Tacokryddad köttfärsomelett
Datum: 2011-01-31 Tid: 21:03:59
Det här kalasade jag på i fredags framför handbollsmatchen mellan Sverige och Frankrike. I stället för det klassiska fredagsmyset à la tacos blev det en smarrig omelett med tacoköttfärs och ett krämigt täcke ovanpå, som jag åt tillsammans med de vanliga tacotillbehören. Enkelt att göra och inte särskilt tidskrävande, precis som det ska va. Hittade receptet på Tasteline och gjorde om det lite. Vill man ha en vanlig köttfärsomelett är det ju bara att utesluta tacokryddorna.
Tacokryddad köttfärsomelett, 3-4 portioner
Fyllning
400 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 påse tacokryddor
½ dl vatten
½ dl chilisås
salt, peppar
Omelett
4 ägg
1 dl grädde
1 tsk oregano
salt, peppar
Täcke
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl riven ost
körsbärstomater
Sätt ugnen på 200°C. Börja med fyllningen. Hacka löken och fräs tillsammans med köttfärsen. Pressa i vitlöken och rör ner tacokryddorna. Tillsätt vatten och chilisås. Låt puttra samman på svag värme tills det mesta av vätskan försvunnit. Smaka ev. av med salt och peppar.
Vispa ihop ingredienserna till omeletten och häll i en smord ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter beroende på hur stor ugnsformen är. Omeletten ska nästan ha stannat helt. Ta ut formen ur ugnen och höj värmen till 225°C. Fördela köttfärsfyllningen ovanpå omeletten. Blanda grädde, crème fraiche och riven ost. Häll blandningen över köttfärsen och toppa med skivade körsbärstomater. Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten smält och fått lite färg.
Servera med sallad och förslagsvis crème fraiche/gräddfil, tacosås och nachos.
Loka Vattenmelon/Citron
Datum: 2011-01-29 Tid: 20:59:47
Igår när jag kom hem från skolan hittade jag en paketavi i postfacket. Senare på kvällen, för att stilla min växande nyfikenhet, knatade jag iväg och hämtade ut paketet. Det var från Loka och innehöll tre flaskor av deras nya smakkombination: vattenmelon och citron. Jag la flaskorna på kylning och sen fick de agera törstsläckare när jag tuggade ostbågar framför TV:n. Det var kärlek vid första ögonkastet! Ja, faktiskt. Mitt allra första intryck var väldigt positivt: blev glad bara av att läsa att den nya smaken var vattenmelon. Och sen efter att jag hade tagit första klunken... Jag var rädd att det skulle va för sött - tycker att många av Lokas andra smaker har en tendens att va det - men till min stora glädje smakade det i stället jättefriskt! Citronsmaken balanserade upp smaken av vattenmelon så att det inte blev ett dugg sliskigt. Kommer definitivt köpa på mig några flaskor så fort de kommer ut i butik, och det gör de nån gång i februari. Håll utkik!
Animistiskt tänkande
Datum: 2011-01-28 Tid: 10:49:02
Just nu läser jag en kurs i utvecklingspsykologi. Redan på högstadiet tyckte jag att psykologi var intressant så den här kursen har jag verkligen sett fram emot. Igår pratade vår föreläsare om nånting som heter animistiskt tänkande, vilket innebär att man besjälar objekt; man tror att saker är levande och har en själ. Jag tyckte det lät lite flummigt först, tills föreläsaren kom med några träffsäkra exempel. Direkt efter föreläsningen utgjorde jag själv ett sånt exempel. När jag reste mig upp för att gå fastnade väskremmen i stolsarmstödet. Jag blev irriterad och utbrast: "Men för i helvete, väskjävel!", (jag vet mamma, jag ska vårda mitt språk!) varpå jag insåg att jag precis lagt skulden på väskan som om den hakat fast sig i armstödet med flit. Sånt här händer mig dagligen. Det är ju så skönt att ha nåt att skylla på när man själv egentligen är boven i dramat. Som när jag slog höften i skärbrädet här hemma. Då var det skärbrädets fel och inte mitt eget, trots att det var jag som hade glömt att skjuta in det. Man tycker ju att skärbrädet borde inse att det inte kan stå rakt ut sådär, men tydligen måste man göra allt själv...
