Kycklinggryta med kokosmjölk och sweet chili
Datum: 2022-01-18 Tid: 09:56:00
Tog en genväg när jag gjorde storkok igår och använde en påse färdigstekt sweet chilikyckling som jag hittade i frysen som bas i den här grytan. Funkar såklart lika bra med vanlig kycklingfilé och mer sweet chilisås. Hursomhelst blev det riktigt gott! Höftade men gjorde ungefär såhär:
Kycklinggryta med kokosmjölk och sweet chili, 4-6 portioner
1 påse Guldfågeln Sweet Chili Kyckling (600 g)
1 rödlök
1 stor vitlöksklyfta
1 burk skivade champinjoner
500 g wokmix
650 ml kokosmjölk
0,5-1 dl sweet chilisås
2 msk limejuice
1 tsk malen ingefära
2 tsk fisksås (kan uteslutas)
salt, peppar
1 påse Guldfågeln Sweet Chili Kyckling (600 g)
1 rödlök
1 stor vitlöksklyfta
1 burk skivade champinjoner
500 g wokmix
650 ml kokosmjölk
0,5-1 dl sweet chilisås
2 msk limejuice
1 tsk malen ingefära
2 tsk fisksås (kan uteslutas)
salt, peppar
Hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med champinjoner i en stor gryta eller wokpanna. Ha i kycklingen och stek några minuter. Ha i wokmixen och kokosmjölk, koka upp. Låt sjuda tills wokgrönsakerna är färdiga. Tillsätt sweet chilisås, limejuice, ingefära och fisksås. Smaka av med salt och peppar.
Ugnsbakad gröt
Datum: 2022-01-18 Tid: 09:52:05
Helgtradition: ugnsbakad gröt till frukost. Har testat olika varianter med blåbär, hallon och äpple. Goda allihop! Utgått ifrån samma recept, men när jag gjorde med äpple skippade jag bananen och hade i ett litet rivet äpple istället, och tog russin istället för bär. Receptet räcker till fyra små formar eller två lite större.
Ugnsbakad gröt, 2 portioner
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
kanel eller kardemumma
2 ägg
1 banan
0.75 dl kvarg eller yoghurt
ev. 1 msk flytande honung
blåbär, hallon
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mosa bananen och vispa upp ägget. Rör ihop med kvargen. Ha i de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Vänd i bären försiktigt. Smörj två eller fyra små ugnsformar och fördela smeten i dem. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Servera med sylt och yoghurt, eller lägg upp i en djup tallrik och häll på mjölk.
Torsk i krämig basilikasås
Datum: 2022-01-18 Tid: 09:49:00
Här kommer receptet på en riktig höjdare - perfekt helgmat! Recept från Mathem, med några småjusteringar. Vi hade ugnsrostad brysselkål till eftersom jag hade fått dille på det.
Torsk i krämig basilikasås, 4 portioner
500 g torskrygg
1 stor vitlöksklyfta
2,5 dl grädde
1 dl crème fraîche
1,75 msk fiskfond
1 kruka färsk basilika (eller 3 msk fryst)
salt, peppar
1 stor vitlöksklyfta
2,5 dl grädde
1 dl crème fraîche
1,75 msk fiskfond
1 kruka färsk basilika (eller 3 msk fryst)
salt, peppar
Smält en klick smör i en kastrull. Riv ner vitlöken och låt fräsa en stund på svag värme. Tillsätt grädde, crème fraîche och fond. Koka upp och låt puttra ihop i 5 minuter. Skär torsken i bitar. Lägg ner den i såsen tillsammans med basilikan och låt sjuda i 5 minuter på svag värme tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar.
Saffransrutor
Datum: 2022-01-18 Tid: 09:46:00
De här kakorna hade mamma bakat när vi firade fars dag. Supergoda och sådär sega som jag gillar. Receptet kommer från Fredriks fika.
Saffransrutor, 20 stycken
150 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
0,5 g saffran
1 tsk vatten
4 dl vetemjöl
Topping
mandelspån
pärlsocker eller florsocker
150 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
0,5 g saffran
1 tsk vatten
4 dl vetemjöl
Topping
mandelspån
pärlsocker eller florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en stor form på ca 20×30. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner socker och ett ägg i taget. Blanda saffran med vatten för att få ut färg och smak. Tillsätt saffran och mjölet i kastrullen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen, toppa med mandelspån och pärlsocker/florsocker och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
Glutenfria frallor
Datum: 2022-01-18 Tid: 09:41:34
Upptäckte att jag glömt lägga upp receptet på de här frallorna. Godast nybakade såklart men funkar fint att dela och rosta också.
Glutenfria frallor, 4-6 st
3 ägg
1,5 dl solroskärnor
1,5 dl pumpakärnor
1 msk psylliumhusk
1 msk pofiber
1,5 tsk bakpulver
2 msk färskost (eller crème fraîche)
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 nypa flingsalt
valfria frön att toppa med
Sätt ugnen på 180 grader varmluft (annars 200 grader). Häll alla ingredienser i en skål, mixa med stavmixer eller kör i matberedare till en smet. Blöt händerna i kallt vatten, rulla 4-6 bollar och platta till.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och toppa med valfria frön. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna på galler.