Tigerräkor är min nya last
Datum: 2009-02-28 Tid: 18:24:47
Det här är vad jag kallar lyxmat. I morse när jag och mamma åt frukost frågade hon om jag hade planerat någon middagsmat idag. Hon sa att hon var sugen på skaldjur, och det säger jag aldrig nej till, så jag letade bland olika recept på Internet och fastnade för det här. Alltså, tigerräkor är långt ifrån billigt, men det här är verkligen nånting jag kan tänka mig att betala lite extra för. Den helgen jag flyttade hem från Stockholm och mamma och pappa kom dit för att hämta hem mig, gick vi ut för att äta "Hej då Stockholm!"-middag på en fin restaurang i Huddinge, och då åt vi nån typ av chili- och limemarinerade tigerräkor till förrätt. Det var det godaste på hela kvällen, och det här påminde om det. För någon som mig, som älskar både skaldjur och ost, var det här rena drömmen. Jag kan till och med sträcka mig så långt som att säga att det hamnar på min topp fem lista över god mat jag ätit genom åren. Iallafall om jag bara räknar den mat jag lagat själv. Det kanske bör tilläggas att jag var väldigt hungrig, but you get the point - this dish put a five mile smile on my face.
Grillade prosciuttolindade tigerräkor med halloumiost, 4 portioner
16 stora råa tigerräkor, skalade
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
2-3 krm salt
8 skivor prosciutto
ca 200 g halloumiost
1 msk olivolja
4-5 träspett
Tina räkorna om de är frysta och lägg spetten i blöt. Hacka vitlök och persilja fint och blanda med olja och salt. Pensla räkorna och låt stå en stund. Dela skinkan i halvor så det blir 16 avlånga remsor. Linda in varje räka i en skinkremsa och trä upp på spetten. Grilla i ugnen tills räkorna blivit rosa, ca 5 minuter. Dela under tiden osten i avlånga bitar och pensla dem med olja. Ta ut räkorna när de är klara, lägg osten på gallret och grilla tills den fått fina ränder.
Servera med wokade grönsaker och sweet chilisås.
16 stora råa tigerräkor, skalade
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
2-3 krm salt
8 skivor prosciutto
ca 200 g halloumiost
1 msk olivolja
4-5 träspett
Tina räkorna om de är frysta och lägg spetten i blöt. Hacka vitlök och persilja fint och blanda med olja och salt. Pensla räkorna och låt stå en stund. Dela skinkan i halvor så det blir 16 avlånga remsor. Linda in varje räka i en skinkremsa och trä upp på spetten. Grilla i ugnen tills räkorna blivit rosa, ca 5 minuter. Dela under tiden osten i avlånga bitar och pensla dem med olja. Ta ut räkorna när de är klara, lägg osten på gallret och grilla tills den fått fina ränder.
Servera med wokade grönsaker och sweet chilisås.
Kycklingfilé Kerala
Datum: 2009-02-26 Tid: 17:53:39
När Elin och jag satt i köket förut ringde de tydligen från Coop. Såg det först en timme senare och ringde upp, men fick inte tag på Morgan, så det blev en promenad ner till Palmviken för att prata med honom där istället. Hade jag bara haft mobilen till hands hade jag fått jobba idag också. Typiskt. Å andra sidan kunde jag ju umgås med Elin som planerat, men när den enda inkomst man har är att hoppa in extra när de ringer känns det minst sagt surt att missa tillfällena som bjuds. Får hoppas att de ringer fler gånger, och att jag har mobilen i närheten nästa gång. Hur som helst har jag njutit av en härlig solskensdag i sällskap med en fin vän, och jag gissar att jag inte är ensam om att tycka att det känns som att våren är på väg?
Även idag stod jag för middagen. Fördelen med det är att jag kan laga precis det jag känner för - och slipper ta hand om disken efteråt. Idag var jag sugen på mango chutney, och vad passar då bättre än att göra något med kyckling? Trots att pappa varken gillar kyckling eller paprika särskilt mycket (han har nån teori om att han inte tål rå paprika, men om den är tillagad går det tydligen bra) åt han gladeligen, så jag tar det som ett gott betyg.
Även idag stod jag för middagen. Fördelen med det är att jag kan laga precis det jag känner för - och slipper ta hand om disken efteråt. Idag var jag sugen på mango chutney, och vad passar då bättre än att göra något med kyckling? Trots att pappa varken gillar kyckling eller paprika särskilt mycket (han har nån teori om att han inte tål rå paprika, men om den är tillagad går det tydligen bra) åt han gladeligen, så jag tar det som ett gott betyg.