Tänker ni också i såna här banor?
Ps. Hade röstträning i morse. Långt glapp nu mellan 9.45-12.30, sen seminarium.
Är hemma efter kl. 16. I kväll tänkte jag testa ett nytt recept à la fredagsmys.
Är hemma efter kl. 16. I kväll tänkte jag testa ett nytt recept à la fredagsmys.
Estrella Double Cheese & Chili
Datum: 2011-01-26 Tid: 17:32:18
Bild: Estrella
Har ni sett att Estrella kommit med en ny chipssmak? Jag letade efter de här chipsen förra veckan men hittade dem varken på Ica, Hemköp eller Netto. Men så idag när jag gick förbi chipshyllorna på Ica såg jag att de badade i solsken. Haffade en påse direkt och skyndade hem. Nu har jag smakat och de var helt okej. Gillar ni ost så gissar jag att ni gillar de här. Jag älskar ju ostbågar och de här påminde lite om dem i smaken. Ostiga och med lite sting i.
Matig laxmacka
Datum: 2011-01-24 Tid: 23:10:53
Gottemacka jag åt hemma i Arvika under julledigheten.
Önskar att jag kunde göra en sån nattmacka nu...
Kaloristinna snickerskakor
Datum: 2011-01-23 Tid: 19:07:56
Visst var det snickerskakor jag bakade igår. Kanske inte var så svårt att lista ut... Blev så sugen när jag stod i affären och fick se att det var extrapris på jordnötssmör. Dessutom hittade jag jättebillig (men visserligen inte särskilt fin) choklad. Övriga ingredienser hade jag hemma. Det fina med snickerskakor är att det verkligen inte går att misslyckas. Ingen ugn behövs ju, utan det enda man behöver göra är att blanda ingredienserna i en kastrull, koka upp och breda ut i en långpanna. Om det skulle va så att nån missat receptet så hittar ni det här.
I kväll ska jag baka
Datum: 2011-01-22 Tid: 16:56:32
Pudrade citronrutor
Datum: 2011-01-21 Tid: 16:46:26
De här goda rutorna bakade jag förra veckan. Saftiga och härliga med en lätt smak av citron. Mamma tyckte att de påminde lite om mazariner i smak och konsistens. Jag skulle rekommendera att två citroner i stället för en som det står i receptet för att framhäva citronsmaken lite mer. Tyckte att den försvann lite för mycket. Nån fyrkantig form hade jag inte, utan använde en vanlig ugnsform i stället. Funkade precis lika bra. Enda skillnaden är ju att hörnbitarna får rundade kanter i stället, och vad gör det? Receptet kommer från boken Nya Annas Mat.
Pudrade citronrutor, 15-16 kakor
Deg
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumstempererat smör
Smet ovanpå
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal och saft
florsocker att sikta över
Sätt ugnen på 200°C. Börja sedan med degen. Blanda mjöl, strösocker och vaniljsocker. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop degen i en matberedare. Låt inte degen vila. Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form (helst med löstagbar botten), ca 20×25 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Vispa under tiden ägg och socker riktigt rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl och saft och skal från citronen. Häll smeten i den förgräddade formen och grädda i ytterligare 10 minuter. Citronkrämen är fortfarande lite lös när den tas ut ur ugnen, det ska den vara. Pudra rätt mycket florsocker över den nygräddade varma kakan. Låt kakan svalna helt och låt den helst stå i kylen tills nästa dag. Skär i rutor.
Ät kakan i handen eller servera på assiett med en klick grädde.
Deg
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumstempererat smör
Smet ovanpå
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal och saft
florsocker att sikta över
Sätt ugnen på 200°C. Börja sedan med degen. Blanda mjöl, strösocker och vaniljsocker. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop degen i en matberedare. Låt inte degen vila. Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form (helst med löstagbar botten), ca 20×25 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Vispa under tiden ägg och socker riktigt rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl och saft och skal från citronen. Häll smeten i den förgräddade formen och grädda i ytterligare 10 minuter. Citronkrämen är fortfarande lite lös när den tas ut ur ugnen, det ska den vara. Pudra rätt mycket florsocker över den nygräddade varma kakan. Låt kakan svalna helt och låt den helst stå i kylen tills nästa dag. Skär i rutor.
