Jul på Liseberg
Kom på att jag totalt glömt bort att visa bilder från Lisebergsbesöket. Bilder från julbordet la jag ju upp, men sen knatade vi faktiskt runt bland alla ljusen också. Kändes verkligen som jul. Mysigt! Spelade såklart på chokladhjul också och vann en varsin minivinst à 2 x 100g. Drömmer förresten fortfarande om det fantastiska julbordet...
Perfekt vardagsmat
En jättegod och snabb pastarätt jag återkommer till med jämna mellanrum.
Receptet hittar ni om ni klickar här.
Varm smörgåstårta med Hönökaka
Lördagens gottemiddag. Hittade receptet på Matplatsen och gjorde några små ändringar. Mat helt i min smak! En kombination av massor av saker jag gillar. Allt med bacon och ost är som sagt gott. Sen gillar jag ju krämig mat och är en sucker för bröd, så att det här blev en succé var inte direkt oväntat. Comfort food. Perfekt till fredagsmyset! Eller vilken dag som helst egentligen...
1 pkt Hönökaka (4 halvmånar)
2 pkt bacon
2 gula lökar (eller en purjolök)
100 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
½ dl crème fraiche franska örter
1 dl grädde
ev. 1 msk mjöl
salt, peppar
körsbärstomater
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Klipp baconet i småbitar och fräs dem i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka lökarna och skiva champinjonerna. Fräs i stekpannan tills löken mjuknat och champinjonerna vattnat ur sig. Lägg tillbaka baconbitarna i pannan, pressa i vitlöken och tillsätt crème fraiche och grädde. Låt puttra ihop tills det tjocknar. Rör ev. ner lite mjöl för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Lägg en halvmåne hönökaka på en bakpappersklädd plåt. Bred på en tredjedel av röran. Strö över lite ost. Lägg ett nytt lager med bröd, röra och ost. Upprepa en gång till. (Det blir alltså tre lager.) Avsluta med att lägga på den sista halvmånen som ett lock. Skiva tomaterna och lägg överst. Strö över rikligt med riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Servera gärna med sallad.
Adventsfrukost
Pizzafyllning
Igår blev det hemmagjord pizza till middag. Var hungrig som en varg så det var om möjligt ännu godare än vanligt med pizza. Sist det blev hemmagjord pizza här i Göteborg hade jag falukorv och purjolök på ena halvan i stället för kebab. Det var första gången jag åt falukorv på pizza. Överraskande gott! Köttfärsfyllning är nog favoriten annars. Med bacon i. Allt med bacon är gott! Och mycket ost ska det va! Gärna mozzarella. Oregano får man heller inte glömma, den ger det där lilla extra. Och ja, självklart hade jag kebabsås på också.
Garlic bread
Kan äta hur många som helst...
Vit Tobleronemousse
Vit Tobleronemousse, ca 3 portioner
150 g vit Toblerone
1 ägg
1½ dl vispgrädde
Hacka chokladen grovt och smält i mikron på låg värme så att den inte blir bränd. Ta ur skålen och rör om då och då. Tillsätt ägget i chokladen och rör runt. Vispa grädden ganska löst. Vänd försiktigt ner chokladen i grädden och häll upp i portionsglas. Ställ in i kylen i minst 3 timmar.
Toppa gärna med lite riven choklad vid servering.
Favoritfudgen
Cherry on Top Award
Jag såg att jag hade fått den här fina utmärkelsen av Sanna och Rebecca, tack! :* Följer rätt många bloggar och har några favoriter som jag tycker extra mycket om. Några av dessa har redan fått en award, men här kommer i alla fall fem av mina favoriter som jag skickar vidare awarden till:
- Pernilla
- Carolina
- Victoria/Matplatsen
- Linda/Kryddburken
- Emily
Med utmärkelsen följde också fyra regler, vilka är:
1. Tacka den person du fick den av.
2. Kopiera utmärkelsen till din blogg.
3. Dela tre saker som du gillar med dina läsare.
4. Skicka utmärkelsen till fem bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse.
3 saker jag tycker om:
1. Mat. Älskar att laga mat, fundera på och experimentera med mat, titta på matprogram och så klart äta mat. Matlagning och bakning är min terapi. Mår som allra bäst när jag får stöka i köket och testa olika smakkombinationer. Och vem blir inte glad om resultatet blir en smarrig kaka?
