Good morning!
Datum: 2012-04-28 Tid: 10:16:57
Fil, äpple, linfrön, psylliumfrön, rostade nötter & solroskärnor, blåbär, hallon och kamomillte.
Veggie
Datum: 2012-04-27 Tid: 18:42:27
Astrakan cider
Datum: 2012-04-27 Tid: 18:29:43
För ett tag sen fick jag hem ett paket med cider från Astrakan. Det var fyra smaker:är äppelcider (torr och halvtorr), päroncider (halvtorr) och flädercider (halvtorr). Cidern kommer gå att köpa i daglivaruhandeln framöver. Flädercidern hade jag druckit tidigare, fast den stakare varianten som finns att köpa på Systembolaget. Gillar den eftersom den inte är sådär sötsliskig som cider har en tendens att va. Hade förväntat mig att den torra äppelcidern skulle vara betydligt torrare och kanske bäst lämpad att använda i matlagning, men den var faktiskt riktigt god att dricka precis som den var. Annars är de fyra sorterna framtagna just för att passa till mat. Såhär skriver Astrakan:
"Astrakan Äppelcider torr passar gärna till rätter med kyckling och fläsk. God till klassisk svensk husmanskost.
Äppelcider halvtorr passar till kryddstarka rätter (asiatiskt, sushi). Fruktsötman dämpar hettan på ett bra sätt.
Päroncider halvtorr passar bra till buffébordet, tapas och gärna till ostbrickan.
Fläderblom halvtorr passar bra till bärdesserter, såsom jordgubbscheesecake."
Gillade som sagt alla smakerna, men favoriten var nog päroncidern. Drack den isande kall precis som den var. Törstsläckare!
Tacogratäng med kyckling
Datum: 2012-04-26 Tid: 12:11:53
Här kommer ett tips på en god middag lagom till helgen. Jag gillar ju som bekant tacos i alla former, och tycker alltid det är trevligt att variera mig lite (även om jag antagligen aldrig kommer tröttna på gammal hederlig tacos...). Det här var inte så tokigt faktiskt. Krämigt, gott och lite annorlunda med grillad kyckling och champinjoner. Testa vettja!
Tacogratäng med kyckling, 4 portioner
1 grillad kyckling
1 purjolök
1 burk skivade champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokryddor
½ dl vatten
1 dl grädde
salt, peppar
Täcke
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraîche
½ burk tacosås
salt, peppar
tomater
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och dela köttet i småbitar. Skiva purjolöken och fräs tillsammans med champinjonerna i lite smör tills champinjonerna vattnat ur sig. Lägg i kycklingen och pressa ner vitlöken. Rör ner tacokryddorna och tillsätt vatten och grädde. Låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsform. Blanda samman ingredienserna till täcket och fördela ovanpå kycklingröran. Lägg på skivade tomater och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Servera med nachos, sallad, tacosås och crème fraîche/gräddfil.
1 grillad kyckling
1 purjolök
1 burk skivade champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokryddor
½ dl vatten
1 dl grädde
salt, peppar
Täcke
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraîche
½ burk tacosås
salt, peppar
tomater
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och dela köttet i småbitar. Skiva purjolöken och fräs tillsammans med champinjonerna i lite smör tills champinjonerna vattnat ur sig. Lägg i kycklingen och pressa ner vitlöken. Rör ner tacokryddorna och tillsätt vatten och grädde. Låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsform. Blanda samman ingredienserna till täcket och fördela ovanpå kycklingröran. Lägg på skivade tomater och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Servera med nachos, sallad, tacosås och crème fraîche/gräddfil.
Datum: 2012-04-24 Tid: 00:52:09
Är betydligt mer aktiv på Instagram. Heter getiton om ni vill följa mig där.
Chèvresallad à la Malin
Datum: 2012-04-24 Tid: 00:43:38
Här kommer min återskapelse av chèvresalladen på Le Pain Français. Jag hade tyvärr inga oliver hemma, annars hade jag lagt till det också. Paprika, som är med i originalsalladen, skippade jag, i övrigt är det så gott som samma. Blev riktigt nöjd med resultatet. En fröjd för ögat!
Chèvresallad
chèvreost
blandsallad (t.ex. ruccola & mangold)
soltorkade tomater i olja
rödlök
gurka
körsbärstomater
svarta oliver
valnötter
flytande honung
salt, svartpeppar
Lägg salladen i en djup tallrik. Skiva osten, rödlöken och gurkan. Strimla de soltorkade tomater och skär körsbärstomaterna i kvartar. Fördela ovanpå salladen tillsammans med oliverna. Häll på lite av oljan från de soltorkade tomaterna. Strö över valnötterna. Ringla över lite flytande honung. Krydda med salt och avsluta med att dra några varv med pepparkvarnen.
chèvreost
blandsallad (t.ex. ruccola & mangold)
soltorkade tomater i olja
rödlök
gurka
körsbärstomater
svarta oliver
valnötter
flytande honung
salt, svartpeppar
Lägg salladen i en djup tallrik. Skiva osten, rödlöken och gurkan. Strimla de soltorkade tomater och skär körsbärstomaterna i kvartar. Fördela ovanpå salladen tillsammans med oliverna. Häll på lite av oljan från de soltorkade tomaterna. Strö över valnötterna. Ringla över lite flytande honung. Krydda med salt och avsluta med att dra några varv med pepparkvarnen.