Kycklingfilé Kerala, 2 portioner
1 stor kycklingfilé eller 2 normalstora
salt, vitpeppar
½ paprika
2 salladslökar (eller purjolök)
2 dl lätt crème fraiche
1 dl mango chutney
1 tsk dinkelmjöl
Sätt ugnen på 200°C. Krydda kycklingen med salt och peppar. Dela den i mindre bitar och bryn i matfett i 3-5 minuter. Strimla paprika och lök och lägg i en ugnsfast form. Fördela kycklingen ovanpå. Blanda crème fraiche med mango chutney och mjöl. Bred blandningen över kycklingen och gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
Servera med sallad och kokta grönsaker eller pasta/ris/potatis.
1 stor kycklingfilé eller 2 normalstora
salt, vitpeppar
½ paprika
2 salladslökar (eller purjolök)
2 dl lätt crème fraiche
1 dl mango chutney
1 tsk dinkelmjöl
Sätt ugnen på 200°C. Krydda kycklingen med salt och peppar. Dela den i mindre bitar och bryn i matfett i 3-5 minuter. Strimla paprika och lök och lägg i en ugnsfast form. Fördela kycklingen ovanpå. Blanda crème fraiche med mango chutney och mjöl. Bred blandningen över kycklingen och gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
Servera med sallad och kokta grönsaker eller pasta/ris/potatis.
Laxburgare
Datum: 2009-02-25 Tid: 19:25:53
Oftast när jag äter lax gör jag det så enkelt som möjligt för mig och skickar in den med ett smaskigt täcke i ugnen i sisådär tjugo minuter, men idag kände jag för att testa nånting annat. Experimenterade ihop en variant på laxburgare och lät en kräftröra fungera som dressing. Det blev verkligen smaskens!
Laxburgare, 2 portioner
2 laxfiléer
1 salladslök
2 msk sweet chilisås
salt, peppar
ev. 1 tsk maizena redning
Kräftröra
kräftstjärtar, hackade
1 liten pressad vitlöksklyfta
1½ dl lätt crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk röd stenbitsrom
dill
Hacka laxfiléerna i mindre bitar och mixa (med stavmixer). Hacka löken och blanda ner den och chilisåsen med laxen. Salta och peppra. Forma till små laxburgare och stek dem i olja i ca 2 minuter på varje sida på medelstark värme. Blanda under tiden alla ingredienser till kräftröran och ställ kallt till servering.
Servera burgarna med bröd (jag åt vanligt bröd, och pappa hamburgerbröd), sallad, tomat och gurka. Toppa med en stor klick kräftröra.
Telefonförsäljare
Datum: 2009-02-25 Tid: 13:27:16
- Är det slut på det hära... vad heter det...? För nu ringer det i ett, folk som försöker sälja en massa saker. Men den här gången hann hon inte ens börja. "Skit ner dig", sa jag, "och godnatt!"
Pappa älskar verkligen telefonförsäljare.
Pappa älskar verkligen telefonförsäljare.
Frukost
Datum: 2009-02-25 Tid: 09:24:05
Havregryns- och rågflingegröt med linfrön, rostade nötter, kanel, kesella sötad med honung, äppelmos och på tok för många skedar lingonsylt - just the way I like it. Och så mjölk förstås.
Har försökt ersätta sylten med bär och frukt ett antal gånger, men varje gång är det nånting som fattas. Sylten är måhända inte det nyttigaste att äta till frukost varje morgon, men tveklöst det godaste till gröten, so it's not going anywhere. Vi gillar varann.
Har försökt ersätta sylten med bär och frukt ett antal gånger, men varje gång är det nånting som fattas. Sylten är måhända inte det nyttigaste att äta till frukost varje morgon, men tveklöst det godaste till gröten, so it's not going anywhere. Vi gillar varann.
Oscarsgalan
Datum: 2009-02-24 Tid: 20:33:46
Med en kopp grönt apelsinte och en näve valnötter, hasselnötter och russin inväntar jag kvällens sammandrag av Oscarsgalan. Jag är ju ingen nattuggla längre utan fick ge upp ganska tidigt i söndags när den sändes live, men även om jag redan vet vilka som fick pris ska det bli kul att se, och den här gången ska jag klara av att hålla mig vaken. Har fått sällskap av min ludne lille vän, men tänkte lämna honom en stund och göra pappa sällskap i soffan framför Champions League nu tills det är dags för gala.
