Förberedelser
The dress
Klänningen hade kommit och var precis lika fin som på bilden.
Enda felet var att den var lite för stor och skulle behöva sys in.
Mamma, kom hem?
Frisk (!) luft
Om en dryg timme ska jag traska iväg till jobbet. Bävar. Ja, inte inför att jobba alltså, utan för att behöva gå i kylan. Det är över tjugo (!) minusgrader ute, och det lär va om möjligt ännu kallare ikväll när jag ska hem. Måste handla lite också, och bilen har mamma och pappa åkt till Småland med för att fira nyår med Inger och Janne. Å andra sidan har väl lite frisk luft aldrig skadat, och eftersom jag varit krasslig i över en vecka nu har det inte blivit alltför mycket av den varan. På tal om frisk luft så ska jag skynda ut och hämta posten. Håll tummarna för att min nyårsklänning har kommit! (Jag har en i reserv, men iallafall...)
Knäckbräck i mikron
(Bild: recept.nu)
Knäckbräck i mikron
1½ dl vispgrädde
2 dl socker
1½ dl ljus sirap
2 dl rostade cashewnötter
1 dl rostade hasselnötter
1 dl rostade valnötter
1 msk smör
Blanda grädde, socker och sirap i en mikrotålig skål. Kör i ca 8-12 minuter på högsta effekt. Gör kulprovet, går det att rulla till en hård kula (avgör själv hur hård du vill ha, jag gillar mina ganska mjuka) är det klart. Häll i nötter och smör och blanda ordentligt. Bred ut på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt i bitar och förvara i kylen.
Planering
Lax- och kräftröra
Lax- och kräftröra, ca 4-6 bufféportioner
100 g kallrökt lax
100 g kräftstjärtar
4 hårdkokta ägg
½ dl lättmajonnäs
1 dl gräddfil
2 msk dill
2 msk gräslök
2 krm citronpeppar
citronsaft
Garnering
röd stenbitsrom el. löjrom
kryddgrönt
Hacka lax, kräftstjärtar och ägg grovt. Blanda med majonnäs och gräddfil. Smaksätt med dill, gräslök, citronpeppar och citronsaft. Låt stå i kylen och dra en stund.
Garnera med rom och kryddgrönt vid servering.
Lyxsallad
Lyxsallad, ca 4-6 bufféportioner
1 fänkål
1 apelsin
1 granatäpple
ca 100 g grönmögelost
½ huvud isbergssallad
40 g rucolasallad
ca 1 dl rostade valnötter
Dressing
pressad saft av 1 liten citron
½ dl olivolja
1 msk honung
salt, peppar
Ansa och skiva fänkålen tunt. Skala och skär ut filéer ur apelsinen. Dela och plocka ur kärnorna ur granatäpplet. Dela grönmögelosten i små tärningar. Blanda samman alla ingredienser strax före servering. Rör ihop dressingen, smaka av med salt och peppar och häll över salladen.
Juldagen
Elin & Carro.
Karin hade med sig en flaska vin men det fanns ingen korkskruv,
så Elin plockade fram verktygslådan hon fått av sin pappa.
Behövde en skruv för att få upp korken, så det skruvades loss en dörrknopp.
Men det gick inget bra, så det slutade med att skruvmejseln borrade sig igenom korken.
Efter lite våld med bl.a. en hammare lyckades Karin och Elin få ner korken i flaskan,
som resulterade i att det blev en liten vinfontän i köket.
Min fina Karin, som fick sitt vin till slut, och jag.
Sötaste Walle.
Snygg-Elin.
Julbordet 09
Så här såg vårt julbord ut i år. Plus lite annat förstås, bl.a. köttbullar, revbensspjäll och pappas (vidriga!) grisfötter. Julafton var en riktigt mysig dag. Först hälsade vi på hos farmor och lämnade julklapp till henne och personalen. Hon var pigg och vid gott mod och kramades extra hårt när vi sa hej då. Sen spenderade jag och mamma större delen av dagen i köket och lagade mat. Pappa var faktiskt också med och hjälpte till. Vid halv fem var äntligen maten färdig så då blev det julmiddag. Jag åt tills jag var så mätt att jag liksom stannade mitt i rörelsen när jag skulle slänga in en ny gaffel med mat. Det tog verkligen tvärstopp. Efter maten vilade vi lite i soffan och slökollade på nån julkonsert med Peter Jöback. Sen blev det julklappsutdelning och så avslutades kvällen med en omgång TP. Det var jag och pappa i samma lag och vi gick segrande ur matchen, även om det satt långt inne. När vi spelat färdigt var jag så trött att jag stupade i säng och för en gångs skull somnade jag så fort jag la huvudet på kudden.