Ät kakan i handen eller servera på assiett med en klick grädde.
Pizzavariant
Datum: 2011-01-20 Tid: 20:38:33
Falukorv är förvånansvärt gott att ha på pizza. Jag brukar strimla den och sen fräsa i stekpannan så den får lite färg innan den får agera pizzafyllning och gotta sig i ugnen. Tillsammans med lök (gul eller purjo är godast), tomat, ananas och oregano blir det inte alls dumt.
Avskedsmys med ostbricka och sällskapsspel
Datum: 2011-01-19 Tid: 18:25:26
Nu befinner jag mig återigen i Göteborg. Varit här sen i söndags, var på ett obligatoriskt genusseminarium i måndags (eller ja, var tvungen att gå efter en dryg timme eftersom de ringde från Ikea och sa att de var på väg med min soffa) och idag drog termin två igång på riktigt med introduktion i utvecklingspsykologi. Äntligen en kurs som känns riktigt spännande! Innan jag åkte tillbaka till Göteborg hade vi lite avskedsmys på lördagskvällen. Blev en fin avslutning på en härlig vecka i finaste Värmland. När jag kom hem efter min snabbvisit i Göteborg i början av förra veckan blev jag inte helt oväntat sjuk nästan direkt, men det blir jag alltid så fort jag är ledig på riktigt och får tillfälle att slappna av. Mitt immunförsvar åker nämligen på semester varje gång. Har fortfarande jobbig rethosta som gör det svårt att sova (och koncentrera sig på föreläsningar, varje gång jag hostar missar jag ju det som sägs), men nu var det ju inte min förkylning det här skulle handla om, utan min sista kväll i Arvika på ett tag. Mamma, pappa och jag hade köpt brie, chèvre, Aura (blåmögelost), färskost med soltorkade tomater, pesto, körsbärsmarmelad, kex, pain riche, vindruvor och päron. Till det delade vi på en flaska rött och spelade sällskapsspel. Mysigt!
Och tänk, jag saknar er redan! ♥
Kexchoklad Blåbär
Datum: 2011-01-18 Tid: 18:31:31
Idag hittade jag en trevlig överraskning i brevlådan. Ett paket från Cloetta innehållandes deras nya kexchoklad med blåbär låg och väntade på mig. Chokladen var helt okej, men blåbärssmaken kändes tyvärr lite konstgjord. Jag föredrar vanlig kexchoklad, den är i en klass för sig! Men visst, om man vill förnya sig lite, bryta sitt kexchokladmönster så att man inte tröttnar (om det nu ens går?) kanske det kan va trevligt med choklad med blåbärssmak i stället. Fast jag kommer nog hålla mig till originalet - vissa saker är helt enkelt för bra för att ändra på. I paketet låg även ett recept på en kexchokladkaka som inte lät så tokig, så den får jag försöka testa nån gång framöver.
Key lime pie
Datum: 2011-01-17 Tid: 22:16:29
Äntligen har jag testat att göra den här pajen! Finns en rad olika recept som skiljer sig en hel del, bl.a. ska inte fyllningen gräddas alls i vissa av dem. Jag läste nånstans att man gräddar den för att va säker på att döda eventuella bakterier i äggulorna, men många äter ju råa ägg så... Det recept jag följde verkade va ett recept på hur "originalpajen". Enda skillnaden var att de använde sig av key lime i stället för vanlig lime, men man tar vad man har. Gott blev det i alla fall! Kondenserad mjölk är ju som bekant löjligt gott och lime bidrar alltid med en härlig frisk smak. Vill man kan man även använda äggvitorna till ett marängtäcke ovanpå. Önskar att jag hade tänkt på det innan, älskar ju maräng!
Fyllning
4 äggulor
3-4 limefrukter, skal och saft
1 burk kondenserad mjölk à 400 g
Botten
200 g digestivekex
100 g smör
Börja med fyllningen. Vispa ihop äggulor med rivet limeskal tills det får en ljusgrön ton (tar ca 2 minuter). Blanda ner kondenserad mjölk och limesaft och ställ åt sidan i rumstemperatur i minst 30 minuter tills smeten tjocknat.
