Marabou Black
Datum: 2012-02-29 Tid: 12:20:20
Alla verkar tycka att den här är så himla god. Jag tyckte absolut inte att den var äcklig, inte alls, men jag hade förväntat mig betydligt mer. Att den skulle smaka mer. Gillade i alla fall bitarna i, de gav ett härligt crunch. Men nä, jag håller mig allt till favoriterna jag har sen tidigare. Som Digestive t.ex., den är fin den!
Kycklinggratäng med mango chutney
Datum: 2012-02-28 Tid: 00:03:50
Hoppsan, det blev visst ett litet blogguppehåll! Jag har varit lite upptagen med livet, och nu är jag tillbaka i lägenheten i Göteborg. Var inte lika roligt att öppna kylskåpet här... Har ätit så god mat hemma hos mor och far! Skrev ju sist att vi skulle testa en ny laxrätt och det gjorde vi i fredags, men receptet får vänta lite för det är kvar i Arvika. I lördags däremot blev det den här goda gratängen till middag. Påminner en del om kycklinggratäng med grönpepparsås {länk}.
Receptet på den här gratängen hittade jag på Matplatsen, där den enda ändringen var att jag hade i champinjoner också.
Kycklinggratäng med mango chutney, 3-4 portioner
1 grillad kyckling
4-5 färska champinjoner
1 purjolök
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
2 msk mango chutney
1 msk soja (kinesisk)
1 msk kalvfond
salt, svartpeppar
ev. grillkrydda
1 grillad kyckling
4-5 färska champinjoner
1 purjolök
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
2 msk mango chutney
1 msk soja (kinesisk)
1 msk kalvfond
salt, svartpeppar
ev. grillkrydda
Sätt ugnen på 200°C. Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och dela köttet i småbitar. Lägg över i en ugnsform. Skiva champinjonerna och strimla purjolöken. Fräs på i lite smör tills champinjonerna vattnat ur sig och purjolöken blivit mjuk. Tillsätt grädde, crème fraiche, mango chutney, soja och fond. Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och ev. lite grillkrydda. Häll över kycklingen. Ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills allt är genomvarmt och gratängen fått fin färg.
Servera med ris och/eller grönsaker.
Lösgodistjejen
Datum: 2012-02-23 Tid: 22:11:38
Den här påsen köpte jag i måndags efter en heldag i skolan. Tanken var att den skulle hålla mig sällskap på tåget i tisdags. Det gick ju inte riktigt som planerat. Nu tänker ni säkert att jag åt upp den redan i måndags, men icke. Däremot glömde jag den hemma i lägenheten. Ställde nämligen in den i skafferiet av den enkla anledningen att jag inte skulle riskera att äta upp den. Tji fick jag! Tänk er sorgen när jag, sittandes på tåget, insåg att jag glömt godiset hemma. Nåt att komma hem till nästa vecka åtminstone...
Och kolla godiset sen! Marabou, Riesen, Kexchoklad och Daim i lösvikt. Det har de minsann inte på 4-Gott!
Livet
Datum: 2012-02-23 Tid: 21:51:02
Det är så härligt att va hemma i älskade Värmland. Såhär såg det ut idag när jag tvingade med pappa på en långpromenad. Annars idag har jag druckit kaffe med min barndomsvän Mattias, tränat, gjort tacotårta, kört bil (som jag längtat!), läst en bok och pluggat lite. I morse fick jag mail från föreläsaren vi skulle ha på måndag om att föreläsningen (heldag) var flyttad till onsdag, vilket innebär att jag inte behöver åka tillbaka till Göteborg förrän på tisdag. Igår var jag hos Elin och såg på film, åt godis, berättade pinsamheter och skrattade tills jag fick ont i magen. ♥
I morgon kommer världens bästa Karin med tåget, ska möta henne och sen ta en fika och tagga inför lördagen. Och söndagen, för i och med att jag inte behöver åka hem då har vi planerat att kika på Oscarsgalan tillsammans.
