Krämig laxpaj
Datum: 2011-04-29 Tid: 22:41:16
Den här pajen åt jag till middag på påskafton. Enligt receptet jag utgick ifrån skulle den gräddas i nästan en timme, men eftersom jag hade lite tidsbrist förgräddade jag pajskalet, satte in pajen i mitten av ugnen och halverade tiden. Det gick ju alldeles utmärkt! Kallrökt lax passar jättebra i paj, och tillsammans med ost i form av Grevé och parmesan blev det krämigt och smakrikt. Snacka om lyxig nattamat när jag kom hem på lördagsnatten och var hungrig som en varg. Slurp sa det, så var nästan hela pajen slut!
Krämig laxpaj, 4 portioner
1 pajdeg, t.ex. den här (länk)
300 g kallrökt lax
1 gul lök
200 g lagrad Grevé
Äggstanning
4 ägg
1½ dl gräddfil
1½ dl mjölk
1 dl hackad dill
½-1 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör pajdegen och förgrädda den. Hacka löken och fräs den i en stekpanna tills den mjuknat. Den ska inte få färg. Riv eller tärna osten och hacka laxen i bitar. Fördela lök, lax och ost i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, gräddfil, mjölk och dill. Smaksätt med parmesanosten och kryddor. Häll över i formen och sätt in i mitten av ugnen på 200°C i ca 20 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.
Servera pajen ljummen eller kall med sallad och gärna en klick gräddfil eller crème fraiche.
1 pajdeg, t.ex. den här (länk)
300 g kallrökt lax
1 gul lök
200 g lagrad Grevé
Äggstanning
4 ägg
1½ dl gräddfil
1½ dl mjölk
1 dl hackad dill
½-1 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör pajdegen och förgrädda den. Hacka löken och fräs den i en stekpanna tills den mjuknat. Den ska inte få färg. Riv eller tärna osten och hacka laxen i bitar. Fördela lök, lax och ost i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, gräddfil, mjölk och dill. Smaksätt med parmesanosten och kryddor. Häll över i formen och sätt in i mitten av ugnen på 200°C i ca 20 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.
Servera pajen ljummen eller kall med sallad och gärna en klick gräddfil eller crème fraiche.
Corn Thins
Datum: 2011-04-27 Tid: 23:22:56
Jag vet inte om de här är särskilt nya egentligen, men för mig är de det. Köpte dem för nån vecka sen på Hemköp när det var nåt erbjudande. Tunna riskakor, inget socker eller konstiga tillsatser utan bara naturliga ämnen, och dessutom gluten- och GMO-fria. Plus att de bara innehåller 8 % fett och har ett högt fiberinnehåll. Då kan man tro att smaken blir lidande, men icke! Smakar mer än vanliga riskakor och till råga på allt är de inte ens hälften så tjocka, vilket innebär att man kan äta fler med gott samvete. 1 + 1 = 1! Ja, jag erkänner: jag är helsåld på dem! Goda med smör eller philadelphiaost på, eller bara som de är.
Har ni testat?
Om inte tycker jag ni ska göra det.
Om inte tycker jag ni ska göra det.
Räkrullar med pepparrot
Datum: 2011-04-25 Tid: 01:38:06
Här kommer receptet på räkrullarna jag gjorde i torsdags. Innan mamma och pappa åkte i fredags morse var de inne och sa hej då till mig, och då sa även mamma att hon tyckte att de här rullarna faktiskt var himla goda. Gissar att hon precis hade varit och nallat en i kylen. Jag kan bara instämma: de var riktigt goda! Det var längesen jag åt pepparrot, gör sig väldigt bra i såna här röror. Gott till kallrökt lax också!
Det fina med rullarna är att man med fördel kan göra dem i förväg och sen ta fram dem ur kylen och skära upp dem när det är dags att äta.
Det fina med rullarna är att man med fördel kan göra dem i förväg och sen ta fram dem ur kylen och skära upp dem när det är dags att äta.
