LCHF-våfflor
Datum: 2016-02-29 Tid: 15:51:00
I lördags bjöd svärmor på våffellunch. Har ju som bekant världens bästa svärmor som hade gjort LCHF-våfflor till mig. Mums! Bad självklart om receptet.
LCHF-våfflor, 6-7 st
2 dl mandelmjöl
2 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
4 ägg
Mixa mandelmjöl, grädde, bakpulver, fiberhusk och salt. Rör sen i äggen. Låt smeten svälla i ca 5 min. Grädda sedan i smör i hett våffeljärn.
Servera med vispad grädde och bär eller sylt.
Tacogratäng med purjolök
Datum: 2016-02-20 Tid: 10:33:00
Fredag och tacogratäng till middag igår. Tröttnar aldrig!
Tacogratäng med purjolök, ca 4 portioner
500 g köttfärs
1 påse tacokryddor
1 burk krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
Topping
200 g philadelphiaost
1 dl crème fraiche
salt, peppar
1 purjolök
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Bryn köttfärsen, rör ner kryddorna. Tillsätt de krossade tomaterna och pressa i vitlöken. Låt puttra ihop i några minuter. Häll sedan över i en ugnsfast form. Rör ihop philadelphiaost och crème fraiche, krydda med salt och peppar. Fördela sedan ovanpå köttfärsen. Skölj och skiva purjolöken och strö över. Avsluta med att strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills osten fått fin färg.
Servera med sallad och tacosås.
Kyckling i grönpepparsås
Datum: 2016-02-17 Tid: 12:46:00
Lax i citron- och hummersås med kräftstjärtar
Datum: 2016-02-14 Tid: 16:18:00
Huvudrätten jag bjöd Johan på i fredags var så god att jag gjorde den idag igen när vi hade lite kalas för Johan som fyllt år. Perfekt bjudmat!
Lax i citron- och hummersås med kräftstjärtar, ca 4 portioner
4 laxfiléer
1 gul lök
2½ dl grädde
2½ dl crème fraiche
3 msk hummerfond
1 citron, skal och 1 msk saft
ev. ½ tsk sambal oelek
2 msk hackad dill
salt, vitpeppar
cayennepeppar
1 burk kräftstjärtar á 170 g
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär laxen i bitar och lägg i en ugnsform. Hacka löken och fräs i en kastrull. Häll i grädde, crème fraiche och hummerfond och koka upp. Ha i citronskal och saft. Om man vill ha lite sting i såsen: tillsätt sambal oelek. Blanda ner dillen och smaka av med kryddorna. Ta av från plattan. Låt kräftstjärtarna rinna av och rör ner dem i kastrullen. Häll över laxen och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills osten fått fin färg.
Servera med sallad.
Dill- och gräslökspannacotta med räkor och löjrom
Datum: 2016-02-13 Tid: 11:08:00
Igår överraskade jag Johan med tvårätters. Till förrätt blev det dill- och gräslökspannacotta med räkor och löjrom. Gott! Var lite försiktig med löjrommen så att den inte tar över för mycket. Pannacottan var nästan godast att äta bara för sig.
Dill- och gräslökspannacotta, 4-6 portioner
2 gelatinblad
25 g smör
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
salt, vitpeppar
1½ dl finhackad dill och gräslök
några droppar citronsaft
Garnering
löjrom
räkor
dill
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i några minuter tills det mjuknat. Smält smöret och häll i grädden. Koka upp och ta sedan från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner i kastrullen så att det smälter. Tillsätt crème fraiche och vispa smeten slät. Tillsätt kryddor och örter och fördela i portionsformar eller små glas. Låt stelna i kyl minst 2 timmar.
Garnera med löjrom, räkor och dill.
Broccoligratäng med fetaost
Datum: 2016-02-09 Tid: 17:17:00
Gratänger är så himla gott och smidigt. Perfekt tillbehör men även gott att äta bara som det är. Här kommer en ostig variant.
Broccoligratäng, ca 4 portioner
500 g broccoli
1 pkt fetaost
2 ägg
2 dl grädde
3 dl riven ost
salt, peppar
Sätt ugnen på 225ºC. Koka broccolin i ca 3 minuter. Låt rinna av och lägg i en ugnsform. Smula över fetaosten. Blanda ihop grädde, ägg och riven ost. Krydda med salt och peppar. Häll över broccolin och gratinera i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter tills osten fått fin färg.
Älskar frukost!
Datum: 2016-02-09 Tid: 17:07:00
Förstår verkligen inte folk som hoppar över frukosten.
Jag är alltid hungrig när jag vaknar!
Moussaka med keso
Datum: 2016-02-03 Tid: 17:09:00
Här kommer ett recept på grym matlådemat. Tycker att köttfärsrätter gör sig allra bäst i matlådan och moussaka är en av favoriterna. Minns knappt när jag åt det sist faktiskt... Gjorde en rejäl laddning i söndags (hade ca 1 kg köttfärs), med keso i stället för ostsås. Så gott!
Moussaka med keso, ca 4 portioner
500 g köttfärs
1 stor aubergine
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 msk soja
1 msk chilisås
1 msk oxfond
½ dl grädde
salt, peppar
paprikapulver
örtkryddor (t.ex. oregano och basilika)
lite kanel
1 liten burk keso à 250 g
2 msk grädde
riven ost
Sätt ugnen på 225ºC. Skär auberginen i ca 0,5-centimeter stora skivor. Lägg på hushållspapper så vätskan sugs upp. Stek dem sedan i olja på båda sidor i en stekpanna tills de mjuknat. Lägg åt sidan på en tallrik. Hacka löken och grovriv moroten. Fräs därefter löken i olja i stekpannan. Ha i köttfärsen och stek den. Pressa i vitlöken och blanda ner morötterna. Ha i krossade tomater, soja, chilisås, oxfond och grädde. Låt koka upp. Smaka av med kryddorna. Låt stå och puttra ett tag.
Smörj en ugnsform med lite olja. Rör ihop keson och grädden. Varva aubergineskivor, köttfärs och kesoröra. Avsluta med att strö över riven ost. Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter tills osten fått fin färg.