska smaker: kycklingfilé, pepperonikorv, ost och marinarasås. Jag tog parmesan & oregano-bröd, alla grönsaker utom paprika och jalapeños, och en mix av vitlöks- och sweet onion-dressing till. Och grillad förstås! Ingen dum lunch det inte. Riktigt gott!
Vilken är er favoritsub?
Go Nuts with Dumle
Datum: 2011-02-21 Tid: 14:22:17
Nu i februari lanserar Fazer en ny produkt: Dumle med cashewnötter. Hur gott låter inte det? Jag älskar Dumle och cashewnötter var för sig, och en kombination av dessa låter som något med potential att bli en riktig fullträff. För 22:- får man en påse à 175 g. Värt att testa? Jag ska i alla fall hålla utkik nästa gång jag är i affären.
There's a fire starting in my heart
Datum: 2011-02-19 Tid: 11:38:43
Förra veckan somnade min blå iPod in. Den fungerade som vanligt när jag var ute på en powerwalk, men efter att jag stängde av den när jag kom hem vaknade den aldrig igen. Det var sorg här i Göteborg. Men så igår när jag kom hem från rösthandledningen hos logopeden jag träffar (vi har förmånen att få gå hos en logoped fem gånger den här terminen och jobba med den egna rösten) hittade jag ett litet paket i postfacket. I paketet låg en svart iPod (!) som världens bästa Tommy hade skickat till mig. "Du har säkerligen mer nytta av den än vad jag har." Jag var helt lyrisk! Det finaste någon gjort för mig. Tack, du är helt fantastisk!
Som om inte det vore nog: igår fick jag tillbaka hemtentan i utvecklingspsykologi - och jag klarade den! Ångesten stod mig upp i halsen när läraren pratade om den innan hon lämnade ut den. Som det lät på henne hade många missförstått frågorna och jag var helt övertygad om att jag skulle få komplettering, men det gick ju alldeles lysande. Hela dagen igår var just det: lysande. Solen sken, avklarad tenta, fredag och musik i öronen.
Himlen är precis lika blå idag som den var igår. Nu har jag precis gjort mig i ordning för att åka in till stan. Tänkte för omväxlings skull inte köpa matvaror utan faktiskt leta efter något nytt i klädväg, men känner jag mig själv rätt är det ändå en matvarukasse jag kommer hem med till slut. Har förresten ingen aning om vad jag ska äta till middag idag...
Som om inte det vore nog: igår fick jag tillbaka hemtentan i utvecklingspsykologi - och jag klarade den! Ångesten stod mig upp i halsen när läraren pratade om den innan hon lämnade ut den. Som det lät på henne hade många missförstått frågorna och jag var helt övertygad om att jag skulle få komplettering, men det gick ju alldeles lysande. Hela dagen igår var just det: lysande. Solen sken, avklarad tenta, fredag och musik i öronen.
Himlen är precis lika blå idag som den var igår. Nu har jag precis gjort mig i ordning för att åka in till stan. Tänkte för omväxlings skull inte köpa matvaror utan faktiskt leta efter något nytt i klädväg, men känner jag mig själv rätt är det ändå en matvarukasse jag kommer hem med till slut. Har förresten ingen aning om vad jag ska äta till middag idag...
Bridgeblandning i ny förpackning
Datum: 2011-02-17 Tid: 11:04:23
Titta vad jag såg när jag var i affären häromdan. Bridgeblandning, en riktig klassiker, har fått ett nytt utseende. Måste säga att jag föredrar det gamla. Framförallt eftersom man faktiskt kunde se hur godiset såg ut i dem. Vet ni vad jag mer upptäckte? Att de nya påsarna innehåller 180 g jämfört med de gamlas 220 g - men priset är fortfarande det samma. Sånt där blir jag riktigt irriterad på! Tycker det är så fult gjort. Hädanefter kommer jag hålla mig till att köpa i lösvikt, där jämförelsepriset är sisådär 79,90:-/kg i stället för långt över 100:-.
Vad tycker ni om Bridgeblandning förresten,
smarrigt eller bara tråkigt tantgodis?
smarrigt eller bara tråkigt tantgodis?
Ps. På tal om nåt annat från Cloetta. Förra veckan fick jag en paketavi från dem att hämta ut - på Posten i Arvika.
