Glutenfritt kesobröd i långpanna
Datum: 2019-03-31 Tid: 10:07:00
Vi har blivit med brödrost! Den går varm under dagarna, allt bröd är ju lite godare rostat. Passade på att göra en ny laddning kesobröd och blivande rostisar den här söndagsmorgonen. Enklare och snabbare än såhär blir det inte!
Glutenfritt kesobröd i långpanna
4 ägg
500 g keso
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
½ dl chiafrön
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1-2 tsk brödkryddor
1 tsk salt
valfria frön
Sätt ugnen på 225°C. Vispa upp äggen och blanda ner keson. Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över frön. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.
Bärkladdkaka med vit choklad
Datum: 2019-03-22 Tid: 17:13:00
Älskar att baka sånt som är smidigt! Som den här kladdkakan, där allt blandas i samma kastrull. Har gjort den med bara blåbär men tycker den är snäppet godare (och tjusigare) med hallon också. Funkar med vilka bär som helst förstås. Kakan går att göra i både springform och pajform, men för mig har det behövts längre tid i ugnen för att få den att stelna överhuvudtaget när jag använt pajform. Vred även upp värmen lite mot slutet då, därav mer färg på kakan på översta bilden. Den är svår att skära i bitar när den görs i pajform och har varit lättare att helt enkelt servera som paj som tas med sked, i alla fall om man vill ha den lika kladdig som jag vill. Konsistensen har däremot varit sådär drömmigt segkladdig och bland det godaste jag ätit i kladdkaksväg.
Bärkladdkaka med vit choklad
100 g smör
150 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1-2 dl valfria bär, t.ex. blåbär och hallon
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret, ta av från plattan och rör ner den vita chokladen. Rör ner ett ägg i taget. Blanda i övriga ingredienser och häll över i en springform klädd med bakplåtspapper (eller en smord pajform). Strö över bär och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig man vill ha den.
Servera med lättvispad grädde.
Jordnötsgryta med halloumi
Datum: 2019-03-21 Tid: 08:31:00
Här kommer tips på ännu en vegorätt! Gott med nåt som inte är tomatbaserat, vilket många vegetariska rätter är (särskilt med halloumi). Receptet kommer från Portionen under tiden där vi bara bytte ut tofu mot halloumi och gjorde mer sås.
Jordnötsgryta med halloumi, ca 6 portioner
Marinad
2 msk olja
4 tsk riven ingefära
4 tsk soja
400 g halloumi
4 morötter
1 paprika
1 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
4 msk jordnötssmör
3 dl vatten
1 tsk socker/sötströ
ev. naturell färskost för tjockare konsistens
salt, peppar
Blanda ingredienserna till marinaden. Tärna halloumin och marinera.
Strimla morötterna med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Strimla paprikan i tunna längder. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs currypastan lite snabbt. Häll i kokosmjölken och sänk värmen så att såsen sjuder. Klicka i jordnötssmöret och vispa ut det. Häll i vattnet och rör ner sockret. Låt sjuda några minuter. Red med färskost till önskad konsistens om såsen blir för rinnig. Lägg i grönsakerna och låt sjuda ytterligare några minuter. Stek under tiden halloumin gyllenbrun. Häll i all marinad och låt fräsa med. Lägg till sist över halloumin i grytan. Smaka av med salt och peppar.
Glutenfritt långpannebröd
Datum: 2019-03-19 Tid: 16:24:00
Är inne i en riktig brödperiod just nu. Brukar bli en macka ihop med frukostgröten/chiapuddingen och även till eftermiddagskaffet. Häromdagen gjorde jag en laddning långpannebröd, så smidigt!
Glutenfritt långpannebröd
6 ägg
1½ dl mandelmjölk
½ dl yoghurt (gärna grekisk)
2 dl mandelmjöl
½ dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 msk chiafrön
1 tsk bakpulver
lite salt
brödkryddor
valfria frön, t.ex. pumpakärnor, solroskärnor och/eller sesamfrön
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop ägg, mandelmjölk och yoghurt. Blanda ihop resten av ingredienserna i en annan bunke och rör sedan ner dem i äggvispet. Låt svälla i 15 minuter, smeten ska bli kladdig men relativt tjock. Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strössla med frön och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills brödet fått fin färg. Låt svalna och skär i bitar.
Blåbärsscones (paleo)
Datum: 2019-03-01 Tid: 14:13:00
Mitt go to-fika när jag vill ha nåt snabbt och gott är bananscones (länk), lätt att slänga ihop och uppskattas av alla. Idag fick det bli en variant med blåbär som blir lite sötare än banansconesen, där sötman kommer från blåbären.
Blåbärsscones, 6-8 st
1 banan
2 ägg
1½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk pofiber (kan ersättas med mandelmjöl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl frysta blåbär
Sätt ugnen på 200°C. Mosa bananen och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör sedan ner i äggblandningen till en ganska fast smet. Blanda till sist ner blåbären, försök att inte röra runt för mycket. Klicka ut 6-8 scones på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till och nagga med gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg.