Het räkgryta med curry och bladspenat
Datum: 2017-01-30 Tid: 07:18:00
Den här räkgrytan gjorde vi förra helgen. Tror att den chilin jag tog var riktigt stark (den var liten och jag tog bort alla frön) för det behövdes en klick svalkande crème fraîche till. Gott hur som helst!
Het räkgryta med curry och bladspenat, ca 4 portioner
800 g räkor med skal (eller 1 liten burk räkor i lake)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 spetspaprikor
1 msk curry
400 g kokosmjölk (inte lätt)
1 dl vatten
2 msk fisk- eller skaldjursfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 msk limejuice
bladspenat
Skala räkorna (eller häll av vattnet). Hacka löken, finhacka vitlöken och chilin och strimla paprikorna. Fräs lök, vitlök och chili i olja tillsammans med curry i en kastrull. Tillsätt paprika och fräs en stund till. Häll i kokosmjölk, vatten, fond, sambal oelek, salt och limejuice. Låt sjuda i ca 5 min utan lock. Ta av från plattan och rör ner bladspenat och räkor.
Servera gärna med en klick crème fraîche eller matlagningsyoghurt.
Ugnsbakad omelett med skink- och svampröra
Datum: 2017-01-23 Tid: 08:01:00
Tips på fredagsmat kommer här! Eller ja, omelett funkar ju egentligen alla dagar i veckan, men vi åt det här i fredags och det kändes passande. Lätt att göra, ingredienser man ofta har hemma och så blir det riktigt gott förstås!
Ugnsbakad omelett med skink- och svampröra, ca 4 portioner
Omelett
5 ägg
1½ dl grädde
1 tsk oregano
salt, peppar
Fyllning
1 gul lök
150 g rökt skinka
150 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
1-2 dl crème fraiche
salt, peppar
persilja
körsbärstomater
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop ingredienserna till omeletten och häll i en smord ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter beroende på hur stor ugnsformen är. Omeletten ska nästan ha stannat helt.
Gör fyllningen under tiden omeletten gräddas. Hacka löken och fräs i lite olja. Skär skinka och champinjoner i bitar och stek tillsammans med löken. Pressa i vitlöken. Rör ner crème fraiche och låt koka ihop. Smaka av med salt, peppar och persilja.
Ta ut omeletten ur ugnen och höj värmen till 225°C. Fördela fyllningen ovanpå. Toppa med skivade körsbärstomater och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Servera med sallad och en klick crème fraîche, gräddfil eller yoghurt.
Lax med medelhavstäcke
Datum: 2017-01-17 Tid: 07:47:00
Den här rätten har jag själv aldrig gjort men däremot fått smaka vid flera tillfällen när min kära mamma lagat den. Riktigt gott! Men det förstår man ju bara genom att läsa ingredienslistan. ;) Receptet kommer från tidningen Allt om LCHF.
Lax med medelhavstäcke, 4 portioner
4 laxfiléer
200 g skalade räkor
2 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
½ kruka färsk basilika
½ dl soltorkade tomater
salt, peppar
2 dl riven parmesan
basilika
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxen i en ugnsfast form. Strö över de skalade räkorna. Hacka basilikan och de soltorkade tomaterna fint. Blanda med crème fraîche och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över laxen och räkorna och toppa med parmesan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills osten smält och fått fin färg. Garnera med färsk basilika
Servera med sallad.
Varm brietårta med nötter och honung
Datum: 2017-01-11 Tid: 08:19:00
När man har en stor bit brieost (i det här fallet en hel tårta) som börjar se lite ledsen ut, är det här ett bra sätt att få användning för den. Som ost- och nötälskare är det svårt att inte gilla det här.
Varm brietårta med nötter och honung
1 rund brieost à 500 g
1-2 dl blandade nötter, t.ex. valnötter, cashewnötter, hasselnötter och mandlar
2-3 msk flytande honung
Sätt ugnen på 200°C. Lägg brieosten på ett ugnssäkert fat eller en plåt klädd med bakplåtspapper. Hacka nötterna grovt och blanda med honungen till en klibbig massa. Fördela ovanpå osten. Ställ in i ungen i ca 8-10 minuter tills nötterna fått färg och osten mjuknat. Passa noga, nötterna bränns lätt och osten ska precis ha smält inuti, annars flyter den bara ut.
Ät och njut! :)