Kyckling i chili- och oreganosås
Datum: 2019-01-15 Tid: 08:27:00
Här kommer ett tips på snabbfixad vardagsmat! Minimalt med jobb och ingredienser man ofta har hemma. Går såklart lika bra med vegetariskt alternativ.
Kyckling i chili- och oreganosås, 4 portioner
500 g kycklingfilé
1 gul lök
salt, peppar
Sås
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 dl chilisås
1½ msk oregano
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär kycklingen i bitar och hacka löken. Lägg över i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Blanda grädde, crème fraiche, chilisås och oregano i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills osten smält och kycklingen är klar.
Fröknäcke
Datum: 2019-01-11 Tid: 07:24:00
Igår gjorde jag en ny laddning fröknäcke. Tänker att det är bäst att passa på innan myran kommer, vilket kan bli vilken dag som helst nu... Två plåtar blev det så nu klarar jag mig förhoppningsvis ett litet tag i alla fall. Annars brukar det vara strykande åtgång på dem, så goda med smör, lagrad ost och marmelad!
Fröknäcke, 2 plåtar
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
1 msk chiafrön
3 msk pofiber
1½ msk fiberhusk
1-2 tsk brödkryddor
½ tsk salt
3¾ dl hett vatten
flingsalt
Sätt ugnen på 160°C varmluft. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll sedan på vatten och blanda ordentligt. Låt stå en stund. Häll upp på två plåtar klädda med bakplåtspapper och bred ut så tunt som möjligt med hjälp av en slickepott. Se bara till att det inte blir några lufthål. Strö över flingsalt och ställ in plåtarna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och skär i rutor med hjälp av en pizzaskärare (eller hoppa över det här momentet och bryt i bitar när knäcket är klart). Byt plats på plåtarna och grädda sedan ytterligare 20-30 minuter tills fröknäcket torkat helt. Håll koll så att det inte bränns. Stäng av ugnen och låt gärna plåtarna stå kvar på eftervärmen.
Mango- och mozzarellasallad med chili och salladslök
Datum: 2019-01-09 Tid: 07:48:00
I söndags överraskade vi Kristin med en liten babyshower. Jag hade fått i uppdrag att fixa en lätt sallad och hade med mig den här godingen som jag och Johan gjorde flera gånger i somras när det var som allra varmast. Fräsch, enkel och fin att titta på! :) Sen hade Pernilla och Elisabeth fixat fika: kladdkakecookies, minisemlor och marshmallows- och jordnötstryfflar. Inget dåligt kalas alltså!
Mango- och mozzarellasallad med chili och salladslök, 6 bufféportioner
valfri sallad, t.ex. bladspenat
2 mogna mangor (alternativt 2 frp fryst)
200 g mozzarella
2 salladslökar
1 liten röd chili
8 körsbärstomater
ev. 1 lime
olivolja
flingsalt, svartpeppar
koriander (helst färsk)
Skala mangon och skär fruktköttet i bitar, alternativt tina mangon och låt den rinna av. Skär eller bryt mozzarellan i lika stora bitar. Skiva salladslöken tunt och strimla chilin. Skiva tomaterna. Fördela salladen på ett fat och lägg på mango och mozzarella. Strö över salladslök, chili och tomater. Riv ev. över limeskal. Ringla över olja, salta och peppra. Avsluta med att strö över koriander.
Gubbröra
Datum: 2019-01-09 Tid: 07:36:00
Varje år försöker jag göra nåt nytt till julbordet och sist blev det den här gubbröran, som jag serverade i portionsglas (lånade av mina föräldrar, som i sin tur fått dem i arv efter farmor). Blev en riktig hit, alla åt upp och hade mer eller mindre slickat rent. Bra betyg!
