Chèvregratinerad kyckling med sweet chilisås
Datum: 2016-03-27 Tid: 13:41:00
Innan vi inledde påskmatsätandet lagade jag det här till middag. Hade noll inspiration och kikade runt bland mina egna recept. Hittade till slut den här kycklingrätten. Lite annorlunda med kombinationen getost och sweet chili kan tyckas men blir riktigt gott ihop.
Chèvregratinerad kyckling, 4 portioner
1 gul lök
250 g champinjoner
smör till stekning
4 kycklingfiléer
½ tsk provencalska örtkryddor
salt, peppar
Sås
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
1½ dl vispgrädde
salt, peppar
Gratinering
150 g chèvre i rulle
4 msk sweet chilisås
Sätt ugnen på 200°C. Skala och finhacka löken. Skiva svampen. Fräs lätt i smör tills löken mjuknat och champinjonerna vattnat ur sig lite. Lägg över i en ugnssäker form. Skiva kycklingfiléerna tunt (eller skär i mindre bitar) och krydda med örtkryddor, salt och peppar. Bryn dem hastigt på båda sidor i smör. Lägg filéerna ovanpå löken och svampen i formen. Koka ur stekpannan med vin och vatten och koka ihop till hälften. Tillsätt fond och grädde och låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen. Skiva getosten och lägg ovanpå kycklingen. Skeda över chilisåsen. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter tills osten smält och fått lite färg.
1 gul lök
250 g champinjoner
smör till stekning
4 kycklingfiléer
½ tsk provencalska örtkryddor
salt, peppar
Sås
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
1½ dl vispgrädde
salt, peppar
Gratinering
150 g chèvre i rulle
4 msk sweet chilisås
Sätt ugnen på 200°C. Skala och finhacka löken. Skiva svampen. Fräs lätt i smör tills löken mjuknat och champinjonerna vattnat ur sig lite. Lägg över i en ugnssäker form. Skiva kycklingfiléerna tunt (eller skär i mindre bitar) och krydda med örtkryddor, salt och peppar. Bryn dem hastigt på båda sidor i smör. Lägg filéerna ovanpå löken och svampen i formen. Koka ur stekpannan med vin och vatten och koka ihop till hälften. Tillsätt fond och grädde och låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen. Skiva getosten och lägg ovanpå kycklingen. Skeda över chilisåsen. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter tills osten smält och fått lite färg.
Servera med förslagsvis sallad och ugnsrostade morötter.
Krämig kycklingpaj (LCHF)
Datum: 2016-03-19 Tid: 16:55:00
Förra helgen testade jag att göra paj á la LCHF. Blev inte alls dumt faktiskt, Johan gillade det också. Själva fyllningen är från ett recept jag tidigare lagt upp här på bloggen, men man kan ju fylla pajen med precis vad som helst.
Krämig kycklingpaj med paprika, 4-6 portioner
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
Fyllning
½ grillad kyckling el. 2 kycklingfiléer
1 bit purjolök, ca 300 g
1 röd paprika
200 g champinjoner
smör
salt, svartpeppar
1 burk crème fraiche paprika & chili
3 ägg
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med de torra ingredienserna eller kör i matberedare tills allt blandats. Tillsätt ägg (och vatten om det behövs) och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 8-10 minuter till skalet fått lite färg. Höj sedan värmen till 200°C.
½ grillad kyckling el. 2 kycklingfiléer
1 bit purjolök, ca 300 g
1 röd paprika
200 g champinjoner
smör
salt, svartpeppar
1 burk crème fraiche paprika & chili
3 ägg
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med de torra ingredienserna eller kör i matberedare tills allt blandats. Tillsätt ägg (och vatten om det behövs) och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 8-10 minuter till skalet fått lite färg. Höj sedan värmen till 200°C.
