Kaka i ugnen
Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle
Dag 7. Nu har jag varit sjuk i en vecka. Min oerhört glamourösa helg kan sammanfattas såhär: fosterställning, sprängande bihålor, lock för öronen, noll aptit. Mår jag inte bättre snart får jag nog göra ett besök på vårdcentralen och kolla upp så det inte är bihåleinflammation jag åkt på. Ironiskt nog läser vi om ÖNH-sjukdomar (öron/näsa/hals) + röst- och sväljstörningar just nu. Känner mig som ett levande exempel...
Har bunkrat upp med lite glass i frysen. Återstår att se om den är god. Hoppas att ni haft en fin helg i alla fall!
Kall crabfishpaj
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
½ krm salt
3 msk kallt vatten
Fyllning
2 pkt surimistick à 100 g
15 cm purjolök
2½ dl crème fraîche
1½ dl majonnäs
½ msk chilisås
några droppar limejuice
hackad dill
salt, peppar
citronpeppar
Börja med pajdegen. Nyp ihop smör med mjöl och salt. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Tryck ut i en pajform. Nagga botten och ställ in i kylen i 30 minuter (eller i frysen i 15 minuter). Värm ugnen till 200°C och grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått fin färg. Låt svalna.
Skiva surimisticks och purjolök grovt. Blanda med crème fraîche, majonnäs och chilisås. Droppa i lite limejuice och rör ner dillen. Krydda och smaka av. Fördela röran i pajskalet när det svalnat helt.
Servera med en god sallad.
Pressvisning av Clarion Hotel Post
Det som lockade mig allra mest var att Marcus Samuelsson skulle va där, stjärnkocken som var med i Top Chef Master 2010 och driver restaurangen Red Rooster Harlem i New York. Sen blev jag extra glad när jag fick höra att råvarorna som används på hotellet är närproducerade – både vad gäller textilier och mat.
Var först lite tveksam till om jag skulle orka gå eller inte; med en hals som trilskas och feber som vägrar ge med sig kände jag egentligen mest för att bara ligga hemma i soffan resten av dagen och vänta på att må bättre. Men så knaprade jag lite Ibumetin och mötte upp Malin som fick följa med som min plus one på visningen. Är så glad att jag beslutade mig för att gå! Vilken fantastisk upplevelse! Här kommer ett bildregn:
När vi kom dit blev vi bjudna på välkomstdrink med passionsfrukt. Bland det godaste jag druckit!
Söta Malin. Efter välkomstdrinken fick vi en guidad tur. Här ser ni en liten del av Skönhetsfabriken, som består av
relaxavdelning, hårsalong med stylister, träningslokaler och behandlingsrum.
Ett rum för oss "vanliga dödliga".
Lyxsviten på översta våningen. Magisk inredning! Där skulle jag kunna tänka mig att bo, om vi säger så...
Efter rundvandringen var det dags för lunch. Till höger ser ni tre olika sorters bröd. Minns inte helt säkert vad alla var,
men tror att det översta var ett dinkelknäckebröd och de två andra ljust respektive mörkt surdegsbröd.
Innan maten fick vi en liten fördrink med fläder, citron och champagne. Hallelujah! Sen kom förrätten.
Oxfilémaki, laxnigiri, nötinnanlår-tyrolerskinka, vildsvinssalami, fläskkarré, lufttorkat nötytterlår, syrade pickles & soja.
Eftersom jag är sjuk är tyvärr inte mina smaklökar vad de borde vara, men gott var det i alla fall. Bordsgrannarna intygar.
Till huvudrätt fick vi Short Ribs (nöt) med black eyed peas, pärllök och BBQ-sås. Köttet var så mört!
Fick även testa en särskild ölsort som bara kommer att säljas på hotellet. God tyckte jag, som inte är nåt fan av öl i vanliga fall.
"De stora namnen" (hotellets ägare Petter A. Stordalen, Marcus Samuelsson m.fl.) höll tal, och sen kom Marcus bort till vårt bord och hälsade.
Passade på att be om att få ta en bild på honom, och då tyckte han att vi skulle va med båda två. Så trevlig!
Synd att det var så dåligt ljus, och sen blir bilderna lite sisådär när man ber nån annan ta kort. ;)
Efter maten blev det lite kaffemingel med kakor: minisemlor, macaroons med choklad-/kolafyllning och björnbärsgrottor.
