Saluhallen
Datum: 2013-05-26 Tid: 15:40:00
På lördagen när Johan var här, efter att vi hade strosat runt på stan, haft picknick i Vasaparken och
kikat lite på Göteborgsvarvet, gick vi till Saluhallen och köpte med oss pilgrimsmusslor, tonfiskfilé
och räkor. Det, tillsammans med varmrökt lax, ugnrostade grönsaker, vitlökssås och feta-,
melon- & jordgubbssallad, blev en riktigt fin middag.. Till det drack vi en god Riesling.
Rena smaker, så gott i all sin enkelhet. Älskar fisk & skaldjur! ♥
FiskeKrogen
Datum: 2013-05-24 Tid: 08:27:00
När Johan var här förra helgen betade vi av ännu en finrestaurang i Göteborg. Den här gången var det FiskeKrogen som stod för maten. Om vi säger så här: det får de gärna göra igen. Här kommer ett litet bildregn:
Det bjöds på aptitretare i form av en härlig musselsoppa och diverse olika brödsorter.
Jag drack ett gott vitt vin och Johan en lokalproducerad öl.
Sen kom min mat: grillad hälleflundra med lammnacke, persiljekräm, sotad broccoli & saltbakad lök.
Fisken var perfekt tillagad och kompletterades jättefint av de andra smakerna. Mmm...
Johan åt torskfilé med västerbottenfylld potatisbakelse med kräftstjärtar och nån mousse/sås.
Kikat på hemsidan för att hitta exakt vad det var han åt, men tydligen har de hunnit byta meny
sen vi var där. Torsk var det i alla fall, och gott var det!
Sen kan man, om man vill, avsluta kvällen med att tappa mobilen i backen, om man t.ex.
är intresserad av att veta hur hård kullersten är. Det är väldigt hårt kan jag intyga.
Nu vet ni det, så har jag besparat er besväret att upptäcka det på egen hand...
Är det sommar nu?
Datum: 2013-05-20 Tid: 12:28:33
Haft Johan på besök hela helgen. Göteborg visade sig från sin allra bästa sida med strålande
solsken och sommarvärme. Vi tog bilen ut till Gunnebo Kulturreservat och hade picknick.
Låg på klipphällarna och lapade sol i nån timme, och avslutade med en snabbtitt på
Gunnebo Slott och promenad på naturstigarna. Bästa dagen! ♥
Varmrökt lax med basilikasås och ugnsrostade grönsaker
Datum: 2013-05-15 Tid: 21:54:00
"Ännu mer lax?!" tänker ni nu. Ja, det stämmer. Sist Johan var och hälsade på mig tog vi bilen till Ica Maxi och shoppade loss. Med oss hem fick vi bl.a. varmrökt lax och ingredienser till en helt underbar basilikasås med parmesan. Lova att ni testar den!
Varmrökt lax med basilikasås och ugnsrostade grönsaker, 4 portioner
ca 500 g varmrökt lax
1 broccolihuvud
½ purjolök
10 körsbärstomater
olivolja
salt, peppar
Basilikasås
1 kruka färsk basilika
1 dl grovt riven parmesan
2 dl lätt crème fraîche
lite riven vitlök
ev. en skvätt mjölk
salt, peppar
Sätt ugnen på 225°C. Ansa och skär broccolin i buketter. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Lägg sedan på tomaterna och rosta i ytterligare 5 minuter.
Gör under tiden dressingen. Plocka basilikabladen och mixa dem tillsammans med parmesan, crème fraîche och vitlök. Ha i lite mjölk om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen tillsamans med de ugnsrostade grönsakerna, basilikasåsen och sallad. Pressa även gärna lite färsk citron över laxen.
Favoritsmaker
Datum: 2013-05-13 Tid: 13:35:36
Det här, med lite Crema di Balsamico ringlad över, är bland det godaste jag vet. ♡
Chililax med mozzarellaröra
Datum: 2013-05-12 Tid: 14:03:00
Det verkar fysiskt omöjligt för mig att tröttna på lax. Tycker det är lika gott varje gång, oavsett hur det tillagas. Tidigare i veckan testade jag och Johan en ny variant med lite sting, och en jättegod röra till som även lär passa precis lika bra till sommarens kommande grillkvällar. Så gott!
