Omväxling förnöjer
Datum: 2011-03-30 Tid: 10:58:50
Jag är en riktig tacosjunkie. Har sagt det förut och jag säger det igen: jag tröttnar aldrig! Alla varianter går hem hos mig. I måndags gjorde jag enchiladas (länk) som jag tuggade på framför Halv åtta hos mig. Igår åt jag pasta med skinksås (länk) och idag ska jag göra nåt med den överblivna lantkorvsbiten jag har i kylen. Vad vet jag inte riktigt än.
Har ni några förslag?
Food is one weak spot of mine, dancing is another...
Datum: 2011-03-28 Tid: 17:50:23
Kanske inte så kul att se för er som inte känner mig i verkliga livet,
men desto roligare för mig som kan gå tillbaka och titta på hur kul jag hade,
och för er som läser som inte har tillgång till mitt fotoalbum på Facebook.
Nu ska jag gå och handla och stilla mitt tacossug!
Flying Jacob
Datum: 2011-03-27 Tid: 19:29:29
I fredags gjorde jag en sån där maträtt som jag riktigt kan gå och längta efter ibland. Receptet hittar ni här (länk). Hade gått och suktat efter Flygande Jakob ett bra tag, och när jag fick se att Hemköp hade extrapris på grillad kyckling den här veckan tog jag det som ett tecken på att det var dags att stilla suget. Så gott! Och fint med matlådor. Som när jag kom hem i natt. Då stod det en portion i kylen och väntade snällt på mig.
Ny design
Datum: 2011-03-26 Tid: 13:22:57
Har suttit och pillat lite med en ny design nu på förmiddagen. Kände för nåt ljusare som speglar både årstiden och hur jag känner mig. Tryck på f5-tangenten för att uppdatera sidan.
Nu ska jag åka in till stan och bl.a. gå på Systemet. I kväll ska det firas att språkutvecklingstentan (förhoppningsvis) är ett minne blott!
Nu ska jag åka in till stan och bl.a. gå på Systemet. I kväll ska det firas att språkutvecklingstentan (förhoppningsvis) är ett minne blott!
Förlåt
Datum: 2011-03-25 Tid: 19:17:08
Jag är en usel bloggare, och ni är så fina som ändå kikar in här för att se om det hänt nåt nytt. Vilket det alltför sällan har... Kan inte skylla på tentaplugg längre, även om nästa kurs drog igång en timme efter tentan, och ännu en morgonen efter. Jag har inga ursäkter kvar, mer än att fokus ligger på andra saker i mitt liv just nu.
I am happy~
Min senaste craving
Datum: 2011-03-25 Tid: 18:50:51
Tacotårta med philadelphiaost
Datum: 2011-03-22 Tid: 01:03:52
Här kommer den: min gamla receptfavorit. Har lagt upp receptet vid ett tidigare tillfälle, men den gången gjorde jag dubbel sats och använde mig av stora tortillabröd och en springform i stället för en pajform. Det receptet hittar ni här (länk).
Det här är comfort food på hög nivå. Mat som gör en glad. Precis vad jag behöver så här i tentapluggstider. Och för er som inte har en tenta att plugga till kanske det kunde va nåt att kalasa på senare i veckan för att sparka in helgen? Den här tårtan höjer humöret alla dagar i veckan, jag lovar.
Det här är comfort food på hög nivå. Mat som gör en glad. Precis vad jag behöver så här i tentapluggstider. Och för er som inte har en tenta att plugga till kanske det kunde va nåt att kalasa på senare i veckan för att sparka in helgen? Den här tårtan höjer humöret alla dagar i veckan, jag lovar.
Tacotårta med philadelphiaost, 2-3 portioner
400 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokryddor
200 g philadelphiaost (1 ask)
1 dl crème fraiche
½ burk tacosås à 230 g
1-2 vitlöksklyftor
1 tomat i bitar
svartpeppar
salt
4 små tortillabröd
riven ost
nachochips
Sätt ugnen på 200°C. Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen. Blanda ner tacokryddorna och tillsätt lite vatten enligt anvisningar på förpackningen. Blanda philadelphiaost, crème fraiche, tacosås och tomater. Pressa ner vitlöken och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ihop röran med köttfärsen. Ta fram en pajform och varva tortillabröd och köttfärs. Strö över lite ost mellan varje lager. Avsluta med tortillabröd, nachochips och ost. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och brödet fått lite färg.
