Tacokryddad kycklinglasagne
Tacokryddad kycklinglasagne, 4 portioner
500 g kycklingfilé
2 gula lökar
250 g broccoli
1 röd paprika
2 påsar tacokryddor
1½ dl vatten
2 dl lätt crème fraiche
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk
ca 9 lasagneplattor
1 dl riven gratängost
Sätt ugnen på 175°C. Skala och finhacka löken. Skär broccolin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Strimla kycklingfiléerna. Stek kyckling och grönsaker i lite matfett i 5 minuter. Tillsätt tacokryddorna och vatten. Rör i crème fraiche, färskost och mjölk. Koka upp. Täck bottnen på en smord ugnssäker form, ca 20x30 cm, med ett tunt lager av kycklingröran. Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva kycklingröra och lasagneplattor. Avsluta med ett lager kycklingröra. Strö över osten. Ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter.
Servera med en god sallad.
Veterinärbesök
Efter besöket hos veterinären såg min underarm ut såhär. Veterinären frågade om jag eller pappa ville hålla Findus när han försökte ta blodprov för att slippa ge katten lugnande. Eftersom han alltid varit min och tytt sig mest till mig var det såklart jag som skulle försöka hålla honom lugn. Allt såg ut att gå bra: min lilla skatt var så duktig och höll sig lugn när veterinären undersökte honom, lyste med lampa i ögonen, tog tempen och rakade bort hår på ena tassen för att kunna ta blodprov. Men sen tyckte han minsann att det fick räcka. Han blev rädd och jag var rädd att han skulle gå sönder om jag tog i för hårt när jag höll honom. Kände faktiskt inte ens att han rev mig, men såg att en av hans klor hade lossnat och att jag hade blod på tröjan. Så det fick bli lugnande ändå, och sen uppåttjack för att han skulle vakna till. Min finaste lilla vän. Var så tomt här hemma när vi väntade på att veterinären skulle ringa och säga att vi kunde komma och hämta honom. Det var en dag med väldigt många debuter: första gången han satt i en bur, åkte bil, var hos veterinären, tog tempen, blodprov och fick lugnande. Inte konstigt att han var rädd. I morgon får vi provsvaren. Hans ena öga är helt svart och blodfyllt och de senaste dagarna har han haft feber. Jag hoppas att det är den primära orsaken till att han är sjuk, och inte den sekundära och följd av nånting värre.
Tack snälla för alla fina kommentarer och sms, ni är bäst!
Ernst Kirchsteigers vita tryfflar
300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g marsipan, riven
1 msk portvin
florsocker att rulla i
Smält choklad och grädde i en kastrull på svag värme. Ta bort från plattan. Rör i smör, riven marsipan och portvin och blanda ordentligt tills smöret smält. Häll över massan i en form och kyl den så att den blir fast. Forma sen små kulor med hjälp av en liten sked och rulla dem i florsocker. Förvara i kylen.
Julbordet 2010
Det mesta av julmaten (bl.a. potatis och hummersås är inte med på bilden).
Grillad lax.
Julskinka, sill, revbensspjäll à la Leila, köttbullar och mammas jättejättegoda Janssons frestelse.
Årets nykomling: laxtårta. Supergod och verkligen en fröjd för ögat. Recept kommer.
Första tallriken med bara kalla rätter: grillad lax med romsås, ägghalva med majonnäsröra, räkor,
kräftstjärtar, rom och dill, senapssill och löksill, laxtårta med hummersås och lax- och kräftröra.
There is no end to a love like ours
Jag har ingen lust att blogga just nu. Min allra finaste skatt blev akut sjuk igår. Hans jamande skar som en kniv i mitt hjärta. Bara några timmar innan juldagsfesten med vännerna borrade jag in huvudet i mjuk kattpäls och grät tyst. Ringde veterinärjouren och ska åka in med honom så fort de öppnat i morgon. Vill egentligen inte åka dit. Jag är rädd för att han aldrig kommer hem igen. Mitt lilla hjärta...
Födelsedagsmiddag på Oscar Statt
Caesarsallad med Statt's egna dressing, kyckling, bacon, krutonger (?) och parmesan.
Kalvfilé Oscar med tryffelsås, kräftstjärtar, vit sparris och bearnaisesås,
serverad med timjankryddad potatis- och västerbottenkaka.