2. Julen. Extra aktuellt såhär års förstås, men julen har alltid varit min absoluta favorittid på året. Dels för att jag fyller år två dagar före julafton (vilket i och för sig inte är nåt jag längtar till längre, vill inte bli äldre), men också för att jag kopplar så många fina saker till julen. Julmat/godis/stök, stämningen, snön, ljusen, familjen, att komma hem...
3. Musik. Få saker kan framkalla så starka känslor som att lyssna på en låt med en text som verkligen träffar. Som jag har gråtit, skrattat, taggat till, slappnat av - tack vare musiken!
Macaroni and cheese
4 portioner kokta makaroner
ca 400 g falukorv
10 cm purjolök
riven ost
Sås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
1 msk chilisås el. tomatpuré
salt, peppar
1½-2 dl riven ost (helst vällagrad, t.ex. cheddar)
Sätt ugnen på 225°C. Börja med såsen. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med lite mjölk. Vispa ihop till en jämn smet och tillsätt under tiden resten av mjölken. Låt såsen stå och puttra på låg värme. Den ska vara krämig och tjock. Tillsätt chilisåsen och krydda med salt och peppar. Tillsätt osten och rör runt tills den smält. Smaka av. Strimla falukorven och purjolöken och fräs i en stekpanna tills korven fått fin färg. Smörj en ugnsform och lägg ett lager med makaroner i botten. Lägg på korv och purjolök och häll över ostsåsen. Lägg på resten av makaronerna och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Bildregn från julbordet på Liseberg
Fanns massor med stånd som sålde godsaker. Fastnade för fudge i olika smaker: gräddkola,
vit choklad/vanilj, äppelcider/kola, sirap/valnöt, champagne/jordgubb, apelsin/choklad.
Första tallriken. Fyra olika sorters lax: varmrökt, pestolax, dillrökt och flädergravad.
Vargtass, laxterrin, skaldjursröra, kantarellcheesecake, blåmussla, matjesilltårta, caesarsallad,
waldorfsallad, vildsvinskött med kantarellfyllning, potatissallad med gräslök, bröd med brie.
I den vänstra miniskålen är det skaldjursröra, i den högra kantarellcheesecake.
I mitten: caesarsallad. Närmast från vänster är laxterrin, blåmussla och matjesilltårta.
Fanns även ett asiatiskt bord med bl.a. sushi och gambas.
Nån dansk fläskvariant som var jättegod! Ovanför till vänster ligger dillomelett med räkor.
Bakom den, till höger: dillaioli och örtsås. SÅ goda till räkor och kräftstjärtar!
Köttgryta med champinjoner och lingon.
Efterrätt. Knäckig äppelpaj (rykande het, därför det bubblar) med vaniljvisp,
vispad grädde, chokladmousse, kaffetryffel, mjuk pepparkaka och nöttårta.
Mandelmussla med hjortronsylt och grädde. Och en dröm i bakgrunden.
Fanns även en jättestor snurrande "godisställning" med massor av godis!
Fredagens latmansmiddag och lördagens planer
Man får va lat ibland. Igår var ett sånt tillfälle då det kändes mer än okej. Åt färdig potatisgratäng från Fresh Line som jag bara blandade med lite vitlök, kryddade med salt och peppar, strödde på ost och satte in i ugnen i drygt 20 minuter. Till det grillad kycklingfilé med smarrig glaze, bearnaisesås på påse och stekt haricots verts kryddad med salt och peppar. Och så baguette och gott vin såklart. Gav faktiskt lite restaurangvibbar. Förresten, de senaste gångerna jag köpt vin har jag frågat personalen på Systembolaget vad de rekommenderar, beroende på vad jag ska äta. Än så länge har de träffat rätt varje gång. Härligt med kunnig och hjälpsam personal!
Nu ska jag slöa i några timmar. Känns att jag sovit dåligt i natt. Får försöka ladda om så att jag inte är lika slö sen. Ska nämligen på julmarknad och julbord på Liseberg. Ska försöka komma ihåg att ta bilder också. Göteborg är vackert vintervitt eftersom det snöade igår kväll och i natt. Kunde inte bli bättre!
Chokladfontän
Bilder: Kryddburken.
Kom hem från skolan och såg att jag hade fått ett mejl från Linda som driver bloggen Kryddburken. I mejlet stod det att jag hade vunnit en tävling som gick ut på att tipsa om en julklapp bland CoolStuff's produkter, där priset var en chokladfontän. Chokladälskaren i mig hoppade av glädje. Längtar efter att få testa den!
Tack så jättemycket, Linda och coolstuff.se!