Servera med sallad (gärna med balsamico), crème fraiche/gräddfil, tacosås och extra nachos.
Tentaplugg och haircut
Datum: 2011-03-20 Tid: 11:11:22
Lite bloggtorka här just nu. Det beror på att jag tentapluggar - all tid och kraft går åt till att simma för livet och försöka undvika att drunkna i det bottenlösa havet av kurslitteratur. Vi läser om barns språkutveckling: hur barn tillägnar sig språk och lär sig tala, läsa och skriva. Väldigt intressant. Det är bara det att den här kursen lätt hade kunnat förväxlas med VM i att ha med så många böcker som möjligt i kurslitteraturlistan.
Kapat håret har jag gjort också. Ganska ordentligt. Får lite ont i hjärtat när jag jämför med den här bilden (länk). Har däremot inte färgat håret. Aldrig gjort. Men det skimrar som koppar i solen.
Häromdan dammade jag av en gammal receptfavorit. Bildbevis kommer. Ska bara få mitt liv tillbaka först. Nu vet ni i alla fall var jag håller hus. På onsdag morgon kan jag andas igen.
Kapat håret har jag gjort också. Ganska ordentligt. Får lite ont i hjärtat när jag jämför med den här bilden (länk). Har däremot inte färgat håret. Aldrig gjort. Men det skimrar som koppar i solen.
Häromdan dammade jag av en gammal receptfavorit. Bildbevis kommer. Ska bara få mitt liv tillbaka först. Nu vet ni i alla fall var jag håller hus. På onsdag morgon kan jag andas igen.
Varm smörgåstårta med tonfisk
Datum: 2011-03-17 Tid: 08:53:00
Ett alternativ till smörgåstårtan (länk) jag brukar göra. Hittade inspiration hos Mårtenssons Kök och gjorde några småändringar. Snabbt, smidigt och väldigt gott! Är riktigt svag för det här med varma smörgåstårtor. Går ju att variera fyllningen lite som man vill: tonfisk, bacon, kyckling, köttfärs, skinka, kassler eller varför inte en vegetarisk variant med t.ex. svampröra? Det går inte att misslyckas!
Varm smörgåstårta med tonfisk, 2-3 portioner
2 halvmånar polarkaka el. 4-6 runda polarbröd
1 burk tonfisk
1 lök (gul/röd eller en bit purjo)
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1½ dl majonnäs
2 msk chilisås
1½ dl riven ost
salt, peppar
citronpeppar
oregano
Sätt ugnen på 200°C. Låt tonfisken rinna av. Hacka lök och tomat och blanda med tonfisken i en bunke. Pressa eller riv ner vitlöken. Tillsätt majonnäs och chilisås och blanda väl. Rör ner riven ost och smaka av med kryddorna. Lägg en halvmåne eller två/tre brödkakor på en plåt klädd med bakplåtspapper. Fördela hälften av tonfiskröran ovanpå, lägg på en ny omgång bröd och bred ut resterande tonfiskröra. Avsluta med att strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Servera med sallad.
2 halvmånar polarkaka el. 4-6 runda polarbröd
1 burk tonfisk
1 lök (gul/röd eller en bit purjo)
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1½ dl majonnäs
2 msk chilisås
1½ dl riven ost
salt, peppar
citronpeppar
oregano
Sätt ugnen på 200°C. Låt tonfisken rinna av. Hacka lök och tomat och blanda med tonfisken i en bunke. Pressa eller riv ner vitlöken. Tillsätt majonnäs och chilisås och blanda väl. Rör ner riven ost och smaka av med kryddorna. Lägg en halvmåne eller två/tre brödkakor på en plåt klädd med bakplåtspapper. Fördela hälften av tonfiskröran ovanpå, lägg på en ny omgång bröd och bred ut resterande tonfiskröra. Avsluta med att strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Servera med sallad.
Pizza med philadelphiaost
Datum: 2011-03-15 Tid: 10:11:00
Nyligen gjorde jag en upptäckt: Att toppa pizzan med klickar av philadelphiaost är en riktig höjdare! In i ugnen så det smälter lite, på med ruccola (och balsamico för den som vill) - sen är det bara att njuta.