Chokladcylinder med vit-, ljus- och mörk chokladbavaroise,
serverad med kaffecoulis och färska bär.
Ät massa god mat och njuuuuut!
Puss på er :*
Födelsedagen i bilder
- Amerikanska pannkakor till frukost.
- Paketöppning.
- Julklappsjakt på stan med storebror Andreas.
- Sprang på världens bästa Karin och kramades lite.
- Andreas köpte blåbärstryfflar med vit choklad till mig.
- Trerättersmiddag med mamma (bilder från den kommer i ett eget inlägg).
- Favorittårtan och glögg senare på kvällen.
Födelsedag
I'm coming home for Christmas
Såhär såg jag ut på klassfesten i lördags.
Min fina mamma ringde från affären förut också och frågade vad jag ville ha handlat, så nu väntar ingredienser till tre olika sorters julgodis på mig där hemma. Längtar efter att få lägga vantarna på dem och göra massa gott! Nu tror jag att det är bäst att jag packar färdigt och går och lägger mig. Då blir det ju i morgon fortare.
Mozartkulor
Mozartkulor, 40 st
250 g nougat
400 g mandelmassa
200 g mörk choklad
Skär nougaten i 40 små tärningar. Rulla tärningarna till jämna bollar. Dela sedan mandelmassan i 40 bitar. Platta ut varje bit till en ganska tunn kaka, lägg i nougaten och rulla i handflatan till en jämn boll. Mjöla gärna händerna lite så det inte kladdar. Smält chokladen i vattenbad och låt chokladen svalna lite. Doppa bollarna med hjälp av en gaffel i den smälta chokladen. Låt bollarna rinna av lite innan du lägger upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler. Låt stelna helt. Förvara svalt.
Vita tranbärskyssar
Vita tranbärskyssar, ca 30 st
200 g vit choklad
2-3 msk grädde
50-100 g hackade torkade tranbär
Smält chokladen på låg värme i vattenbad eller i mikron. Rör ner grädden. Tillsätt tranbären och rör om tills allt blandat sig. Klicka ner i knäckformar och låt stelna i kylskåpet.
Next up: klassfest!
Ska bara fixa håret, sen blir det klassfest!
Händelserika dagar
Gotte!
Malin & Elena var inte med förra gången och hade höga förväntningar. De verkade inte bli besvikna.
Hela gänget.
Igår insåg jag även att jag hade blivit av med min plånbok. Hade föreläsningar 9-15 och sen åkte vi direkt in till stan. Brukar alltid ha plånboken i väskan, men när den inte låg där antog jag att jag hade lagt den hemma nånstans. Fick låna pengar till buffén av Sofia så länge. Det var bara det att när jag kom hem så låg inte plånboken där. Letade överallt, och då menar jag verkligen överallt: både i kyl, frys och ugn. (Har konstaterat att jag är hyfsat disträ för tillfället. Häromdan hittade jag använt hushållspapper - i kylen?!) Kände paniken komma smygandes. Skyndade in på Internetbanken och såg att inga pengar hade försvunnit från kontot. Flyttade snabbt över dem till ett annat konto. Konstaterade att plånboken hade försvunnit nån gång under tisdagen, antingen i Nordstan eller på spårvagnen. Kände mig hyfsat uppgiven... Hur som helst ringde jag till Hemköp där jag var inne en snabbis och handlade i tisdags. Tror ni inte att plånboken fanns där då? Herregud, hur flyt får man ha? Tackade min lyckliga stjärna och åkte in och hämtade den.
Igår natt somnade jag inte förrän 3.30, trots att jag gick och la mig runt midnatt. Dels satte grannen igång med att spela piano (?!) vid 1-tiden (fint visserligen, men inte klockan 1 på natten och det blir ganska tröttsamt att höra samma låt 50 gånger i sträck) och sen blåste och regnade det nåt så fruktansvärt, vilket resulterat i att Göteborg blivit en enda stor isbana. Var nästan tvungen att stanna hemma i morse. Har aldrig varit med om nåt liknande! Kom ut genom dörren till entrén med soppåsar i händerna, tog ett kliv ut i snålblåsten och helt plötsligt gled jag åt vänster. Kunde inte röra mig för att det var så halkigt! Jag brukar skämta om att jag är rädd för att blåsa bort eftersom jag är rätt liten, men den här gången var det verkligen så på riktigt. Tog mig inte ner för trapporna. Det stod en tjej nedanför som tydligen också bor i tornet som ropade till mig att det inte var någon idé att försöka utan sa åt mig att gå runt i stället där det fanns räcken att hålla sig i. Ner tog jag mig i alla fall till slut (det gör man ju alltid...), och vägen till skolan var minst sagt spännande. Enligt nyheterna kommer det vara lika halt även i morgon.
