Krispiga risrutor
Ps. Misströsta inte när ni ser hur kletig massan blir och tänker att ni aldrig nånsin kommer få ren kastrullen. Det lossnar hur lätt som helst med varmt vatten och lite diskmedel!
Krispiga risrutor, ca 30 st
50 g smör
250 g marshmallows
5-6 dl rispuffar (Rice Krispies)
Garnering
100 g mörk choklad
Smält smöret i en kastrull. Häll ner marshmallows och smält långsamt på svag värme. Rör om. Ta av från värmen, tillsätt rispuffar och blanda väl. Häll ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och pressa ut massan tills den är ca 2 cm tjock. Ställ svalt att stelna. Skär sen i rutor, ca 2 x 2 cm, med en vass kniv. Smält chokladen och ringla över rutorna.
Rutorna håller i minst en vecka om de förvaras svalt.
Kyckling i grönpepparsås
I morse väcktes jag av att jag fick sms från min storebror hemma i Arvika som skrev att katten var dålig och frågade vad han skulle göra. Våra föräldrar är som sagt i Egypten och Andreas bor i huset och är kattvakt under tiden de är borta. Efter några samtal till Egypten har vi bestämt att vi ska avvakta tills i morgon och se om läget förändrats. Har skypat med min lilla kattskrutt och skickat kärlek via cyberspace. Vi ska ju fira jul ihop, mitt lilla hjärta och jag! ♥
Annars har jag ägnat dagen åt att promenera i regnet, göra julgodis och laga mat. En gammal favorit som jag gått och längtat efter ett tag: kyckling i grönpepparsås. Den såsen går inte av för hackor! Receptet hittar ni här {länk}.
Skogaholm Saffransklipp
Snabba och lätta lördagsmiddagen
Efterlängtad filmkväll
Lunch på Rajjens
I figured out why some days feel like ages
En utekväll i oktober.
Kickar igång veckan med att bli bjuden på lunch av pappa. Annars har jag faktiskt börjat skriva lite på en inlämningsuppgift nu på morgonen. Lite nytta måste jag ändå försöka göra trots att jag är hemma och vilar upp mig. En förkylning har jag såklart lyckats dra på mig också, vilket jag egentligen räknade med nu när jag äntligen fick va lite ledig. Det är det dumma med att tillåta sig att slappna av; även immunförsvaret ser sin chans att ta en paus.
Nu ska jag göra mig i ordning. Förhoppningsvis kommer jag ihåg att ta en bild eller två på lunchbuffén.
Fläskfilé i chutneysås
Familjefavoriten x 2
Igår fixade jag i ordning fredagsmys i form av en av hela familjens favoriträtter: Toast skagen {länk}.
Lika gott varje gång, och som jag älskar fredagar!
Efter maten tittade jag på film med mitt lilla hjärta. Eller ja, efter två ögoninflammationer är han helt blind,
så det var mest jag som tittade... Lilla skröpliga kattskrutten. ♥
Juleskum Polka
Som de flesta säkert redan sett har Cloetta kommit med en ny variant på klassikern Juleskum som smakar polkagris. Jag är inte överförtjust i polka egentligen men de här tomtarna var faktiskt riktigt goda. Inget slår ju originalet förstås, men fint om man vill variera sig lite.
Tarragona Mandelkrokant
Nog om det. För ett tag sen fick jag hem choklad från Cloetta. Deras senaste tillskott i Tarragonafamiljen: Tarragona Mandelkrokant. Jag är ju ett fan av krokant, gillar när det är lite krispigt och knäckigt. Mandelkrokanten var inte så tokig faktiskt, även om jag ska erkänna att jag inte riktigt kommer ihåg hur den smakar. Det var nån vecka sen jag åt den... Ingen smaksensation som fastnar i minnet alltså, men helt okej ändå. Värd att testa!
Goodbye my hopeless dream
Mat i all ära, men Elin önskade lite fler bilder på mig och jag är inte den som är den...
Skönt att äntligen kunna använda mössa! Räddaren i nöden de där dagarna man inte
orkar med sitt hår. Bara att dra på sig en mössa så är problemet ur världen.
Så länge man är utomhus i alla fall...
Sen kan jag inte låta bli att lägga upp ännu en bild på min fina utsikt. Älskar den!
If you smile when no one else is around, you really mean it.
Skinka + senap
Här hittar ni recept på senapsgriljering {länk}.