Sätt ugnen på 175°C. Mixa digestivekexen i en mixer. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna av en form med löstagbar kant. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills pajskalet fått en lätt gyllene yta. Häll över fyllningen i formen och jämna till ytan. Ställ in pajen i ugnen igen i ca 15 minuter tills den är fast i mitten (men fortfarande känns lite lös när man skakar den). Ta ut ur ugnen och låt svalna. Ställ sedan in pajen i kylskåpet och låt stå i minst 3 timmar.
Garnera gärna med limeskivor och servera pajen som den är eller med vispad grädde.
Grekisk potatiskaka
Datum: 2011-01-15 Tid: 12:34:22
Godaste potatisrätten! Man förstår ju bara genom att läsa ingredienslistan att det inte kan bli annat än gott. Mycket smör och grädde, och så vitlök, rödlök och fetaost. Godaste sa jag, inte nyttigaste. I ursprungsreceptet, som kommer från Halv åtta hos mig, ska det även va oliver i, men eftersom oliver lätt tar över smaken och alla i familjen inte gillar det så hoppade vi över dem. I stället för en gratängform använde vi oss av en vanlig brödform. På så vis kunde man skära fina "skivor" så att det verkligen såg ut som en potatiskaka och inte en gratäng. Nu ser man ju inte det på bilden eftersom jag skopade upp mitt med en sked, men det går alltså att göra det riktigt fint om man vill. Och snälla, testa det här! Jag är ju inte ens särskilt förtjust i potatis, men det här... Det här kan jag verkligen gå och sukta efter.
Grekisk potatiskaka, 4 portioner
10 10 potatisar
2 2 medelstora rödlökar
150 g smör
2 dl vispgrädde
2 2 vitlöksklyftor
1½ tsk salt
2 2 krm svartpeppar
0.1 pkt fetaost à 250 g
2 2 dl riven ost
Skiva potatisen och rödlöken. Fräs potatisen i smöret i en stor kastrull på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt grädden, pressa i vitlöksklyftorna och krydda med salt och peppar. Tag av kastrullen från plattan. Blanda i rödlöken och smula ner fetaosten. Packa sedan blandningen fint och hårt i en ugnsfast form (förslagsvis en avlång brödform) och strö över den rivna osten. Grädda mitt i ugnen på 185 grader i ca 1 timme och 15 minuter. Täck med ugnsfolie om gratängen börjar få för mycket färg.
Servera med en god köttbit, sås (gärna bearnaise) och förslagsvis karamelliserade schalottenlökar.
Överraskningsfika
Datum: 2011-01-14 Tid: 17:33:27
Den här veckan har pappa jobbat natt, vilket innebär att han sovit alldeles för lite och på konstiga tider och gått runt och varit trött mest hela tiden. I morse när jag vaknade bestämde jag mig för att försöka pigga upp honom och överraska med hans favoritbakelse (som dessutom är min favorit). Hade först tänkt va ambitiös och göra en egen budapestlängd, men när jag inte hittade några hasselnötter i skafferiet la jag ner det projektet och bestämde mig för att åka in till stan och köpa med mig hem i stället. Smög iväg medan pappa sov, och när han kokade kaffe till skidskyttet förut tog jag fram mitt fina paket med röda snören och fiskade upp två härliga budapestbakelser. Det verkade som att det uppskattades. Min var i alla fall väldigt god.
Fredagsmys med två av mina favoriter
Datum: 2011-01-13 Tid: 16:48:20
Elin och Emily, med kniven i högsta hugg. Chop chop!
Äpple och apelsin.
Färskost med smak av taco, två brieostar varav en med örter och en bit Aura.
Finn Crisp, sesamkex och vanliga salta. Plus att det tillkommit pesto på ostbrickan.
Sött är gött!
Förra fredagen hade jag myskväll med Elin och Emily. Vi åt massor av godsaker - bl.a. finfin pesto och olika ostar som Elin hade köpt med sig från sitt jobb - och kollade på lättsmält romantisk komedi i form av When in Rome. Pricken över i:et hade varit ett glas rött, men eftersom jag körde fick jag klara mig ändå. Mysigt var det i alla fall, och jag förundras lika mycket varje gång över hur otroligt gott det är med kex och ost. Viktigt att låta ostarna stå framme i rumstemperatur ett bra tag innan servering så att de blir sådär lagom mjuka och smakerna träder fram ordentligt. Finn Crisp med pesto är en annan favorit, och så lösgodis förstås. Jag är ju ändå lösgodistjejen!