Nån annan som testat?
Apples
Datum: 2011-03-14 Tid: 18:12:49
Jag hade tänkt uttrycka min kärlek till frukt - och i det här fallet äpplen - med en liten bildserie. Det var bara det att nästa tugga jag tog inte var lika god. Äpplet var nämligen lite smått ruttet inuti på andra sidan. No wonder I thought the first bite tasted somewhat funky... Vänder sig fortfarande i magen när jag tänker på det.
Årets Bak- och Dessertmästare
Datum: 2011-03-12 Tid: 12:32:21
Titta vilket trevligt paket jag fick från Fazer häromdan! Det var precis vad jag behövde efter att ha varit ute i vad som började som snöstorm men sedan övergick till spöregn och snålblåst. Våren kändes minst sagt avlägsen, och vad bättre piggar upp en soltörstande själ än choklad? I paketet fanns även information om en tävling som i skrivande stund är i full gång.
Den 28 februari drog tävlingen Årets Bak- och Dessertmästare igång och kommer hålla på i 15 veckor. Tävlingen går ut på att skapa ett egetkomponerat recept, föreviga resultatet och anmäla sig till tävlingen på den här hemsidan (länk). Där finns mer information om tävlingen och vilka regler som gäller. En jury som består av bl.a. Mia Öhrn (konditor och matskribent), Josefin Crafoord (programledare) och Magnus Johansson (arrangör av Chokladfestivalen) utser en veckovinnare under tävlingens 15 veckor som går vidare till en omröstning där svenska folket sedan avgör vilka fem bidrag som kvalificerar sig till en finalplats. Finalen äger rum på den årliga Chokladfestivalen på Nordiska Museet i oktober och nytt för i år är att finalen kommer ha chokladtema.
Priser
- 1:a pris
Vinnaren erhåller den prestigefyllda titeln Årets Bak- och Dessertmästare 2011 och får överta tävlingens vandringspokal. I förstapriset ingår även en weekendresa till Helsingfors med ett besök på anrika Karl Fazer Café. Dessutom får vinnaren uppleva Fazers restaurangvärld F8 med Finlands första och nyligen öppnade champagnebar. Årets Bak- och Dessertmästare får utöver detta en personlig rundvandring med Majlen Fazer på Fazers chokladfabrik i Helsingfors.
- 2:a-5:e pris
Bak- och dessertböcker samt choklad och konfektyr från Fazer (värde ca 500:-/st).
- Veckovinster
15 veckovinnare får varsin Ögon-profilierad KitchenAid (värde ca 5400:-/st).
Pressbilder från förra årets tävling.
Alla som älskar bakverk och desserter och som inte är yrkesverksamma kockar eller konditorer får delta.
Känner ni kreativiteten flöda?
Bege er till köket och ge utlopp för den!
Te från Lipton
Datum: 2011-03-11 Tid: 14:06:21
Jag är ingen större tefantast. Föredrar kaffe alla dagar i veckan, förutom när jag är sjuk och har ont i halsen. Då är te (eller honungsvatten) en given favorit. För ett tag sen fick jag hem två nya tesorter från Lipton. Båda var helt okej, men de hade gärna fått smaka mer än de gjorde. Det gröna citronteet smakade som vanligt citronte, och det vita med granatäpple var lite lenare i smaken. Skönt för en ömmande hals.
Veckans matblogg
Datum: 2011-03-09 Tid: 19:35:01
Har ni sett att jag är veckans matblogg på blogg.se? Jättekul!
Om det är nån som kikar in här för första gången vill jag bara säga hej,
hälsa er välkomna och hoppas att ni hittar nåt ni gillar.
Gör ni det och vill kika in här oftare får ni gärna:
...
Svarta Oliver
Datum: 2011-03-08 Tid: 18:48:08
Hungriga och förväntansfulla, även om det visst bara är jag som ser upprymd ut. Skenet bedrar!
Till förrätt tog jag och mamma marinerade räkor med kronärtskockor,
romansallad, vårlök, dill och en majonnäs- och balsamicodressing.
Pappa tog ägg à la mimosa med gravad lax, sparris, romansallad, tomater och handskalade räkor.