Livet alltså, det är så fantastiskt just nu att jag bara vill stanna tiden. I morgon ska vi dessutom testa ett nytt recept här hemma. Med lax. Så mycket att se fram emot. Så varm i hjärtat. ♥
Ostiga quesadillas
Datum: 2012-02-22 Tid: 16:17:20
Snabbaste lunchen. Krämigt och gott, och klart på tre röda. Nästan i alla fall. Fyllningen kan man variera i all evinnerlighet. När jag kylskåpsrensade lite förra veckan blev det såhär:
Ostiga quesadillas, 1 portion
2 tortillabröd
philadelphiaost
rökt skinka
keso
kryddor (t.ex. salt, peppar & paprikapulver)
riven ost
Bred philadelphiaost på ena tortillabrödet. Lägg på rökt skinka och keso. Krydda. Lägg på ett lager riven ost och lägg över det andra tortillabrödet. Tryck ihop lite försiktigt. Stek på medelhög värme i torr stekpanna på båda sidor tills brödet fått fin färg och osten smält. Dela i fyra och servera med sallad.
Tips: Gott med smaksatt keso, eller att t.ex. blanda keson med pesto.
2 tortillabröd
philadelphiaost
rökt skinka
keso
kryddor (t.ex. salt, peppar & paprikapulver)
riven ost
Bred philadelphiaost på ena tortillabrödet. Lägg på rökt skinka och keso. Krydda. Lägg på ett lager riven ost och lägg över det andra tortillabrödet. Tryck ihop lite försiktigt. Stek på medelhög värme i torr stekpanna på båda sidor tills brödet fått fin färg och osten smält. Dela i fyra och servera med sallad.
Tips: Gott med smaksatt keso, eller att t.ex. blanda keson med pesto.
I fredags då?
Datum: 2012-02-21 Tid: 21:58:11
Minibaguette och ciabatta med oliver.
Kex och ost och topping i form av äpple- och tomatskivor + några varv med svartpepparkvarnen. Så gott!
Bilder från i lördags
Datum: 2012-02-21 Tid: 21:44:21
Kir Royal (svartvinbärslikör + mousserande vin) och söta Malin.
Malin x 2.
Jag & Linda, sen drog vi vidare till Yaki-Da och dansade hela natten.
Fika på SoHo
Datum: 2012-02-19 Tid: 11:51:09
Vilken fin lördag det blev! Började med ett träningspass följt av fika på SoHo med Sara. Jag hade aldrig varit där tidigare, men oj vilket fint ställe! Kändes lyxigt och exklusivt, men samtidigt hemtrevligt och mysigt. Bra mix! Och visst är det härligt med vänner man kanske inte träffar så ofta, men som det ändå flyter på så himla bra med när man väl ses. Då tänker man alltid: Varför ses vi inte oftare? Hur som helst, en fin start på lördagen var det – och alltid lika gott att byta pulverkaffe mot riktigt kaffe!
Sen blev det en sväng på stan. Gick på systemet för att bunkra upp inför kvällen, men det gick ju sådär. Mitt legg gick ut i december och jag har inte orkat bry mig om att fixa nytt. Körkortet ligger kvar i bilen hemma i Arvika. Det gick alldeles utmärkt att handla på systemet förra helgen, killen i kassan sa bara till mig att fixa det där så fort som möjligt. Men igår, igår blev jag minsann nekad. Tydligen blev jag helt plötsligt nitton igen i samband med att legget inte längre var giltigt. Lustigt det där. Men visst, rätt ska vara rätt och tanten i kassan följde bara reglerna. Blev lite snopet bara, men löste sig fint till slut ändå... Fest blev det minsann, kommer några bilder sen. Nu ska jag läsa en artikel om psykopatiska subtyper. Det ni!
Hög på livet
Datum: 2012-02-17 Tid: 19:27:00
Ibland är det så skönt att leva. Idag är det en sån dag. Vaknade tidigt av mig själv, utsövd, och möttes av sol och blå himmel. Inledde morgonen med ett träningspass (och frukost såklart). Sen tog jag en promenad in till stan i solskenet. På ostadiga ben, tack vare halt underlag och lite väl många utfall... Gick till stadsbiblioteket och andades gamla böcker i en timme. Letade igenom hela utbudet av engelsk skönlitteratur men hittade inget jag fastnade för. Tog ett varv på stan, fick tips på enkel drink på Systembolaget (personalen där alltså, så himla fin!), köpte en ny pocketbok och knatade sen hem igen. Blev ett till träningspass, städade lägenheten och diskade. Sen kröp jag upp i soffan, satte på lugn och fin musik och tog en skön powernap. Älskar energin jag har på fredagar.