Laxkanapé med äpple, rödlök och curry
Datum: 2011-01-13 Tid: 00:12:36
Förrätt nummer två från trettondagsmiddagen. Curry kan lätt kännas lite "tungt" vilket är det sista man vill med en förrätt, men tack vare äpplet känns den här kanapén riktigt fräsch i stället. Och nåt man gärna vilar ögonen på. Receptet kommer från Halv åtta hos mig.
Laxkanapé med äpple, rödlök och curry, 4 portioner
4 skivor vitt formbröd
100 g rökt lax
1 1 litet äpple
1 1 msk rödlök, finhackad
2 2 msk kesella gourmet, 10%
1 1 msk crème fraiche
2 krm curry
salt, peppar
Garnering
1 1 msk röd stenbitsrom
1 dill
8 rödlök
Hacka laxen och tärna äpplet. Blanda kesella och crème fraiche i en skål och rör ner lax, äpple och rödlök. Smaka av med kryddorna. Rosta eller stek brödet i lite smör och ta ut rundlar. Fördela blandningen på brödskivorna och toppa med rom, lite dill och rödlök.
4 skivor vitt formbröd
100 g rökt lax
1 1 litet äpple
1 1 msk rödlök, finhackad
2 2 msk kesella gourmet, 10%
1 1 msk crème fraiche
2 krm curry
salt, peppar
Garnering
1 1 msk röd stenbitsrom
1 dill
8 rödlök
Hacka laxen och tärna äpplet. Blanda kesella och crème fraiche i en skål och rör ner lax, äpple och rödlök. Smaka av med kryddorna. Rosta eller stek brödet i lite smör och ta ut rundlar. Fördela blandningen på brödskivorna och toppa med rom, lite dill och rödlök.
Smörgåsbakelse med lax- och crabfishröra
Datum: 2011-01-12 Tid: 15:48:37
Den första förrätten jag gjorde till trettondagsmiddagen förra veckan. Receptet hittade jag hos Tänk om jag ändå hade en blogg som jag modifierade lite. Vi var överens här hemma om att den här förrätten var godast, den andra var däremot finare att se på. Lat som jag var hoppade jag över citronskivorna till garneringen. "Det är ju ingen som äter dem ändå," tänkte jag och tyckte det var slöseri med citron som kan användas till så mycket annat. Kakan jag gjorde idag t.ex. Recept på den, och på förrätt nummer två, kommer. Har massor av nya recept att dela med mig av, men orken räcker inte riktigt till. Mitt immunförsvar har i vanlig ordning tagit semester när jag äntligen är ledig och slappnar av ordentligt. Hej feber och svullen hals!
Smörgåsbakelse med lax- och crabfishröra, 4 portioner
8 skivor vitt formbröd
1 pkt surimisticks à 100 g
50 g rökt lax
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1½ msk finhackad dill
svartpeppar
citronpeppar
Garnering
salladsblad
svart el. röd stenbitsrom
dill
citronskivor
Hacka crabfishen och laxen och blanda med majonnäs, crème fraiche och dill. Smaka av med kryddorna. Rosta ev. brödet och ta ut en rundel ur varje brödskiva. Lägg ut 4 rundlar på varsin tallrik. Lägg på sallad och hälften av fyllningen. Lägg på resterande rundlar ovanpå, klicka på resten av fyllningen som en ring runt kanten så det blir en liten fördjupning i mitten. Skeda på lite rom i fördjupningen och garnera med dill och citronskivor.