Till huvudrätt valde jag och pappa metaxaflamberad tournedo med stekt ananas,
marinerad sparris, vitvinsås, pepparsås och potatisgratäng.
Jag bad om att få mitt kött sådär lite lagom blodigt (mer rare än medium)
och fick det precis så som jag ville ha det. Perfection!
Mamma testade deras ugnsbakade lammentrecôte fylld med fårost och avokado,
serverad med rödvinsås, kantarellstuvning, grönsaksspett och potatisgratäng.
I lördags var jag alltså på restaurang med mina föräldrar som var här och hälsade på över helgen. Vi hade bokat bord på Svarta Oliver som ligger på en tvärgata till Avenyn, efter att ha blivit tipsade av min kompis Peter. När vi kom dit runt halv åtta var det helt smockat och fanns inte ett enda bord ledigt. Inte en chans att få nåt bord där om man inte hade bokat innan med andra ord. Vi fick vänta i sisådär fem minuter innan vi fick vårt bord, som turligt nog var placerat i ett av hörnen där man satt lite avsides. Efter att ha kikat på menyn (som jag och mamma redan hade studerat ingående på restaurangens hemsida) tog en servitör emot våra beställningar. Pappa tog en öl och jag och mamma beställde in en karaff rödvin. Efter en kort stund kom förrätterna tillsammans med en korg med hembakat olivbröd och en skål med olivolja att doppa i. Som ni ser var portionerna väl tilltagna och vi slickade verkligen tallrikarna. Mina och mammas marinerade räkor var jättegoda och dressingen var helt fantastisk! Fick även smaka lite på pappas förrätt och laxen var to die for! Pappa sa till och med att det antagligen var den godaste förrätt han någonsin ätit. Inte illa för att komma från en person vars utlåtande brukar vara: "Det var väl okej." Sen var det dags för huvudrätt. Trots att det var fullt vid alla bord fick vi maten snabbt och personalen hade hela tiden koll och plockade bort tallrikarna och fyllde på vattenglasen så fort de var på väg att tömmas. En servitris kom balanserades på tre tallrikar som jag - om jag inte vetat bättre - trott kommit direkt från himlen. Vackert upplagt och än en gång rikligt med mat - för att inte tala om smaken! Jag bad som sagt om att få mitt kött sådär lagom rosarött och kocken hade verkligen lyckats helt perfekt. Pappa ville ha sitt likadant och även hans tournedo var precis som han önskat. Såsen till var pricken över i:et, och sparrisen och ananasen... Superlativen haglade. Även mamma var mer än nöjd. Jag tiggde till mig en bit av hennes kött och det var nästan lika gott som min tournedo, ja, våra huvudvrätter var kanske till och med likvärdiga. När vi hade ätit upp huvudrätten satt vi där som tre solar och bara log åt alltihop. Någon efterrätt var det inte tal om. Trots att jag verkligen är en efterrättsperson fanns det inte plats för mer. Rusig av vin, god mat och underbart sällskap njöt jag av den bästa kvällen på länge. Tack mamma och pappa, ni är bäst! ♥
Så, ska ni ut och äta i Göteborg kan jag verkligen rekommendera Svarta Oliver. Men se till att boka bord i förväg!
Cloetta Pops Crunchy
Datum: 2011-03-07 Tid: 17:58:12
När min familj kom hit i lördags hade de med sig ett efterlängtat paket. För några veckor sen hittade jag en avi i postfacket där det stod att jag hade ett paket att hämta ut - på posten i Arvika. Lite svårt när man bor i Göteborg... Hur som helst, i paketet fanns en av Cloettas chokladnyheter: Pops Crunchy. Chokladen påminner lite om kinapuffar, men med en lättsaltad yoghurtbaserad fyllning som ger en härlig twist. Tummen upp!