Mår så bra just nu. Känner mig lite hög på livet. Och det kanske absolut bästa är att det kommer inifrån; det är inte knutet till nån särskild person att jag känner mig glad. Vilket innebär att det inte är lika bräckligt. Hoppas att jag fortsätter ha den här känslan länge, länge.
I morgon är planen att först fika med Sara, sen träffa Malin, dricka Kir Royal och svänga våra lurviga långt in på småtimmarna. Nu laddar jag inför finalen av På spåret. Ha en trevlig helg finisar!
Mår så bra just nu. Känner mig lite hög på livet. Och det kanske absolut bästa är att det kommer inifrån; det är inte knutet till nån särskild person att jag känner mig glad. Vilket innebär att det inte är lika bräckligt. Hoppas att jag fortsätter ha den här känslan länge, länge.
I morgon är planen att först fika med Sara, sen träffa Malin, dricka Kir Royal och svänga våra lurviga långt in på småtimmarna. Nu laddar jag inför finalen av På spåret. Ha en trevlig helg finisar!
Pizzabullar
Datum: 2012-02-17 Tid: 01:07:59
Snabbare och enklare fredagsmys får man leta efter. Bäst av allt är kanske att man kan äta med händerna. Vet inte riktigt vad som är grejen med det egentligen, men det här med att plocka med fingrarna gör att saker blir godare av nån anledning. Eller så är det bara jag... Hur som helst, här finns ju världens möjligheter att variera sig. Som vilken pizza som helst alltså. Fast med frasig smördeg i stället. Så gott!
Pizzabullar, ca 15-20 st
1 rulle färsk smördeg
2 msk chilisås
2 msk ketchup
oregano
rökt skinka
philadelphiaost
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut smördegen. Blanda chilisås, ketchup och oregano och bred ut över smördegen. Lägg på rökt skinka och små klickar av philadelphiaost. Strö över riven ost. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
Strö över lite extra oregano vid servering och servera gärna med en god sås, t.ex. den här {länk} (eller med fil och majonnäs som bas i stället).
1 rulle färsk smördeg
2 msk chilisås
2 msk ketchup
oregano
rökt skinka
philadelphiaost
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut smördegen. Blanda chilisås, ketchup och oregano och bred ut över smördegen. Lägg på rökt skinka och små klickar av philadelphiaost. Strö över riven ost. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
Strö över lite extra oregano vid servering och servera gärna med en god sås, t.ex. den här {länk} (eller med fil och majonnäs som bas i stället).
Veckans läsarrecept i Mitt Kök
Datum: 2012-02-16 Tid: 16:55:01
"15 minutes of fame" i Expressens bilaga.
Fränt! som vi säger i Värmland.
Långhelg
Datum: 2012-02-16 Tid: 13:09:43
Igår gick jag i skolan hela dagen. En heldag med Freud, försvarmekanismer och krisens olika faser. Lite nytt och mycket jag redan kunde sen tidigare. Framförallt väldigt intressant. Dagen flög förbi och tjoff så var det helg! Ja, ni läste rätt, jag tog helg redan igår. Är nämligen ledig både idag och i morgon. Långhelg ♥
Har ägnat förmiddagen åt att tvätta och läsa min nya bok Extremely Loud & Incredibly Close. Det har gjorts en film som bygger på boken (med bl.a. Tom Hanks, Sandra Bullock och Max von Sydow) som visas på bio nu. Filmen har visst blivit Oscarsnominerad, Max von Sydow också. Boken är väldigt udda och sånt gillar jag. Här {länk} kan ni läsa vad den handlar om. Köpte den i måndags och har inte alls många sidor kvar. Tänkte läsa ut den nu...
Förresten, jag tycker ni ska kila iväg och köpa Expressen – och deras bilaga Mitt Kök.
