Turbomiddag
Datum: 2009-01-29 Tid: 17:52:30
Hanna var här för en stund sen med lite filmer, so I'm all set for tomorrow. Efter det korta besöket var det dags att fixa mat. Ibland känner man helt enkelt inte för att stå vid spisen, utan vill bara att maten ska bli klar så fort som möjligt. Så kände jag idag, och därför fick det bli en riktig turbomiddag. Men bara för att det går fort behöver det inte bli mindre nyttigt.
Kräftstjärtar med spenat och soltorkade tomater, 1 portion
¼ rödlök
3 "bollar" fryst spenat
3 soltorkade tomater
1 liten vitlöksklyfta
½ dl kesella
kräftstjärtar
pepparmix
dill
Tina spenaten. Hacka rödlöken och fräs lätt i olja i en kastrull. Hacka soltorkade tomater och vitlök och rör ner dem tillsammans med spenat och dill i kastrullen. Fräs ihop i någon minut. Låt kräftstjärtarna rinna av, tillsätt dem och låt dem bli varma. Rör avslutningsvis ner kesellan och dra kastrullen från plattan. Smaka av med pepparmix.
Jag åt körsbärstomater, sugar snaps och Vilmas knäckebröd (syns inte på bilden) till.
Ett lyckat experiment
Datum: 2009-01-27 Tid: 19:28:19
Idag log min kreativa sida mot mig, och jag kände för att experimentera lite. Kollade vad som fanns i kylen och frysen, och mixade ihop en gratäng på tomatsås, räkor och champinjoner och min nya älskling parmesan. Tog högst en kvart och gjorde min hungriga mage lycklig (även om resultatet liknar kattspya lite väl mycket).
Gratinerade räkor i tomatsås, 1 portion
1 dl skalade räkor
2 stora champinjoner
1 msk tomatpuré
½ dl chilisås
½ dl lätt crème fraiche
körsbärstomater, hackade
1 vitlök, hackad
basilika
pepparmix
parmesan
valnötter, hackade
Stek champinjonerna i smör tills de fått färg. Krydda med pepparmix. Blanda chilisås, tomatpuré, crème fraiche, tomater, vitlök, basilika och räkor. Lägg röran i en ugnssäker form och strö över riven parmesan. Grädda i ugnen tills osten smält, ca 5-10 minuter. Strö över hackade valnötter vid servering.
Avokado hjärta mango chutney
Datum: 2009-01-26 Tid: 19:41:15
Emily skrev för några dagar sen att jag äter fisk i princip varje dag, och det är väl inte helt sant kanske, men jag försöker iallafall äta fisk minst två gånger i veckan. Dels för att det är otroligt gott, men också för att det är så bra för en. Idag blev det lax igen. Med medelhavstopping (+ riven parmesan) och avokadoröra till, som för övrigt är min nya favorit.
Avokadoröra med mango chutney, 1 portion
½ mogen avokado
1 msk mango chutney
1 msk hackad rödlök
½ hackad vitlöksklyfta
paprikapulver
curry
pepparmix
valnötter
Mosa avokadon och blanda med övriga ingredienser. Krydda efter eget behag.
Toppa med några hackade valnötter.
½ mogen avokado
1 msk mango chutney
1 msk hackad rödlök
½ hackad vitlöksklyfta
paprikapulver
curry
pepparmix
valnötter
Mosa avokadon och blanda med övriga ingredienser. Krydda efter eget behag.
Toppa med några hackade valnötter.
Parmigiano-Reggiano
Datum: 2009-01-25 Tid: 19:38:39
Igår blev det chips, dipp, godis och film och idag ser det ut att bli det samma. Jag och mamma tog en promenad ner till Godishuset idag igen, och pinsamt nog var det samma person som jobbade. Nåja, vad gör man inte för lite godis och tidningar?
Innan promenaden gjorde vi mat. Eftersom vi hade en kruka basilika och parmesan från igår letade jag efter recept som innehöll just de två ingredienserna, och fastnade för ett som jag hittade här. Gjorde lite ändringar och gott blev det. Såsen blev lite väl rinnig eftersom jag var för hungrig för att låta kräftstjärtarna rinna av ordentligt, men smaken var det inget fel på. Jag menar, hur kan man misslyckas när man lagar mat med parmesan?
