Bakad färs med viltsås
Datum: 2018-10-30 Tid: 07:11:00
Måste tipsa om den här goda rätten som vi lagade i söndags, blev så gott! Har det i matlådan idag och längtar mig tokig efter lunchen, ja, mer än vanligt alltså. ;) Inspirationen hittade vi bland Icas recept men freestylade en hel del. Rekommenderas varmt!
Bakad färs med viltsås, 4 portioner
1 gul lök (spara hälften till såsen)
2 morötter
1 msk timjan
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
Viltsås
½ gul lök
2½ dl grädde
1 burk lätt crème fraiche karljohansvamp & timjan
1½ msk viltfond
½ dl lingon
salt, peppar
Sätt ugnen på 175°C. Hacka löken och riv morötterna. Stek hälften av löken tillsammans med timjan. Tillsätt morötterna mot slutet och stek några minuter. Blanda färsen med ägg, salt och peppar. Ha i löken och morötterna och blanda ordentligt. Platta ut i en ugnssäker form, skåra ev. portionsbitar. Grädda i övre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Fräs resten av löken i lite matfett. Blanda ner grädde, crème fraiche och fond. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Rör ner lingon och smaka av med salt och peppar.
Servera färsen med såsen och gärna lite extra lingon.
Glutenfritt nöt- och fröbröd (paleo)
Datum: 2018-10-21 Tid: 17:26:00
Helgens brödbak blev det här smarriga paleobrödet. Enkelt att göra och fullproppat med nyttigheter. Receptet hittade jag här (länk).
Glutenfritt nöt- och fröbröd (paleo)
1½ dl mandlar
1½ dl hasselnötter
3 dl solroskärnor
1½ dl sesamfrön
1½ dl linfrön
1-2 tsk havssalt
1 tsk brödkrydda
4 ägg
1 dl rapsolja
Sätt ugnen på 175°C. Klä en brödform med bakplåtspapper. Grovhacka nötterna och blanda med frön och kryddor i en bunke. Vispa äggen och rör ner tillsammans med oljan i nöt- och fröblandningen. Häll över i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 70 minuter.
Låt svalna och skär upp i tunna skivor. Ät direkt, förvara några dagar i kylen eller frys in. Gott att rosta!
Chilitorsk i ugnen
Datum: 2018-10-12 Tid: 15:32:00
Den här enkla och snabba torskrätten tipsade min kära mor mig om. Jättegott och smidigt, gillar när det är minimalt med förarbete och det sköter sig själv i ugnen. Med några mindre justeringar blev det såhär när jag lagade det:
Chilitorsk i ugn, 4 portioner
400 g torskfilé
1 valfri lök (gul, röd, purjolök eller 3 salladslökar)
2½ dl crème fraiche
1½ dl grädde
1 dl chilisås
3 msk hackad dill
salt, peppar
Sätt ugnen på 225°C. Hacka löken och lägg i en ugnsform. Dela torsken i mindre bitar och lägg ovanpå löken. Krydda med salt och peppar. Rör ihop crème fraiche, grädde, chilisås och dill. Smaka av med salt och peppar och häll över torsken. Tillaga i
mitten av ugnen i ca 20 minuter tills torsken är klar.
Flygande halloumi
Datum: 2018-10-01 Tid: 07:45:00
Igår fixade jag ett gäng matlådor igen och den här gången blev det en twist på klassikern Flygande Jakob, där kycklingen byttes ut mot halloumi. Barnsligt enkelt, snabbt och jättegott! Vill man köra helt vego är det bara att utesluta skinka/bacon eller köra en vegetarisk motsvarighet. Mest den rökta smaken man vill åt, sältan fås ju från halloumin.
Flygande halloumi, 6 portioner
1½ gul lök
3 paket halloumi
5 dl valfri grädde
2 dl chilisås
ev. 1 dl crème fraiche för tjockare konsistens
salt, peppar
120 g rökt bog/skinka/bacon
2 bananer
1½ dl jordnötter
Sätt ugnen på 225°C. Hacka löken och skär halloumin i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och ringla över lite olja. Ställ in i ugnen i 5-10 minuter tills osten fått lite färg och löken mjuknat. Vispa under tiden ihop grädde, chilisås och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ta ut formen ur ugnen och häll över gräddblandningen. Strö över hackad rökt bog, skivad banan och jordnötter. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter tills gratängen fått fin färg.