Rensa kycklingen och dela i mindre bitar. (Använder du kycklingfilé: stek i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar.) Strimla purjolöken, tärna paprikan och skiva champinjonerna. Fräs i lite smör i en stekpanna. Blanda ner kycklingen. Salta och peppra. Låt svalna något. Blanda sedan kycklingfräset med crème fraiche, ägg och hälften av osten. Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Servera med en god sallad och gärna en klick gräddfil eller crème fraiche.
Röd currysoppa med räkor
Datum: 2016-03-12 Tid: 10:03:00
Middagen igår slängde vi ihop på en kvart. Perfekt fredagsmat när man vill ha nåt gott men inte känner för att lägga ner alltför mycket tid på tillagningen. Snabbt, gott och barnsligt enkelt! Om man gillar paprika kan man ta det istället för zucchini, eller använda både och.
Röd currysoppa med räkor, ca 4 portioner
125 g salladslök (1 påse)
1 zucchini
2-3 tsk röd currypasta
2 burkar kokosmjölk (1 vanlig, 1 lätt)
200 g sparris
400 g skalade räkor
salt, peppar
Skiva salladslöken och skär zucchinin i mindre bitar. Fräs i en stor kastrull i lite smör och tillsätt currypastan. Låt grönsakerna bli lite mjuka. Rör ner kokosmjölken och koka upp. Skär sparrisen i bitar och koka den mjuk i en annan kastrull. Häll av vattnet och lägg över sparrisen i kokosmjölken. Ta av från värmen och rör ner räkorna. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan som den är eller tillsammans med bladspenat eller (blomkåls)ris.
Lax och räkor i kokos- och ajvarsås
Datum: 2016-03-05 Tid: 09:19:00
Blev tipsad om den här rätten av min fina mamma. Hon hade lagat det en kväll och pappa, som sällan har nån direkt åsikt om sånt där, hade tyckt att det var jättegott. Receptet kommer än en gång från Åse (56kilo.se). Jag gjorde storkok och ökade även på vätskan samt hade i ett gäng kräftstjärtar.
Lax och räkor i kokos- och ajvarsås, 6-8 portioner
200 g champinjoner
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 burk ajvar relish á 340 g (mild eller stark beroende på vad man gillar, jag hade stark)
2 burkar kokosmjölk á 400 g
8 portionsbitar laxfiléer
salt, peppar
250 g körsbärstomater
ca 300 g skalade räkor och/eller kräftstjärtar
1 påse bladspenat á 70 g
Skiva svampen, hacka löken och vitlöken. Fräs i lite olja i en stor kastrull. Vispa ihop ajvar och kokosmjölk och häll ner i kastrullen. Skär laxen i bitar och rör ner. Krydda med salt och peppar. Låt allt koka i ca 7 minuter. Halvera körsbärstomaterna. Ta av från värmen och rör ner tomater, räkor och kräftstjärtar. Rör ner bladspenaten vid servering.
Servera gärna med en klick crème fraiche.
Fajitasgratäng
Datum: 2016-03-02 Tid: 17:06:00
Tröttnar aldrig på texmex! Förra helgen gjorde vi fajitasgratäng, utgick ifrån ett recept av Åse (56kilo.se). Smidig fredagsmat som sköter sig själv i ugnen och som dessutom gör sig riktigt bra i matlåda. Man kan även ha i paprika (som det är i originalreceptet) eller varför inte champinjoner.
Fajitasgratäng, 4-6 portioner
1 kg kycklingfilé
2 msk kinesisk soja
2 msk olja
1 påse fajitaskryddor
1 gul lök
3 dl grädde
3 dl riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Putsa kyckling och skär i mindre bitar. Skiva löken. Lägg kycklingen och löken i en ugnsfast form. Ringla över soja och olja, blanda runt. Strö över ¾ av fajitaskryddorna. Häll över grädden och strö över riven ost. Avsluta med att strö över det sista av kryddorna. Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter tills kycklingen är klar och osten fått fin färg.
Servera med sallad och crème fraiche.