Hälsotallrik
Datum: 2012-04-21 Tid: 10:20:25
Ibland blir jag sugen på en sån här renskalad tallrik. Råvaror i all sin enkelhet. Stekt halloumi (underbara gnisselost!), avokado och tomat. Lite god olivolja ringlad över, och några drag med pepparkvarnen. Behöver inte va svårare än så. Annat som är gott är t.ex. lättkokt broccoli, kikärter stekta i lite smör och kryddor eller en näve räkor.
Nu ska jag kicka igång den här lördagen med en runda på stan. Härlig kontrast med sol och blå himmel idag, jämfört med gårdagens totala mörker. Känner att jag är en riktig vädermänniska vars humör verkligen återspeglar vädret... Idag är jag med andra ord glad, pigg och pepp på livet.
Några av er har förresten frågat efter receptet på chèvresalladen {länk} jag åt på Le Pain Français tidigare i veckan. Nu är det ju som sagt inte jag som har gjort den salladen, men det är ju inte särskilt svårt att återskapa så jag försökte mig faktiskt på det igår. Kommer snart ett inlägg om det. Ha en fin lördag så länge!
Home
Datum: 2012-04-19 Tid: 23:06:00
Här brukar jag sitta och titta ut genom fönstret och fundera över livet... och vad jag ska laga för mat.
Laxmacka med hovmästarsås
Datum: 2012-04-19 Tid: 19:04:26
Häromdan hittade jag tokbillig kallrökt påläggslax. Ynka 4,90:- för ett paket, som i vanliga fall kostar dryga tjugolappen. Att det var så billigt berodde förstås på att det var kort datum, vilket alltså gav mig anledning att testa redan samma kväll. Det var nån extra twist på laxen också, Provencale stod det på. Kände ingen större skillnad mot vanlig kallrökt lax, god var den hur som helst. Och kombon lax, hovmästarsås och philadelphiaost kan jag varmt rekommendera er som inte testat det förut. De tre är nämligen väldigt goda vänner.
Chèvresallad
Datum: 2012-04-17 Tid: 20:25:23
Jag har tjatat om den här salladen i flera månader. Hypat den nåt så fruktansvärt, vilket fått min kompis Malin att ha skyhöga förväntningar. Och med all rätt, för den är verkligen helt fantastisk! Idag, äntligen, tog vi oss till Le Pain Français på Vasagatan och köpte oss en varsin chèvresallad. Som jag längtat! Malin verkade inte heller bli besviken.
Skulle kunna leva på bara den här resten av livet. Okej, det var kanske en liten överdrift, men om jag fick variera mig med tacos skulle det verkligen inte va några som helst problem. Chèvre säger jag bara, så smakrik och tjock och krämig! Goda valnötter (inte såna där billiga och tråkiga), mycket soltorkade tomater... Såhimlagott! ♥
Late night snack
Datum: 2012-04-16 Tid: 21:36:49
Krossade digestivekex, vispad grädde & lemon curd.
Sprid ut bensinen...
Datum: 2012-04-16 Tid: 21:01:26
Franska ägghalvor
Datum: 2012-04-15 Tid: 12:26:24
Här kommer receptet på ägghalvorna jag gjorde till påskbuffén. Snabbt, lätt och kul att piffa till ägghalvorna med en liten senapstwist. Smakar inte jättemycket senap (beror ju såklart på hur mycket senap man tar) men tillför ändå det där lilla extra. Fint blir det också! Receptet hittade jag i nån av mammas tidningar.
Franska ägghalvor, 8 st
4 hårdkokta ägg
1 msk crème fraîche
½ tsk dijonsenap
salt, peppar
Garnering
2 msk majonnäs
några skivor rödlök
16 skalade räkor
25 g löjrom
dill
Dela äggen, ta ut gulorna och lägg dem i en bunke. Mosa dem med crème fraîche och dijonsenap. Krydda med salt och peppar. Klicka tillbaka röran i vitorna och garnera sedan med majonnäs, lök, räkor, löjrom och dill.
4 hårdkokta ägg
1 msk crème fraîche
½ tsk dijonsenap
salt, peppar
Garnering
2 msk majonnäs
några skivor rödlök
16 skalade räkor
25 g löjrom
dill
Dela äggen, ta ut gulorna och lägg dem i en bunke. Mosa dem med crème fraîche och dijonsenap. Krydda med salt och peppar. Klicka tillbaka röran i vitorna och garnera sedan med majonnäs, lök, räkor, löjrom och dill.