Feberyra
Grillad lax
Igår var förresten min fina Sofie här med presenter. Hon håller ju till i Oslo numer och vi ses på tok för sällan, men det är alltid precis som vanligt när vi väl träffas. Tack sötnos, hoppas vi ses i morgon! ♥
God Jul!
Bild 1: nyaste tillskottet, tradition att köpa nåt nytt till granen varje år.
Bild 2: fick reda på igår att det här är en av Andreas favoritkulor.
Bild 3 & 4: amerikanska julgranskulor vi fått av en gammal bekant.
Jag sållar mig till skaran och önskar alla underbara läsare en riktigt
God Jul!
Köttbullar
Snöbollar
100 g vit choklad
1¼ dl kokos
ca 1 msk pressad citronsaft
kokos att rulla i
Hacka eller bryt chokladen och smält i vattenbad. Blanda ner kokos och citronsaft (smaka av så det blir lagom citronsmak). Låt svalna något och forma sedan kulor. Rulla dessa i kokos. Förvara i kylen.
Födelsedag
(klicka på bilderna så blir de större)
Efter nio timmar på jobbet så här två dagar före julafton - på min födelsedag - kände jag mig ganska mör. Fick skjuts hem av Anders (tack!) och när jag klev in genom ytterdörren möttes jag av den här fina korgen innehållandes bara en massa saker som jag gillar. Alltså, ni känner mig så väl att det nästan är skrämmande! Och ni är helt otroliga! Blev helt mållös, och TACK, det gjorde verkligen hela min dag. Ni är bäst, mina "favorit-OK-killar"!
Det närmar sig...
Här kommer lite bilder från i lördags. Jag måste ha världens bästa vänner. ♥
Marabou Sensation Caramelized Almonds Sea Salt
Nu har jag testat chokladen. Och vad tyckte jag? Jodå, den var god. Inte sådär att jag blev eld och lågor, men helt klart godkänd. Mandlarna smakar som brända mandlar och havssaltet bryter av fint mot det söta. Inte någon ny favorit, men tillräckligt god för att jag nog skulle kunna tänka mig att köpa den när den kommer ut i affärerna i februari nästa år.
Strawberry flavoured kisses!
Och vill gömma mig i din jacka igen igen igen.
Sista låten:
Lilla julafton + tjejfest + vin
Rocky Road-fudge
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 tsk vaniljsocker
2½ dl minimarshmallows (eller stora klippta i bitar)
2 dl salta cashewnötter
1 dl skalade pistagenötter
200 g dumlekola
Klä en mindre form, ca 25x20 cm, med bakplåtspapper. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i vattenbad. Rör då och då tills allting smält samman till en slät smet. Låt svalna något och rör sedan ner vaniljsockret. Blanda sist i marshmallows, nötter och dumlekolor. Rör inte för mycket - då smälter dumlen och marshmallowsen. Bred ut smeten i formen och låt stå i kylen i minst 4 timmar. Skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i burkar med lock i kylen.
Marängfudge
Marängfudge, ca 60 st
Sockerlag
5 dl socker
1 krm salt
1½ dl ljus sirap
1¼ dl vatten
Maräng
2 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter, hasselnötter och/eller fruktblandning/kakfyllning
Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka sockerlagen ganska kraftigt utan att röra om till 150°C eller tills det går att göra ett kulprov (ca 10-25 minuter, beroende på hur vid kastrull du använder). Vispa under tiden äggvitor och vaniljsocker till hårt skum. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig (el-)vispning. Vispa tills det tjocknar, ju längre desto bättre. Konsistensen ska vara seg och tjock.