Lite svårt att hämta ut eftersom jag ju bor i Göteborg numer... Skriver mer om paketet när jag fått hit det.
Lite svårt att hämta ut eftersom jag ju bor i Göteborg numer... Skriver mer om paketet när jag fått hit det.
Because I'm worth it
Datum: 2011-02-16 Tid: 16:03:36
För vissa kanske det är att köpa ett klädesplagg man gått och suktat efter. Andra kanske får samma känsla efter ett riktigt bra träningspass... Men i min värld är det här vad jag kallar livskvalité. Att kunna njuta av riktigt god mat och lägga ner lite tid och kärlek på tillagningen - trots att det faktiskt bara är till en själv. Såhär såg det ut i lördags: köttfärspaj med sallad bestående av salladsmix, gurka, tomat, oliver, soltorkade tomater, fetaost, salt, peppar och massor av balsamico. Färsk baguette, räksallad, stureost (♥), skinka, brie, gorgonzola och Blue Alp. Och ett glas bubblande krusbärscider till det. För att göra det om möjligt ännu bättre så tittade jag även på x antal Sex and the City-avsnitt under kvällens gång. Ibland är det så skönt att bara va...
Bilder från logopedfesten
Datum: 2011-02-13 Tid: 17:08:24
Jag, Hannah och Sofia gjorde oss i ordning tillsammans hemma hos mig.
Sofia var lakrits och hade gjort ett lakritshalsband.
Jag och Hannah var likadana. Eller lika löjliga. Kände oss lite som tolvåringar på disko
med två tofsar och babyrosa ögonskugga.
Sofia och jag.
När vi kom till festen bjöds det på välkomstdrink i form av god fruktbål.
Klasskompisar: Prinsessan Leia (som sytt klänningen själv!) och Lilla My.
Emma och Lisa, två äldrekursare som hade hand om vår nollning, var lika som bär.
Min klasskompis August var läskig som Hannibal Lector.
Fick en kommentar angående logopedfesten och kom på att jag ju faktiskt glömt att lägga upp bilderna därifrån. Halvvägs in i festen dog tyvärr min kamera så fler bilder än såhär blev det inte. Väldigt orutinerat av mig. Tog några suddiga bilder på pajbuffén vi blev bjudna på också men känns som att jag bloggat tillräckligt om paj de senaste dagarna (även om jag faktiskt har ett till pajrecept på lager, haha). Hur som helst var det en väldigt trevlig kväll och vissa hade varit mer seriösa än andra vad gällde utklädnad. Emma och Lisa som var lika som bär vann pris för bästa utklädnad.
Köttfärspaj
Datum: 2011-02-11 Tid: 12:45:15
Som sagt, paj var det ja... Den här pajen åt jag första gången när min kompis Oscar (Flacken) fyllde 20 och bjöd på mat en härlig sommarkväll i juli för över två år sen. Minns att jag tyckte att den var helt makalöst god! Häromdan pratade jag med Flacken och frågade lite om pajen, och han berättade att det egentligen är en helt vanlig köttfärspaj men att hemligheten är att använda extra ost: keso i degen och dubbla lager ost ovanpå fyllningen. Svårt att inte gilla med andra ord! Eftersom jag inte haft nåt recept att gå efter utan bara fått veta att det viktigaste är osten så kommer här min variant på pajen. Löjligt gott!
Det här är mitt andra bidrag till månadens matutmaning hos Kalasgott.
Köttfärspaj, 4 portioner
Pajdeg
knappt 100 g smör
2-2½ dl vetemjöl
½ krm salt
75 g keso
Fyllning
500 g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk chilisås
1 tsk soja
ev. ½ dl grädde el. crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk basilika
½ tsk oregano
tomater
ostskivor
Nyp ihop smör med mjöl och salt till pajdegen. Tillsätt keso och arbeta samman till en deg. Tryck ut i en pajform och ställ in i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°C och börja sedan med fyllningen. Hacka löken och bryn den tillsammans med köttfärsen i lite matfett i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, chilisås, soja och ev. grädde eller crème fraiche. Pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Låt puttra samman i ca 10 minuter. Rör ner basilika och oregano och smaka av. Låt svalna lite. Fördela sedan köttfärsröran i pajformen. Täck med ett lager ostskivor. Skiva tomater och lägg ovanpå osten, och toppa sedan med ytterligare ett lager ostskivor. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
Servera med sallad.