If you'd asked me a year ago, I would've said you're too old for me
But now I say you're just about old enough
But now I say you're just about old enough
Laughter and gratitude
Datum: 2009-02-23 Tid: 22:04:17
Igår fick jag förresten ett sånt där förlösande skrattanfall tillsammans med mamma och pappa. Det var så himla härligt! Det var när jag och mamma skulle promenera ner till Palmviken och mamma prövade olika mössor eftersom hon hade glömt den hon brukar ha på jobbet. Så prövade hon en svart hatt som hon köpte förra året, och plötsligt ropar pappa från övervåningen:
- Men... vad är det du har på dig?
Han reser sig upp ur fåtöljen, lutar sig ut över räcket vid trappan.
- Maud.. Vad är det där?
Han tar trappan i tre snabba kliv.
- Men herregud.. Ska du verkligen ha den där? Så där kan du ju inte se ut.
Och så börjar han skratta som om det hela vore ett skämt, men mamma hade seriöst bestämt sig för att ta hatten.
Här bröt jag och mamma ihop och vi skrattade tills vi började gråta, och mamma var tvungen att gå in på toaletten så att hon inte såg mig längre, för så fort vi tittade på varandra började vi tjuta av skratt igen. Jag vet att det inte låter det minsta roligt så här i efterhand, men hela situationen var bara så.. sjuk. Pappa är verkligen inte den som brukar komma med stiltips, han är en sån person som inte kunde bry sig mindre. Jag blev helt matt i knäna och fick ta stöd mot väggen för att hålla mig upprätt. Det var precis vad jag behövde. Att få släppa allt - om så bara för några sekunder - och skratta som om inga bekymmer fanns i hela världen.
Förresten är mina föräldrar bäst. De har skjutit upp Hemsedal-resan en vecka så att jag kan gå på Agnes och festa med tjejerna som kommer hem den helgen. Tack, för allt ni gör för mig.
- Men... vad är det du har på dig?
Han reser sig upp ur fåtöljen, lutar sig ut över räcket vid trappan.
- Maud.. Vad är det där?
Han tar trappan i tre snabba kliv.
- Men herregud.. Ska du verkligen ha den där? Så där kan du ju inte se ut.
Och så börjar han skratta som om det hela vore ett skämt, men mamma hade seriöst bestämt sig för att ta hatten.
Här bröt jag och mamma ihop och vi skrattade tills vi började gråta, och mamma var tvungen att gå in på toaletten så att hon inte såg mig längre, för så fort vi tittade på varandra började vi tjuta av skratt igen. Jag vet att det inte låter det minsta roligt så här i efterhand, men hela situationen var bara så.. sjuk. Pappa är verkligen inte den som brukar komma med stiltips, han är en sån person som inte kunde bry sig mindre. Jag blev helt matt i knäna och fick ta stöd mot väggen för att hålla mig upprätt. Det var precis vad jag behövde. Att få släppa allt - om så bara för några sekunder - och skratta som om inga bekymmer fanns i hela världen.
Förresten är mina föräldrar bäst. De har skjutit upp Hemsedal-resan en vecka så att jag kan gå på Agnes och festa med tjejerna som kommer hem den helgen. Tack, för allt ni gör för mig.
Utmanad
Datum: 2009-02-23 Tid: 21:39:12
Sofia har utmanat mig...
Regler: Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn! Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord! Om personen som taggade dig har ett namn som börjar med samma ord som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar! Lycka till!
1. Vad heter du: Malin (vadå, ska jag inte skriva mitt eget namn som svar?)
2. Ett ord på fyra bokstäver: Mani
3. Flicknamn: Moa
4. Pojknamn: Mathias
5. Yrke: Mäklare
6. Färg: Marinblå
7. Klädesplagg: Mössa
8. Mat: Mango chutney
9. Sak i badrummet: Mascara
10. Plats/stad: Malmö
11. En orsak att vara sen: Misslyckad matlagning
12. Något man skriker: MARRY ME!
13. Film: Moulin Rouge
14. Något man dricker: Mousserande vin
15. Band: Mando Diao
16. Djur: Myra
17. Gatunamn: Magasinsgatan
18. Bil: Mazda
19. Sång: Mr. Jones - Counting Crows
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Massmord (haha, evil)
Regler: Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn! Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord! Om personen som taggade dig har ett namn som börjar med samma ord som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar! Lycka till!
