My favorite lunch box
Datum: 2013-01-30 Tid: 22:28:16
Broccoli, purjolök, körsbärstomater, keso, örtsalt & svartpeppar.
Something has changed in my world
Datum: 2013-01-30 Tid: 22:18:19
Efter förra tentan åkte jag hem till Arvika igen. Hade spelkväll med mamma och pappa, umgicks med min favoritkille och drack vin med tjejerna. På lördagsförmiddagen tog jag och Johan en kall men fin promenad, köpte med semlor på vägen hem, fixade kaffe och varm choklad och kröp upp i soffan. Fint för en frusen liten kropp.
Om en vecka är det dags för nästa tenta. Tänkte faktiskt ta tåget till Arvika och tentaplugga där i stället. Trots att Johan och grabbarna + Elin var i Göteborg och hälsade på i helgen saknar jag lite för mycket. Jag och Johan firar ju faktiskt 6 månader på lördag också. Har egentligen massor att skriva om, men det händer så mycket annat just nu – i skolan och livet i allmänhet – att det är svårt att hinna med. Jag är glad och mår bra i alla fall. ♥
Ramlösa Kiwi
Datum: 2013-01-20 Tid: 10:02:13
Titta vad jag fick hemskickat tidigare i veckan! Ramlösa har lanserat årets första nya smak: kiwi. Den innehåller bara naturliga smakämnen och smakar verkligen friskt och gott. Kanske till och med en ny favorit... Kan åtminstone säga att jag defintivit kommer köpa den igen. Ingen konstig eftersmak alltså, och den är heller inte sådär slötsliskig som vissa mineralvattensmaker har en tendens att va. Vill ju inte att det ska smaka läsk när jag köper bubbelvatten!
Ramlösa Kiwi finns att köpa fr.o.m. vecka 6, men finns i utvalda butiker redan nu.
Varmrökt lax på knaprigt knäcke
Datum: 2013-01-15 Tid: 20:52:00
Enligt tradition hade vi en nykomling på julbordet. 2012 blev det en finfin laxröra på goda knäckesticks. Lax (och röror...) lär jag aldrig tröttna på!
Knäckesticksen blir rätt mjuka och tråkiga om röran får ligga för länge så det är bäst att lägga på den strax innan servering. Annars kan man ju faktiskt servera röran vid sidan av. Den är god att bara sleva i sig!
Varmrökt lax på knaprigt knäcke
200 g varmrökt lax
1 msk dijonsenap
2 msk finhackad gul lök
ca 1 dl crème fraîche
1 msk hackad dill
salt, svartpeppar
knäckesticks (t.ex. Vilmas)
dill
Mosa laxen med en gaffel i en bunke tillsammans med senap, lök och crème fraiche. Rör ner dillen och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylen.
Fördela röran på knäckesticksen strax innan servering. Garnera med dill.
Kalasmakeriets julbord på Prästgårn i Gräsmark
Datum: 2013-01-15 Tid: 11:05:00
Jag vet att alla är trötta på julen nu. Sådär så att man inte riktigt vill tänka på julmat än på sisådär ett år, utan blickar framåt och längtar efter vår och värme. Jag är medveten om det. Men nu är det faktiskt så att jag visst missat att skriva om när jag var på julbord med familjen på Prästgårn i Gräsmark. Det var nästan exakt en månad sen, söndagen den 16:e december. Eftersom det var en sån trevlig dag och ett mysigt ställe jag verkligen kan rekommendera kan jag inte låta bli att skriva om det. Om inte annat så för att själv ha nåt att se tillbaka på. Mysigt ställe, jättegod mat och trevlig personal. Kan tänka mig att det är väldigt fint på sommaren också, ligger precis vid vattnet. Såhär såg det ut:
När vi kom in fick vi glögg och pepparkaka med nån färskostskräm och sylt, innan vi visades till vårt bord.
Önskar att jag hade frågat vad krämen innehöll (eller åtminstone skrivit upp vad jag trodde), den var så god!
Pappa & storebror.
Buffén med allt möjligt gott.
Min favorithörna: laxbordet.