Innan promenaden gjorde vi mat. Eftersom vi hade en kruka basilika och parmesan från igår letade jag efter recept som innehöll just de två ingredienserna, och fastnade för ett som jag hittade här. Gjorde lite ändringar och gott blev det. Såsen blev lite väl rinnig eftersom jag var för hungrig för att låta kräftstjärtarna rinna av ordentligt, men smaken var det inget fel på. Jag menar, hur kan man misslyckas när man lagar mat med parmesan?
Basilikasås med kräftstjärtar, 4 portioner
2 vitlöksklyftor
¾ kruka basilika
½ dl dill
2 dl riven parmesanost
2 dl matlagningsgrädde
1 msk lätt crème fraiche
1 burk kräftstjärtar
pepparmix
Hacka vitlöksklyftor i mindre bitar och mixa (matberedare eller stavmixer) tillsammans med basilika, dill, ost och matlagningsgrädde. Häll över i en kastrull och koka upp. Tillsätt crème fraichen. Låt kräftstjärtarna rinna av väl och lägg ner dem i såsen. Smaka av med pepparmix.
Avnjöts tillsammans med broccoli, blomkål, pasta och sallad.
Girlfriends
Datum: 2009-01-25 Tid: 12:30:31
Önskar att vi kunde ha en tjejkväll igen, som på nyår.
Saknar er!
Saknar er!
Att vidga sina vyer
Datum: 2009-01-24 Tid: 18:39:41
Testade som sagt ett nytt fiskrecept idag. När jag var liten var jag övertygad om att den enda fisken som var god var lax, och det där har suttit i så länge jag kan minnas, för så fort jag planerat att äta fisk har det alltid blivit lax. För att vidga våra vyer lite bestämde jag och mamma oss därför för att prova ett recept med hokifiléer istället. Och jag kan lova att det inte var sista gången jag åt det! Hittade ursprungsreceptet här.
Gratinerad fisk, 4 portioner
4 hokifiléer (eller lax/torsk)
1 purjolök, strimlad
2 dl rökt skinka, strimlad
2 dl champinjoner (eller annan svamp)
2 dl lätt crème fraiche
1 msk tomatpuré
½ dl färsk basilika, strimlad
3 msk persilja, strimlad
salt
svartpeppar
3 msk riven parmesan
Sätt ugnen på 200ºC. Lägg filéerna i en ugnsfast form. Fräs strimlad purjolök, skinka och champinjoner lätt i en medelvarm panna. Rör ner crème fraiche, tomatpuré, strimlad basilika och persilja. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över fisken i formen. Strö över parmesan och sätt in i ugnen ca 25 minuter.
Vi åt fisken tillsammans med ris, tomater och Findus bladspenat-, paprika- och sockerärtsblandning.
Lite pyssligt, men väl värt mödan
Datum: 2009-01-22 Tid: 19:41:50
Idag tog jag mig tid att göra köttfärspiroger till middag. Receptet på degen hittade jag här. Tyckte att det lät så spännande med kikärter att jag var tvungen att testa, och det blev en riktig dunderhit. Fyllningen experimenterade jag hejvilt med, hade i lite på måfå sådär, och det blev förvånansvärt gott. Mamma sken upp som en sol när hon fick smaka. Bilden gör förresten inte pirogerna någon som helst rättvisa, men jag kan lova att de smakade himmelskt. Degen blev sådär härligt frasig och fyllningen gav en annorlunda twist som verkligen funkade. Längtar redan till middagen i morgon, vilket blir de piroger som blev över från idag.
Köttfärspiroger, ca 10 st
Deg
250 g kokta kikärter (125 g okokta)
¼ pkt jäst
1 dl vatten
1 msk olja
1 krm salt
3,5 dl dinkelmjöl
Fyllning
500 g köttfärs
1 lök
1 hackad vitlöksklyfta
1½ dl chilisås
3 msk tomatpuré
150 g vitkål
1 riven morot
1 msk soja
1½ dl lätt crème fraiche
timjan
oregano
pepparmix
curry
salt
paprikapulver
ev. en skvätt matlagningsgrädde
1. Mixa eller mal kikärterna.
2. Lös upp jästen i 37-gradigt vatten. Tillsätt olja, salt, mjöl och kikärtsmoset. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
3. Gör fyllningen. Skala och hacka löken. Strimla vitkålen. Fräs färs, lök, vitkål och morot tills färsen fått färg. Tillsätt resterande ingredienser och låt puttra tills allt mjuknat.