Då kanske ni får se ett välbekant ansikte. :D
Då kanske ni får se ett välbekant ansikte. :D
Ballerina fylld Cookie Original & Choko
Datum: 2012-02-16 Tid: 12:49:04
Alla hjärtans dag kom och gick – och jag fick paket på posten. Har skrivit om de här kakorna tidigare, och gissar att många av er redan hunnit testa dem. Nu har i alla fall jag även smakat de med chokladfyllning. Ja, vad ska man säga? Gott helt enkelt! Vet inte vilka jag tycker är godast faktiskt. Trodde att jag skulle tycka mest om originalet med nougat inuti, men nä, jag vet faktiskt inte. Båda är goda. Fin förpackning också!
Tacokryddad kycklingfärs
Datum: 2012-02-13 Tid: 23:25:00
Det behöver faktiskt inte alltid vara köttfärs. Funkar alldeles utmärkt med kycklingfärs om man vill variera sig lite. Hacka lök och paprika och steka tillsammans med färsen. Ha i tacokryddor, lite vatten och en skvätt grädde för att få det extra krämigt. Inte så tokigt alls. Det är ju ändå tacos vi pratar om...
Dagen efter
Datum: 2012-02-12 Tid: 17:27:01
Idag mår jag som jag förtjänar, vilket tyvärr inte är särskilt bra. Det känns att det var fest igår... Söndag och dagen efter innebär att det blir pizza till middag. Hemmagjord faktiskt. Annars hade maten på bilden inte heller suttit fel idag. Åt det tidigare i veckan. Hittade tokbillig köpegratäng (8,90:- för 800 g!!!) med kort datum och hade en bit kassler i kylen. Behöver inte va svårare än så. Kan verkligen längta efter just stekt kassler, bearnaisesås och potatis-/rotfruktsgratäng. Salt och gott!
Hoppas att ni haft en fin helg och laddat upp batterierna inför en ny vecka. För mig väntar en ny kurs, i morgon börjar en kurs i personlighetspsykologi. Låter som att det kan bli intressant, gillar psykologikurserna. Man blir så uppmärksam på en massa olika saker som man inte tänkt på tidigare. Som det här med heuristiker, för att ta ett exempel...
Vit chokladkladdkaka
Datum: 2012-02-11 Tid: 10:00:05
Det här är en av mina favoritkakor. Ni som följt bloggen ett tag känner säkert igen den, har skrivit om den några gånger tidigare. Under tentapluggsveckor går hjärnan på högvarv och som ni säkert redan vet behöver hjärnan kolhydrater för att fungera optimalt. Därför kände jag mig extra motiverad att ta en pluggpaus och baka den här goda kakan. Konjak äger jag dessvärre ingen, men kakan blir läskigt god ändå. Söt och mastig – en dröm om man (liksom jag) älskar vit choklad. Kakan gör sig allra bäst om den får stå och gotta till sig lite, och görs alltså gärna en dag i förväg. För er som missat receptet lägger jag upp det igen.
Vit chokladkladdkaka
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
1-2 msk konjak (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl
Glasyr
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
Garnering
florsocker
Sätt ugnen på 175°C. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen.
Hacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden. Ta av från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 minuter i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna ytterligare i kylen. Sikta över florsocker.
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
1-2 msk konjak (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl
Glasyr
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
Garnering
florsocker
Sätt ugnen på 175°C. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen.
Hacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden. Ta av från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 minuter i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna ytterligare i kylen. Sikta över florsocker.
Äntligen fredag!
Datum: 2012-02-10 Tid: 18:45:25
Sådär, då var tentan skriven och det har äntligen blivit helg! Tog en tur på stan med Malin direkt efteråt, njöt av solen och efter tenta-shoppade lite. När jag kom hem blev det en skön powernap och när jag vaknade såg himlen ut såhär. Göteborg när det är som bäst! Nu ska jag kila iväg till affären en snabbis, sen blir det soffhäng framför På Spåret. I morgon blir det efterlängtad fest. Så laddad!