Pensla ett bakplåtspapper med olja och strö över hackade nötter och fruktblandning. Fördela smeten på bakplåtspapperen och forma sedan, med väl oljade händer, 2,5 cm tjocka rullar. Tryck till ordentligt så att nötterna och fruktblandningen fastnar ordentligt. Ställ in i kylen att stelna i 2-3 timmar och skär sedan i skivor.
Förvara i kylen i burk med bakplåtspapper mellan lagren.
Gratis choklad
Hur kan man undgå att bli glad när man hittar ett paket i brevlådan innehållandes det här?
Vita chokladbräck
400 g vit choklad
2 dl rostade cashewnötter
2 dl kokosflingor
2 dl hackad torkad frukt (jag tog mango, papaya och cantaloupemelon)
2 dl rostade solroskärnor
Smält chokladen i en skål i vattenbad. Ha inte för hög värme, vit choklad bränns lätt. Blanda ihop övriga ingredienser och rör sedan ihop dem med den smälta chokladen. Bred snabbt ut på en plåt med oljat bakplåtspapper. Ställ in i kylen att stelna och bryt eller skär sedan i valfritt stora bitar.
Snölycka
Grillade marshmallows
Förlåt för dålig uppdatering idag förresten. De ringde från jobbet vid tvåtiden så det blev jobb till stängning.
Jag ser det snöar...
Laxmacka
Efterlängtat lördagsmys
Min försenade inflyttningspresent till Elin: en skål i precis lagom storlek.
Som jag hade längtat efter myskväll med Elin. Det var faktiskt riktigt länge sen sist, så jag hade laddat hela veckan. Och igår var det äntligen lördag. Vi såg The Hangover, skrattade åt Alan och tuggade massa gott. Nu börjar nästa uppladdning, för nästa lördag blir det "Lilla julafton" med tjejerna och sen fest så det står härliga till. Ska bli så kul när alla mina favoriter kommer hem och vi får träffas hela gänget igen. Längtar!
Spicy tacopaj
Skönt slafsig bild. Men jag lovar, det var gott!
Idag har jag sprungit runt på stan med mamma. Sen handlade vi och så åkte vi och såg första halvlek av damernas basketmatch. Min första för i år. Tänk att jag var med och spelade där så många år. Det känns som ett annat liv. Det var det väl på sätt och vis också. Avlägset. Väcker många gamla minnen. Mycket känslor.
Nu väntar jag på att Elin ska höra av sig. Sen blir det film och mys, och kanske lite sällskapsspel på annat håll? Det märks. Ha en fin lördag!
Fina fredan
När vi kom hem blev det Pågen God Form med gurka, tomat, grillad kyckling och crème fraiche smaksatt med curry och svartpeppar. Vilket gott bröd! Har ni inte testat måste ni göra det. Jättesaftigt dinkel- och surdegsbröd som passar perfekt att göra matiga mackor av. Till blev det ett glas rödvin, och nygrillade revbensspjäll.
Sen har jag lite jobbångest. Tackade nej till jobb idag eftersom jag skulle till Karlstad med familjen. På vägen dit ringde de igen och frågade om jag kunde jobba. Sen när jag hade kommit hem och satt och åt ringde de och frågade om jag kunde jobba till stängning i morgon. 100% OB. Men jag och Elin har ju laddat hela veckan för att ses i morgon kväll. Så jag tackade nej, igen. Det sved...
Back off, I bite!
Det här väntade på mig när jag kom hem från jobbet. Mamma hade smyghandlat till mig för att småfira min namnsdag. Jag skämdes lite. Tio minuter tidigare hade jag nämligen slängt på luren i örat på henne. Mest för att låta henne slippa höra de där fula orden jag skrek sekunden efter. Jag var arg. Så här i efterhand förstår jag inte riktigt varför jag blev så arg, men att jag inte hade ätit på över sex timmar och inte tagit nån rast på jobbet gjorde väl sitt antar jag. Som tur var gick det över lika fort som det började. Så nu bits jag inte längre. Bara om du är gjord av choklad.