Vit chokladtårta med mascarponekräm och hallonsås
Datum: 2011-01-11 Tid: 16:00:09
Efterrätten jag gjorde till vår nyårsmiddag. Jättetrist bild, men det här med att ta bilder i dämpad belysning brukar inte sluta särskilt bra. I synnerhet inte när man måste skynda sig eftersom vännerna redan börjat hugga in, haha. Receptet kommer från Allt om Mat, fast hallonsåsen (som jag gjort tidigare till den här cheesecaken) la jag till på eget bevåg. Bröt av fint mot den söta tårtan. Garnerade på plats och glömde florsockret hemma. Tyckte det såg lite trist ut så jag ringlade över lite av hallonsåsen också. Blev långt ifrån något mästerverk, men smakade desto bättre. Det optimala hade varit att använda en lite mindre form för att på så vis få en högre tårta, men jag tog den enda springform jag äger (den är ca 24 cm i diameter) och då blev det såhär. Nu ska jag sluta ursäkta mig. Finns egentligen ingen anledning, tårtan blev ju faktiskt jättegod och det är insidan som räknas!
Vit chokladtårta med mascarponekräm och hallonsås
Botten
8 st digestivekex (ca 125 g)
50 g rumsvarmt smör
Fyllning
300 g vit choklad
1½ dl vispgrädde
250 g mascarponeost
Hallonsås
250 g hallon
¾ dl florsocker
Garnering
chokladknappar/-löv
florsocker
Lägg kex och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare monterad med en kniv. Kör ihop till en smulig blandning. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter (alltså gärna en lite mindre form än den man normalt använder). Ställ kallt. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen i den varma grädden under omrörning tills den smält. Lägg färskosten i en bunke. Blanda i chokladen, gärna med elvisp. Bred ut fyllningen i formen. Låt stelna ca 6 timmar i kylskåpet. Gör hallonsåsen genom att mixa hallon och florsocker. Sila eventuellt bort hallonfröna.
Garnera tårtan med choklad och pudra över florsocker. Servera med hallonsåsen.
Trettondagssupén
Datum: 2011-01-10 Tid: 23:01:13
På trettondagen åt vi trerätters här hemma. (Eller ja, egentligen fyrrätters, eftersom jag inte kunde bestämma mig för vilken förrätt jag skulle göra, så då blev det två små). Fick ju som sagt en hel laxsida jättegod kallrökt lax av Inger och Janne som kom väl till pass och fick utgöra grunden till de båda laxrörorna i förrätterna. Till huvudrätt blev det samma mat som mamma, pappa och Inger och Janne åt på nyårsafton. Mamma hade köpt mer kött än vad som behövdes på nyår så hon frös in hälften. Tur för mig och Andreas som också fick kalasa på oxfilé med grekisk potatiskaka, karamelliserade schalottenlökar och bearnaisesås. Kan va det godaste jag nånsin ätit. Till efterrätt (som vi fick vänta ett tag med att äta eftersom ett visst paltkoma infann sig efter huvudrätten) hade jag gjort Key lime pie som jag velat testa i evigheter. Kan inte gå fel när kondenserad mjölk står med i ingredienslistan...
Känner mig förresten lite ur gängorna vad gäller bloggandet, som ni kanske märkt... Är inne i en period där jag helt enkelt inte tycker att det är lika roligt längre.
Känner mig förresten lite ur gängorna vad gäller bloggandet, som ni kanske märkt... Är inne i en period där jag helt enkelt inte tycker att det är lika roligt längre.
Smörgåsbakelse med rökt lax och crabfish.
Laxröra med rökt lax, äpple, rödlök och curry.
Karamelliserade schalottenlökar, grekisk potatiskaka, helstekt oxfilé, bearnaisesås, tomater,
sparris och sugar snaps.
Key lime pie.
En sista laddning skumtomtar
Datum: 2011-01-07 Tid: 18:50:48
Jag fick som sagt en stoooor påse med skumtomtar av Inger & Janne när de var här förra helgen.
Tomtarna var superfärska och jättemjuka - precis som jag vill ha dem. ♥
Leilas frozen cheesecake semifreddo
Datum: 2011-01-06 Tid: 15:27:11
Mamma och pappa hade gäster över nyår. Smålandsvännerna Inger och Janne (som jag ser lite som mina extraföräldrar) var här torsdag till söndag, och hade bl.a. med sig en stor påse med skumgodis och en gigantisk rökt laxsida (knappt 1,5 kg) till mig. Jag sken som en sol, puss på er! Hur som helst, på nyårsafton hjälpte jag mamma med desserten de skulle ha senare på kvällen. Mamma hade letat fram ett av Leilas recept och inte helt oväntat blev det väldigt gott. (Men om jag får säga det själv så blev desserten jag gjorde till vår knytmiddag snäppet godare. Recept kommer!).