Familjen på besök
Datum: 2011-03-05 Tid: 11:20:12
I skrivande stund sitter min familj i bilen på väg från Arvika. De ska spendera helgen här i Göteborg, som verkligen visar sig från sin allra bästa sida. Det är blåsigt så klart, men att vakna och se den vackraste av himlar kan inte göra en annat än glad. Igår var jag på födelsedagsfest hos min klasskompis Magdalena så jag är lite seg idag, men det är bara att ta en Ipren, skölja ner den med lite C-vitamin (mitt livselixir som jag inbillar mig hjälper mot precis allt!) och njuta av dagen. Vi ska bl.a. gå loss på IKEA och i kväll har vi bokat bord på en restaurang. Ska bli så mysigt att ha mamma, pappa och storebror här. Så mycket bloggande lär det inte bli, men det är ni väl vana vid vid det här laget. Tiden lär gå ruskigt fort ändå, innan jag vet ordet av kommer de vara på väg tillbaka till Arvika igen... Kameran får så klart följa med, och en uppdatering efter restaurangbesöket kommer. Trevlig helg!
Pizza med skinka, mozzarella och ruccola
Datum: 2011-03-03 Tid: 01:22:39
Hemmagjord pizza när den är som bäst. Eftersom jag inte hade någon kavel eller lämplig flaska testade jag sånt där färdigt pizzakit där man bara rullar ut degen och smetar ut tomatsåsen som medföljer. På med sånt man gillar och in i ugnen i sisådär 15-20 minuter, sen är det bara att hugga in. Den här gången gjorde jag ostinbakade hörn och så hade jag rökt skinka, färska champinjoner, körsbärstomater och mozzarella på min pizza, som jag sen toppade med ruccola blandad med parmesan och så lite nymalen svartpeppar ovanpå. Har inte angett några mått i receptet här nedanför, det är ju bara att höfta sig fram. Fint det här med pizzadeg förresten. Finns ju så många olika alternativ, beroende på vad man prioriterar. Den färdiga pizzadegen jag köpte var jättegod, smakade som vanlig pizzadeg med jäst. Vill man vara ekonomisk är det såklart bäst att göra degen från scratch. Vill man att det ska gå fort kan man antingen köpa färdig färsk deg eller pizzamix (pulverpåsar), göra deg med bakpulver (länk) eller använda tortillabröd som botten. Men det brukar va så med matlagning: om man lägger ner lite extra tid och kraft blir faktiskt resultatet ofta snäppet godare. Med det sagt var det här den godaste hemmagjorda pizzan jag ätit.
Ett tips för att få pizzabottnen sådär härligt krispig är att låta plåten stå inne i ugnen och bli varm, och sedan bara lyfta över den utkavlade pizzadegen med fyllning på när det är dags att grädda den.
Ett tips för att få pizzabottnen sådär härligt krispig är att låta plåten stå inne i ugnen och bli varm, och sedan bara lyfta över den utkavlade pizzadegen med fyllning på när det är dags att grädda den.
Pizza med skinka, mozzarella och ruccola
pizzadeg, t.ex. den här
Ostinbakade kanter
philadelphiaost
mozzarella
Fyllning
tomatsås
rökt skinka (eller t.ex. parmaskinka om man vill lyxa)
champinjoner
mozzarella
körsbärstomater
Topping
ruccola
riven parmesan efter smak
svartpeppar
Sätt ugnen på 200°C och sätt in plåten. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Bred ut philadelphiaost och lägg på små bitar av mozzarella längs kanterna och vik in dem. Smeta ut tomatsåsen. Lägg på skinka, champinjoner, mozzarella och tomater. Lyft över pizzadegen till plåten med hjälp av bakplåtspappret och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Blanda ruccola och parmesan i en skål och fördela ovanpå den nygräddade pizzan. Dra några varv med pepparkvarnen över.
pizzadeg, t.ex. den här
Ostinbakade kanter
philadelphiaost
mozzarella
Fyllning
tomatsås
rökt skinka (eller t.ex. parmaskinka om man vill lyxa)
champinjoner
mozzarella
körsbärstomater
Topping
ruccola
riven parmesan efter smak
svartpeppar
Sätt ugnen på 200°C och sätt in plåten. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Bred ut philadelphiaost och lägg på små bitar av mozzarella längs kanterna och vik in dem. Smeta ut tomatsåsen. Lägg på skinka, champinjoner, mozzarella och tomater. Lyft över pizzadegen till plåten med hjälp av bakplåtspappret och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Blanda ruccola och parmesan i en skål och fördela ovanpå den nygräddade pizzan. Dra några varv med pepparkvarnen över.