Lax med dillsås
Datum: 2012-09-29 Tid: 09:49:00
Ännu ett laxrecept att lägga till samlingen, och återigen en perfekt vardagsrätt. Snabbt, gott och krämigt. Testa det här!
Ursprungsreceptet hittade jag här, men gjorde några småändringar.
Lax med dillsås, 4 portioner
4 laxfiléer
2½ dl crème fraîche
200 g färskost
2 msk hackad dill
salt, peppar
200 g färskost
2 msk hackad dill
salt, peppar
citronpeppar
2 dl riven ost (gärna lagrad)
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxen i en ugnsform. Värm upp crème fraîche och färskost i en kastrull. Rör ner dillen och smaka av med kryddorna. Häll såsen över laxen. Strö över riven ost och sätt in i ugnen i 20-30 min eller tills laxen är färdig och osten fått fin färg.
Servera med kokta grönsaker eller potatis och sallad.
Food for thought
Datum: 2012-09-25 Tid: 19:47:00
I tentapluggstider hinner man inte slösa bort tid på att laga mat. Idag, såhär dagen innan tenta, fick det bli en snabb pastasallad av det som fanns i kylen vilket var: kassler, purjolök, selleri, gurka och tomat. Och så favoritsåsen {länk}.
Födelsedagsmiddag på El Corazón
Datum: 2012-09-25 Tid: 12:23:45
Förra veckan bröt jag av tentapluggandet med att gå ut och äta med tjejerna. Martina hade fyllt år så i torsdags firade vi henne genom att bjuda henne på middag på El Corazón. Jag har ju varit där en gång tidigare {länk}, och efter det besöket var jag väldigt nöjd. Tyvärr var jag inte lika nöjd när jag gick därifrån i torsdags. Sofia fick hår i maten – inte bara en gång utan två (!) – och servitrisen var allt annat än trevlig. Sen var jag väldigt besviken på min mat...
Jag tog Tallarines con rebozuelos: tagliatelle med strimlad oxfilé, lök och kantareller i gräddsås.
Förväntade mig vanliga kantareller men fick istället trattkantareller. Köttet var dessutom ganska segt,
och allt hade nån konstig bismak som inte alls var särskilt god. Hanna åt samma som mig och tyckte likadant.
Malin däremot åt Pollo a la plancha: grillad saffran- och limemarinerad majskycklingfilé med alioli,
vitlöksstekta champinjoner och klyftpotatis. Hon var nöjd med sin mat. Önskar jag hade tagit det i stället.
Efter den något trista upplevelsen på El Corazón gick vi vidare till Yaki-Da där vi beställe in kaffe,
drinkar och efterrätter. Mysigt med livemusik, halvdunkel belysning och jättetrevlig personal.
Sen att ögongodis i form av Andreas Wilson även satt ett bord bort gjorde inte direkt saken värre...
Sista sommarminnet
Datum: 2012-09-23 Tid: 14:52:40
Förra helgen spontanåkte jag hem till Arvika. Solen sken hela helgen - både ute och inuti.
Sista riktiga sommarvärmen, och sista jordgubbsfrukosten hos min favoritkille.
Kasslergratäng med mango chutney
Datum: 2012-09-21 Tid: 09:32:00
Gjorde en så god kasslerrätt häromdan som jag måste dela med mig av. Perfekt när man behöver rensa kylskåpet lite. Som vanligt varken särskilt svårt eller tidskrävande. Perfekt vardagsmat alltså och är dessutom minst lika gott att värma dagen efter.
Receptet hittade jag hos Matplatsen, och gjorde några få ändringar.
Kasslergratäng med mango chutney, ca 4-6 portioner
ca 500 g kassler
2-3 tomater
1 burk skivad ananas
1/2 purjolök
1 liten gul lök
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
1 msk köttfond
2 msk mango chutney
1/2 msk kinesisk soja
2-3 tomater
1 burk skivad ananas
1/2 purjolök
1 liten gul lök
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
1 msk köttfond
2 msk mango chutney
1/2 msk kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
ev. lite mjöl/redning
salt, peppar
ev. lite mjöl/redning
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Skär kasslern i skivor. Strimla purjolök och lök och lägg i botten på en ugnsform. Skiva tomaterna. Låt ananasen rinna av och skär sen i bitar. Varva kassler, tomat och ananas och lägg ovanpå lökblandningen. Koka upp crème fraîche, grädde, chutney, fond och soja i en kastrull. Pressa ner vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. lite mjöl för tjockare konsistens. Häll över såsen i formen och strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20-30 min tills gratängen fått fin färg och osten smält.
Servera med ris eller kokta grönsaker och sallad.
Pukka
Datum: 2012-09-18 Tid: 23:37:00
Godaste teet!
Chipstävlingen avslutad!
Datum: 2012-09-18 Tid: 09:10:31
Nu är de tre vinnarna dragna och kontaktade. Verkade överlag som att klassikern Sourcream & Onion håller än.
» Desirée: Jag älskar chips - mitt favoritsnack alla kategorier. Det innebär att jag gillar typ alla smaker, men det finns en som man alltid går tillbaka till, som man blir sugen på... Sourcream and Onion!