Räkrullar med pepparrot, 18 st
3 mjuka tunnbröd
250 g skalade räkor
2 hårdkokta ägg
1 pkt surimisticks (crabfish) à 100 g
1 dl creme fraiche
1-1½ msk riven färsk pepparrot el. på tub
1 knippe gräslök
salt, svartpeppar
ev. lite citronpeppar
Lägg undan 20 räkor till garnering och hacka resten. Låt dem rinna av om de är blöta, så att inte röran blir tunn. Skala äggen och hacka dem och crabfishen. Blanda räkor, ägg och crabfish med crème fraiche och pepparrot. Smaka av med gräslök och kryddor. Bred ut röran på tunnbröden och rulla ihop från långsidan. Rulla sedan in dem i plastfolie och låt vila i kylskåpet i någon timme.
Skär varje rulle i 6 delar. Garnera med räkor och örter.
Påsklunch
Datum: 2011-04-22 Tid: 18:19:10
Igår åt jag såhär god mat. Eftersom mamma och pappa åkte till Småland i morse för att fira påsk där slängde vi ihop en liten mysig påsklunch igår, bara för oss tre. Vi grillade lax (länk), gjorde Janssons frestelse, köttbullar, romsås (länk), räkrullar med pepparrot, och ägghalvor med majonnäs och räkor. Sill fanns det också så klart. Sen fixade vi även skinka senare på kvällen. Vi delade på en flaska vin till maten och njöt av solen på verandan. Det är så härligt att kunna sitta ute och äta! Visst smakar allt mycket bättre då?
Mitt lilla hjärta, med sitt onda öga, höll sig i närheten i vanlig ordning. ♥
Home sweet home
Datum: 2011-04-21 Tid: 10:43:32
Efter gårdagens hemresa känns det passande att inleda med att citera min käre far: "SJ är en skam för mänskligheten!" Men hem kom jag i alla fall till slut, och väl hemma väntade en överraskning från mamma. Utöver vanligt påskgodis hade hon hittat mârtensgodis som hon köpt till mig. Lycka! Nu ska vi ner på stan, handla ingredienser till påskmaten och sen förbereda påsklunch. I kväll väntar fest med vännerna. Bra dag, bra kväll!
Efter tenta-belöning
Datum: 2011-04-19 Tid: 17:36:53
Sådär, då var tentan avklarad vilket innebär att jag har tid för lite annat än bara plugg. Fick hjärnsläpp under själva skrivningen, och i vanliga fall när jag får det brukar jag komma på svaret så småningom, men idag stod det verkligen helt still. Orkade inte koncentrera mig, längtade ut till solen. Kontrollräknade poängen och var väldigt hård mot mig själv, men hade ändå en god marginal till G-gränsen (man kan bara få G eller U) så det känns som att jag kan stryka ett streck över den och blicka framåt. Som belöning för att jag är så himla duktig (sug på den du Jante!) lyxade jag till det genom att göra skagenröra. Receptet hittar ni här (länk).
Egentligen borde jag faktiskt plugga i kväll också, eftersom jag har en muntlig redovisning i morgon eftermiddag. Direkt efter den tar jag tåget hem till fina Värmland. Längtar! Det vankas påskmat, mys och fest. Mitt huvud är så fullt av kunskap att jag behöver bli av med lite för att få plats med ny.
Egentligen borde jag faktiskt plugga i kväll också, eftersom jag har en muntlig redovisning i morgon eftermiddag. Direkt efter den tar jag tåget hem till fina Värmland. Längtar! Det vankas påskmat, mys och fest. Mitt huvud är så fullt av kunskap att jag behöver bli av med lite för att få plats med ny.