1. Vad heter du: Malin (vadå, ska jag inte skriva mitt eget namn som svar?)
2. Ett ord på fyra bokstäver: Mani
3. Flicknamn: Moa
4. Pojknamn: Mathias
5. Yrke: Mäklare
6. Färg: Marinblå
7. Klädesplagg: Mössa
8. Mat: Mango chutney
9. Sak i badrummet: Mascara
10. Plats/stad: Malmö
11. En orsak att vara sen: Misslyckad matlagning
12. Något man skriker: MARRY ME!
13. Film: Moulin Rouge
14. Något man dricker: Mousserande vin
15. Band: Mando Diao
16. Djur: Myra
17. Gatunamn: Magasinsgatan
18. Bil: Mazda
19. Sång: Mr. Jones - Counting Crows
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Massmord (haha, evil)
Jag utmanar Elin, Karin, Emily och Walle. Och alla andra som behöver nåt att fördriva tiden med...
Grasping at straws
Datum: 2009-02-23 Tid: 11:57:03
Farmor blev arg när vi kom. Hon sa till oss att gå flera gånger, och när personalen ställde fram en kaffekopp till pappa knuffade farmor till den så att det rann ut kaffe över kanten. Hon vägrade bli med oss in på sitt rum, så vi fick snällt sitta kvar med de andra. Sen fick hon akut magont, blev skjutsad i rullstolen in på sitt rum av personalen, hjälpt på toaletten och nerbäddad i sängen. När vi kom in lite senare var hon inte lika arg, men sa fortfarande åt oss att gå. "Jag dör. Gå nu! Göte vill inte se mig dö." Men den enda som dog litegrann var jag... Och pappa.
När vi satt i allrummet och fikade med tre av de andra tanterna som bor på Gunnebo, sa en av dem plötsligt till mig:
- Vad fin du är!
- Jag? ... Tack, det var snällt sagt. (generat leende)
- Ja, verkligen jättefin!
Efter några sekunders tystnad, till pappa:
- Ja, du är också fin förstås. Men inte lika.
Det blev några skratt och leenden trots allt.
När vi satt i allrummet och fikade med tre av de andra tanterna som bor på Gunnebo, sa en av dem plötsligt till mig:
- Vad fin du är!
- Jag? ... Tack, det var snällt sagt. (generat leende)
- Ja, verkligen jättefin!
Efter några sekunders tystnad, till pappa:
- Ja, du är också fin förstås. Men inte lika.
Det blev några skratt och leenden trots allt.
You are my pusher
Datum: 2009-02-22 Tid: 19:25:24
Den här har fastnat.
Och Sophia är så sjukt snygg!
Och Sophia är så sjukt snygg!
Wraps med fläskfilé
Datum: 2009-02-22 Tid: 17:59:11
Wraps med fläskfilé, 3 portioner
ca 300 g fläskfilé
½-1 påse tacokryddmix
1 gul lök
fullkornstortillas
Tillbehör
guacamole
gräddfil
sallad
gurka
tomat
riven ost (vi hade Västerbotten)
tacosås
garlic salsa
Strimla fläskfilén och stek gyllenbrun i lite matfett. Hacka löken och fräs den med fläskfilén. Ha i kryddmixen och låt allt steka ihop några minuter.
Fördela på tortillabröd tillsammans med valfria tillbehör. Vik ihop, ät och njut.
Dejt?
Datum: 2009-02-22 Tid: 12:56:17
Har följt morgonens skidskytte i sällskap med päronen, och nu ville de visst se herrarna åka längdskidor också - något jag däremot tycker är urtråkigt att titta på. När det är färdigt ska jag och mamma ta en promenad, gå in en snabbis på Coop och köpa de ingredienser som fattas till dagens tänkta middag, och så blir det nog Beck - advokaten ikväll.
Alltså, jag kanske har fått det här helt om bakfoten, men är det inte väldigt dejtbetonat att åka hem till en kille man inte känner sådär jätteväl och se på film tillsammans?
Alltså, jag kanske har fått det här helt om bakfoten, men är det inte väldigt dejtbetonat att åka hem till en kille man inte känner sådär jätteväl och se på film tillsammans?
Nu
Datum: 2009-02-21 Tid: 17:26:45
Film och godis
What's left of it, anyway...
Romsås
Datum: 2009-02-21 Tid: 17:14:33
Igår hade mamma köpt grillad lax i charken, senapssås (sån där som sillen brukar ligga i) och färsk baguette som hon och pappa hade som fredagsmys. Idag fick laxen utgöra vår lördagsmiddag, i sällskap med en romsås jag gjorde, lite olika grönsaker och färska champinjoner. Laxen var inte direkt billig, men ibland måste man faktiskt lyxa till det lite, och som mamma sa: "Den var värd varenda krona!"
Romsås
1 dl crème fraiche
½-1 dl majonnäs
1-2 msk hackad rödlök
½-1 burk röd stenbitsrom
hackad dill
citronpeppar
Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med dill och citronpeppar. Låt stå kallt och dra en stund innan servering.