4. Dela degen i 10 delar. Kavla ut till runda kakor. Fyll dem, vik ihop och nyp till ordentligt i kanterna.
5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 15 minuter. Värm ugnen till 225ºC.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö salt över.
7. Grädda i mitten av ugnen, 10-15 minuter.
Turn around
Datum: 2009-01-21 Tid: 00:00:24
They say if you get far enough away
You'll be on your way back home
Kyckling med parmaskinka och balsamsås
Datum: 2009-01-20 Tid: 19:34:11
TV-rummet på övervåningen ser ut som ett slagfält. Alla möbler som stod i mammas och pappas sovrum har förflyttats ut dit, och det är så där lagomt trångt. Vi hann även med att riva tapeter vilket var rent ut sagt tillfredsställande. Jag har visst en mörk sida som gillar att förstöra saker. I morgon ska vi börja spackla.
Det blev kyckling till slut. Middagen idag skiljer sig något från receptet nedan, bara för att vi inte hade alla ingredienser. För det första räckte det med en (!) kycklingfilé - den var verkligen enorm. Delade den i åtta mindre bitar och lindade in dem i rökt kalkon istället för parmaskinka. Sen hade vi inte rätt gräddsort heller, utan jag blandade lite matlagningsgrädde med crème fraiche istället. Såsen blev därför lite rinnigare än vanligt, men smaken den samma. Samtidigt som jag lagade mat höll mamma på med morgondagens matlåda. Hon gjorde lite extra wok på morötter, vitkål och paprika smaksatt med curry, som fick fungera som tillbehör till kycklingen, tillsammans med en sallad.
Kyckling med parmaskinka och balsamsås, 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora el. 8 små skivor parmaskinka
Sås
2 dl visp- eller mellangrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den några minuter i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll över kycklingen. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Strö ev. över lite extra oregano. Servera med grönsaker och pasta eller ris.
Det blev kyckling till slut. Middagen idag skiljer sig något från receptet nedan, bara för att vi inte hade alla ingredienser. För det första räckte det med en (!) kycklingfilé - den var verkligen enorm. Delade den i åtta mindre bitar och lindade in dem i rökt kalkon istället för parmaskinka. Sen hade vi inte rätt gräddsort heller, utan jag blandade lite matlagningsgrädde med crème fraiche istället. Såsen blev därför lite rinnigare än vanligt, men smaken den samma. Samtidigt som jag lagade mat höll mamma på med morgondagens matlåda. Hon gjorde lite extra wok på morötter, vitkål och paprika smaksatt med curry, som fick fungera som tillbehör till kycklingen, tillsammans med en sallad.
Kyckling med parmaskinka och balsamsås, 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora el. 8 små skivor parmaskinka
Sås
2 dl visp- eller mellangrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den några minuter i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll över kycklingen. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Strö ev. över lite extra oregano. Servera med grönsaker och pasta eller ris.
Lax med kräftstjärtar
Datum: 2009-01-19 Tid: 19:39:45
Det blev en ganska sen middag idag, har precis ätit färdigt. Jag och pappa hämtade upp mamma vid fyra när hon slutade jobba, och åkte direkt till köpcentret i Charlottenberg. Jag köpte två partytoppar (129 kr sammanlagt, det var löjligt billigt), ett halsband och hårspännen. När vi kom hem fixade jag lite krubb till mig och pappa. Det blev ännu en variant på ugnsbakad lax.
Lax med kräftstjärtar, 2 portioner
2 laxfiléer
2 krm citronpeppar
½ burk kräftstjärtar
1 dl lätt crème fraiche
1 msk majonnäs
3 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
pepparmix
Lägg laxfiléerna på en plåt med bakplåtspapper, krydda med citronpeppar. Låt kräftstjärtarna rinna av väl. Hacka dem grovt och blanda med crème fraiche, majonnäs, dill och gräslök. Krydda med pepparmix. Fördela kräftröran över laxen och baka i ugnen i ca 20 minuter.
