Jag saknar dig
Datum: 2011-12-31 Tid: 16:45:11
Sista bilden på mig och lillkillen. Nyduschad och lånad tisha av pappa.
Tycker mig fortfarande höra små fotsteg i trappan och kommer på mig själv med att titta upp för att se dig komma smygandes.
Hjärtat går i tusen bitar varje gång det går upp för mig att jag kan vänta i evigheters evighet – du kommer ändå aldrig...
Tack för era fina kommentarer!
Laxkrustader med pepparrot
Datum: 2011-12-31 Tid: 12:08:58
Vi har ju som sagt en tradition här hemma att testa en ny rätt varje julafton. I år blev det de här laxkrustaderna med pepparrot och knaperstekt bacon. Receptet kommer från början från Allas, men jag har modifierat dem lite. De blev riktigt goda och passar fint på buffébordet. Kanske nåt till kvällens nyårsfirande?
Krustaderna ska helst ätas direkt efter att de fyllts eftersom de blir lite degiga efter ett tag. Inte lika goda dagen efter, med andra ord.
Krustaderna ska helst ätas direkt efter att de fyllts eftersom de blir lite degiga efter ett tag. Inte lika goda dagen efter, med andra ord.
Laxkrustader med pepparrot, 24 st
24 minikrustader
125 g färskost med pepparrot
200 g skivad färskrökt lax
1 liten knippa persilja
salt, peppar
Garnering
140 g knaperstekt bacon
persilja
Mjukrör färskosten något. Skär laxen i mindre bitar och hacka persiljan. Blanda med färskosten. Krydda och smaka av. Ställ in i kylen fram till servering.
Sätt krustaderna på ett fat. Klicka i laxröra och garnera med bacon och persilja.
Födelsedagslunch på Länsmansgården
Datum: 2011-12-30 Tid: 12:20:03
På juldagen var vi bjudna på födelsedagslunch för min gammelfaster som fyllde 80 år. Lilla släkten träffades på Länsmansgården i Sunne där det hade dukats fram en liten buffé.
Äkta fetaost och goda oliver.
Kalkonfilé, potatis, brysselkål, rödkål och en vansinnigt god sås. Och brysselkål förresten, hur gott är inte det?
Efter maten blev det kaffe och kaka en trappa upp. Kärleksmumsglasyr alltså... ♥
Tycker det är så mysigt med gamla herrgårdar.
There's an ache in my heart the size of Texas
Datum: 2011-12-29 Tid: 19:55:56
Nu har min älskade vän fått somna in, och vaknat upp i katthimlen. I tretton år var han det finaste jag hade – min allra största kärlek. Nu finns han inte mer. Det är ett hål i mitt hjärta. Jag vet att han har det bättre nu, och han lämnade den här världen omgiven av människor som älskade honom över allt annat. Men jag då? Vem ska trösta mig nu när jag är ledsen?
Du fattas mig, min skatt. Tack för alla fina minnen.
Jag kommer aldrig nånsin glömma dig.
Vila i frid, lurven ♥
Jag kommer aldrig nånsin glömma dig.
Vila i frid, lurven ♥
Bävar inför morgondagen
Datum: 2011-12-28 Tid: 23:21:14
Igår gjorde jag det ingen annan i familjen klarade av att göra: ringde till veterinären.
Julafton 2011
Datum: 2011-12-28 Tid: 10:26:56
Är ni trötta på julmat nu? Jag känner att jag har fått min beskärda del, men jag gillar julmat! Särskilt vårt julbord, det är lite Malin-anpassat med goda laxrätter och röror. Mamma brukar ge mig fria tyglar, älskar att få gå loss i köket!
"Granen står så grön och grann i stugan..." Blandat julpynt i vanlig ordning, en del från gamla släktingar i USA.
Julbordet. Plus revbensspjäll, potatis och ost som inte är med på bilden.
Traditioner är till för att följas. Vi testar alltid en ny rätt varje julafton. Det här var årets nykomling:
krustader fyllda med lax- och pepparrotsröra, toppade med knaperstekt bacon och persilja. Gott!
Den kalla delen av julbordet. Sen blev det en omgång köttbullar, prinskorv och Janssons också.