1 dl crème fraiche
½-1 dl majonnäs
1-2 msk hackad rödlök
½-1 burk röd stenbitsrom
hackad dill
citronpeppar
Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med dill och citronpeppar. Låt stå kallt och dra en stund innan servering.
Fredagsmys
Datum: 2009-02-20 Tid: 23:53:40
You always put a smile on my face ♥
Mixtallrik
Datum: 2009-02-19 Tid: 16:53:27
Tacka vet jag att bo hemma! Längtade efter skagenröra idag, och alla ingredienser jag behövde fanns här hemma. Gjorde en variant på den röran vi brukar göra. Åt en kycklingbiff som blev kvar från igår, lite tacosalsa, champinjoner och avokado också.
Ikväll blir det Halv åtta hos mig med mamma i vanlig ordning och i morgon är det fredag igen. Den här veckan har verkligen flugit fram!
Ikväll blir det Halv åtta hos mig med mamma i vanlig ordning och i morgon är det fredag igen. Den här veckan har verkligen flugit fram!
Skagenröra, 1 portion
1 dl räkor och kräftstjärtar
1 crabfish-stick
1 tsk röd stenbitsrom
1 liten vitlöksklyfta
1 msk hackad rödlök
1 dl lätt crème fraiche
1 msk kesella el. majonnäs
dill
gräslök
ev. vitpeppar
Hacka räkor, kräftstjärtar och crabfish grovt. Blanda ihop crème fraiche, kesella och rom. Pressa i vitlöken och blanda ner rödlök och skaldjurshacket. Smaka av med dill och gräslök och eventuellt vitpeppar.
Jag hade även i lite sambal oelek, citronsaft och ingefära för att få en lite annorlunda smak. Dijonsenap hade också varit gott att ha i.
1 dl räkor och kräftstjärtar
1 crabfish-stick
1 tsk röd stenbitsrom
1 liten vitlöksklyfta
1 msk hackad rödlök
1 dl lätt crème fraiche
1 msk kesella el. majonnäs
dill
gräslök
ev. vitpeppar
Hacka räkor, kräftstjärtar och crabfish grovt. Blanda ihop crème fraiche, kesella och rom. Pressa i vitlöken och blanda ner rödlök och skaldjurshacket. Smaka av med dill och gräslök och eventuellt vitpeppar.
Jag hade även i lite sambal oelek, citronsaft och ingefära för att få en lite annorlunda smak. Dijonsenap hade också varit gott att ha i.
Kycklingbiffar
Datum: 2009-02-18 Tid: 17:05:14
Tanken var att göra något med kyckling till middag, men längre än så sträckte sig inte min planering. Spånade runt lite efter inspiration, och efter att ha läst ett recept på Aftonbladets Mat & Vin-sida blev jag sugen på att försöka mig på att göra kycklingbiffar. Oh my, varför har jag aldrig gjort det förut?
Kycklingbiffar med fetaost och soltorkade tomater, 2 portioner
1 kycklingfilé, finhackad (eller kycklingfärs)
3 baconskivor
ca 50 g fetaost
2-3 soltorkade tomater
1 msk basilika
salt, peppar
Hacka bacon, fetaost och soltorkade tomater grovt. Blanda med kycklingen och kryddorna. Stek en liten bit av kycklingblandningen på medelstark värme. Smaka av. Forma resten av blandningen till biffar och stek dem gyllenbruna.
Jag åt biffarna med avokado, champinjoner, körsbärstomater och en sås gjord på crème fraiche smaksatt med pepparmix och basilika.
1 kycklingfilé, finhackad (eller kycklingfärs)
3 baconskivor
ca 50 g fetaost
2-3 soltorkade tomater
1 msk basilika
salt, peppar
Hacka bacon, fetaost och soltorkade tomater grovt. Blanda med kycklingen och kryddorna. Stek en liten bit av kycklingblandningen på medelstark värme. Smaka av. Forma resten av blandningen till biffar och stek dem gyllenbruna.
Jag åt biffarna med avokado, champinjoner, körsbärstomater och en sås gjord på crème fraiche smaksatt med pepparmix och basilika.
Müslifrukost
Datum: 2009-02-18 Tid: 11:12:11
Arvika Nyheter, en tallrik med fil och müsli, och knäckebröd med skinka, keso, tomat och gurka. En bra start på dagen. Nu tittar jag på skidskytte och i ögonvrån ser jag snön falla utanför fönstret. I need this to be a good day.