Och förlåt för att jag bloggar dåligt, men har precis börjat en kurs där vi ska försöka trycka in väldigt mycket information på alldeles för kort tid, för att sen ha tenta den fjärde januari. Inget jullov här inte... Har varit (och kommer förbli) långa dagar i skolan och när jag väl är hemma sitter jag med huvudet i fysiologiboken. Har ändå hunnit med att göra två enkla julgodissorter. Däremot har jag inte hunnit blogga om dem, men det kommer.
Vilket långt inlägg med massa svammel det här blev! När jag ändå är igång kan jag ju passa på att fråga:
Falukorv och svar på fråga
Fick förresten en fråga i förra inlägget:
"Tjo va tjusigt! Vart har du köpt bordet? Det där datorn stod. Precis vad jag letat efter!
Fortsätt med recepten och allt precis som förut, alltid här jag kollar när fantasin tryter! :)"
Bordet är köpt på IKEA. Klicka här så kommer du direkt till det. Och TACK, blir så himla glad av såna här fina kommentarer! :*
Så här bor jag
Tre stora härliga fönster och en vägg som buktar inåt eftersom jag bor i ett runt torn.
Mina fina ugglor.
Här sitter jag och pluggar, bloggar och äter mat. Bordet är nytt men stolarna hade jag sen tidigare.
De är lite för låga, så för att tillfälligt lösa det problemet köpte jag en kudde. Från Indiska så klart.
Sängen. Ovanför till höger, i taket, är det tre förvaringsskåp.
I vänsterhörnet kan man ana garderoben.
Köksdelen, som är vit och ljus egentligen.
Soffbord. Eller ja, bara ett bord än så länge, eftersom jag inte får min soffa förrän nästa år.
Låter evighetslänge, men det är ju faktiskt bara sjutton dagar kvar av 2010,
och jag kommer ändå inte va här under jul och nyår.
Utsikten. Helt okej va?
Pizza Hut Cheesy Lava
I fredags åt jag så god pizza! Jag varnar känsliga läsare. Ser ni kanterna? De är fyllda - med tre olika sorters ost! Cheddar, mozzarella och parmesan... Cheese heaven! Kommer visst bara att gå att köpa under en begränsad tid, så om ni vill ostfrossa är det dags att passa på. Man kan välja till det om man köper familjepizza. Löjligt gott, men hade i och för sig inte väntat mig nåt annat. Ost alltså, det är fina grejer det.
Fest med favoriterna i Göteborg
På väg till Peter och resten av grabbgänget. (Här står jag på en pall, hahaha.)
Mysig stämning rådde när jag kom. Grabbarna hade styrt upp julbord.
Mats diskade (för hand, trots att det fanns diskmaskin)...
... Johannes stod vid strykbordet, Dennis & Anders degade i soffan...
... och Flacken hjälpte Peter att knäppa skjortan.
En stund senare kom även Isa...
... och Mirja.
Kvällen innehöll lite modevisning, glögg, ölspel, gamla godingar, taxi till Trädgår'n och dans-dans-dans. Ösigt är ordet! Tack för ännu en superkväll, ni är bäst!
I love this place, but it's haunted without you
Vit ischoklad
100 g kokosfett
200 g vit choklad
Garnering
M&M's, smarties el. non stop
Hacka chokladen. Smält försiktigt kokosfettet på låg värme i en kastrull. Ta av från plattan och rör ner chokladen så att den smälter och blandas med fettet. Häll upp i ischokladformar med hjälp av en sked. Låt svalna lite. Garnera sedan med M&M's eller liknande. Förvara i kylskåpet.