Idag blev det en sallad på sockerärter, gurka, tomat och avokado, och pappa fick pasta också. Potatis är annars ett gott alternativ, för de som gillar det.
Lax med kräftstjärtar, 2 portioner
2 laxfiléer
2 krm citronpeppar
½ burk kräftstjärtar
1 dl lätt crème fraiche
1 msk majonnäs
3 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
pepparmix
Lägg laxfiléerna på en plåt med bakplåtspapper, krydda med citronpeppar. Låt kräftstjärtarna rinna av väl. Hacka dem grovt och blanda med crème fraiche, majonnäs, dill och gräslök. Krydda med pepparmix. Fördela kräftröran över laxen och baka i ugnen i ca 20 minuter.
Idag blev det en sallad på sockerärter, gurka, tomat och avokado, och pappa fick pasta också. Potatis är annars ett gott alternativ, för de som gillar det.
Tacobiffar med salsa
Datum: 2009-01-17 Tid: 14:47:50
Tacobiffar med salsa, 4 portioner
500 g köttfärs
1 ägg
1 påse tacokryddor
1 msk olja
1 strimlad rödlök
400 g krossade tomater
salt
Förslag till servering:
avokado
paprika i ringar
champinjoner
turkisk yoghurt el. crème fraiche
knäckebröd
quinoa el. couscous
Blanda färs, ägg och hälften av tacokryddorna. Forma till avlånga köttfärsbiffar. Stek dem i en stekpanna tills de är genomstekta. Stek löken i olja. Häll i krossade tomater och koka upp. Blanda ner resten av tacokryddorna och koka i 5 minuter utan lock. Salta.
Jag åt biffarna tillsammans med avokado, champinjoner, salsa, crème fraiche och Vilmas knäckebröd med dill- och löksmak. Och jo, det blev en biff till.
Jag saknar dig
Datum: 2009-01-16 Tid: 14:42:14
Honungsdressing
Datum: 2009-01-15 Tid: 18:13:48
Det blev lax till middag idag igen, mest för att mamma ville ha det till lunch i morgon, och jag lovat att fixa lunchlåda åt henne. Inte mig emot, lax går ju att variera i det oändliga och jag tycker alltid att det är lika gott. Dagens recept har jag inte ätit på över ett år, men när jag bodde i Stockholm åts det flitigt. Hade faktiskt totalt glömt bort det, men kom att tänka på det häromdan när jag försökte hjälpa Sofia med matinspiration. Den som väntar på nåt gott väntar visst inte för länge, för det här smakade verkligen kanon idag.
Lax med honungsdressing, 1 portion
1 laxfilé
½ lök
salt
pepparmix
½ dl lätt crème fraiche (eller matlagningsgrädde)
1 tsk senap (dijon)
1 msk honung
2 msk citronsaft
dill
Dela laxen i kuber och krydda med salt och pepparmix. Hacka löken och stek tillsammans med laxen i olja i några minuter. Tillsätt crème fraiche. Gör en dressing på honung, citron och senap och häll det i laxpannan. Ha i dill och smaka av.
Jag valde att servera med champinjoner och avokado med citronpeppar, men det är egentligen tänkt att man ska blanda med kokt pasta, vilket också är väldigt gott.
Lax med honungsdressing, 1 portion
1 laxfilé
½ lök
salt
pepparmix
½ dl lätt crème fraiche (eller matlagningsgrädde)
1 tsk senap (dijon)
1 msk honung
2 msk citronsaft
dill
Dela laxen i kuber och krydda med salt och pepparmix. Hacka löken och stek tillsammans med laxen i olja i några minuter. Tillsätt crème fraiche. Gör en dressing på honung, citron och senap och häll det i laxpannan. Ha i dill och smaka av.
Jag valde att servera med champinjoner och avokado med citronpeppar, men det är egentligen tänkt att man ska blanda med kokt pasta, vilket också är väldigt gott.
Morgonaptit
Datum: 2009-01-15 Tid: 10:21:14
Frukost är så himla gott! När jag går och lägger mig på kvällen längtar jag efter att få äta frukost nästa dag. En ny favorit är knäckebröd med makrill. Det vita på tomaten på bilden är förresten mjölk. Den ramlade nämligen ner i min gröttallrik. Och ja, jag vet att det är ett halvätet knäckebröd, but sometimes it's hard to control yourself. Nöden har ingen lag, heter det ju.