Gubbröra, 8 portioner
125 g matjessillfilé + lite spad
3 hårdkokta ägg
1 liten rödlök
2 msk crème fraîche
1 msk majonnäs
dill, gräslök
salt, peppar
Hacka matjessillen. Skala och hacka äggen. Finhacka rödlöken. Lägg i en bunke och blanda med crème fraiche, majonnäs samt lite spad från matjessillen. Smaka av med örter, salt och peppar. Fyll snapsglas eller andra små portionsglas.
Garnera med gräslök vid servering.
LCHF-våfflor
Datum: 2019-01-09 Tid: 07:23:00
En av sakerna vi önskade oss i julklapp var ett våffeljärn. Efter noga efterforskning hade jag hittat ett dubbeljärn från Wilfa som verkade bra och som vi fick av mina föräldrar. Invigdes omgående och sedan dess har det blivit våfflor flera gånger. Hittills har det bara blivit söta våfflor med grädde och sylt men framöver kommer vi prova halloumivåfflor eller andra matiga varianter. Älskar (!) verkligen att bo i hus och ha plats för såna där köksprylar som vi tidigare var tvungna att prioritera bort. Har provat några olika recept på LCHF-våfflor men det här är helt klart det som varit bäst hittills. Eftersom receptet innehåller ägg blir inte våfflorna frasiga men det gör inte mig nåt, huvudsaken är att de blir väldigt goda!
LCHF-våfflor, 6-7 st
4 ägg
2 dl mandelmjöl
2 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
< 1 msk fiberhusk
1 nypa salt
ev. 1 krm vaniljpulver
Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Låt stå och svälla en liten stund. Hetta under tiden upp våffeljärnet, pensla med smör vid behov. Grädda sedan våfflorna.
Servera med valfria tillbehör, t.ex. vispad grädde eller glass, sylt och bär. Eller gör en matig variant (hoppa över vaniljpulvret) och servera med t.ex. rökt lax och pepparrotskräm.
Kanelbullesnittar
Datum: 2019-01-09 Tid: 06:56:00
När jag hade kalas i mitten av december ville jag såklart bjuda på gofika, men det kändes samtidigt kul att bjuda på nåt som inte skrek JUL. Ända sen jag var liten har det varit väldigt noga att mina födelsedagspresenter inte varit inslagna i julklappspapper och jag håller fortfarande fast vid det där. ;) Så istället för att gå loss på saffran eller pepparkakskryddor (älskar båda!) fick det bli de här kanelbullesnittarna istället. VANSINNIGT goda! Receptet hittade jag på Fridas bakblogg (länk).
Kanelbullesnittar, ca 50 st
150 g smör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1½ msk ljus sirap
3¾ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
uppvispat ägg
½ tsk kardemumma
½ tsk kanel
pärlsocker
Sätt ugnen på 175°C. Nyp ihop smör, strösocker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och kardemumma till en smidig deg. Rulla till tre längder och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper, platta till en aning. Pensla med uppvispat ägg och strö över kardemumma, kanel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna lite, skär sedan i snittar.
Torsk i senaps- och gräslökssås
Datum: 2019-01-04 Tid: 08:01:00
För ett tag sen fick jag smaka på en god torskrätt hos mina föräldrar. I originalreceptet ska det egentligen vara bacon men igår gjorde jag och Johan en egen variant med några mindre ändringar. Vill man åt den rökta smaken och inte orkar steka bacon kan man ju ta rökt skinka i stället, men vi känner allt oftare att vi gärna skippar köttet. Som vanligt enkelt och snabbt att tillaga - och gott såklart! Funkar både som vardags- och bjudmat.
Torsk i senaps- och gräslökssås, 4 portioner
400 g torskrygg
1 gul lök
salt, peppar
Sås
3 dl grädde
2½ dl crème fraîche
2 msk Cantadou extra vitlök (alternativt 1 pressad vitlöksklyfta)
1 msk fransk senap
1 dl hackad gräslök
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Tina fisken om den är fryst. Skär i kuber. Hacka löken. Lägg torsken och löken i en ugnsform, krydda med salt och peppar. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Häll över fisken och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Servera med valfria tillbehör.