Chililax med mozzarellaröra, 4 portioner
4 laxfiléer
1 msk sambal oelek
1 tsk citronsaft
lite olivolja
salt, peppar
Mozzarellaröra
2 dl matlagningsyoghurt
½ dl majonnäs
lite citronsaft
½ rödlök
½ förpackning mozzarella à 125 g
salt, peppar
paprikapulver
Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop sambal oelek, citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Lägg laxen i en ugnsfast form och pensla på blandningen. Strö över chiliflingor. Ställ in i mitten av ugnen i ca 15 tills laxen är färdig.
Gör under tiden mozzarellaröran. Blanda matlagningsyoghurt, majonnäs och citronsaft. Hacka rödlöken och skär mozzarellan i bitar. Rör ner i yoghurtblandningen. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Låt stå i kylen en stund innan servering.
Servera med en god sallad.
Middag på BArBORD
Datum: 2013-05-11 Tid: 16:05:00
Igår kom jag tillbaka till Göteborg, efter att spenderat nästan en hel vecka i Arvika. Lyckades tima vädret perfekt och kunde varva plugg med solande och löpturer i skogen. Gjorde en massa annat trevligt också: umgicks med mina föräldrar, hade picknick {länk}, lagade himmelskt god mat (som jag måste komma ihåg att blogga om innan jag glömmer bort dem), promenerat upp till toppen av Gallberget och njutit av fantastisk utsikt... Och så hade jag och Johan lite "date night" i onsdags. Drack lite god champagne hemma först – tröttnar aldrig! – och knatade sen iväg till hamnen och BArBORD i duggregnet, där vi njöt av jättegod mat:
Jag åt halstrad pilgrimsmussla med parmasegel och basilika/korianderpesto till förrätt. Så gott!
Johan åt i stället fisk- och skaldjurssoppa smaksatt med saffran, vitt vin och hummerfond,
vilken också var riktigt god. Lagom mycket saffransmak.
Till huvudrätt åt jag ljummen skaldjurssallad med pilgrimsmusslor, havskräftor, färska räkor och
blåmusslor som serverades med havsskum, sparris och dill. Har inte varit särskilt förtjust i musslor
tidigare men nu är jag nog faktiskt beredd att ändra mig. Havsskum säger jag bara, mmm...
Johan åt pepparstekt oxfilétournedo med rödvinssås och råstekt provencalsk potatis.
Köttet var sådär härligt rosa inuti, precis som det ska vara när man ber om medium rare.
Till efterrätt blev det crème brûlée smaksatt med vanilj och citrongräs som serverades med en
ananas- och chilisalsa. Inte alls tokig, men Johan hade ätit crème brûlée där några veckor
tidigare och hade den i färskt minne ("Godaste jag nånsin ätit!"). Det visade sig att det var
en specialmeny den gången: desserten var smaksatt med mer vanilj och serverades med
andra tillbehör. Johan blev lite besviken i och med att han fick nåt annat än förväntat.
Jag drack torrt vitt vin till maten och Johan, som inte är nån vindrickare, drack öl.
God mat, fina uppläggningar, mysig miljö och trevlig personal gör att jag definitivt kommer gå dit igen!
Fetaost + frukt/bär
Datum: 2013-05-08 Tid: 11:56:04
Försmak på sommar & semester
Datum: 2013-05-06 Tid: 18:50:10
Picknick på Bergs Klätt hemma i Värmland.
Rotsaksgratäng med chèvre
Datum: 2013-05-01 Tid: 08:54:00
Sötpotatis och chèvre alltså. Fina grejer. Mamma, som jag fått receptet av, har i stället använt fetaost vilket också blir himla gott. Utmärkt tillbehör till en saftig köttbit (eller kycklingfilé i det här fallet) och en fräsch sallad, allra helst med lite crema di balsamico ringlad över. LCHF-vänligt är det också. Testa!
Rotsaksgratäng med chèvre, 4 portioner
200 g morötter
200 g sötpotatis
2 dl grädde (helst vispgrädde)
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
150 g chèvre el. fetaost
Sätt ugnen på 200°C. Skala morötter och sötpotatis. Slanta morötterna och skär sötpotatisen i skivor. Koka morötterna i ca 5 min. Låt rinna av och lägg över i en ugnsfast form tillsammans med sötpotatisen. Häll grädden i en skål. Pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Häll över rotsakerna och smula över chèvre. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20-30 min tills rotsakerna mjuknat och gratängen fått fin färg.