Knäckebröd med makrillröra
1 burk makrill i tomatsås
1½ msk kesella
1 msk chilisås
pepparmix
oregano
Ta upp makrillen och lägg i en liten plastburk eller skål. Lämna kvar större delen av tomatsåsen. Blanda makrill med kesella, chilisås och kryddor. Lägg på ett knäckebröd eller annat gott bröd, toppa med grönsaker, frön/nötter och lite extra pepparmix. Förvara i sluten burk i kylskåpet. För mig räckte det här receptet till fyra knäckebröd.
Här hittar ni ursprungsreceptet, och en betydligt aptitligare bild.
Medelhavstopping
Datum: 2009-01-14 Tid: 18:11:23
Har gått och suktat efter fetaost den senaste tiden, så idag stillade jag äntligen mitt sug. Ugnsbakad lax med fetaost och en massa annat jox är hur gott som helst, och en ständigt återkommande favorit hemma hos mig. Idag fick den samsas med sockerärter och champinjoner på tallriken. Och den här gången blev det vanliga tomater, eftersom jag inte hade några soltorkade.
Lax med medelhavstopping, 1 portion
1 laxfilé
fetaost
1 dl lätt crème fraiche
gröna oliver utan kärna
soltorkade tomater
pepparmix
basilika
Värm ugnen till 225°C. Hacka ost, oliver och tomater. Blanda med crème fraiche. Krydda.
Lägg laxen i en ugnssäker form eller på en plåt med bakplåtspapper och fördela toppingen ovanpå. Tillaga i ugnen, 15-20 minuter.
Nya smaker
Datum: 2009-01-10 Tid: 17:31:25
Idag provade vi ett nytt recept som jag hittade i en tidning i Norge. Gjorde lite egna ändringar - som vanligt, med andra ord - och resultatet blev riktigt lyckat. Kanel och ingefära gav en annorlunda touch som åtminstone föll mig och mina föräldrar i smaken.
Kycklingwok med avokado, 4 portioner
4 kycklingfiléer i strimlor
2 schalottenlökar i båtar
1 squash i skivor
2 mogna avokador i bitar
valfri mängd färska champinjoner
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
salt, peppar
3 msk soja
2,5 dl lätt crème fraiche
pinjenötter
gröna bönor
olivolja
ris
Stek kycklingstrimlorna i olja i ca 5 min. Ta upp kycklingen och lägg i lök och squash. Låt det steka i 3-4 minuter. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och lägg i champinjonerna. Krydda med salt, peppar, kanel och ingefära. Blanda i soja och crème fraiche. Låt puttra samman i någon minut. Blanda till sist i avokado och strö över pinjenötter.
Servera med sojasås, kokt ris och gröna bönor.
Kycklingwok med avokado, 4 portioner
4 kycklingfiléer i strimlor
2 schalottenlökar i båtar
1 squash i skivor
2 mogna avokador i bitar
valfri mängd färska champinjoner
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
salt, peppar
3 msk soja
2,5 dl lätt crème fraiche
pinjenötter
gröna bönor
olivolja
ris
Stek kycklingstrimlorna i olja i ca 5 min. Ta upp kycklingen och lägg i lök och squash. Låt det steka i 3-4 minuter. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och lägg i champinjonerna. Krydda med salt, peppar, kanel och ingefära. Blanda i soja och crème fraiche. Låt puttra samman i någon minut. Blanda till sist i avokado och strö över pinjenötter.
Servera med sojasås, kokt ris och gröna bönor.
Following the pattern
Datum: 2009-01-10 Tid: 10:21:39
Det blev ingen film igår. Godiset tog slut under Let's Dance (läs: i första pausen) och klockan drog iväg, så jag tar nya tag idag istället. Tänkte promenera ner till Palmviken senare i eftermiddag och köpa naturgodis och kanske en tidning eller två. Det är ju ändå lördag. Mamma och pappa har redan planerat sin kväll efter dagens TV-tablå och det var ingenting som tilltalade mig, så ikväll är det som upplagt för att se Sex & the City. Jag fick skokartongen med alla säsonger förra året i julklapp (inte 2008 alltså, utan 2007) och avnjöt varenda avsnitt i min ensamhet i mitt mörka tapetblå rum. Det blev något av en tradition, och därför ska filmen avnjutas på samma sätt.