Leilas frozen cheesecake semifreddo
4 ägg
1.5 1½ dl strösocker
1 1 citron, skalet
200 200 g philadephiaost
4 4 dl grädde
300 300 g digestive kex
Separera äggen. Vispa gulor, socker och citronskal vitt och pösigt. Blanda i osten. Vispa grädden lätt och fluffig och vänd ner den i äggsmeten. Vispa vitorna till ett vitt skum och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Krossa kexen i en plastpåse (det ska inte va helt söndersmulat utan finnas småbitar) och varva med smeten i en sockerkaksform eller gratängform. Frys smeten i cirka 3 timmar så att den är halvfryst innan servering (eller frys längre och ta ut i god tid innan servering).
Tips! Har du fryst semifreddon i en sockerkaksform så måste du spola den på utsidan i varmt vatten för att glassen ska lossna. Det går lika bra att göra glassen i en skål, gratängform eller plastlåda också. Då skopar man bara upp semifreddon med sked i skålar vid servering.
4 ägg
1.5 1½ dl strösocker
1 1 citron, skalet
200 200 g philadephiaost
4 4 dl grädde
300 300 g digestive kex
Separera äggen. Vispa gulor, socker och citronskal vitt och pösigt. Blanda i osten. Vispa grädden lätt och fluffig och vänd ner den i äggsmeten. Vispa vitorna till ett vitt skum och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Krossa kexen i en plastpåse (det ska inte va helt söndersmulat utan finnas småbitar) och varva med smeten i en sockerkaksform eller gratängform. Frys smeten i cirka 3 timmar så att den är halvfryst innan servering (eller frys längre och ta ut i god tid innan servering).
Tips! Har du fryst semifreddon i en sockerkaksform så måste du spola den på utsidan i varmt vatten för att glassen ska lossna. Det går lika bra att göra glassen i en skål, gratängform eller plastlåda också. Då skopar man bara upp semifreddon med sked i skålar vid servering.
Laxtårta med skaldjur och avokado
Datum: 2011-01-04 Tid: 23:03:30
Här kommer äntligen receptet på nykomligen på julbordet 2010. En jättegod och färgglad laxtårta som man blev lite lycklig bara av att titta på. Och lyckan höll i sig även efter första tuggan. Smarr! Det visade sig att vi inte hade nån konjak hemma så den skippade jag. Sen stekte jag en liten provkaka innan jag ställde in tårtan i ugnen. Hade ju varit lite trist om det visat sig att jag kryddat på tok för lite och den inte smakat nånting alls. Om man vill kan man göra själva tårtan långt i förväg, frysa in den och sen bara värma den i ugnen på 150°C i sisådär 20 minuter. Och garnera förstås, det är ju nästan det viktigaste. Lime hade vi inte heller hemma och salladen hoppade jag över (vi hade ju så mycket annan mat på julbordet), annars hade det såklart varit fint att lägga upp tårtan på en bädd av sallad. Receptet hittade jag i en av mammas Allas-tidningar.
Laxtårta med skaldjur och avokado, 6 portioner
800 g färsk filéad lax
4 ägg
1 dl klippt dill
2 tsk tomatpuré
2 tsk salt
4 dl mellangrädde
ev. 3 cl konjak
1 krm cayennepeppar
Garnering
500 g räkor med skal
1 avokado
1 liten burk rom (röd el. svart)
185 g kräftstjärtar i lag
dill
ev. lime
ev. sallad
Hummersås
4 dl vatten
3 msk hummerfond
2 dl lätt crème fraiche
3 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm cayennepeppar
ev. lite mjöl el. maizena
Sätt ugnen på 150 °C. Skär loss laxfilén från skinnet. Skär bort ev. mörka (grå) partier och skär resten i bitar. Finfördela i matberedare med kniv. Tillsätt ägg, dill, tomatpuré och salt under tiden maskinen går. Tillsätt grädde lite i taget under omrörning, ev. konjak och krydda med cayennepeppar. Provstek gärna en liten klick i stekpannan och smaka av. Krydda mer om det behövs. Kläm sedan fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Häll i smeten och platta till ytan. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ca 45 minuter (tills innertemperaturen är 70°C).