» lisen: mina favvosar är antingen cream cheese med vitlöksdip eller också typ dill&gräddil (naturchips) med vitlöksdip också, mumma!
» Malin: Herregud vilken fantastisk tävling, det här vill jag vinna så in i bängen mycket. min favorit är utan tvekan lantchips med smak av gräddfil! Härligt syrliga och knapriga :D
Tävla om Västkustchips från Estrella
Datum: 2012-09-13 Tid: 09:06:00
Jag har fått möjlighet att testa de nya knapriga Västkustchipsen från Estrella. Såhär skriver Estrella: "Chipsen tillverkas på gammaldags vis i grytor och friteras i jordnötsolja. Det tar tre till fyra gånger så lång tid som normalt men ger ett krispigare chips med rustikt och naturligt utseende. Den närodlade potatisen skivas med skalet kvar och kommer från gårdar på Västkusten."
Chipsen finns i tre smaker och särskilt goda var de med gräddfil & lök och de räfflade med havssalt. Tummen upp alltså!
Nu har ni läsare också chansen att få provsmaka. Allt ni behöver göra är att lämna en kommentar i det här inlägget där ni svarar på frågan: Vilken är din favoritchipssmak?
Ni har tills på söndag (16/9) på er, sen kommer jag dra 3 vinnare som får 6 chipspåsar var.
Sommarfika
Datum: 2012-09-10 Tid: 09:04:00
Innan jag åkte tillbaka till Göteborg fikade jag en sista gång med min favoriter. Träffade Karin och Flacken i snitt två gånger i veckan under sommarmånaderna, oftast blev det en fika/kaffe mitt i veckan och nåt typ av häng på helgen. Så här såg det alltså ut sista gången, en solig söndag i augusti. Saknar er!
Lax med fetaoströra
Datum: 2012-09-08 Tid: 08:51:00
En trevlig laxmiddag som tar sådär lagom lång tid att slänga ihop. Bara ett fåtal ingredienser behövs och minsta möjliga ansträngning. Perfekt vardagsrätt alltså, med sköna medelhavsvibbar dessutom.
Lax med fetaoströra. 2 portioner
2 laxfiléer
150 g fetaost
2 msk strimlade soltorkade tomater
1-2 dl crème fraiche
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsfast form eller på en plåt klädd med bakplåtspapper. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Blanda med tomater och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Var dock försiktig med saltet eftersom fetaosten är väldigt salt i sig. Bred ut röran på laxen. Spara gärna lite till servering. Sätt in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills laxen är färdig.
Servera med grönsaker och en extra klick fetaoströra.
Rise and shine!
Datum: 2012-09-06 Tid: 07:46:00
Avsmakningslunch med Fazer Culinary Team
Datum: 2012-09-02 Tid: 17:44:00
Som jag nämnde tidigare blev jag alltså bjuden på lunch i fredags. Det var Fazer Culinary Team som stod för maten. De ska nämligen till Tyskland i början av oktober och tävla i Olympiade der Köche med sin 5-rättersmeny och ville väl ta tillfället i akt att testlaga lite. Vilken tur för mig och ett gäng matbloggare som fick agera testpanel. Maten bestod framför allt av svenska smaker och var riktigt, riktigt fin. Såhär såg det ut:
Eftersom jag och Malin, som jag hade med mig, hade missbedömt avståndet till restaurangen blev vi lite sena.
Framför oss väntade en gigantiskt lång kö... Som vi sen fick gå före. Men i stället för att plocka själva från buffén
fixade kockarna ihop en varsin bricka till oss. Vi måste ha sett hungriga ut...
När vi satt oss tillrätta fick vi en liten presentation av maten och tävlingen, och möjlighet att ställa frågor.
Maten ja... Jordärtskockssoppa med räkor, kålrot och jordärtskocka vända i räkolja och dill.
Känner mig alltid lika skeptisk till soppa men blir allt som oftast positivt överraskad.
Så även denna gång. Drömgod!
Rödbets- och matkornboll fylld med getost, bakad pumpa och hjortronkvarg, garnerad med mynta och ärtskott.
Det här var utan tvekan lunchens höjdpunkt! När man delade bollen rann det ut härlig, krämig getost.
Dog och kom till mathimlen. Lite så kändes det. Mmmmmm...
Gräddfil- och senapsmarinerad strömming med potatispuré, sallad på gurka, fänkäl och äpple,
raspad pepparrot, rårörda lingor och brynt smör. Är ingen strömmingsälskare men gott var det.
Späck- och örtbakad renstek med kantarellfylld rulle på vita rotfrukter – palsternacka, persiljerot,
selleri och potatis rullad i nötgremolata – Västerbottenfras, messmörssås och picklad rödlök.
Gott kött! Ja, ni ser ju själva på färgen. Så ska det se ut! Och rullen... Kantareller ♥
Chokladmousse med mörk choklad, varvad med havtorn och marinerade päron, valnötscrunch & lakritscrisp.
Trots att jag inte är ett stort fan av mörk choklad gillade jag verkligen den här moussen. Den var inte sådär
tung som mousse ibland kan bli, utan härligt fluffig. Valnötscrunch och lakritscrisp - ja tack!