Marabou Cookies
Datum: 2011-04-15 Tid: 00:01:40
Tidigare i veckan hämtade jag ut ett paket från Marabou. I paketet fanns deras nyaste tillskott: Marabou Cookies i smakerna Mjölkchoklad och Schweizernöt. Jag är mitt uppe i ett tungt tentapluggande i kursen Barnmedicin (obotliga/kroniska sjukdomar, ångest, depression, tvång, suicid, autismspektrum, utvecklingsstörning, cancer... ja, inga upplyftande ämnen direkt) och det var fint att kunna ta en paus och knapra lite kakor i stället. Kakorna är av typen "chocolate chip cookies", och Schweizernötkakan (mjölkchoklad och hackade hasselnötter) smakade ungefär som Maryland Cookies (röd förpackning), vilket gav mig nostalgikänslor eftersom de alltid fick följa med mig på utflykter eller bortamatcher med basketen förr i tiden. Goda med andra ord, men jag tyckte nog att kakorna med bara mjölkchoklad var snäppet godare. Till en början var jag lite besviken på att de inte smakade sådär jättemycket, men sen när jag väl tog en tugga och träffade en härlig mjölkchokladbit... Mmmm, chocolate... Så testa vettja! Inget revolutionerande direkt, men helt okej ändå. De var inte svåra att äta upp om jag säger så. Fina förpackningar också. Ni har väl förresten inte missat att Marabous chokladkakor fått ett ansiktslyft? Tycker den nya designen är riktigt tjusig. Fast de gamla fyllde förstås sin funktion och lockade mig till inköp de också.
Dragéegg och klarad tenta
Datum: 2011-04-12 Tid: 20:24:17
För tre veckor sen hade jag tenta i Språkutveckling hos barn och ungdomar. Det kändes bra innan - jag tyckte jag kunde det mesta - men frågorna var inte riktigt de jag hade hoppats på och efteråt kändes det som att det kunde ha gått precis hur som helst. I tre veckors tid har jag haft ångest över det kommande tentaresultatet, och ibland önskat att jag kunde fortsätta vara lyckligt ovetandes i all evighet. Men så idag kom resultatet... Och jag klarade den!
Såna glada besked är helt klart värda att fira, och för mig brukar belöningar innefatta goda saker i matväg. Passande nog fick jag ett tidigt påskbrev av Cloetta förra veckan med Dragéegg. Jag som älskar dem! De finns i fyra olika färger och smaker: gula smakar ananas, de gröna päron, de rosaröda har smak av hallon och de bruna smakar choklad och vanilj. Kan inte riktigt bestämma mig vilka jag gillar mest. Hade för mig att jag tyckte de röda eller gröna, men nu får de nog dela förstaplatsen alla fyra. Så ingen blir ledsen. Om de nu inte blir ledsna av att hamna i min mage vill säga...
Såna glada besked är helt klart värda att fira, och för mig brukar belöningar innefatta goda saker i matväg. Passande nog fick jag ett tidigt påskbrev av Cloetta förra veckan med Dragéegg. Jag som älskar dem! De finns i fyra olika färger och smaker: gula smakar ananas, de gröna päron, de rosaröda har smak av hallon och de bruna smakar choklad och vanilj. Kan inte riktigt bestämma mig vilka jag gillar mest. Hade för mig att jag tyckte de röda eller gröna, men nu får de nog dela förstaplatsen alla fyra. Så ingen blir ledsen. Om de nu inte blir ledsna av att hamna i min mage vill säga...
Gillar ni Dragéegg?
Och i så fall: har ni någon favoritsmak?
Och i så fall: har ni någon favoritsmak?
Här kan man va
Datum: 2011-04-10 Tid: 22:15:51
Så här fint var det igår när jag låg i soffan med öppet fönster,
Håkan i högtalarna och krusbärscider i glaset och lapade sol.
Sconesbuffé med mamma
Datum: 2011-04-08 Tid: 19:07:35
Mamma bodde i ett av de finare rummen på Hotel Gothia Towers...
... där det ingick gratis choklad (och en liten flaska champagne).