Julmys 21/12
Datum: 2011-12-26 Tid: 14:29:50
Det blev visst ett litet blogguppehåll. Har haft några riktigt fina dagar. Födelsedagsfirande, julgodistillverkning, julafton, födelsedagslunch för min gammelfaster och så en magisk utekväll igår med mina allra bästa vänner. Kameran har gått varm så det lär komma upp några bilder här så småningom. Här är i alla fall bilder från myskvällen med tjejerna förra veckan. Vi spelade TP, åt massa gott och fick så många skrattanfall att jag hade träningsvärk i magen dagen efter. ♥
Karin hade köpt Noblesse, polkaskumtomtar och Ahlgrens snötäckta bilar (+ julmust).
Fina Elin.
Elin hade med sig sammetslen saffransfudge som verkligen smälte i munnen...
... och goda polkabräck.
Pepparkakor, ädelost, päron och saffransgifflar.
Malin dukade fram det här fina kakfatet med alla möjliga olika sorters julgodis, bl.a. oreo balls, twix och knäck.
Godishimlen!
Idag är det ingen vanlig dag...
Datum: 2011-12-22 Tid: 10:00:02
Julmiddag med klassen
Datum: 2011-12-22 Tid: 08:37:00
Kvällen inleddes med glögg och pepparkakor.
Maria hade fixat mat genom en kompis som jobbar på en cateringfirma.
Pastasallad, kyckling med soltorkade tomater, sallad med bl.a. fetaost och rödlök.
Plus baguetter och löjligt goda såser: limeaioli och nån chilisås. Hur gott som helst!
Till efterrätt hade Johanna gjort saffransmuffins och chokladmousse med Dumle toppad med hallon.
Sen fanns det såklart chokladtomtar och skumtomtar också!
I måndags var det julmiddag med klassen. Man skulle väl kunna kalla det för avslutningsmiddag egentligen, men eftersom vi inte tentar av sista kursen förrän i början av januari är ju inte den här terminen slut än. Nästan hela klassen var i alla fall med, och det var en riktigt fin kväll! Glögg, pepparkakor, julgodis och god mat. Några av tjejerna hade även knåpat ihop ett musikquiz som bestod av alltifrån gamla tentafrågor till vad prinskorv kallades förr. Älskar sånt!
Igår var det också lite frågesport i form av tjejkväll med TP och julgodis här hemma i Arvika. Bilder kommer!
Winter wonderland
Datum: 2011-12-21 Tid: 13:32:57
Leila i Nordstan
Datum: 2011-12-17 Tid: 19:55:44
Av en slump hamnade jag på Leilas boksignering av senaste boken "Hello cupcake!". Vilken otroligt fin människa hon är! Man kan liksom inte undgå att bli glad när hon ler. Så det har jag varit idag. Glad. Trots att jag var ute igår och alltså känt mig sådär lagom seg idag. Fast det är väl kanske just tack vare gårdagen som jag känt mig lite extra glad. Det var sista utekvällen i Göteborg för det här året. Den var magisk!
När det inte regnar i Göteborg...
Datum: 2011-12-16 Tid: 13:04:13
Lax med räksås
Datum: 2011-12-15 Tid: 21:14:27
Här har det visst ekat tomt några dagar. Det beror på att jag haft fullt upp med heldagar i skolan, lite mer plugg på kvällarna, varvat med besök i tvättstugan och affären. Idag var det redovisning i näst sista kursen för året. Vi har blivit tilldelade patientfall där min grupps tema var dyslexi och min minigrupp fick i uppgift att göra en folder om dyslexi och universitetsstudier där innehållet skulle vara anpassat för personer med läs- och skrivsvårigheter. Under själva redovisningen skulle man även be en kompis i publiken att titta på olika saker och bedöma hur presentationen genomfördes. Jag bad min klasskompis Malin att titta på hur söt jag var när jag pratade. Närå, ba' skoja! Däremot tittade hon på taltempo, röstkvalitet, tydlighet och om jag såg nervös eller obekväm ut. Sånt där kan faktiskt va riktigt givande! Kan ju t.ex. va fint att veta om man, utan att man själv är medveten, står och pillar med håret hela tiden, eller inleder varje mening med "eeeeh". Konstruktivt!
Hur som helst, på vägen hem från skolan stack jag förbi affären en snabbis, ringde min käre far a.k.a potatisfantasten och frågade vad som är godast: fast eller mjölig potatis. Mjölig fick det bli. Sen blev det lax till middag. Det var längesen sist! Gjorde såsen i det här receptet {länk}, kokade potatis, penslade laxen med grillolja, kryddade med citronpeppar och ugnsbakade den. Gott!