Medelhavspaj
Datum: 2011-02-06 Tid: 22:13:44
Jag har alltid varit en riktig periodare. När jag väl fastnar för nånting sitter jag verkligen fast som i ett skruvstäd. Jag har haft perioder då jag ätit samma gröt till frukost i princip varje dag i över ett år, snöat in på en viss brödsort eller pålägg (Stureost!) och ätit lax i parti och minut. Nu är jag inne i en riktig pajperiod. Vi blev ju bjudna på pajbuffé på logopedfesten i fredags och det gav mig blodad tand. Igår gjorde jag den här pajen med härliga medelhavsinfluenser. Vilken fullträff! Den blev så smakrik och krämig, en av de godaste pajerna jag ätit - och då bör tilläggas att den ju faktiskt är helt vegetarisk! Jag är ju en annars en riktig köttätare som brukar tycka att det fattas nåt när det inte finns nån typ av kött/fisk/fågel i. Men inte här... Om ni gillar kombinationen fetaost, soltorkade tomater och oliver tycker jag verkligen att ni ska testa den här pajen - lovar att ni inte blir besvikna!
Det här är även mitt bidrag till månadens matutmaning hos Kalasgott.
Medelhavspaj, 3-4 portioner
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
½ krm salt
3 msk kallt vatten
Fyllning
1 gul lök
150 g fetaost
3-4 msk hackade soltorkade tomater i olja
15 svarta oliver
1-2 nävar blandsallad (ruccola/mangold/bladspenat)
salt, peppar
Äggstanning
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk hackad basilika
salt, peppar
tomater
riven ost
Börja med pajdegen. Nyp ihop smör med mjöl och salt. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Tryck ut i en pajform. Nagga botten och ställ in i kylen i 30 minuter (eller i frysen i 15 minuter). Värm ugnen till 200°C och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Förbered fyllningen under tiden. Hacka löken och fräs den mjuk i lite matfett i en stekpanna. Dela oliverna och skölj salladen. Blanda lök, soltorkade tomater, oliver och sallad i en bunke. Smula ner fetaosten. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och crème fraiche till äggstanningen. Krydda med basilika, salt och peppar. Fördela salladsblandningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Lägg på skivade tomater och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 25-30 minuter.
Servera med sallad (ringla gärna balsamico och olivolja över).
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
½ krm salt
3 msk kallt vatten
Fyllning
1 gul lök
150 g fetaost
3-4 msk hackade soltorkade tomater i olja
15 svarta oliver
1-2 nävar blandsallad (ruccola/mangold/bladspenat)
salt, peppar
Äggstanning
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk hackad basilika
salt, peppar
tomater
riven ost
Börja med pajdegen. Nyp ihop smör med mjöl och salt. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Tryck ut i en pajform. Nagga botten och ställ in i kylen i 30 minuter (eller i frysen i 15 minuter). Värm ugnen till 200°C och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Förbered fyllningen under tiden. Hacka löken och fräs den mjuk i lite matfett i en stekpanna. Dela oliverna och skölj salladen. Blanda lök, soltorkade tomater, oliver och sallad i en bunke. Smula ner fetaosten. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och crème fraiche till äggstanningen. Krydda med basilika, salt och peppar. Fördela salladsblandningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Lägg på skivade tomater och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 25-30 minuter.
Servera med sallad (ringla gärna balsamico och olivolja över).
Logopedfest
Datum: 2011-02-04 Tid: 17:07:51
Sitter och väntar på mina klasskompisar Hannah och Sofia. Vi ska hänga lite hos mig först, göra oss i ordning och pimpla cider. Sen blir det logopedfest för alla årskurser med bål, mingel och mat. Maskerad där temat är att alla måste klä ut sig till nåt på L. Min käre far föreslog att jag skulle klä ut mig till en lök eller en flaska Loka, och min storebror tyckte att en lyktstolpe var ett ännu bättre förslag... Studentbudgeten tillåter inga större utsvävningar så jag och Hannah kör på en riktig budgetvariant. Vi ska va "likadana", haha. Nu verkar de vara på ingång här. Ha en fin fredagskväll!
