Hos Pelle
Ett fint dukat bord väntade på oss när vi kom dit, tillsammans med en stor flaska bubbelvatten.
Vi ögnade snabbt igenom menyn, bestämde vad vi skulle äta och beställde in ett varsitt glas rött.
Eller ja, som ni ser på bilden: knappt ett halvt glas var vad vi fick...
Strax efter fick vi en skål med tre olika sorters bröd: surdegsmuffins, sesamknäcke och rågbröd.
Till det ekologiskt smör och Pot Käse (krukost). Både jag och Peter satt som två frågetecken först.
Ost förstod vi ju såklart att det var, men den termen var ny för oss båda. Inte det godaste
jag ätit, men helt okej ändå.
Så kom förrätterna in: surstek (rostbiff) som var inlagd i nån ättikslag,
med syltad ingefära, gelé och gräslök.
Laxtartar med löjrom, dill och nån sås till.
Den tredje förrätten var en varsin skål med pumpasoppa. När servitrisen berättade vad det var vi
skulle få till förrätt var soppan det jag var minst upphetsad över, men ack vad jag bedrog mig.
Den var utan tvekan godast av de tre förrätterna. Skummig, len och smakrik.
Sen var det dags för huvudrätten: älgwallenbergare med enbärsgräddsås och konjaksrörda lingon,
toppat med haricots vertes, lök och små baconbitar.
Till det gratinerad potatispuré och blomkål.
Gotte!
Och sist men inte minst: efterrätterna!
Äppeltarte tatin med vaniljsås, nyponsorbet och chokladbakelse med hallonsås, grädde och
citronmeliss. Alltså, äppeltarten... Helt fantastisk! Den krispiga ytan de hade fått till gjorde
både mig och Peter helt euforiska. Nyponsorbeten gick inte heller av för hackor. Så krämig
och len! Chokladbakelsen var förstås också god, men i jämförelse med de andra två
hamnade den ändå på tredje plats.
Först och främst: Tack Peter för en riktig toppenkväll! Inte bara för den underbara maten, utan också för det trevliga sällskapet. Härligt att få chansen att catcha upp sådär i kombination med riktigt god mat. Helhetsintrycket av Hos Pelle var jättebra, rekommenderar verkligen de som har möjlighet att gå dit! Som sagt: högklassig mat, oerhört trevlig och kunnig personal och en mysig atmosfär. Själva grejen med att minst två måste välja samma mat och att inte få maten upplagd på tallriken vet jag inte om jag är fullt lika förtjust i, men å andra sidan kan det bli en mysig grej också (och visst presenterades maten fint i skålarna). Deras koncept är ju just att man ska se det som en hemlagad festmiddag och inte som ett "vanligt restaurangbesök". Och med det i åtanke får jag säga att de verkligen lyckades: gårdagen är en kväll jag sent kommer glömma.
Paus i pluggandet
I kväll ska jag ut och äta med min Arvikavän Peter. Hans systers man fick ett presentkort på Hos Pelle när han fyllde 30 som inte utnyttjats än. Saken är den att det går ut idag, och han hade ingen möjlighet att använda det, så i stället fick Peter överta det och jag blev tillfrågad att följa med. Kul! Skönt att bryta av tentapluggandet mot nåt betydligt roligare. Nu skulle jag i och för sig ljuga om jag påstod att jag pluggat ihjäl mig. Har varit väldigt lite av den varan är jag rädd. Letar febrilt efter motivation men den verkar spårlöst försvunnen. I stället har jag varit i Nordstan (trots bombhotet, var rätt mycket poliser där idag...) och köpt ett par varma skor. Inpregneringsspray och skokräm blev jag mer eller mindre påtvingad och kom hem betydligt fattare än när jag åkte. Men det var minst sagt välbehövligt! Liksom den varma jackan jag beställt. Har konstaterat att jag inte klarar mig med min höstjacka och ofodrade skor i ett kallt och blåsigt Göteborg. Särskilt inte när det tydligen ska bli den kallaste vintern på väldigt länge. Är det bara jag eller säger de inte så i princip varje år?
Ännu en lunch på Skeppet
Det finns vissa som alltid gör mig glad...
Fullt fokus.
Bowling.
Steg...
... för...
... steg.
Tack för i lördags grabbar!
Ser redan fram emot nästa gång jag kommer hem.
Marabou Vinter Vit
Ps.
Tävling: Fairtrade Challenge
Det här med Fairtrade är mer aktuellt än nånsin. Jag är tyvärr väldigt dåligt insatt, men försöker ändå dra mitt strå till stacken i den mån det går. I skrivande stund pågår en tävling som går ut på att baka en kaka innehållandes Fairtrade-produkter. Bidrag kan skickas in fram till och med söndagen den 7/11. Vinsten består av en låda med Fairtrade-godsaker, men som ni förstår handlar det egentligen inte alls om att vinna utan om att delta och bidra till en rättvisare handel. Så sitter du inne med ett gott kakrecept - tveka inte att skicka in det!