Hur som helst, på vägen hem från skolan stack jag förbi affären en snabbis, ringde min käre far a.k.a potatisfantasten och frågade vad som är godast: fast eller mjölig potatis. Mjölig fick det bli. Sen blev det lax till middag. Det var längesen sist! Gjorde såsen i det här receptet {länk}, kokade potatis, penslade laxen med grillolja, kryddade med citronpeppar och ugnsbakade den. Gott!
Tredje advent och ett stormigt Göteborg
Datum: 2011-12-11 Tid: 12:04:21
Redan tredje advent. Igår hade jag namnsdag, om nio dagar åker jag hem till Arvika, om elva dagar fyller jag år och om tretton dagar är det julafton. Overkligt! Julstämningen lyser fortfarande med sin frånvaro. Finner inte ens ord för att beskriva hur less jag är på Göteborg just nu. Längtar hem till Värmland! Har tröttnat på att riskera att antingen blåsa bort eller drunkna varje gång jag går utanför dörren. Det blåser mycket överlag i Göteborg, men i tornet där jag bor (på en höjd dessutom) är det verkligen helt fruktansvärt. Häromdan höll jag på att inte ta mig uppför trapporna, det kom en riktig stormby och blåste så kraftigt att det tog helt stopp – jag kom verkligen ingenstans. På väg till affären välte en trafikskylt och när jag kom tillbaka såg jag att det blivit ett hål i väggen till soprummet. Det verkade som att vinden fattat tag i dörren när nån öppnat den och slagit i väggen med sån kraft att den gått sönder. Det är så man blir mörkrädd. Idag är det bättre väder som tur är. Man ser faktiskt till och med himlen och det verkar inte blåsa särskilt mycket. Kanske att jag vågar mig ut på en promenad...
Hur är vädret hos er andra?
Croque Monsieur
Datum: 2011-12-11 Tid: 11:37:39
Croque Monsieur har nog de allra flesta ätit, även om man kanske kallat det för grillad ost- och skinkmacka i stället. För det är precis vad det är. Den kommer, som man hör redan på namnet, från Frankrike och innehåller oftast Gruyère eller Emmentaler. I originalet ska det egentligen inte va nån tomat heller.
Såg att Minna hade gjort såna här mackor tidigare i veckan och insåg att det var längesen jag ätit varma mackor, så häromkvällen fick mackan på bilden bli mitt "late night snack". Gott!
Såg att Minna hade gjort såna här mackor tidigare i veckan och insåg att det var längesen jag ätit varma mackor, så häromkvällen fick mackan på bilden bli mitt "late night snack". Gott!
Croque Monsieur
2 skivor vitt bröd
1 skiva rökt skinka
2 skivor ost (gärna lagrad)
smör
dijonsenap
ev. några tomatskivor
salt, peppar
Bred smör på ena brödskivan och ett tunt lager senap på den andra. Lägg på skinka, ev. tomat och ost. Salta och peppra och lägg ihop brödskivorna. Hetta upp smör i en stekpanna och stek brödet frasigt på båda sidor, eller grilla i smörgåsgrill eller ugn.
Nougat + mandelmassa + choklad
Datum: 2011-12-08 Tid: 17:01:08
Mozartkulorna som Linda och Sofia hade gjort till glöggkvällen {länk} gav mersmak. Var tvungen att göra en liten sats själv för att stilla suget. När jag såg att Hemköp hade bra pris den här veckan på både nougat och choklad var det inte särskilt svårt att övertyga mig själv att det var meningen att jag skulle göra mozartkulor. Receptet hittar ni här {länk}.
Krämig veggiepasta
Datum: 2011-12-07 Tid: 20:45:49
Det här är en snabbfixad och god vardagsrätt som jag slängde ihop häromdan. Vill man inte köra veggie style kan man addera lite kyckling och göra en krämig kycklingpasta i stället. Själv var jag för lat för att tina kycklingfilé och tänkte att jag faktiskt kunde passa på att äta vegetariskt. Det blir inte det så ofta. En av mina favoriträtter är i och för sig vegetarisk. Medelhavspajen {länk} älskar jag verkligen! Den måste ni testa om ni inte redan gjort det!