[vɪtʰviːn]
Så här såg det ut för en vecka sen. I kväll däremot kommer det se lite annorlunda ut. Rött byts ut mot vitt och i stället för tacos blir det annan god fredagsmat i form av grillade kycklingklubbor, potatisgratäng, haricots verts och bearnaisesås.
Gordon Ramsay's scrambled eggs
Gordon Ramsay's scrambled eggs, 2 portioner
6 ägg
25 g smör
1-2 msk crème fraiche
salt, svartpeppar
hackad gräslök
Knäck äggen i en kastrull eller stekpanna och tillsätt smöret. Vispa inte upp äggen innan utan börja röra om (gärna med en slickepott) när kastrullen står på spisen på medelvärme. Ta av från plattan med jämna mellanrum. Växla mellan att ha kastrullen på och av plattan (3-4 gånger) tills äggröran tjocknat till önskad konsistens. Ta av från plattan och rör ner crème fraichen. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Avsluta med att röra ner lite hackad gräslök.
Servera äggröran som den är, tillsammans med stekt bacon eller på ett gott bröd.
Fudges Cranberry Biscuits
Lax med honungsdressing
Lax med honungsdressing, 2 portioner
2 portioner pasta
2 laxfiléer
1 lök
salt, peppar
citronpeppar
1-2 tsk dijonsenap
2 msk honung
2 msk citronsaft
dill
Koka pastan. Dela laxen i kuber och krydda med salt, peppar och citronpeppar. Hacka löken och stek tillsammans med laxen i matfett i några minuter tills laxen är genomstekt. Tillsätt crème fraichen. Gör en dressing på honung, citron och senap och häll det i laxpannan. Smaka av med dill och ev. mer kryddor.
Blanda pastan med såsen och servera.
Fyllda frallor
2 frallor
rökt skinka, hackad
fetaost
riven ost
1 ägg
1 dl grädde
salt, peppar
basilika
Sätt ugnen på 200°C. Skär locket av frallorna och gröp ur dem. Fyll med hackad skinka, fetaost och riven ost. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med salt, peppar och basilika och häll över blandningen i frallorna. Toppa med lite extra riven ost och lägg på locken. Slå in i folie och sätt in i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Servera genast, gärna med en god sallad.
Min fredagskväll
Senapsgriljering till julskinkan
Senapsgriljering
1 färdigkokt skinka
1 ägg el. 1 äggula
2 msk senap (blanda gärna olika sorter)
ströbröd
Sätt ugnen på 225°C. Ta bort nätet från skinkan och skär bort svålen. Lägg skinkan i en ugnsform eller långpanna med aluminiumfolie i botten. Vispa upp ägget (eller äggulan) och blanda med senapen. Bred blandningen över skinkan. Sikta över ströbröd och griljera i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills skinkan fått fin färg.
Låt svalna, slå in i folie och förvara i kylen. Håller i ungefär 1 vecka.
Reinfeldts snabba crabfishpasta
Reinfeldts snabba crabfishpasta, 4 portioner
4 portioner pasta
10 cm purjolök
1 pkt surimisticks à 100 g
smör till stekning
2 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
citronpeppar
ca 1 msk citronsaft
salt
Garnering
dill
Koka pastan. Skiva purjolök och surimisticks tunt. Fräs i smör tills purjolöken mjuknat. Slå över matlagningsgrädde och crème fraiche. Låt puttra någon minut. Krydda med citronpeppar, citronsaft och lite salt. Fördela såsen över pastan. Toppa med dill.
Back to basics
Ibland kan jag verkligen längta efter sån här mat. Mat som i sig kanske inte säger så mycket, men som är kopplad till massor av härliga minnen. Falukorv får mig alltid att tänka på pappa, han brukar nämligen alltid ha en falukorvsring liggandes i kylskåpet. Ketchup kopplar jag till mamma. Hon är den enda i vår familj som alltid gillat ketchup och hävdar att man kan ha det till lite allt möjligt. På senare år har även jag börjat gilla det allt mer, även om jag tycker att det är lite väl sött ibland. Dagens middag smakade alltså barndom. Och en gnutta hemlängtan.
