Fläskfilé i senapssås med sockerärtor och rädisor
Datum: 2012-07-31 Tid: 10:09:00
När jag kom hem från Göteborg stod maten på bordet. Trots att jag bara hade varit borta över helgen fick jag ändå känslan av att mina föräldrar saknat mig lite. Särskilt med tanke på att de nästa natt satte sig i bilen och åkte till Göteborg - för att ta flyget till Turkiet där de fortfarande befinner sig. Vissa har det bra... Förstår i och för sig att man flyr från den svenska sommaren. Är less på att läsa om folk som klagar på vädret, men det har faktiskt varit under all kritik. I och med att jag jobbar större delen av tiden gör det mig inte så mycket, men lider med alla som har semester. Augusti kanske blir bättre? Om inte får man sysselsätta sig med andra saker, som att t.ex. testa nya recept och laga goda middagar. Här har ni ett att lägga till samlingen!
Fläskfilé i senapssås med sockerärtor och rädisor, 4 portioner
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
salt, peppar
2 dl grädde
1 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk fransk senap
1 msk majsstärkelse
1 ask färska sockerärter à 150 g
1 påse salladslök
1 knippe rädisor
1 msk olivolja
persilja
salt, svartpeppar
Putsa köttet och skär det i skivor. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttet i en stekpanna. Tillsätt lökhacket och fortsätt att bryna någon minut. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse. Blanda ner det tillsammans med köttet. Låt koka i 3-5 minuter.
Ansa och skölj sockerärtor, salladslök och rädisor. Dela dem i önskad storlek. Skölj och hacka persiljan. Stek grönsakerna hastigt i olivolja. Krydda med salt och peppar. Tillsätt persiljan mot slutet.
Servera med potatis.
Minisemester i Göteborg - dag 2
Datum: 2012-07-27 Tid: 09:13:28
I lördags var det äntligen dags för shopping med min partner in crime Malin. Tråkigt nog var det slutrea överallt och väldigt utplockat men lite hittade vi allt. Mysigt bara att gå runt på gatorna i solen och andas Göteborgsluft.
Tog en paus från shoppingen och njöt av ett glas vin på SoHo.
På kvällen blev det tapas- och drinkkväll hos Linda. Mojitos! ♥ Sen gick vi ut och dansade hela natten.
I söndags behövde jag verkligen det här...
I måndags åt jag en god frukost innan det blev en sväng på stan med Sofia och sen tåget tillbaka till Arvika.
Minisemester i Göteborg - dag 1
Datum: 2012-07-24 Tid: 10:57:14
I helgen var jag ledig och passade på att åka till mitt älskade Göteborg på en liten minisemester. Anlände vid lunchtid på fredagen och inledde med en kaffe på SoHo. Resten av dagen såg ut såhär:
Efter nån timme på SoHo styrde vi kosan mot Saras lägenhet och hennes fantastiska takterrass.
Livet. ♥
Senare på kvällen blev det middag med Sofia på Svarta Oliver.
När mamma och pappa hälsade på mig förra året {länk} åt vi också på Svarta Oliver.
Då testade jag deras marinerade räkor till förrätt, och eftersom det var så gott kunde jag inte låta bli att ta det igen.
Till huvudrätt tog jag det mamma åt förra året: ugnsbakad lammentrecote fylld med fårost och avokado, med
rödvinssås, kantarellstuvning, grönsaksspett & potatisgratäng. Så mört kött! Sofia åt souvlaki och var också jättenöjd.
Perfekt start på min minisemester!
Räktoppad lax med dillmajonnäs
Datum: 2012-07-19 Tid: 10:45:03
På sommaren blir det oftast grillat eller lax till middag hemma hos oss. Här kommer ännu en laxrätt som är sådär barnsligt enkel men försvinnande god. Fin bjudmat dessutom, och funkar lika bra med kräftstjärtar om man hellre vill ha det. Smakar sommar.
Räktoppad lax med dillmajonnäs, 4-5 portioner
1 laxsida, ca 800 g
Dillmajonnäs
5 msk majonnäs
2 dl finhackad dill
1 tsk stött rosépeppar
200 g skalade räkor, grovt hackade
Topping
100 g skalade räkor
dill
Gräslökssås
2 dl gräddfil
hackad gräslök
salt, peppar
Sätt ugnen på 225°C. Lägg laxen på en bakplåtsklädd plåt. Blanda ingredienserna till dillmajonnäsen och bred ut på laxen. Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är färdig. Toppa med räkor och dill. Blanda ihop ingredienserna till gräslökssåsen.
Servera laxen med såsen och färskpotatis.
Sås med Västerbottensost
Datum: 2012-07-09 Tid: 18:27:33
Måste skriva upp det här receptet innan jag glömmer bort det. Gjorde den här såsen på midsommar, receptet hittade Inger i Allas. Såsen passar såväl till kött som till lax. Fanns ingen färsk spenat hemma utan fick ta fryst i stället som vi tinade och lät rinna av, men det gick fint det också. Såsen blir lite grönare än den ser ut på bilden. Och väldigt, väldigt god!
Sås med Västerbottensost
200 g Västerbottensost
4 dl crème fraîche
70 g bladspenat
1-2 vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Riv osten och smält den i 2 dl crème fraîche under omrörning i en kastrull. Låt kallna. Blanda med resterande crème fraîche och mixa ner sköljd och torkad spenat. Pressa ner vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt en stund innan servering.
The end of an era
Datum: 2012-07-09 Tid: 10:36:32
Kallrökt lax med hovmästarsås och crème fraîche.
Här ekar det tomt. Har börjat mitt sommarvikariat och när jag inte jobbar fikar jag med mina fina vänner, myser framför en film eller ligger utsträckt i solen (alternativt lyssnar på regnet som smattrar mot taket). Det blir inte så mycket tid över till att blogga. Har ingen större lust heller. Har känts så ett bra tag, därför har inläggen kommit med en allt lägre frekvens och lär fortsätta göra det. Sporadiskt – eller kanske inte alls.
På Instagram däremot uppdaterar jag så gott som dagligen.
getiton heter jag om ni vill följa mig där.