Müsliblandning
1 dl hemmagjord müsli med smak av kanel och kardemumma
½ dl Paulúns müsli pumpa/quinoa
½ knäckebröd i bitar
rostade valnötter och hasselnötter, hackade
Servera med fil eller yoghurt. Toppa med bär och lite flytande honung.
1 dl hemmagjord müsli med smak av kanel och kardemumma
½ dl Paulúns müsli pumpa/quinoa
½ knäckebröd i bitar
rostade valnötter och hasselnötter, hackade
Servera med fil eller yoghurt. Toppa med bär och lite flytande honung.
Salmon and Glamour
Datum: 2009-02-17 Tid: 17:08:55
När jag hämtade posten igår låg senaste numret av Glamour och väntade på mig i brevlådan. Det är lycka. Har utvecklat en ful ovana den senaste tiden: jag måste ha en tidning att blädda i när jag äter. Så när det var dags för middag idag var valet enkelt...
Lax med sweet chilisås, 2 portioner
2 laxfiléer
2 msk sweet chilisås
1 dl lätt crème fraiche
½ msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
basilika
pepparmix
citronpeppar
Krydda laxfiléerna med citronpeppar på båda sidor. Blanda chilisås, crème fraiche, majonnäs, senap och basilika. Smaka av med pepparmix. Lägg i en ugnsfast form eller på en bakplåtspappersklädd plåt och baka i ugnen på 225°C i 15-20 minuter.
Servera med förslagsvis ugnsrostade rotfrukter och extra sweet chilisås.
Favorit i repris
Datum: 2009-02-16 Tid: 19:11:35
Dagens middag blev rester från igår. Vanligtvis brukar vi testa nya recept på helgerna här hemma, men igår var ingen särskilt sugen och allra minst jag, så det blev parmalindad kycklingfilé istället. Har varit lite dåligt med inspiration på sistone. Jag är en sån där person som lätt fastnar i ett mönster och äter samma mat om och om igen om det är nånting jag tycker är gott.
I morse gjorde jag förresten ett frukostbröd, men glömde såklart fota. De blev lite sconesaktiga och smakade jättebra med ett tjockt lager messmör på. Caroline kommenterade faktiskt det i lördags, att jag och Isabelle hade dille på messmör när vi var små, och att vi alltid ville ha det på frukostmackan när vi sover över hos varann. Those were the days, och messmör kommer aldrig gå ur tiden - iallafall inte i min värld.
I morse gjorde jag förresten ett frukostbröd, men glömde såklart fota. De blev lite sconesaktiga och smakade jättebra med ett tjockt lager messmör på. Caroline kommenterade faktiskt det i lördags, att jag och Isabelle hade dille på messmör när vi var små, och att vi alltid ville ha det på frukostmackan när vi sover över hos varann. Those were the days, och messmör kommer aldrig gå ur tiden - iallafall inte i min värld.
Lördagen i bilder
A perfect outing
Datum: 2009-02-13 Tid: 16:45:52
Vilken härlig dag! Vädret var verkligen perfekt för en långpromenad i skogen. Som tur var hade någon åkt med skoter på stigen vi gick, så vi slapp pulsa i knähög snö, men det kändes minst sagt i benen ändå. Efter en knapp timme blev det dags för mat. Vi gick några meter in i skogen där solen sken så fint och började göra upp en brasa. Mina fötter hade mer eller mindre förfrusit (hittade inte raggsockorna i morse) så jag stod mest och tittade på när Emily och Carro fixade med brasan, och Malin täljde grillpinnar av trädgrenar. Och vilken fin brasa sen! Det var hur mysigt som helst att sitta och lyssna på knastret från brasan, lapa sol och känna sig... fri. Emily hade bakat två olika sorters muffins - bär och äpple/kanel - och Carro hade bakat kanel/kardemumma- och vaniljbullar. Himmelskt! Önskar att det kunde bli vår tradition att göra såna här utflykter minst en gång i månaden. Move back home, babes!
Lax med senap- och honungstäcke
Datum: 2009-02-11 Tid: 18:13:39
Idag var jag egentligen sugen på det här, men efter en snabb titt i kylskåpet insåg jag att vi inte hade några kräftstjärtar, så jag fick tänka om lite. Ett av mina favoritrecept med lax innehåller ju en honungsdressing, så jag tänkte att det säkert blir gott med en liknande röra med crème fraiche som bas, and I was not mistaken.