Frukosten bestod av gröt idag igen. I morgon blir det kanske fil och müsli istället. Kanske.
Frukosten bestod av gröt idag igen. I morgon blir det kanske fil och müsli istället. Kanske.
Oh sweet sugar rush!
Datum: 2009-01-09 Tid: 19:58:33
Nu äntligen är det fredag kväll och dags för godis och Let's Dance.
Fredagsmys
Datum: 2009-01-09 Tid: 14:48:32
Kvällen till ära - Andreas sista kväll - har jag gjort texmexgratäng, en av hans favoriträtter. Vi brukar alltid dubbla köttfärsmängden (ca 1 kg), kryddorna, vitlöken och crème fraiche-täcket. Då räcker det till fyra hungriga personer och så blir det en del över till nästa dag.
Texmexgratäng, ca 4 portioner
400 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1 röd paprika i småbitar
1 burk krossade tomater
1 påse tacomix kryddblandning
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl lätt crème fraiche
1 ask philadelphiaost (200 g)
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Fräs köttfärs, paprika och lök. Tillsätt kryddblandningen och rör om. Häll i de krossade tomaterna, pressa i vitlöken och låt det puttra lite. Rör under tiden ihop philadelphiaosten med crème fraichen. Häll köttfärsblandningen i en ugnsfast form och bred ut crème fraiche-röran ovanpå. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills det puttrar, ca 20 min.
Servera med en sallad, tacosås, extra crème fraiche och så nachos förstås. Guacamole är också gott till.
Texmexgratäng, ca 4 portioner
400 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1 röd paprika i småbitar
1 burk krossade tomater
1 påse tacomix kryddblandning
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl lätt crème fraiche
1 ask philadelphiaost (200 g)
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Fräs köttfärs, paprika och lök. Tillsätt kryddblandningen och rör om. Häll i de krossade tomaterna, pressa i vitlöken och låt det puttra lite. Rör under tiden ihop philadelphiaosten med crème fraichen. Häll köttfärsblandningen i en ugnsfast form och bred ut crème fraiche-röran ovanpå. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills det puttrar, ca 20 min.
Servera med en sallad, tacosås, extra crème fraiche och så nachos förstås. Guacamole är också gott till.
Et voilà!
Insnöad
Datum: 2009-01-08 Tid: 22:47:32
Jag är en sån där person som snöar in på vissa saker. För tillfället är jag helt hooked på min nya frukostvariant:
Frukostblandning à la Malin
½ portion fiberberikad havregrynsgröt
1 näve hackade hasselnötter + solroskärnor, rostade i torr stekpanna
linfrön
lingonsylt
ca ½ dl müsli
kanel
mjölk
Vanligtvis blir det några kex med ost och marmelad som avslutning, bara för att jag inte kan låta bli.
Frukostblandning à la Malin
½ portion fiberberikad havregrynsgröt
1 näve hackade hasselnötter + solroskärnor, rostade i torr stekpanna
linfrön
lingonsylt
ca ½ dl müsli
kanel
mjölk
Vanligtvis blir det några kex med ost och marmelad som avslutning, bara för att jag inte kan låta bli.
Banana Joe
Datum: 2009-01-07 Tid: 13:11:24
Vid niosnåret på nyårsafton formulerade ett gäng salongsberusade tjejer ett mejl till konsumentkontakten på GB Glace, där man uttryckte en enorm saknad efter glassen Banana Joe och undrade om den möjligtvis är på väg tillbaka. Ingen hade någonsin, ens i sin vildaste fantasi, förväntat sig ett svar, men idag fanns det ett nytt mejl i inkorgen:
Marie
Konsumentkontakt GB Glace
Hej,
Tack för att ni har hört av er till oss.
I dagsläget så har vi tyvärr inga planer på att relansera Banana Joe men självklart så ska jag framföra att ni saknar denna glass till ansvarig produktutvecklare. Vi får hålla tummarna för att glassen dyker upp i våra boxar igen!
Med vänlig hälsning
Marie
Konsumentkontakt GB Glace
Skaldjurstårtan
Datum: 2009-01-05 Tid: 22:20:15
Det fattas kräftstjärtar i garneringen, men tårtan blev rätt fin (och god!) ändå.