Kinder Maxi
Utmaning
Såg att jag hade blivit utmanad av Rebecca:
4 mat-tv-program jag gärna ser
Allt med Nigella
Allt med Leila
Halv åtta hos mig
Gordon Ramsay's The F-Word
(gillar matprogram överhuvudtaget, som Masterchef, och Niklas Mat följde jag & Isa slaviskt när vi bodde i Norge)
4 saker jag ätit idag
Rostat bröd med smör och ost
Fil & flingor
Gurka & tomat
Ostbågar
4 s(m)aker jag längtar efter
Rocky road-fudge
Julskinka med senap
Lussekatter & pepparkakor
Goda matpajer
4 saker på önskelistan
En vit jul och sen utomlandsresa
Att jag på nåt mirakulöst sätt inte behöver plugga HELA jullovet (vilket bara är vad, tio dagar?)
Billigare hyra eller bättre inkomst
Fina saker till lägenheten
4 s(m)aker jag avskyr ogillar
Blodpudding
Potatisbullar
Surströmming
Nån smörgåsröra (Bergvikssallad?) med bl.a. gröna ärtor och räkor som mamma hade köpt av misstag
Cyrano
Cyranos pizzor var alltså jättegoda, men enligt min mening långt ifrån prisvärda. Nog för att det var riktigt fräscha råvaror och en lite lyxigare smak, men nästa gång blir det pizza från det vanliga stället med mycket fyllning - och mycket sås!
Kladdkaka med marshmallows och vita chokladbitar
Kladdkaka med marshmallows och vita chokladbitar, 8-10 bitar
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
75 g vit choklad
75 g marshmallows
Garnering
jordgubbar
marshmallows
physalis
florsocker
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg, strösocker och muscovadosocker. Blanda vaniljsocker, kakao, salt och mjöl och rör ner i smeten. Hacka chokladen grovt och klipp marshmallowsen i bitar. Rör ner i smeten tillsammans med det smälta smöret. Häll i en smord springform (klä gärna botten med bakplåtspapper) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. (Kolla efter halva tiden om kakan ev. behöver täckas med aluminiumfolie.) Kakan ska vara lös i mitten.
Låt svalna, garnera och servera med vispad grädde.
Häagen-Dazs Chocolate, Pralines & Caramel
Sconesbuffé på Fröken Olsson
För att göra den här dagen ännu lite bättre väntade det ett mail i inkorgen när jag kom hem: schemat för december har äntligen kommit! Nu kan jag boka biljett hem till jul, och bäst av allt är att jag kommer kunna åka hem den 21:a vilket betyder att jag är hemma på min födelsedag.
Min favoritkombination var: krispig sesamfralla med färskost,
hallon/rabarbermarmelad (tror jag?) och blåbärsmarmelad.
Nybakade scones.
Var på tok för längesen jag drack latte.
Hannah och Sofia.
Martina och Eleonor.
Kanelbulle och muffins i miniformat.
Tack tjejer för en mysig kväll!
Det här måste vi definitivt göra om!
Fläskfilégryta med svamp och lingon
Fläskfilégryta med svamp och lingon, 4 portioner
1 fläskfilé, ca 600 g
1 gul lök
1 liten squash
200 g färsk svamp (gärna kantareller el. champinjoner)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl vatten
½ msk kinesisk soja
2 msk köttfond
2 dl grädde
2 msk mjöl
2 msk lingonsylt
2 msk hackad timjan
Garnering
lingon
timjan
Putsa fläskfilén fri från hinnor. Skär i skivor. Skala och skiva löken. Skär squashen i halvmånar och dela svampen i kvartar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra. Flytta över till en gryta. Skölj ur stekpannan med 2 dl vatten och häll över i grytan. Stek lök, squash och svamp i omgångar i stekpannan. Lägg över i grytan. Häll i soja och fond. Vispa ihop grädde och mjöl så att det inte finns några klumpar och häll i. Koka upp under försiktig omrörning. Låt sjuda i ca 5 minuter. Tillsätt lingonsylt och timjan. Smaka av.
Garnera med lingon och timjan och servera med kokt potatis.
Lingvistiktenta
Snart dags för tenta. Har haft världens bästa uppladdning. (Mamma, blunda nu!) Somnade nämligen vid 4 i natt. Önskar att jag kunde säga att det beror på att jag var uppe och tryckte in lingvistikkunskaper, men pluggmotivationen lyser fortfarande med sin frånvaro. Var av nån outgrundlig anledning inte det minsta trött. Ska bli skönt att få den här tentan avklarad (förutsatt att jag klarar den förstås...). Enligt vår föreläsare kommer den va väldigt basic, är nog därför jag inte orkat förmå mig att råplugga. Sen i kväll ser det ut att bli lite tentafirande med klassen, precis som det ska va.