Lax med senap- och honungstäcke, 1 portion
1 laxfilé
1½ dl crème fraiche
2 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
1 msk hackad dill
citronpeppar
pepparmix
Krydda laxfilén runt om med citronpeppar och lägg i en ugnsfast form. Blanda övriga ingredienser och fördela röran på laxfilén. In i ugnen på 225°C i 15-20 minuter and dinner is served.
1 laxfilé
1½ dl crème fraiche
2 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
1 msk hackad dill
citronpeppar
pepparmix
Krydda laxfilén runt om med citronpeppar och lägg i en ugnsfast form. Blanda övriga ingredienser och fördela röran på laxfilén. In i ugnen på 225°C i 15-20 minuter and dinner is served.
LCHF-pizza
Datum: 2009-02-10 Tid: 17:21:15
Jag minns ärligt talat inte när jag åt pizza senast, så idag var det verkligen på tiden. Kände inte för att göra egen pizzadeg och behöva vänta på att den skulle jäsa, och hade ingen pizzamix hemma, så det blev en LCHF-variant istället. Visst är det godare med vanlig pizzadeg - jag gillar ju det där frasiga tuggmotståndet - men det här var inte så dumt det heller. Som vanligt kunde jag inte bestämma mig för vad jag var mest sugen på, så det blev två pizzor i en.
Hemmagjord pizza, 1 portion
2 ägg
1½ dl keso (jag hade feta oliv)
½-1 dl riven ost
basilika
oregano
pepparmix
chilisås
texmexkryddad kyckling
rökt skinka
soltorkade tomater
fetaost
oliver
parmesan
Sätt ugnen på 200°C. Låt keson rinna av. Knäck äggen och lägg äggvitorna i en skål, och gulorna i en annan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda sedan keso med äggulor, ost, basilika, oregano och pepparmix. Vänd ner äggvitorna. Fördela på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred på chilisås och lägg sedan på övriga ingredienser. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Strö över lite oregano eller pizzakrydda vid servering.
Jag åt pizzan med en vitlökssås (crème fraiche, riven vitlök och pizzakrydda) till och det smakade himmelskt. Bör kanske tilläggas att det var väldigt svårt att flytta över pizzan till tallriken utan att den gick i sönder, men smakmässigt gjorde det ju ingen som helst skillnad.
Tacokyckling
Datum: 2009-02-09 Tid: 16:54:45
Gårdagens salsa och avokadoröra fick idag dela tallriken tillsammans med crème fraiche, grönsaker, nachos och texmexkryddad kyckling (tacokryddmix, tropical salsa och lite crème fraiche). Snabbt, enkelt och gott.
No more pain
Datum: 2009-02-08 Tid: 19:24:26
Hälsade på farmor idag. Övervägde först att stanna hemma, men beslutade mig till slut för att följa med iallafall. Jag önskar att jag hade låtit bli. Har aldrig sett henne så dålig förut. Det var verkligen hemskt.
Det känns fruktansvärt att ens tänka det, än värre att skriva det. Men jag önskar att lidandet tog slut nu...
Det känns fruktansvärt att ens tänka det, än värre att skriva det. Men jag önskar att lidandet tog slut nu...
Rättstavning?
Datum: 2009-02-07 Tid: 10:58:30
Mamma var här nyss och visade ett gammalt papper med en text jag skrivit för sisådär hundra år sen, verkar det som. Det måste vara skrivet hos farmor och farfar, för det är skrivet på skrivmaskin, men står tyvärr inget årtal. Kan ju konstatera att det uppenbarligen var innan jag blev en hejare på att stava, för det är knappt ett rätt nånstans:
Tyckte tydligen att det var viktigt att poängtera att det var en sann berättelse också. Trovärdigheten kan ju ifrågasättas. Jag menar, vem skulle kunna komma på en så otroligt häpnadsväckande historia?
NÄR JAG FICK ÖRONINFLAMASION:
En dag fick jag så ont i örat.
Jag kunde inte såva.
Jag gråt och gråt och gråt.
Så vi fick åka till akuten.
Och vi fick vänta i två timar på våran tur
men till slut var det våran tur.
Vi hade trot att det var en vaks pråp.
Men det var det inte för det var öroninflamasion.
Och nu siter jag här och skriver.
HEJ FRÅN MALIN HELLBERG:
DEN HÄR HISTORIAN ÄR SAN!
En dag fick jag så ont i örat.
Jag kunde inte såva.
Jag gråt och gråt och gråt.
Så vi fick åka till akuten.
Och vi fick vänta i två timar på våran tur
men till slut var det våran tur.
Vi hade trot att det var en vaks pråp.
Men det var det inte för det var öroninflamasion.
Och nu siter jag här och skriver.