Findus kände lukten av skaldjur och satt snällt med vid bordet.
2008 - året som gått
Datum: 2009-01-05 Tid: 11:38:21
- Gjorde du något år 2008 som du aldrig gjort förut?
Massor. Jobbade som servitris, för att nämna något.
- Höll du några av dina nyårslöften?
Har aldrig avgett några.
- Blev någon/några av dina vänner föräldrar?
Ja, Robert blev pappa till en liten Nora och Linn fick en liten Saga.
- Dog någon som stod dig nära?
Ja, världens finaste mormor. ♥
- Vilka länder besökte du?
Cypern (memories that will last a lifetime) och så Norge förstås.
- Är det något du saknade år 2008 som du vill ha år 2009?
Massor.
- Vilket datum från år 2008 kommer du alltid att minnas?
18-25:e augusti, när jag och hjärtat åkte till Cypern.
- Vad är det bästa som hänt dig år 2008?
Ingenting, tydligen, eftersom jag inte kommer på nåt särskilt.
- Största misstaget?
Vet att jag gjort ett par, men kan inte komma på nåt så här på rak arm.
- Har du varit sjuk eller skadat dig?
Förkyld ett antal gånger, fick en lårkaka som det tog år och dag att bli bra ifrån, och så testade jag ju att skiva pekfingret istället för Lönnebergaskinka i charken när jag jobbade på Coop.
- Bästa köpet?
Mina Cheap Monday-jeans kanske. Vi älskar varann.
- Vad spenderade du mest pengar på?
Njutningar (läs: naturgodis, kex&ost och liknande).
- Gjorde någonting dig riktigt glad?
Mina vänner. ♥
- Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2008?
Ne-Yo - Closer, Maria Mena - Eyesore m.fl.
- Var du gladare eller ledsnare år 2008 jämfört med tidigare år?
I've had my ups and downs, but the downs been a lot deeper this year...
- Vad önskar du att du gjort mer?
Visat människor hur mycket jag älskar dem. Det kan aldrig göras för mycket.
- Vad önskar du att du gjort mindre?
Haft ångest.
- Hur tillbringade du julen?
Med mina kära föräldrar och Findus.
- Blev du kär?
Nej. Ibland undrar jag om jag överhuvudtaget kan bli kär.
- Hur många one night stands?
Femtioelva.
- Favoritprogram på TV?
Egentligen tittar jag inte så mycket på TV. Det var mest i Norge när det inte fanns så mycket annat att göra, men då var iallafall Grey's Anatomy en räddare i nöden.
- Hatar du någon nu som du inte hatade i början av 2008?
Inte alls, jag hatar ingen.
- Bästa boken du läste 2008?
Har läst många bra, men två som verkligen fastnat är The Kite Runner (Khalid Hosseini) och The Book Thief (Markus Zusak). Den sista var för övrigt den sista boken jag läste innan det blev nytt år.
- Största musikaliska upptäckten?
Ingen särskild egentligen.
- Något du önskade dig och fick?
Night Effect.
- Något du önskade dig men inte fick?
Marc Jacobs Daisy.
- Årets bästa film?
Oj, jag vet inte.
- Vad gjorde du på din födelsedag 2008?
Kom ner till ett uppdukat frukostbord och fick presenter av mamma och pappa. Hjälpte till att julstäda, hittade ett stort paket lämnat utanför ytterdörren, uppvaktades under dagen av Isabelle, Hanna och Karin (i olika omgångar) och fick en sjujäklans massa sms och telefonsamtal från släkt och vänner, även om vissa av dem tydligen inte kom fram. Karin hade med sig min favorittårta som förgyllde dagen om möjligt ännu mer.
- De bästa nya människorna du träffade?
Billy, vännerna i Norge...
- Hur skulle du beskriva din stil år 2008?
Relaxed.
- Vad fick dig att må bra?
Vännerna och familjen.
- Vilken kändis var du mest sugen på?
Kan inte komma ihåg att jag suktat särskilt mycket efter nån, men det finns ju vissa hunkar som aldrig skulle va fel.
- Vem saknade du?
Mormor, farfar, farmor, Andreas, nära och kära när jag bodde på Norges västkust.