Helt perfekta macaroons: krispig yta, lagom sega i mitten. Jag och Malin tog flera gånger...
Inredningen och konsten var verkligen påkostad. Det var en så fin mix mellan det gamla och det nya.
Mycket av det gamla posthuset fanns kvar och var K-märkt: det fanns en gammal och en ny del.
Till vänster ser ni expeditionen – med kristallprismor – och till höger är loungen.
Avslutar med en bild på Marcus och Jimmy Lappalainen, executive chef.
I morgon kommer den officiella invigningen att äga rum. Det kommer va en utomhuskonsert med uppträdanden av Timbuktu, Tove Styrke, Fibes, Oh Fibes!, Danny och Ulrik Munther. Invigningen inleds kl. 18.30 på Drottningtorget med en ljusshow som enligt säkra källor ska va nåt alldeles extra. En utav killarna jag träffade idag som jobbade på en tekniktidning var nämligen där av en enda anledning: den mytomspunna ljusanläggningen. Befinner ni er i Göteborg och inte har nåt annat planerat tycker jag verkligen ni ska ta er en sväng förbi och kolla läget. Jag tänker i alla fall göra det, om bara febern och halsen tillåter...
Honung- och limesås
Honung- och limesås
1 burk matlagningsyoghurt à 2 dl
2 msk limejuice
1-2 msk flytande honung
salt, peppar
hackad mynta (el. andra örter, t.ex. persilja el. gräslök)
Blanda yoghurt med limejuice och honung. Krydda försiktigt med salt och peppar. Rör ner örterna. Smaka av och ställ kallt till servering.
Placebo
Loka Hallon/Persika
Bildkälla: Loka.
Loka Hallon/Persika lanseras på 50 cl petflaskor under januari, och på 150 cl petflaskor i dagligvaruhandeln under februari.
Let me ride the wind 'til I don't look back, forget the life that I almost had
Födelsedagsfirande hos Elena
Igår var jag hos min klasskompis Elena, som hade gjort fina chokladcupcakes. Vi drack vin,
skålade i mousserande + körsbärslikör, spelade "Ryktet går" och lekte charader.
Sen tände vi ljus och så sjöng sex sköna logopedstämmor "Ja må hon leva" för födelsedagsbarnet.
Mysig och rolig kväll! Skrattade så jag fick ont i magen åt Sofias försök att rita en kattunge,
som när vi hade gått laget runt slutade som en myrslok.
När jag vaknade i morse såg det ut såhär. Snökaos! En viss kontrast mot gårdagens klarblå himmel och fågelkvitter.
Hett tips: STANNA INOMHUS!
Update om Ballerinakakorna
Gillar du chocolate chip cookies? Gillar du nougaten i Ballerina? Då kommer du antagligen tycka att de här kakorna {länk} är a match made in heaven. Drick gärna ett glas iskall mjölk till. Så gott! Lyxfixa dock, man får pröjsa 27:- för åtta kakor. Men goda är de!
Ballerina fylld Cookie
Bildkälla: Göteborgskex.
Toblerone- och Dumlemousse
150 g Toblerone
150 g Dumle
2 ägg
3 dl vispgrädde
Garnering
bär
riven choklad
Hacka chokladen grovt och smält i mikron på låg värme. Ta ur skålen och rör om då och då så att den inte blir bränd. Tillsätt ägget i chokladen och rör runt. Vispa grädden ganska löst. Blanda i lite grädde i chokladsmeten. Vänd sedan försiktigt ner chokladen i grädden (försök att röra så lite som möjligt så att moussen blir fluffig) och häll upp i portionsglas. Ställ in i kylen i minst 3 timmar.
Toppa med bär och riven choklad vid servering.
Helgen med Karin
Lördagen inleddes men en tur på stan. Köpte med oss blandsallad (+ egen avokado) från Slimfood.
Jag kom på efter att jag hade börjat äta att det kanske hade varit trevligt med en bild.
Tog en i all hast vilket resulterade i att det blev väldigt suddigt. Så kan det gå.
Älskade Göteborg som visade sig från sin bästa sida hela helgen.
Utgång med mitt ♥
Som inte resulterade i en enda bra bild, haha.
Bakismaten bestod av briemackor med tomat (+ tunna äppelskivor, oväntat gott!)...
