Laxgryta med kräftost
Datum: 2016-05-30 Tid: 20:22:00
Igår svängde jag ihop en krämig laxgryta som blev ett gäng nya matlådor. Vi brukar utgå ifrån vad det är för erbjudanden i affären när vi fixar matlådor och den här gången var det extrapris på lax.
Krämig laxgryta med kräftost, ca 4-6 portioner
4 laxfiléer
2 morötter
100 g broccoli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 förpackning kräftost á 200 g
2 msk hummerfond
3-4 dl grädde
salt, citronpeppar
hackad dill
Skär laxen i små kuber, slanta morötterna och dela broccolin. Lägg åt sidan. Hacka lök och vitlök, fräs i en kastrull i lite matfett. Rör ner kräftost, fond och grädde och koka upp. Ha i morötter och broccoli, låt koka några minuter. Rör sedan i laxen och låt koka med tills den är färdig, det tar bara någon minut. Smaka av med salt, citronpeppar och dill.
Krämig kycklinggratäng med tomat och basilika
Datum: 2016-05-26 Tid: 19:12:00
I söndags var det dags för matlådefix igen och den här gången blev det en krämig kycklinggratäng. Snabbt, enkelt och gott - som vanligt när jag lagar mat alltså. Alltid lika smidigt med gratänger, gör sig bra i matlådan också.
Krämig kycklinggratäng med tomat och basilika, 4 portioner
500 g kycklingfilé
200 g champinjoner
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk lätt crème fraiche tomat & basilika
1 dl grädde
1 msk hackad basilika
salt, peppar
8 cocktailtomater
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Skär kycklingen i mindre bitar. Skiva champinjonerna och hacka löken. Fräs i smör i en stekpanna. Pressa ner vitlöken. Tillsätt crème fraiche och grädde, låt koka upp. Rör ner hackad basilika och smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsform. Skiva tomaterna och lägg ovanpå röran. Strö över riven ost och gratinera i ca 20 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Servera med sallad.
Tomatsoppa med basilikakräm
Datum: 2016-05-22 Tid: 20:33:00
I torsdags hade vi bjudit hit mina föräldrar på middag. En torsdag kändes det passande med soppa. Gjorde en enkel tomatsoppa som jag lyxade till med en god basilikakräm. Rena tallrikar efteråt och alla tog mer. :)
Tomatsoppa med basilikakräm, ca 4 portioner
1 gul lök
4 färska tomater
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 kycklingbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl grädde
1 krm paprikapulver
1 krm chili flakes
1 msk hackad basilika
salt, peppar
Basilikakräm
2½ dl crème fraiche
½ kruka färsk basilika
salt, peppar
Hacka löken, fräs i lite matfett i en stor kastrull. Skär de färska tomaterna i mindre bitar. Häll över i kastrullen tillsammans med krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning och vatten. Låt koka i ca 10 minuter. Mixa allt med stavmixer. Tillsätt grädden och låt koka ihop. Smaka av med paprikapulver, chili flakes, basilika, salt och peppar.
Gör basilikakrämen. Finhacka basilikan och blanda med crème fraichen. Smaka av med lite salt och peppar. Servera soppan med en klick basilikakräm.
Mangokyckling med sambal oelek
Datum: 2016-05-21 Tid: 15:22:00
Igår halvsov jag i soffan medan Johan fixade fredagsmaten.
Skönt att bli lite bortskämd ibland. ♡
Kräftsoppa med kräftost
Datum: 2016-05-19 Tid: 18:10:00
Middagstips inför helgen! Den här goda kräftsoppan gjorde vi i lördags. Superenkel, snabb och jättegod. Till och med ännu godare dagen efter när den fått stå och gotta till sig lite. Vi tyckte det blev bäst att mixa även kräftstjärtarna, tyckte inte att de tillförde så mycket konsistensmässigt utan blev bättre utan bitar, men det är ju en smaksak.
Kräftsoppa med kräftost, 4-6 portioner
2 morötter
1 gul lök
1 liter vatten
2-3 msk skaldjursfond (alt. hummerfond eller 2 fiskbuljongtärningar)
400 g Kavli kräftost
2 dl créme fraiche
100-200 g färskost (för tjockare konsistens)
1 burk kräftstjärtar
1-3 krm cayennepeppar
salt, peppar
dill
1 burk kräftstjärtar á 170 g
crème fraiche
Grovriv moroten och hacka löken. Fräs i smör i en stor kastrull. Tillsätt vatten och fond, låt koka en stund på medelvärme. Rör ner kräftost och créme fraiche och låt småputtra en stund. Red med färskost till önskad konsistens. Mixa soppan slät. Ställ tillbaka på plattan och låt puttra en stund. Krydda med cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar. Ta av från plattan och rör ner dill.
Häll upp i skålar. Toppa med en klick créme fraiche och kräftstjärtar.
LCHF-pizza
Datum: 2016-05-09 Tid: 10:51:00
Efter att ha provat lite olika pizzabottnar är det här den som enligt mig varit godast. Blir tunn och krispig, sådär att man kan hålla i sin pizza slize utan att den segar ihop. Johan gav också tummen upp, trots att det är lagrad ost i. Det smakade inte ost alls faktiskt. Är ju ändå fyllningen som smakar. Vi hade tomatsås, lufttorkad skinka och rödlök på våra, som sen toppades med tomater, ruccola och parmesan (på min halva). Till det hade vi vitlökssås. Så gott!
LCHF-pizza, 1 plåt
400 g keso
3 ägg
2½ msk fiberhusk
2 dl riven lagrad ost (jag tog parmesan och Västerbottenost)
Sätt ugnen på 225°C. Mixa allt utom den rivna osten med stavmixer. Rör ner osten och smeta ut på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills bottnen blivit gyllenbrun. Ta sedan ut den och lägg på valfria ingredienser. Ställ tillbaka i ugnen och grädda i ytterligare ca 10-15 minuter.
Servera gärna med vitlöks- eller kebabsås.
Thailaxgryta
Datum: 2016-05-02 Tid: 15:55:00
Igår fixade jag matlådor inför ännu en jobbvecka. Den här gången blev det en riktigt god laxgryta. Höftade lite med ingredienserna och slutresultatet blev super! Gjorde ungefär såhär:
Thailaxgryta, ca 4-6 portioner
4 laxfiléer
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
2 burkar kokosmjölk (jag tog en vanlig och en lätt)
1-2 dl sweet chilisås
3-4 msk kycklingfond
2 msk ingefära
200 g förvälld broccoli
salt, peppar
Skär laxen i bitar. Stek i matfett i en wokpanna eller kastrull i någon minut. Ta upp och lägg åt sidan. Strimla paprikan och finhacka vitlöken. Stek hastigt och tillsätt sedan kokosmjölk, sweet chilisås, fond och ingefära. Låt allt koka ihop i någon minut. Lägg till sist i laxen och broccolin. Smaka av med salt och peppar.