Fläskfilé i grönpepparsås
Datum: 2012-08-31 Tid: 19:17:00
Efterlängtade fredag! Firade in helgen på bästa sätt genom att äta 5-rätterslunch tillsammans med ett gäng härliga matbloggare. Mer om det kommer i ett annat inlägg framöver. Nu tänkte jag i stället skriva om ännu en god fläskfilérätt som utgjorde söndagsmiddag med familjen hemma i Arvika för några veckor sen. Cornichons (små inlagda gurkor) och syltlök är riktigt trevliga grejer!
Fläskfilé i grönpepparsås, 4 portioner
500 g fläskfilé
1 röd paprika
1 msk smör
salt, svartpeppar
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk soja
1 msk Knorr Fond Brynt Lök
½ tsk stött grönpeppar
1 dl cornichons, delade i mindre bitar
1 dl syltlök
Skär fläskfilén i skivor. Kärna ur och strimla paprikan. Bryn köttet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt paprikan och låt den fräsa med. Rör ner grädde, crème fraiche, soja, fond och grönpeppar. Ha i cornichons och syltlök. Låt koka under lock i 2-3 minuter.
Servera med ris och sallad.
Back to business
Datum: 2012-08-30 Tid: 09:57:00
Vardagslyx och livskvalitet.
Tillbaka i Göteborg. Konstigt hur snabbt man vänjer sig och återgår till gamla rutiner. Månaderna i Arvika bara flög förbi och nu är logopedutbildningen i full gång igen. Om några veckor drar dessutom praktiken igång. Ska bli jättekul – och läskigt!
Börjar inte förrän kl. 13 idag så tänkte snart bege mig in till stan och leta efter ett par nya löparskor. Har äntligen lyckats hitta ett par jag gillar som är både snygga och grymt sköna, men tyvärr har jag inte hittat den rätta färgen i min storlek. Wish me luck!
Avskedslunch
Datum: 2012-08-26 Tid: 09:36:26
I fredags blev jag bjuden på lunch av mina föräldrar. Vi gick till Rajjens där det bjöds på två rätter: lax med soltorkade tomater och fetaost, och fläsknoisetter med chilibearnaise samt äppelkaka till efterrätt. Fin avslutning på en härlig sommar i Arvika!
Röran med soltorkade tomater och fetaost var så god!
Sommarminne
Datum: 2012-08-23 Tid: 15:42:00
Kommer sakna färska jordgubbar, sol och brunbränd hud.
Skånsk fläskfilé
Datum: 2012-08-23 Tid: 15:28:02
Ännu ett recept med fläskfilé och senapssås. I ursprungsreceptet ska filén egentligen paneras, men det hoppade jag över. Slängde i lite lök och champinjoner i stället, mer min stil. Hemma i Göteborg äter jag väldigt sällan kött (ja, förutom köttfärs och kyckling då), men nu i sommar när jag bott hos mina föräldrar är fläskfilé eller liknande köttdelar ett stående inslag så gott som varje helg. Eftersom det regnat nästan varenda helg har det blivit betydligt mindre grillmat i år jämfört med tidigare år, men i stället mer av såna här goda grytor. Inte fy skam det heller! Såsen... ♥
Skånsk fläskfilé, 4 portioner
500 g fläskfilé
salt, peppar
1 gul lök
5 färska champinjoner
3 dl vispgrädde
3 msk chilisås
2 msk skånsk senap
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär filén i ca 2 cm tjocka skivor. Bryn på medelvärme. Skiva löken och champinjonerna och låt steka med. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsform. Vispa ur pannan med grädde. Tillsätt chilisås och senap. Smaka av med salt och peppar. Häll över såsen i ugnsformen och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
Servera med potatis och sallad.
Semester
Datum: 2012-08-19 Tid: 19:37:04
I fredags gjorde jag min sista dag på jobbet för den här sommaren. Det firade jag såhär:
Och såhär igår:
Du gör mig rädd
Datum: 2012-08-13 Tid: 11:11:14
Lite såhär känns det. {länk}
Sommarmat
Datum: 2012-08-12 Tid: 17:46:00
Godaste sommarkycklingen {länk}.
As long as you say it's alright, it's alright with me
Datum: 2012-08-10 Tid: 10:58:37
Sommartraditioner
Datum: 2012-08-08 Tid: 10:57:27
De senaste somrarna har haft två givna inslag: räkfrossa och filébuffé. Så även i år. En fin onsdag i juli kalasade jag på räkor, aioli, massor av färsk frukt och goda ostar tillsammans med de finaste av vänner. Någon vecka senare var det dags igen för filébuffé där det bl.a. avnjöts oxfilé, lamm, tryffelsås (sky?), potatisgratäng och bearnaisesås. Det här med att sätta guldkant på tillvaron tycker jag nog att jag är rätt duktig på.
Hamnfesten 2012
Datum: 2012-08-06 Tid: 15:06:38
Torsdag till lördag var det hamnfest i stan, med artister som Maskinen, Rebecca & Fiona, Kapten Röd, Magnus Uggla och E-Type på besök. Jag började kl. 7 i fredags så var tyvärr inte där i torsdags när de band jag ville se spelade (dvs. de tre förstnämnda), men å andra sidan har jag inget minne av att jag direkt tittade på några av de andras spelningar heller när jag väl var inne på området. En fin helg har det varit hur som helst. Gått i ett mest hela tiden och har inte varit hemma så mycket. På onsdag kommer mamma och pappa hem från Turkiet och om nitton dagar åker jag tillbaka till Göteborg. Som så många år tidigare har sommaren bara flugit förbi... Tecken på att man i alla fall haft roligt!
♥
Mojitos!
Brunch
Datum: 2012-08-06 Tid: 14:54:59
Lyckades för ovanlighetens skull sova länge, stack ut på en löptur och åt våfflor till brunch. Dagen kunde ha startat sämre. Om en dryg timme ska jag in till stan och fika med Karin och Flacken, och ikväll blir det troligtvis tjejkväll med Karin. Livet är ganska fint just nu.