Plommonpaj med mandelmassa
Plommonpaj med mandelmassa, 10-12 bitar
Pajdeg
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning
225 g mandelmassa
400 g plommon
2 ägg
3 dl crème fraiche el. yoghurt (10 %)
1 liten citron, rivet skal
Garnering
florsocker
Sätt ugnen på 225°C. Blanda alla ingredienser till degen och tryck ut i en pajform. Ställ in i kylen. Riv mandelmassan på rivjärn. Skölj och kärna ur plommonen. (Skär runt varje plommon, vrid isär halvorna och ta ut kärnan). Vispa ihop ägg, crème fraiche, mandelmassa och citronskal till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Tryck ner plommonhalvorna med utsidan uppåt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker.
Servera med vispad grädde eller glass.
Lax med chèvre
2 laxfiléer
citronpeppar
50 g chèvre
½ dl crème fraiche
salt, peppar
Chèvreröra
1½ dl crème fraiche
100 g chèvre
salt, peppar
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. Krydda med citronpeppar på båda sidor. Mosa osten tillsammans med crème fraichen och fördela ovanpå laxen. Baka i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Gör under tiden chèvreröran. Värm crème fraichen i en kastrull. Smula ner osten och rör tills den smält. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med chèvreröran, pasta och sallad.
I could give up chocolate but I'm not a quitter...
Durum TOAST
För ett tag sen fick jag hem ett brev med information om ett nytt rostbröd från Skogaholm och en värdecheck på bröd från Fazer Bageri & Konfektyr. Häromdan löste jag in värdechecken mot nyss nämnda rostbröd, knatade tillbaka hem i duggregnet och satte igång brödrosten så fort jag kom innanför dörren. På Skogaholms hemsida kan man läsa att brödet är toppat med vita och blå vallmofrön, och durumvetet ger ett högre protein- och näringsinnehåll än vanligt vetemjöl och ska även bidra till att göra brödet extra frasigt när det rostas. Tyckte brödet levde upp till förväntningarna: blev väldigt frasigt och gott och vallmofröna bidrog med lite extra smak. Så är man ute efter ett gott vitt rostbröd passar det här brödet jättebra; som frukostmacka med nåt gott pålägg eller varför inte som förrätt i stil med Toast Skagen?
Kasslergratäng med fetaost
400-500 g kassler
ca 200 g champinjoner
½ purjolök
1 burk ananas
1 rödlök
1 burk crème fraiche
1 burk crème fraiche parmesan & vitlök
1 pkt fetaost à 150 g
salt, peppar
provencalska örter
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Strimla kasslern (förstek den ev. för att göra gratängen mindre vattnig) och lägg i en ugnsform. Skiva champinjoner och purjolök och fräs i en panna tills champinjonerna vattnat ur sig och purjolöken fått lite färg. Lägg över i ugnsformen och blanda med kasslern. Låt ananasen rinna av och fördela sedan ovanpå kasslern. Hacka rödlöken och blanda med crème fraichen. Smula ner fetaosten och smaka av med kryddorna. Bred ut röran över ananasen och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills osten smält och gratängen fått fin färg.
Servera med sallad och pasta eller ris.
Baconlindade vattenkastanjer
Baconlindade vattenkastanjer, 16 st
1 liten burk vattenkastanjer à 225 g (hela el. skivade)
2 msk farinsocker (el. vanligt socker)
1 pkt bacon
svartpeppar
ev. tandpetare
Fetaoströra
50-100 g fetaost
2 msk crème fraiche
svartpeppar
Sätt ugnen på 250°C. Skölj vattenkastanjerna och torka dem. Blanda med farinsockret. (Används skivade vattenkastanjer: lägg ihop dem till buntar med 3-4 i varje.) Dela baconet på mitten till 16 korta skivor. Linda en skiva runt varje vattenkastanj och lägg dem i en lätt oljad ugnsform med skarven nedåt (eller fäst ev. med tandpetare) Dra några varv med pepparkvarnen. Sätt in i ugnen tills baconet fått fin färg, ca 5 minuter. Gör under tiden fetaoströran. Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda med crème fraiche och smaka av med peppar.
Servera de baconlindade vattenkastanjerna som de är eller med fetaoströra.
Så här fin var min fredag
Red, red wine...
Redo för en kväll i goda vänners lag. TP och vin står på schemat.
Det blir hemmahäng som kanske slutar med utgång, vi får se...
Med baconlindade vattenkastanjer i magen ska jag snart knata iväg till spårvagnen.
Ha en fin lördagskväll!
Tjejkväll
Varma tonfiskmackor
Varma tonfiskmackor, 2 st
2 brödskivor
smör
1 burk tonfisk i vatten
1 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 tsk fransk senap
1 tsk chilisås
salt, peppar
citronpeppar
tomat
ost
Sätt ugnen på 200°C. Bred smör på brödskivorna och lägg dem på en plåt. Häll av vattnet från tonfisken och blanda med majonnäs, crème fraiche, chilisås och senap. Smaka av med kryddorna. Fördela röran på brödet och lägg på skivad tomat. Lägg till sist på osten och sätt in dem i ugnen tills brödet fått fin färg och osten smält (ca. 4-5 minuter).