HEJ FRÅN MALIN HELLBERG:
DEN HÄR HISTORIAN ÄR SAN!
Tyckte tydligen att det var viktigt att poängtera att det var en sann berättelse också. Trovärdigheten kan ju ifrågasättas. Jag menar, vem skulle kunna komma på en så otroligt häpnadsväckande historia?
Att testa sig fram
Datum: 2009-02-05 Tid: 18:44:18
Egentligen hade jag tänkt äta lax med ädelost idag, men min mage skrek efter bacon - its' wish is my command - så jag letade fram ett baconpaket i frysen och lät fantasin flöda. Blev inte sådär jättekreativt egentligen, busenkelt är ett mer passande ord. Var ju inställd på att äta något med ost, men ädelosten byttes ut mot brie istället, och eftersom jag gillar ost i alla dess former (ja, nästan iallafall) kunde jag inte göra annat än att gilla det krämiga resultatet.
Baconlindad brie, 1 portion
5 skivor brieost (ca 1,5 cm tjocka)
5 baconskivor
svartpeppar
Värm ugnen till 225ºC. Dela brien i lagom stora bitar och linda en baconskiva runt varje. Lägg i en ugnsfast form och gratinera i ugnen i 5-10 minuter, tills baconet fått önskad färg och osten smält.
Toppa den baconlindade osten med lite svartpeppar och servera med en sallad och rostade nötter.
5 skivor brieost (ca 1,5 cm tjocka)
5 baconskivor
svartpeppar
Värm ugnen till 225ºC. Dela brien i lagom stora bitar och linda en baconskiva runt varje. Lägg i en ugnsfast form och gratinera i ugnen i 5-10 minuter, tills baconet fått önskad färg och osten smält.
Toppa den baconlindade osten med lite svartpeppar och servera med en sallad och rostade nötter.
En hälsning från Västlandet
Datum: 2009-02-04 Tid: 16:33:17
Förra veckan skrev jag ett mejl till Børge med en bifogad blankett som jag bad honom fylla i och posta till mig. Idag låg det ett kuvert i brevlådan. På baksidan fanns en liten hälsning:
"Hej Malin! :) Håper du har det fint og koser deg med familien! /Sissel (resep.)
Det sista utropstecknet hade formen av ett hjärta. Saknar~ ♥
"Hej Malin! :) Håper du har det fint og koser deg med familien! /Sissel (resep.)
Det sista utropstecknet hade formen av ett hjärta. Saknar~ ♥
Mellanmål
Datum: 2009-02-04 Tid: 14:40:58
Ibland kan det va svårt att bestämma sig för vad man är sugen på. Så var det verkligen för mig tidigare idag, så lösningen blev att ta lite av allt. Rostade bröd som jag delade i bitar och toppade med olika pålägg: makrillröra med gula körsbärstomater och oregano, äggvita med kaviar, och en röra baserad på äggula och majonnäs.
Äggröra, 1 portion
2 äggulor
1 msk majonnäs
1 tsk hackad gräslök
1 krm curry
salt
peppar
Mosa äggulorna (jag föredrar löskokta ägg) och blanda med övriga ingredienser. Fördela på ett gott bröd och toppa med paprikapulver.
2 äggulor
1 msk majonnäs
1 tsk hackad gräslök
1 krm curry
salt
peppar
Mosa äggulorna (jag föredrar löskokta ägg) och blanda med övriga ingredienser. Fördela på ett gott bröd och toppa med paprikapulver.
Ädelbakad kycklingfilé
Datum: 2009-02-01 Tid: 20:53:36
Igår åt vi som sagt kycklingfilé med ädelost och rostade rotfrukter till middag. Är man en ostfantast kan jag nästan lova att det här blir en hit. Eftersom vi gjorde några extra portioner blev det kyckling över så vi slapp laga mat idag. Enda skillnaden var att rotfrukterna byttes ut mot en sallad med bl.a. soltorkade tomater, fetaost och pesto. Receptet (och bilden) kommer från Hemmets Journal.
Ädelbakad kycklingfilé, 4 portioner
4 kycklingfiléer, 600 g
salt, peppar
1 msk smör eller margarin
75 g ädelost
1 dl lätt crème fraiche
2 msk hackad persilja
Sätt ugnen på 225ºC. Om det är stora kycklingfiléer: dela dem i lagom stora bitar. Krydda väl och bryn filéerna runt om i smör. Lägg över i en ugnsfast form. Mosa osten och blanda med crème fraiche och persilja. Klicka röran på filéerna. Baka klart i ugnen, ca 15 minuter. Kontrollera att köttsaften är ofärgad.