Efter att ha hört så mycket om Fröken Olssons sconesbuffé här i Göteborg var mamma också sugen på att testa, så i onsdags tog jag med henne dit. Det var precis lika gott som de tidigare gångerna jag varit där. Jag tröttnar visst aldrig. Och att sitta på ett café, äta scones, dricka latté och prata hemligheter är så fint som det går att bli. Det har varit så mysigt de dagar mamma varit här. Jag har blivit så bortskämd. Hon har bjudit mig på mat, gett mig små presenter, betalat min shopping, köpt Stureost (en av mina laster, haha) och bäst av allt - kramat mig så där som bara en mamma kan. Lite vemodigt kändes det när vi sa hej då på Centralen, men det dröjer inte så länge tills vi ses igen, för om knappt två veckor åker jag hem till Arvika över påsk.
Kycklingmacka med jordnötter
Datum: 2011-04-06 Tid: 23:24:45
Den här goda mackan hjälpte till att stilla min hunger häromdan. Svängde ihop en snabb kycklingröra och strödde över jordnötter. Gav lite Flygande Jakob-vibbar. Nam nam!
Jag måste förresten alltid ha smör på mina mackor. Och Bregott ska det va, det är allra godast! Sist köpte jag den ekologiska varianten. Inbillar mig att det smakar lite bättre. Om inte annat så känns det bättre i hjärtat att veta att det är gjort på svensk färsk grädde och rapsolja, och inte innehåller några kemiska tillsatser. Vad tycker ni om ekologiska (länk) produkter, brukar ni köpa det?
Kycklinggratäng med grönpepparsås
Datum: 2011-04-06 Tid: 20:32:43
I söndags när jag var i affären fick jag se att det var extrapris på grillad kyckling. Kunde inte låta bli att köpa med mig en hem, och igår fick den utgöra basen i den här goda kycklinggratängen. Såsen är så god att jag med lätthet skulle kunna sitta och bara sleva i mig den! Bilden blev lite tråkig, men det är svårt när man inte fotar i dagsljus utan får använda de ljuskällor som finns till hands (vilket i mitt fall blir vid diskbänken). Receptet kommer från Hemmets Journal.
Kycklinggratäng med grönpepparsås, 4 portioner
Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och dela köttet i småbitar. Lägg över i en ugnsform. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt soja, senap, grädde, crème fraiche och grönpeppar och koka upp. Häll såsen över köttet och låt stå och dra åt sig smakerna i någon timme (ju längre desto bättre). Värm sedan i ugnen på 225°C i ca 15 minuter.
Servera med ris eller potatis och sallad.
1 hel grillad kyckling
1 msk smör
1 msk soja
1 msk soja
1 msk fransk senap
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 1/2 msk torkad grönpeppar, krossad
1 1/2 msk torkad grönpeppar, krossad
Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och dela köttet i småbitar. Lägg över i en ugnsform. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt soja, senap, grädde, crème fraiche och grönpeppar och koka upp. Häll såsen över köttet och låt stå och dra åt sig smakerna i någon timme (ju längre desto bättre). Värm sedan i ugnen på 225°C i ca 15 minuter.
Servera med ris eller potatis och sallad.
Pick-me-up
Datum: 2011-04-04 Tid: 20:35:26
Efter en förmiddag med fyra timmars föreläsning om autismspektrum, följt av ett tre timmar långt eftermiddagspass om depression, ångest och tvångssyndrom kändes det ganska skönt att kliva ut genom universitetsdörrarna och mötas av sol och klarblå himmel. För att inte tala om hur fint det kändes att komma hem till den här skålen.
Längtar tills i morgon. Då kommer min mamma till Göteborg med sitt jobb och ska vara i stan tills på torsdag. Mys!
Our minds were meant to sail
Datum: 2011-04-02 Tid: 12:20:34
Snack of the day
Datum: 2011-04-02 Tid: 12:05:22