Efterrättsbordet. Ris à la Malta och pannacotta tillkom efter att bilden togs.
Första tallriken med diverse småplock: julskinka, laxrulle med pepparrot, silltårta, gubbröra, ägghalva med
majonnäs och skaldjur, rödlökscheesecake (kanske var det sill i också?) och lite olika sillsorter.
LAX! Varmrökt med hjortronsås, gravad & kallrökt, i olika marinader... Nån typ utav paj och sallad.
Tog även lite från varmbordet också: Janssons frestelse, prinskorv, grönkålsstuvning...
Och lite efterrätt på det. Vaniljpannacotta med pepparkakskross, julgodis, kex & ost.
It's always better when we're together
Datum: 2013-01-08 Tid: 13:33:00
Så var jag alltså tillbaka i Göteborg igen, efter tre fantastiskt fina veckor i Arvika. Har lite svårt att greppa att julen tog slut så fort, att det blev nytt år och att jag är klar med ännu en kurs (och på måndag ännu en termin). I morse skrev jag tenta i Undersökningsmetodik & statistik. Gick som en dans. Med risk för att låta högmodig var den faktiskt barnsligt enkel. Nästan så att jag blev lite besviken om jag ska va ärlig, men ska väl inte klaga egentligen...
Nyår 2012
Datum: 2013-01-06 Tid: 00:42:07
Nyårsfirandet, ja. Det blev en riktigt mysig tillställning. Var inställd på att inte göra nånting alls. Kände varken för att planera, styra upp eller laga mat. Lät det hela bero. Det enda jag visste var att jag och Karin skulle fira tillsammans, dricka bubbel och ha klänning. Plus att våra respektive gärna ville vara med. Det slutade med att de två pratade ihop sig om att vi trots allt borde försöka styra upp lite mat. Jag bidrog på minsta möjliga sätt: blandade välkomstdrinken och smakade av rödvinssåsen. Kändes ganska fint att stå vid sidan av och låta nån annan laga mat för en gångs skull. Tog några halvtaskiga bilder från kvällen. Sen hade jag och Johan en mysig avskedsmiddag igår där vi åt nästan samma mat som på nyårsafton. Bilderna från den kvällen blev betydligt bättre. Här kommer några bilder från nyårsafton och middagen igår:
Inledde med mojitos, både på nyårsafton och på middagen igår. Alltid lika gott!
Förrätt och efterrätt på nyårsafton: tunnbrödsrullar med kallrökt lax, lök, räkor och dill, och klassikern crème brûlée.
Övervakade Johan när han gjorde rödvinssås på nyårsafton. Sen var jag lite delaktig och tog över vispandet.
Igår gjorde jag & Johan små laxknyten fyllda med färskost, dill, rödlök & pepparrot. Till det drack vi roséchampagne.
Drömgod oxfilé med rödvinssås, grillad pepparhalloumi, baconlindad sparris och sallad med jordgubbar och
fetaost. På nyårsafton fanns det även små potatisbakelser med getost, och melon i stället för jordgubbar.
Blåbär- och halloncheesecake med chokladgömma.
Kycklinggratäng med röd pesto
Datum: 2013-01-03 Tid: 16:24:00
Det var så längesen jag gjorde den här gratängen att jag knappt minns vad jag hade i. Efter vissa funderingar tror jag att jag lyckats komma ihåg det mesta. Skulle inte förlita mig på måttangivelserna, de är mer en fingervisning. Gott minns jag att det blev i alla fall, riktigt gott till och med!
Kycklinggratäng med röd pesto, 4 portioner
1 broccolihuvud
1 grillad kyckling
1 pkt bacon
1 burk skivade champinjoner
1 gul lök
2 dl grädde
2½ dl crème fraîche
3 msk röd pesto
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Dela broccolin i mindre bitar. Koka nästan mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Bena ur kycklingen. Klipp baconet i bitar och stek knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka löken och fräs tillsammans med champinjonerna. Lägg i baconet och kycklingen. Häll i grädde och crème fraiche. Låt koka ihop lite. Rör ner pesto och smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 min tills osten smält och fått fin färg.
Servera med en god sallad.