Lycka är...
... att få ett guldbrev på posten. Det här fick jag för nån vecka sen.
Mârtensgodis
Fick syn på den här bilden nyss när jag tittade igenom fotoalbumet i iPhoto, och insåg att jag totalt glömt bort att visa årets skörd från Arvikamârten. Köpte de vanliga favoriterna: brända mandlar (både med och utan röd marsipan), fyra sorters nougat (vanlig, päron, hallon och vanilj) och testade även en - för mig - ny sort: tivolikonfekt. Gotte! Sen köpte jag och mamma även närproducerad mögelost och frallor. Det här med att köpa närproducerade produkter har blivit något av en tradition. Gillar det skarpt.
Äggröra
1 msk smör
2-3 ägg
ev. 2 äggulor
½ dl grädde
salt, svartpeppar
hackad gräslök
Smält smöret i en stekpanna. Vispa under tiden ihop ägg och äggulor. Tillsätt grädden och rör ihop till en jämn smet. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i pannan och stek på svag värme under omrörning tills det tjocknat och blivit en krämig äggröra.
Dra några varv med pepparkvarnen och toppa med gräslök.
From now on you may refer to me as Rapunzel
Igår kväll kom jag tillbaka till Göteborg. På förmiddan idag hade vi lingvistik, sen när jag kom hem hade jag fått ett upplyftande mejl: jag har äntligen blivit tilldelad en lägenhet. Hann dessvärre aldrig med att titta på den innan jag åkte till Arvika förra veckan, men eftersom den är byggd 2008 känns det som att den/de som bott där innan (förhoppningsvis...) inte hunnit vandalisera den nåt värre. Så om en månad eller så kommer mitt nya hem vara ett torn. Det är jag och Rapunzel. Sjunde våningen, och man ser visst solnedgången på kvällen. Vackra Göteborg.
Laxpasta med saffranssås
Laxpasta med saffranssås, 4 portioner
4 portioner pasta
4 laxfiléer (ca 400-500 g)
250 g broccoli
1 gul paprika
1 rödlök
matfett till stekning
200 g körsbärstomater
½ dl vitt vin
2 burkar crème fraiche saffran & tomat
salt, peppar
ev. citronpeppar
Koka pastan. Skär laxen i ganska stora tärningar. Skär broccolin och paprikan i bitar. Hacka löken. Fräs i matfett i en stekpanna tills laxen är genomstekt och grönsakerna mjuknat. Halvera tomaterna och blanda ner dem. Tillsätt vin och crème fraiche. Låt laxpannan bli varm. Krydda och smaka av.
Servera med pastan.
Äppelkaka med marängtäcke
Äppelkaka med marängtäcke, 8–10 bitar
3 äggulor
1 ägg
ca 100 g riven mandelmassa
2 dl strösocker
50 g smör
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2–3 äpplen
Marängtäcke
3 äggvitor
1½ dl strösocker
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Dela 3 ägg i gulor och vitor. Vispa ihop gulorna med det hela ägget, sockret och mandelmassan tills det blivit vitt och pösigt. Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Rör till sist ner smöret. Häll smeten i formen. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Tryck försiktigt ner dem i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum. Häll försiktigt ner sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten blir lite glansig. Ta ut kakan när den är färdig och klicka genast på marängsmeten. Sätt försiktigt in kakan i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Servera kakan som den är eller med vispad grädde.
Min lax- och baconpasta + champinjoner
Vilken bild gillar ni bäst?
När jag kom hem till Arvika i fredags stod mamma i köket och donade. Hon höll på att göra min lax- och baconpasta (+ champinjoner). Allt var i princip färdigt, förutom själva smaksättningen som jag hjälpte till med. Det är alltid lika fint att komma hem.
Testade som sagt två nya recept i helgen. Både lagade mat och bakade i lördags, och som jag skrivit tidigare så kommer recepten så småningom. Det är bl.a. ett nytt laxrecept (... det var längesen sist!) som direkt gick in på min topp fem-lista. Missa inte det!
Min fantastiska lördag i bilder
Ni vet väl vad det är för dag i morgon?
Äntligen!
Första tentan på logopedprogrammet avklarades igår. Sen åkte jag hem till skogen. Tåget var försenat. 40 minuter efter utsatt avgångstid stod vi fortfarande kvar på perrongen, utan att ens ha fått nån förklaring till varför. SJ i mitt hjärta! Jag sällar mig till den ständigt växande skaran av missnöjda tågresenärer...
Idag har jag traskat runt på stan med mamma och pappa. Köpt mârtensgodis (nougat och brända mandlar) och närproducerade ostar och frallor. Nu har jag precis ätit mat. Testade två nya recept: en huvudrätt och en efterrätt. Äntligen! Som jag längtat efter att få laga mat och baka. Det blev läskigt gott. I still got it! Recept kommer.
Nu ska jag hoppa in i duschen, sen väntar fest med bästa vännerna.
Ha en bra helg, alla fina läsare!