Önskelista
Idag för tjugoett år sen, på sin namnsdag, var det tänkt att en liten Malin skulle komma till världen. Istället låg hon kvar i mammas mage i tolv dagar till och roade sig med att snurra navelsträngen fyra varv runt halsen så att hon nästan kvävdes till döds. Farlig lek det där.
Alltså. Jag har namnsdag idag. Om tolv dagar fyller jag år och om två veckor är det julafton. Jag har inte köpt en enda julklapp (men jag har åtminstone några idéer på vad mamma och pappa ska få) och jag har ingen aning om vad jag önskar mig. Och jag "borde" egentligen kläcka ur mig extra mycket, eftersom jag som sagt har två dagar med paket. Stackars mamma har inte ens fått en önskelista än. Inte en enda grej har jag kommit på som jag vill ha.
Lyxig konjaksrulle med frukt och mandel
I den här rullen ryms det massa godsaker. Jag hoppade över konjaksmarineringen (pappa hade bara en oöppnad flaska finkonjak) som säkert hade bidragit med en lite mer "vuxen" touch, men den blev väldigt god ändå. Ju längre man låter den stå och dra sig i kylen desto godare blir den. Och extra fint blir det om man sparar lite av fyllningen till garnering.
Lyxig konjaksrulle med frukt och mandel, ca 20 bitar
2 dl blandad torkad frukt
3 msk konjak
1½ dl mandlar och valnötter
200 g mandelmassa
100 g mörk blockchoklad
Finhacka den torkade frukten och lägg i en skål. Häll över konjaken. Rör om, täck med plastfolie och låt dra i ca 1 timme. Hacka mandlar och nötter. Rosta i torr stekpanna på medelvärme till svagt gyllenbrun färg. Låt svalna. Arbeta in frukt- och nötblandningarna (spara ev. lite till garnering) jämnt i mandelmassan. Rulla ut till en avlång rulle. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i vattenbad eller i mikron. Rör till en slät kräm och bre den sedan över rullen (alla kanter) så att den täcks helt. Ringla gärna över den sista chokladen eller dra en gaffel över längden för att bilda ett fint mönster. Garnera ev. med det sparade frukt- och nöthacket. Ställ rullen kallt att stelna innan den skärs i skivor.
Rubbad dygnsrytm
Är hemma strax före tio ikväll. Ska försöka lägga upp ännu ett recept på julgodis jag gjort. Gör ju som sagt bara småsatser för att testa mig fram och välja ut vad som ska finnas under julen. Att göra godis redan nu som finns kvar på julafton finns helt enkelt inte i min värld. Varken jag eller resten av min familj har tillräckligt med karaktär för att låta bli att tjuväta.
Hallonstänger
100 g smör
3 msk socker
2½ dl vetemjöl
2 dl hallonsylt
Glasyr
2 dl florsocker
2 msk vatten
Sätt ugnen på 200°C. Rör smör och socker poröst. Blanda i vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Dela i två, rulla till två längder och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av längderna och fyll med sylt. Grädda i mitten av ugnen i 13-15 minuter. Blanda samman glasyren och ringla sedan över de färdiggräddade längderna. Låt stelna lite. Skär sedan längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar medan de fortfarande är varma.
Förvara i en burk, gärna med bakplåtspapper mellan lagren. För variation kan hallonsylten bytas mot annan sylt eller marmelad, så länge den inte är för rinnig i konsistensen.
Lunchmackor
Nom nom.
Hasselnötsnougat
1 dl hasselnötter
400 g mörk och/eller ljus choklad (jag tog 50/50)
200 g nougat
Rosta hasselnötterna tills skalen svartnar på svag värme i en stekpanna. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Smält hälften av chokladen över vattenbad eller i micron. Häll den i en engångsform av folie, 10x18 cm. Bred ut chokladen jämnt. Låt stelna i kylskåpet. Fördela hasselnötterna över chokladen. Smält nougaten över vattenbad eller i micron. Häll den över nötterna och chokladen. Låt stå svalt tills nougaten stelnat. Smält resterande choklad och häll den över nougaten. Ställ in i kylen en tredje gång att stelna. Lossa sedan försiktigt kakan från formen. Skär i ca 1 cm tjocka skivor som sedan delas i två eller fyra bitar.
