Paleomuffins med saffran och russin
Datum: 2016-12-15 Tid: 07:41:00
I söndags bakade jag och mamma muffins till adventsfikat. Vi gjorde en nyttigare variant à la paleo som var relativt LCHF-vänlig också. Blev riktigt goda! Fick tummen upp av min käre sambo också. Receptet kommer från Tidningen Hembakat.
Paleomuffins med saffran och russin, 10-12 st
3 ägg
1 pkt saffran (½ g)
½ dl honung
½ dl honung
½ dl smält kokosolja
4½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
4½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
½ dl russin
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop ägg, honung, kokosolja och saffran. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver. Blanda ner i äggvispet och rör ihop till en jämn smet. Rör ner russinen. Portionera ut i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg.
LCHF-pizza (blomkålsbotten)
Datum: 2016-12-14 Tid: 11:27:00
Förra helgen stillade vi pizzasuget och testade en ny botten. Helt okej, men man kände ändå en viss smak av blomkål. Hade gjort en kebabsås också och när man hade den på blev det inte alls dumt. Och sås på pizzan måste man ha, det är ju känt sen länge! ;)
LCHF-pizza (blomkålsbotten), en liten pizza (ca 2 portioner)
1 medelstort blomkålshuvud
1-2 ägg
1 dl riven ost
2 tsk torkad oregano
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
Sätt ugnen på 225°C. Mixa blomkålen till fint mjöl i matberedare eller riv på rivjärn. Blanda blomkål, ägg, riven ost och kryddor till en smet. Platta ut på en plåt klädd med bakplåtspapper med hjälp av händerna eller en stekspade. Förgrädda i ca 10 minuter tills den blivit gyllengul. Bred ut tomatsås och toppa med valfria ingredienser. Grädda i ytterligare 7-8 minuter.
Toppa gärna med ruccola och ringla över kebabsås.
Shrikand med saffran och kardemumma
Datum: 2016-12-07 Tid: 13:08:00
Receptet på lördagens efterrätt har efterfrågats så här kommer det. Passar ju som sagt bra såhär när det börjar närma sig jul och om man känner för en lite lättare och nyttigare efterrätt.
Shrikand med saffran och kardemumma, 4 portioner
1 pkt saffran
½ tsk kardemumma
1 dl mandlar eller pistagenötter
4 dl grekisk/turkisk yoghurt
3 msk flytande honung
ev. ytterligare sötning (sötströ/socker)
Rör ut saffran i en tsk hett vatten. Blanda tills det löst upp sig. Hacka mandlarna grovt. Spara lite till garnering, blanda resten med yoghurten. Tillsätt saffran, kardemumma och honung (och ev. ytterligare sötning om så önskad). Fördela i fyra glas och låt stå i kylen en stund.
Toppa med nöthacket och ringla ev. över lite extra honung vid servering.
Indisk afton
Datum: 2016-12-07 Tid: 07:45:00
I lördags var det vår tur att bjuda på middag och den här gången blev det indiskt tema. Vi hade gjort ett antal rätter som en buffé och en efterrätt. Såhär såg det ut:
Kvällens meny och påbörjad dukning. Vi hade även gjort en blomkålsrätt med körvel och ris med gurkmeja.
Fördrink. Prosecco, flädersaft och körsbärslikör.
I Indien dricker man inte alkohol i någon större utsträckning och det här med att matcha dryck till maten var
inte så lätt. Frågade på Systembolaget och de rekommenderade egentligen inte något vin alls, möjligen öl.
Efter en snabb googling hittade jag ändå lite förslag på vita viner från olika vindistrikt. Valet föll på ett
ekologiskt Riesling som faktiskt inte var så tokigt till maten. Gott att dricka annars också,
vilket jag kände var det viktigaste. ;)
Efterrätten: shrikand (en yoghurtbaserad efterrätt) med smak av saffran och kardemumma,
toppad med mandlar och honung. Fräsch och gott och kändes väldigt passande såhär i december.