Baconlindad ostfylld kycklingfilé
Datum: 2011-02-03 Tid: 10:41:22
Jag har några värdecheckar från Fontana som legat och samlat damm ett bra tag. I helgen fick jag med mig en till affären och löste in den mot ett paket buffelost och ett paket eklagrad fetaost. Har aldrig testat buffelost förut, men det påminde väldigt mycket om fetaost. Lite hårdare konsistens och lite annorlunda smak, men väldigt gott. Använde buffelosten till att fylla kycklingfiléer och det blev inte alls så tokigt faktiskt. Vill man kan man förstås göra en sås och slå över kycklingen direkt i ugnsformen för att göra den ännu saftigare, eller servera t.ex. en kall yoghurtsås till, men jag tyckte det funkade lika bra med bearnaisesås vid sidan av. Bea är ju gott till allt!
Baconlindad ostfylld kycklingfilé, 2 portioner
2 kycklingfiléer
salt, peppar
ca 100 g buffelost (el. fetaost)
½ pkt bacon
Sätt ugnen på 175°C. Bryn kycklingfiléerna runt om i lite smör. Krydda med salt och peppar. Ta ur filéerna ur pannan och låt svalna lite. Skär sedan djupa fickor längs med filéerna och fyll med ost. Linda baconskivorna runt och lägg i en smord ugnsform. Sätt in i mitten av ugnen i ca 30 minuter (slå gärna över till grilläge sista minuterna så att baconskivorna får lite mer färg). Kontollera att kycklingen är klar så att den fortfarande inte är rosa inuti.
Servera med en god sås och förslagsvis potatis, haricot verts och grönsaker.
2 kycklingfiléer
salt, peppar
ca 100 g buffelost (el. fetaost)
½ pkt bacon
Sätt ugnen på 175°C. Bryn kycklingfiléerna runt om i lite smör. Krydda med salt och peppar. Ta ur filéerna ur pannan och låt svalna lite. Skär sedan djupa fickor längs med filéerna och fyll med ost. Linda baconskivorna runt och lägg i en smord ugnsform. Sätt in i mitten av ugnen i ca 30 minuter (slå gärna över till grilläge sista minuterna så att baconskivorna får lite mer färg). Kontollera att kycklingen är klar så att den fortfarande inte är rosa inuti.
Servera med en god sås och förslagsvis potatis, haricot verts och grönsaker.
Desperate times call for desperate measures
Datum: 2011-02-01 Tid: 22:13:51
Riktigt såhär mycket päronsoda sprutade det inte ut, utan jag har redan hällt upp lite i glaset.
I helgen var jag så himla sugen på läsk. Köpte med mig en flaska päronsoda när jag var och handlade, la den på kylning och väntade på att den skulle bli tillräckligt kall. När det äntligen var dags att stilla min törst hände det som inte fick hända: flaskan gick inte att öppna! Jag är långt ifrån stark i vanliga fall, men jag är faktiskt rätt stark i nyporna. Har i princip aldrig haft problem att öppna en marmeladburk eller flaska förut. Det fina med marmeladburkar och liknande burkar där det är ett lock är ju att man bara behöver en vanlig kniv (eller annat bestick och använda skaftet) att bända loss locket med. Det är värre när flaskkorken inte går att skruva loss. Jag tog i så mycket att jag började blöda på tre ställen i handflatan och fick två fina brännblåsor, men korken rörde sig inte en millimeter. Kände mig sådär lagom frustrerad och övervägde först att knacka på hos grannen och be om hjälp. Men man ska ju faktiskt inte behöva va Hulken för att få dricka lite päronsoda. Så fick jag syn på min älskade Satake-kniv (som jag faktiskt fått av Mat-Niklas som tack för att jag var med och laddade upp recept på hans nya matsida Matmolnet) och problemet var ur världen. But don't try this at home! Om nån nu skulle behöva använda sig av den här metoden nån gång kan jag tipsa om att bara sticka in knivspetsen i flaskan först för att låta kolsyran pysa ut lite försiktigt (kanske går det till och med skruva loss korken när trycket lättat lite). Annars kommer du få en kaskad av läsk över dig...