Förfest med fina vänner
Söndag morgon
Skagenröran
Har laddat upp med godaste skagenröran inför ikväll.
Partymusik spelas på hög volym och jag dansar runt i bara handduken.
Fest med finaste vännerna blir, trots att jag skulle "ta det lugnt" ikväll.
Hoppas det blir precis lika roligt som det varit de senaste gångerna.
I've got a good feeling about tonight!
Should I stay or should I go?
Så här fint var det när jag och Isabelle tog en promenad tidigare i veckan.
Två veckor av sömnbrist har satt sina spår. Jobbet idag var kämpigt. Ja, alltså, jag fick verkligen kämpa för att inte somna när jag satt uppe i lunchrummet på min rast. Riktigt kände hur tungt det var att hålla ögonen öppna, och att försöka hålla fokus när jag satt i kassan krävde mitt yttersta. Vissa saker fick förstås även mig att vakna. Exempelvis kvinnan som helt plötsligt flippade ur totalt, blev vansinnigt arg och skrek så hela butiken stannade upp och höll andan. Hade det varit mig hon handlat av hade jag garanterat börjat stortjuta. Det var minst sagt obehagligt och höll på i vad som kändes som en evighet. Nej, usch, nåt sånt där hoppas jag att jag aldrig behöver uppleva igen.
Nu ska jag pyssla om självsprickan jag fått i tummen, sen får vi se hur, vart och med vem jag spenderar kvällen...
Mârtensnougat/Marknadsnougat
6½ dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1-2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
125 g smör
5¾ dl socker
1¾ dl vatten
Blanda samman mjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker. Sila om det behövs, det får inte finnas några klumpar. Lägg smör, socker och vatten i en kastrull. Låt koka i max 2 minuter. Tillsätt mjölblandningen och vispa kraftigt ihop till en jämn smet. Häll snabbt upp i en bakplåtspappersklädd eller smörad långpanna eller ugnsform (välj storlek beroende på hur tjocka bitar du vill ha) och ställ ut i kylan att stelna. Skär sedan i valfritt stora rutor. Låt dem torka lite och förvara sedan i en plastburk med lock i kylen.
Change of plans
Vit chokladfudge
Gjorde även Sjötorps fudge, och visst var den god men absolut inte lika god som den vita chokladfudgen. Lägger inte upp receptet på den, men ni hittar det här.
Vit chokladfudge
¾ dl vispgrädde
225 g strösocker
75 g smör
1 msk honung
50 g vit choklad, hackad
1½ tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
Värm försiktigt grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Rör med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning. Låt koka utan lock till 116°C (eller gör ett kulprov: häll en klick i ett glas vatten, går det att rulla till en kula är det färdigt). Ta kastrullen från plattan och rör ner choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är krämig.
Häll upp massan i en smörad form med raka kanter, ca 12x12 cm. Låt svalna något och skär sedan upp i fyrkantiga bitar med en oljad, vass kniv. Låt kallna. Förvara i kylen i plastlådor med lock.
December, har du några hjältar kvar?
Nya skjortan jag köpte förra veckan.
Senare idag kommer det upp ännu ett recept på julgodis, en favorit i repris från förra året.
Tacomacka
Nu ska jag fortsätta kolla på TV. Gillar tisdagstablån, massor att fördriva tiden med.
Vit chokladtryffel
1 dl vispgrädde
300 g vit choklad, hackad
(2 msk cointreau el. apelsinsaft)
2 msk rumsvarmt smör
200 g vit choklad
florsocker
Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen i en skål. Rör tills chokladen smält. Rör ner smör (och likör eller saft) och fortsätt att röra tills smeten tjocknar något. Bred ut tryffelsmeten på ett fat, täck med plastfolie och ställ in i kylen i 1 timme. Forma sedan kulor av smeten och lägg på bakplåtspapper. Ställ tillbaka i kylen att stelna i 1-2 timmar.
Hacka chokladen och smält den till hälften i micron. Rör den slät. Doppa tryffelkulorna i chokladen och rulla dem därefter i florsocker. Ställ svalt att stelna.