Pestosnurror
Datum: 2012-02-08 Tid: 15:24:29
Tentapluggande är tråkigt och energikrävande, trots att man sitter still mest hela tiden. Pauser är ledordet! Då kan man passa på att göra de här goda pestosnurrorna. Klart på en kvart, smälter som smör i munnen (det är ju smördeg!) och ger energi så man orkar återgå till studierna. Hade säkert varit gott att klippa över lite soltorkade tomater, det ska jag testa nästa gång!
Behöver man inte pluggmotivation i form av pestosnurror kan man ju alltid bjuda på dem som tilltugg till fördrinken. Perfekt mingelmat! Eller till fredagsmyset. Plockmat gillar väl alla?
Behöver man inte pluggmotivation i form av pestosnurror kan man ju alltid bjuda på dem som tilltugg till fördrinken. Perfekt mingelmat! Eller till fredagsmyset. Plockmat gillar väl alla?
Pestosnurror, ca 25-30 st
1 rulle färsk smördeg
5-6 msk grön pesto
riven ost (gärna med mycket smak)
svartpeppar
flingsalt
Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut smördegen och bred på ett lager pesto. Strö över riven ost och dra några varv med svartpepparkvarnen. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i 25-30 skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
1 rulle färsk smördeg
5-6 msk grön pesto
riven ost (gärna med mycket smak)
svartpeppar
flingsalt
Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut smördegen och bred på ett lager pesto. Strö över riven ost och dra några varv med svartpepparkvarnen. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i 25-30 skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
Ramlösa Hallon & Björnbär
Datum: 2012-02-07 Tid: 11:33:07
Kolla vad jag sprang på i affären igår! En nyhet från Ramlösa med smak av hallon och björnbär. Det har visst kommit en till som smakar äpple. Ska hålla utkik efter den! Hur som helst, Ramlösa Hallon & Björnbär smakar sådär sötsyrligt som bär brukar göra. Tycker att det känns friskt och inte särskilt konstgjort. Helt okej alltså, men inte sådär att jag känner att jag MÅSTE KÖPA MER när flaskan är slut. Jag föredrar förresten Ramlösa framför Loka just för att Lokas smaker har en tendens att vara lite för söta – och dessutom försvinner kolsyran mycket snabbare!
Godast tycker jag att Ramlösa Granatäpple är. Den köper alltid jag och världens bästa Karin {länk} när vi har myskväll. ♥
Vilken är din favorit?
Chokladkexchoklad?
Datum: 2012-02-06 Tid: 10:44:23
Nu har jag testat chokladen. Cloetta har ju släppt en ny variant av klassikern kexchoklad, och den här gången är det inga skumma smaker som tillsats utan i stället har man dragit ner på kexen och lagt till mer choklad. Perfekt om du frågar mig! I stället för de rektangulära rutorna är chokladen uppdelad i fyrkantiga rutor som de flesta andra chokladsorter, och bäst av allt – det smular inte när man äter! Chokladen har med andra ord blivit både bil- och soffvänlig. Tummen upp!
Så till den stora frågan: vad ska den heta? Det är det faktiskt vi som konsumenter som får bestämma. Man kan gå in på Cloettas Facebooksida och rösta på det förslag man tycker passar bäst. Själv är jag nog mest inne på den första, chokladkexchoklad. Tycker det känns lättare att säga, i stället för att säga choklad två gånger efter varandra. (Men ju mer jag testar att säga de olika alternativen, desto mer förvirrad blir jag.) Däremot tycker jag att den röda förpackningen är finast.
Så till den stora frågan: vad ska den heta? Det är det faktiskt vi som konsumenter som får bestämma. Man kan gå in på Cloettas Facebooksida och rösta på det förslag man tycker passar bäst. Själv är jag nog mest inne på den första, chokladkexchoklad. Tycker det känns lättare att säga, i stället för att säga choklad två gånger efter varandra. (Men ju mer jag testar att säga de olika alternativen, desto mer förvirrad blir jag.) Däremot tycker jag att den röda förpackningen är finast.
Vad tycker ni?
Nyheter
Datum: 2012-02-04 Tid: 15:35:09
Hade visst fått lite produktprover på posten. Har inte hunnit testa än, men återkommer med recension när jag gjort det. Nån annan kanske redan hunnit smaka? Vad tyckte ni?