Krämig veggiepasta, 2 portioner
2 portioner pasta
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 msk soja
ev. 1 msk maizena el. mjöl
8-10 svarta oliver
4 soltorkade tomater
1 tsk basilika
salt, peppar
riven parmesan
Koka pastan. Finhacka vitlöken och fräs den i lite smör i en kastrull. Tillsätt grädde och soja och koka upp. Red ev. med lite maizena eller mjöl för tjockare konsistens. Halvera oliverna och rör ner i kastrullen. Klipp ner tomaterna. Rör ner basilikan och smaka av med kryddorna.
Blanda pastan med riven parmesan. Servera med såsen.
Peanut butter & jam sandwich
Datum: 2011-12-05 Tid: 11:26:11
Kvällsfika förra veckan, match made in heaven!
Måndag och ny vecka. Andra advent kom och gick. Om drygt två veckor åker jag hem till Arvika för att fira jul. Längtar! Nu lär det väl inte bli så mycket till jullov (i år heller...), vi har nämligen tenta efter nyår även den här terminen. Blir ledsen bara jag tänker på det. Det räckte att vi hade så förra året; att tvingas plugga när alla andra är lediga och bara tar det lugnt och njuter av julledighet och nyårsfirande. Att veta att det kommer se likadant ut även i år känns minst sagt tråkigt. Inte mycket att göra åt tyvärr...
De återstående veckorna i skolan det här året består av heldagar, seminarier och redovisningar. Tunga veckor alltså. Hade inte gjort mig nåt, om det inneburit att man kunde köra stenhårt nu för att sen få lite välförtjänt ledighet, men så blir det alltså inte. Nu ska jag sluta klaga och njuta av att det faktiskt är sol och blå himmel. Skön kontrast mot de senaste dagarnas regnande... Men vart är snön?
De återstående veckorna i skolan det här året består av heldagar, seminarier och redovisningar. Tunga veckor alltså. Hade inte gjort mig nåt, om det inneburit att man kunde köra stenhårt nu för att sen få lite välförtjänt ledighet, men så blir det alltså inte. Nu ska jag sluta klaga och njuta av att det faktiskt är sol och blå himmel. Skön kontrast mot de senaste dagarnas regnande... Men vart är snön?
Sunday glory
Datum: 2011-12-04 Tid: 18:38:31
Glöggkvällen
Datum: 2011-12-02 Tid: 19:24:31
Skumtomtar (vanliga & polka), mozartkulor, lussekatter, hemmagjorda pepparkakor, ädelost, russin & mandlar.
Sen dukades även mina chokladdoppade kokostoppar och snickerskakor fram.
Värdinnan Sofia häller upp glöggen: Herrgårdsglögg Vit Vinglögg.
Tjejerna som var där, plus två till som inte är med på bild.
Kvällen igår var så mysig! Regnet öste ner när jag skulle knata iväg till Sofia, men för en gångs skull hade jag turen på min sida och den tio minuter långa promenaden var nästan helt fri från regn. Skönt att komma in i värmen och bänka sig framför första avsnittet av årets julkalender. Har ni tittat? Jag tycker att den verkar riktigt lovande! Känns påkostad och lyckas förmedla den där mysiga julstämningen. Lite glögg, massa gottefika och julmusik på det gjorde gårdagskvällen till en kväll att minnas. Mer sånt!
Förlåt för halvtaskiga bilder. Trots att iPhone-kameran är super klarar den inte riktigt belysning à la levande ljus.
Chokladdoppade kokostoppar
Datum: 2011-12-01 Tid: 18:30:00
Nu ska jag kila iväg på glöggkväll hos min klasskompis Sofia. Vi är åtta tjejer som ska dricka glögg, äta pepparkakor, lussekatter och lite annat smått och gott. Som den matbloggare jag är kan jag ju såklart inte komma dit tomhänt, så igår gjorde jag chokladdoppade kokostoppar och snickerskakor {länk} att ta med och bjuda på. Jag hade inte kokos så det räckte till både kokostoppar och snickerskakor, därför blev tyvärr formen på topparna lidande i och med att de flöt ut lite i ugnen, men de smakar i alla fall som de ska.
Chokladdoppade kokostoppar, ca 15 st
50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
rivet skal av 1 lime el. ½ citron
Garnering
75 g mörk choklad
Smält smöret. Rör ihop ägg och socker och blanda ner kokos och smör. Låt smeten svälla i 10 minuter. Klicka ut toppar på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 12 minuter. Låt svalna. Smält chokladen och doppa kakorna. Låt stelna.