Viltskavsgryta
1 pkt viltskav à 250 g
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
100 g svamp
2 msk soja
2 dl grädde
½ köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
örter (t.ex. persilja el. timjan)
2 msk lingonsylt
salt, peppar
Stek köttet i lite smör i en stekpanna. Sära på det med hjälp av en gaffel så att det blir jämnt brynt. Hacka lök och vitlök och skiva svampen. Lägg i pannan och stek tills löken mjuknat och svampen vattnat ur sig. Tillsätt soja och grädde och smula ner buljongtärningen. Vispa ut mjölet i vattnet och rör ner i pannan. Låt koka ihop en stund. Ha i örterna och rör till sist ner lingonsylten. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta, ris eller potatis och extra lingonsylt.
Såhär såg min onsdag ut
Äggsmörgås
Igår fick jag världens sug efter äggsmörgås med kaviar.
Var så längesen jag åt det sist...
Så gott!
Chips från OLW
För ett tag sen fick jag ett paket från OLW innehållandes ett gäng chipspåsar. De flesta av er kanske redan har smakat dem, men jag hade i alla fall inte kommit mig för att testa några av de här tidigare. Kebabdrömmen och Salt & Vinegar var väl helt okej båda två, men man ledsnade fort på smaken och jag får väl erkänna att vinägerchips inte riktigt är min grej. Kebabchipsen smakade verkligen mat, vilket kanske inte riktigt heller är önskvärt. Goda att dippa var de i alla fall, fast det säger väl egentligen mer om dippen än om chipsen.
De andra, majschipsen Crunchos, med cheddarsmak och sourcream ranch var också helt okej. Min kompis Peter som var här och hjälpte mig bedöma tyckte inte alls att de var goda utan bara smakade bränt, men jag hade inga problem att äta upp dem. Tyckte faktiskt att de smakade ganska mycket. Sourcream Ranch var godast. Kan tänka mig att de också skulle vara goda att dippa i nån god sås.
Lunch på Le Pain Français
Nu ska jag bege mig in till stan i hopp om att helgpeppen infinner sig.
Fredagslyx
Häromdan skrev jag om lite härlig vardagslyx {länk}. Idag är det fredag och då passar jag på att pimpa med stora, härliga räkor. Fint som snus! Bättre så, Emily? ;)
Har haft en jättehärlig dag. I förmiddags kom min nya iPhone (4S), sen åkte jag in till stan, köpte diverse iPhone-tillbehör och avslutade med att äta lunch med Isa på Le Pain Français. Tog en taskig bild med min gamla mobil, ska se som jag kan få nån ordning på den. Nu tänkte jag ge mig ut på en promenad, med min Spotify-playlist i lurarna (äntligen!), och sen handla nåt gott på vägen hem. Blir en skön kväll i soffan framför TV:n. Hade planerat att spendera större delen av helgen på det sättet, men morgondagen ser ut att bli annorlunda... Alltid kul att komma ut och träffa vännerna förstås. Nu ska jag kila. Ha en mysig kväll!
Vinnaren av ett presentkort värt 500:- på Whiteaway.se
Grattis! Hoppas du hittar nåt fint att använda pengarna till!
Vardagslyx
Från början hade jag faktiskt röd stenbitsrom också. Hade kostat på mig en fin liten burk.
Döm om min besvikelse när jag hade blandat ihop en fin röra som sen smakade apa.
Trots att burken var helt ny och inte hade gått ut ur datum smakade den mysko.
Var bara att slänga och göra ny. Kändes lite extra trist för en fattig student...
Sista chansen
Expresslax på grönsaksbädd
Expresslax på grönsaksbädd, 4 portioner
4 laxfiléer
1 zucchini
1 silverlök
1 rödlök
1 röd paprika
8 plommontomater el. cocktailtomater
1 msk paprikapulver
salt, peppar
Räksås
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
200 g skalade räkor
1 msk rom
½ dl hackad dill
salt, peppar
citronpeppar
Sätt ugnen på 200°C. Tina laxen om den är fryst. Börja sen med såsen. Vispa grädden lätt. Blanda med crème fraîche, räkor, rom och dill. Smaka av med kryddorna och ställ åt sidan.
Skala och tärna zucchinin och löken. Strimla paprikan. Stek i lite smör i en stekpanna. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Halvera tomaterna och lägg i dem mot slutet. Smöra en ugnssäker form och lägg i grönsakerna. Skär laxen i mindre bitar och fördela ovanpå. Baka mitt i ugnen i ca 20-30 minuter eller tills laxen är färdig.
Servera med räksåsen.