Helg ♥
Datum: 2012-02-04 Tid: 09:38:15
Igår var det en sån där himla fin dag. Himlen var klarblå, det var isande kallt ute – men jag var varm i hjärtat. Hade föreläsning 10-13, sen åkte jag in till stan och träffade min barndomskompis (och basketvän) Hanna som var i Göteborg över dagen. Vi strosade runt lite på stan först, sen frös vi in och hamnade på Le Pain Français där vi drack kaffe (sååå gott!) och varm choklad och satt och pratade i flera timmar. Sen när jag vinkat av Hanna mötte jag upp Stefan (en annan Arvikavän) och hans flickvän, bara för att säga hej och kramas lite. Sen åkte jag hem, bänkade mig i soffan och åt god mat framför På Spåret. Älskar fredagar!
På förmiddan idag ska jag plugga lite, sen kanske trotsa kylan och gå ett varv på stan igen. Lämna tillbaka en kavaj jag köpte igår, ev. byta mot en tröja jag stod och valde mellan. Annars blir det nog en lugn och skön kväll igen. Hade sista föreläsningen igår, nu är det tentaplugg som gäller. Önskar er en trevlig helg, fina läsare!
På förmiddan idag ska jag plugga lite, sen kanske trotsa kylan och gå ett varv på stan igen. Lämna tillbaka en kavaj jag köpte igår, ev. byta mot en tröja jag stod och valde mellan. Annars blir det nog en lugn och skön kväll igen. Hade sista föreläsningen igår, nu är det tentaplugg som gäller. Önskar er en trevlig helg, fina läsare!
Daimkaka
Datum: 2012-02-03 Tid: 18:41:16
När vi ändå är inne på mjuka kakor. Den här kakan hade min klasskompis Malin med sig till skolan och bjöd på nu i veckan. Ser ju ganska god ut, eller hur? Skenet bedrar inte om vi säger så. GOTTE! Malin funderade även på om man kanske skulle kunna experimentera lite med gräddningstiden och ha inne kakan lite kortare tid för att få den kladdig inuti. Värt att testa...
Daimkaka
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
30 g Daim
1 dl mjölk
Garnering
100 g mjuk nougat
30 g Daim
Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker pösigt. Vispa i äggen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör ner i äggsmeten. Hacka daimen och rör ner den. Tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet. Häll över i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50-55 minuter. Låt svalna.
Bred på nougaten. (Den smälter av värmen och blir lätt att breda ut.) Strö över hackad daim. Förvara i kylskåpet.
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
30 g Daim
1 dl mjölk
Garnering
100 g mjuk nougat
30 g Daim
Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker pösigt. Vispa i äggen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör ner i äggsmeten. Hacka daimen och rör ner den. Tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet. Häll över i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50-55 minuter. Låt svalna.
Bred på nougaten. (Den smälter av värmen och blir lätt att breda ut.) Strö över hackad daim. Förvara i kylskåpet.
Såhär härligt har det varit hela veckan
Datum: 2012-02-02 Tid: 20:05:46
Leilas morotskaka
Datum: 2012-02-01 Tid: 19:55:45
Ni har ju stenkoll – visst var det morotskaka! Blev så sugen efter att ha tittat på Gomorron Sverige där kocken Paul Svensson lagade olika rätter med potatis (förrätt, mellanrätt, huvudrätt och efterrätt), och pratade om att det inte var så konstigt att ha potatis i efterrätter eftersom vi ju har morötter i morotskaka. Och där var jag förlorad... Sug är till för att stillas, och eftersom jag inte ätit morotskaka på jagvetintehurlänge var jag inte direkt svårövertalad. Så himla gott! Och ännu godare när den fått stå en dag och gotta till sig...
Leilas morotskaka
3 ägg (gärna ekologiska)
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1½ dl solrosolja
4½ dl rårivna morötter
Frosting
60 gr mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
Sätt ugnen på 150°C. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter. Känn efter med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna.
Rör ihop ingredienser till frostingen. (Rör ihop först - vispa sen, annars riskerar man att bli täckt av florsocker...) Vispa sedan tills den blir jämn och krämig. Bred över kakan.