Nougat
Datum: 2012-04-13 Tid: 22:53:28
Går knappt att beskriva hur glad jag blev när jag hittade marknadsnougat på torget i Arvika på skärtorsdagen.
Nu sitter jag i lägenheten i Göteborg och önskar att jag hade förra lördagen framför mig. Den var så fin. ♥
Påskafton
Datum: 2012-04-11 Tid: 19:09:32
I lördags var jag och Karin bjudna till Sandra på fika.
Sandra hade bakat massor av goda kakor. Chokladbiskvier och chokladkokostoscarutor säger jag bara...
Löjligt god!
På kvällen var det fest som inleddes hemma hos Henke & Josefina innan vi gick vidare till krogen. Bästa kvällen på länge!
Jag & Karin fascinerades av toalettstolen. Inte alls lättroade...
Tjejkväll
Datum: 2012-04-10 Tid: 18:21:18
Nu är jag tillbaka i Göteborg efter några fantastiskt fina dagar i Arvika. Har en hög med bilder att dela med mig av. Börjar med långfredagen, som spenderades hemma hos Emily med bästa tjejgänget:
Elin hade köpt ölkorv. Eftersom hon inte kunde bestämma sig (man blir som man umgås) köpte hon sex olika sorter.
Ost, ost, ost!
Chokladbiten närmast: Lindt Crème Brûlée. Smakade ungefär som Kinderägg. Gott!
Påskmaten 2012
Datum: 2012-04-06 Tid: 18:31:14
Eftersom mina föräldrar som sagt åkte till Småland i morse åt vi påskmiddag med familjen igår. Jag stod för den kalla maten och mamma för den varma. Andreas hjälpte också till på ett hörn efter visst instruerande. Fint att få bossa lite ;) Såhär såg det ut:
Mamma önskade räkrullar med pepparrot {länk}.
Franska ägghalvor. Recept kommer.
Grillad lax {länk} med romsås {länk}.
Prinskorv, Janssons frestelse, köttbullar, senapssill (+ påskskinka).
Nu ska jag iväg på myskväll med tjejerna.
Glad Påsk på er! ♥
Glad Påsk på er! ♥
Cheesecake med somriga bär
Datum: 2012-04-04 Tid: 23:45:09
Tillbaka i barndomshemmet i Värmland. Påsken blir inte riktigt som det var tänkt från början. Eftersom mina föräldrar åker till Småland på fredag förmiddag ska vi ha själva påskfirandet i morgon. Återstår att se vad det blir för påskmat i år. Vissa saker är fortfarande lite oklara. Annars ska jag fika med Karin och Flacken i morgon och på kvällen är det fest. På fredag väntar spelkväll med tjejerna och på lördag blir det återigen fika på dagen och fest på kvällen. Har några fina dagar framför mig med andra ord.
Så till nåt annat. Några av er frågade efter receptet på cheesecaken som min klasskompis bjöd på för nån vecka sen. Nu har jag frågat Simone om jag inte kunde få receptet och det var inga som helst problem. Vad jag förstod har hon i sin tur fått receptet från nån som heter Tina. Hur som helst, här kommer det:
Så till nåt annat. Några av er frågade efter receptet på cheesecaken som min klasskompis bjöd på för nån vecka sen. Nu har jag frågat Simone om jag inte kunde få receptet och det var inga som helst problem. Vad jag förstod har hon i sin tur fått receptet från nån som heter Tina. Hur som helst, här kommer det:
Cheesecake med somriga bär
Mördeg
125 g smör
1 krm salt
125 g mandelmassa
1 ägg
3½ dl vetemjöl
Fyllning
120 g vit choklad
600 g philadelphiaost
¾ dl strösocker
3 ägg
1 citron (rivet skal och saft)
bär till garnering
Börja med mördegen. Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa tills mandelmassan blivit smidig och tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 1h. Sätt ugnen på 175°C. Lägg degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Lägg över den i pajform, tryck ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan deg och form. Ställ formen i frysen i ca 10 minuter. Baka formen direkt från frysen i ca 12-13 min tills pajskalet är gyllene.
Sänk ugnen till 150°C. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Vispa samman philadelphiaosten och sockret, vispa därefter i äggen till en slät kräm. Rör samman ett par matskedar ostkräm med den smälta chokladen (för att undvika att den varma chokladen skall sätta sig när den blandas med den kalla ostkrämen). Vispa sen ner den smälta chokladen, citronsaften och citronskalet i ostkrämen. Häll över i mördegsskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten, den stelnar när den svalnar.
Ställ in i kylen när den svalnat. Garnera med bär.
Söndagsbrunch
Datum: 2012-04-01 Tid: 16:59:31
Last night
Datum: 2012-04-01 Tid: 16:51:59
Rolig utekväll igår med Arvikavänner som numer bor i Göteborg.
Skönt att kunna säga sina sje/tje-ljud utan att nån reagerar ;)