Låt stelna i 10 minuter innan den läggs upp på uppläggningsfat (om den serveras varm, låt annars svalna helt). Skala räkorna och garnera med dem, avokadobitar, rom, kräftstjärtar, dill och ev. lime och sallad.
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Vispa samman och sjud i ca 5 minuter. Rör ev. ner lite mjöl eller maizena för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxtårtan och hummersåsen på buffébordet eller tillsammans med kokt ris eller potatis, ärtor och sallad.
Göteborg tur och retur
Datum: 2011-01-03 Tid: 01:06:35
Alice (Henkes och Josefinas fina hund) och jag på juldagen.
I morgon bitti åker jag tillbaka till Göteborg. Fysiologitenta på tisdag morgon väntar. Längtar till tisdag eftermiddag. Då tar jag nämligen tåget tillbaka hem till Arvika igen. Är ledig fram till 10:e då jag åker till Göteborg en snabbis än en gång för att ha ett två timmar långt seminarium. Sen blir det Arvika igen eftersom jag har en vecka ledigt (mitt "riktiga" jullov!) och så drar termin två igång sen den 17:e. Den som la vårt schema har i alla fall inte haft oss som inte kommer från Göteborg i åtanke. Ska hur som helst bli lite skönt att komma tillbaka till lägenheten (även om kylen ekar tom och inte kommer fyllas på än på nån vecka). Har faktiskt saknat den; att ha sitt alldeles egna och få komma och gå som man vill. Nu är äntligen soffan beställd och på väg också, får den i slutet på januari. Men nu ska jag sova så att jag orkar upp i morgon. Bara jag får den här tentan avklarad kommer jag ha lite mer tid att blogga (har ju visserligen det där seminariet, men ändå...) och då kommer det upp recept på bl.a. laxtårtan vi hade på julbordet och min nyårsefterrätt.
Ps. Min finaste lilla kattpojke (pensionär är kanske mer passande...) mår okej under omständigheterna. Han har glaukom (grön starr); ena ögat är helt svart och han är helt blind på det. Glaukom innebär att trycket i ögat är förhöjt och pupillmusklerna har dött vilket lett till att ögat blivit förstorat. Ett förstorat öga är kroniskt smärtsamt och veterinären vill operera bort det, men vi har inte bestämt hur vi ska göra än. I nuläget känns det tveksamt om min skatt överlever en operation... För tillfället verkar han inte besväras alls av ögat. Vi har köpt (dyr!) "njurmat" till honom eftersom värdena visade något låga njur- och levervärden. Hoppas att det får honom att må bättre och gå upp ett kilo eller två: han är så tunn mitt lilla hjärta. ♥
Nyårsafton 2010
Datum: 2011-01-01 Tid: 23:19:36
Knytmiddag hos Flacken. Dukningen med en jättefin blomsterdekoration som värdens syster gjort.
Mats hade ansvar för bål och snacks. Här är monsterdrickan avsmakad och klar. God!
John-Anders hade med sig en flaska skumpa som vi smygöppnade innan maten.
(Vi hade flera flaskor...)
Söta Isa.
Kvällen inleddes med att lyssna på musik, dricka bål och champagne, snacksa och spela TP.
Soffhäng.
John-Anders förrätt: parmaskinka, parmesan, honungsmelon, gurka, gräslök och basilika. Gott!
Isas smarriga skaldjurstårta/cheesecake med räkor, kräftstjärtar och rökt lax.
Sen var det dags för huvudrätt. Peter skar upp oxfilén.
Huvudrätterna in the making! Potatisgratäng och pajer i ugnen och Flacken fixar såser.
Maten (och bålvirke): Leilas farmors potatisgratäng (utan kantareller), Quiche Lorraine, köttfärspaj
och oxfilé. Sen fanns det en god sallad med bl.a. avokado och physalis, och så bearnaisesås och
en helt fantastisk svamspsås med svartvinbärsgelé som Flacken gjort.
Gör sig inte så bra på bild, men herregud vad gott det var! (Sallad tillkom efter att bilden togs)
Min efterrätt: vit chokladtårta med mascarponekräm och hallonsås.
Tack mina fina vänner för en minnesvärd kväll!
Paltkoma infann sig och jag rullade hem...