Potatisgratäng à la Nigella
Potatisgratäng à la Nigella, 4 portioner
1 kg mjölig potatis (t.ex. King Edward)
2½ dl standardmjölk
2½ dl grädde
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½-2 tsk salt
1-2 krm peppar
25 g smör
riven ost
Sätt ugnen på 240°C. Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Hacka löken. Lägg potatis och lök i en stor kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Pressa eller riv ner vitlöken och tillsätt kryddorna. Se till att potatisen är så gott som täckt med vätska, tillsätt annars mer mjölk och grädde. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda tills potatisen är nästan mjuk (ca 5 minuter). Rör om ofta. Smöra en ugnsform och häll över potatiskoket i den. Klicka på resten av smöret, strö över riven ost och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen och låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Tacos i mitt hjärta
Igår hade jag egentligen tänkt göra potatisgratäng till middag, men när jag kom hem från skolan med hemtentaångest upp över öronen och en hungrig mage fick det bli nåt som gick betydligt snabbare. Hade överbliven tacoköttfärs i kylen så det var bara att värma, hacka grönsaker och hugga in. Känns fint att ha ätit min första tacomiddag i lägenheten. Betydligt fler lär det bli. Men idag orkar jag förhoppningsvis göra potatisgratäng när jag kommer hem från skolan. Har taltranskriptionslabb på förmiddagen, sen blir det studiecirkel med några pärlor från klassen och diskussion av den fantastiska hemtentan. Förhoppningsvis lyckas vi räta ut frågetecknen utan att skapa några nya så att jag kan skriva klart och ta helg i kväll. Är nämligen ledig i morgon, vilket passar alldeles utmärkt eftersom ett gäng Arvika-killar kommer till Göteborg och hälsar på. Ska inleda helgen på bästa sätt med att möta upp Flacken när han kommer med tåget och ta en fika, i väntan på att resten av grabbarna anländer.
Pago
Jag vet att det här egentligen inte är en ny produkt, men för mig var den det. Hade höga förväntningar. Gillar konceptet: en fräsch juice i så naturlig form som möjligt som man kan dricka on-the-go efter träningen eller på morgonen för att kicka igång dagen. Därför blev jag väldigt besviken när den här jordgubbsjuicen smakade hiskeligt sött. Den är gjord på jordgubbspuré och koncentrerad jordgubbsjuice och innehåller minst 40 % frukt, men den smakade mest bara sött faktiskt. Nu är visserligen jordgubbar söta i sig och färska jordgubbar älskar jag. Den här juicen hamnade däremot i slasken. Kanhända att nån av de andra smakerna som finns är goda, vad vet jag. Har i alla fall inga som helst planer på att testa...
Juleskum från Cloetta
Jag har redan fått min första julklapp. Egentligen ska man ju inte öppna julklappar förrän på julafton, men jag ser det som en inflyttningspresent. Invigde min nya lägenhet med att äta juleskum. Sämre kan man ha det. I år kommer Cloetta tillverka ungefär 194 miljoner skumtomtar, vilket motsvarar 1200 ton. Om man la alla tomtar i en lång rad skulle det räcka ett kvarts varv runt jordklotet. Om man i stället la tomtarna i en hög skulle man fylla hela Globen! Vad vore väl det om inte skumtomtehimlen?
Flytt och sushi
1:a december
Tacotårta
18 skivor formfranska el. landgångsbröd
Köttfärsröra
400 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokryddor
1 vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1½ dl majs
salt, peppar
Fyllning 1
100 g philadelphiaost
½ mängden köttfärsröra
ev. 1 röd paprika
Fyllning 2
2 dl crème fraiche
½ dl crème fraiche franska örter
2 msk chilisås
Topping
100 g philadelphiaost
resten av köttfärsröran
2-3 dl riven ost
nachos
Sätt ugnen på 200°C. Hacka löken och fräs tillsammans med köttfärsen i en stekpanna. Tillsätt tacokryddorna enligt anvisningar på förpackningen. Pressa i vitlöken och rör ner chilisåsen. Låt puttra samman i några minuter. Tillsätt majsen. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort kanterna från brödskivorna. Bred philadelphiaost på 6 st och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Fördela köttfärs och ev. paprika ovanpå. Lägg på ett nytt lager bröd. Blanda samman ingredienserna till andra fyllningen och bred ut röran ovanpå bröden. Bred philadelphiaost på ytterligare 6 brödskivor och lägg ovanpå crème fraiche-röran. Toppa med resten av köttfärsröran och rikligt med riven ost. Garnera gärna med nachos runt om. Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten smält och brödet blivit lite knaprigt.
Servera med sallad.