- Favoritmånad?
Augusti (Cypern-resan) och december.
- Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Det kan man lugnt säga.
Massor. Jobbade som servitris, för att nämna något.
- Höll du några av dina nyårslöften?
Har aldrig avgett några.
- Blev någon/några av dina vänner föräldrar?
Ja, Robert blev pappa till en liten Nora och Linn fick en liten Saga.
- Dog någon som stod dig nära?
Ja, världens finaste mormor. ♥
- Vilka länder besökte du?
Cypern (memories that will last a lifetime) och så Norge förstås.
- Är det något du saknade år 2008 som du vill ha år 2009?
Massor.
- Vilket datum från år 2008 kommer du alltid att minnas?
18-25:e augusti, när jag och hjärtat åkte till Cypern.
- Vad är det bästa som hänt dig år 2008?
Ingenting, tydligen, eftersom jag inte kommer på nåt särskilt.
- Största misstaget?
Vet att jag gjort ett par, men kan inte komma på nåt så här på rak arm.
- Har du varit sjuk eller skadat dig?
Förkyld ett antal gånger, fick en lårkaka som det tog år och dag att bli bra ifrån, och så testade jag ju att skiva pekfingret istället för Lönnebergaskinka i charken när jag jobbade på Coop.
- Bästa köpet?
Mina Cheap Monday-jeans kanske. Vi älskar varann.
- Vad spenderade du mest pengar på?
Njutningar (läs: naturgodis, kex&ost och liknande).
- Gjorde någonting dig riktigt glad?
Mina vänner. ♥
- Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2008?
Ne-Yo - Closer, Maria Mena - Eyesore m.fl.
- Var du gladare eller ledsnare år 2008 jämfört med tidigare år?
I've had my ups and downs, but the downs been a lot deeper this year...
- Vad önskar du att du gjort mer?
Visat människor hur mycket jag älskar dem. Det kan aldrig göras för mycket.
- Vad önskar du att du gjort mindre?
Haft ångest.
- Hur tillbringade du julen?
Med mina kära föräldrar och Findus.
- Blev du kär?
Nej. Ibland undrar jag om jag överhuvudtaget kan bli kär.
- Hur många one night stands?
Femtioelva.
- Favoritprogram på TV?
Egentligen tittar jag inte så mycket på TV. Det var mest i Norge när det inte fanns så mycket annat att göra, men då var iallafall Grey's Anatomy en räddare i nöden.
- Hatar du någon nu som du inte hatade i början av 2008?
Inte alls, jag hatar ingen.
- Bästa boken du läste 2008?
Har läst många bra, men två som verkligen fastnat är The Kite Runner (Khalid Hosseini) och The Book Thief (Markus Zusak). Den sista var för övrigt den sista boken jag läste innan det blev nytt år.
- Största musikaliska upptäckten?
Ingen särskild egentligen.
- Något du önskade dig och fick?
Night Effect.
- Något du önskade dig men inte fick?
Marc Jacobs Daisy.
- Årets bästa film?
Oj, jag vet inte.
- Vad gjorde du på din födelsedag 2008?
Kom ner till ett uppdukat frukostbord och fick presenter av mamma och pappa. Hjälpte till att julstäda, hittade ett stort paket lämnat utanför ytterdörren, uppvaktades under dagen av Isabelle, Hanna och Karin (i olika omgångar) och fick en sjujäklans massa sms och telefonsamtal från släkt och vänner, även om vissa av dem tydligen inte kom fram. Karin hade med sig min favorittårta som förgyllde dagen om möjligt ännu mer.
- De bästa nya människorna du träffade?
Billy, vännerna i Norge...
- Hur skulle du beskriva din stil år 2008?
Relaxed.
- Vad fick dig att må bra?
Vännerna och familjen.
- Vilken kändis var du mest sugen på?
Kan inte komma ihåg att jag suktat särskilt mycket efter nån, men det finns ju vissa hunkar som aldrig skulle va fel.
- Vem saknade du?
Mormor, farfar, farmor, Andreas, nära och kära när jag bodde på Norges västkust.
- Favoritmånad?
Augusti (Cypern-resan) och december.
- Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Det kan man lugnt säga.
A night to remember
Datum: 2009-01-01 Tid: 20:56:54