... och snacks. Karin visar upp den perfekta ostbågen. Lagom tjock, rätt böj.
Tacogratäng med grönsaksröra
Min bästa kompis kommer hit ikväll och stannar tills på måndag.
Bara så ni vet...
Tacogratäng med grönsaksröra, 4 portioner
500 g köttfärs
1-2 vitlöksklyftor
1 påse tacokryddor
1 dl vatten
1 ägg
Grönsaksröra
1 purjolök
1 röd paprika
1 liten burk majs
1½ dl tacosås
salt
Crème fraîche-blandning
2 dl crème fraiche
1 burk lätt crème fraiche paprika chili
Topping
nachos/tortillachips
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Bryn köttfärsen i en stekpanna i lite matfett. Pressa ner vitlöken. Tillsätt tacokryddor och vatten, låt koka ihop. Dra stekpanna från värmen och rör i ägget. Lägg över i en ugnsfast form.
Skiva purjolöken och skär paprikan i mindre bitar. Stek tillsammans med majsen i några minuter. Rör ner tacosåsen och smaka av med salt. Häll över grönsakblandningen i den ugnsfasta formen. Blanda ihop crème fraîchen och fördela ovanpå grönsaksblandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut formen och sprid ut nachosen. Toppa med riven ost och ställ tillbaka i ugnen i ca 10 minuter till, eller tills osten fått fin färg.
Servera med sallad, crème fraiche, tacosås och extra nachos.
Here comes that feeling I thought I'd forgotten
Knorr Mexican Soup
Det enda man behöver göra är att hälla upp påsens innehåll i en kastrull och koka upp (alternativt värma i en skål i mikron). Jag kryddade soppan lite extra, pimpade med en klick crème fraîche och persilja, och åt den med nachos som tillbehör. Riktigt gott!
Smakade som chili con carne, fast med lite mindre köttfärs och lite vattnigare förstås. Skulle absolut kunna tänka mig att äta soppan igen.
Sen är frågan hur svårt det egentligen är att göra egen tacosoppa... Men visst är det smidigt att bara värma på och hugga in!
Påsen räcker till två portioner och kostar sisådär 25 kr.
Potatisbakelse med vitlök och Västerbottenost
10 potatisar
1 rulle färsk smördeg
150 g riven Västerbottenost
2 vitlöksklyftor
1 ägg
salt, peppar
Koka potatisen. Låt svalna lite och pressa den sen. Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg den pressade potatisen på den utkavlade degen. Strö över osten, pressa eller hacka vitlöken och fördela ovanpå. Krydda med salt och peppar efter smak.
Rulla ihop till en rulle (som en rulltårta). Skär rullen i lagom tjocka skivor (ca 2-3 cm). Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, till degen blivit bakad och fått fin färg.
Servera till en god köttbit.
Just nu vill jag leva
Det jag ser fram emot allra mest med nästa vecka är att min absoluta favoritperson kommer hit och hälsar på. Världens bästa Karin kommer från Uppsala antingen fredag kväll eller nån gång under lördagen och stannar tills på måndag. Jag håller tummar och tår för att hon kommer redan på fredag och kan följa med på tentafesten. Längtar! ♥ Känner mig så pepp på livet!
Diemersfontein Coffee Pinotage
Igår kväll var jag hos Sofia på spelkväll tillsammans med Martina och Elena. Vi spelade Bezzerwizzer, Ryktet Går och Rita & Gissa. Älskar spelkvällar! Passade även på att prova ett vin jag fick hemskickat i december: Diemersfontein Coffee Pinotage. Det är ett sydafrikanskt vin med toner av kaffe och choklad, som bäst kombineras med kraftfulla, höstlika smaker. När jag öppnade flaskan och luktade på vinet var det första som slog mig att det luktade salami (?!), men sen när jag smakade på det började det allt mer likna kaffe. Nu gillar jag ju både kaffe och choklad, men nä, det här vinet tyckte jag inte alls om. Håller mig nog till Lindemans framöver. Ett plus dock för att det skilde sig väldigt mycket från andra viner som ibland kan kännas lite tråkiga och sakna karaktär.
Trettondagen
Efter att ha bloggat om det häromdan blev jag så sugen att jag var tvungen att laga det igen. Kändes passande trettondagen till ära. Det var lika gott som sist, och ska bli gott att hugga in på lite senare ikväll. Tog en ny bild för att försöka fånga hur gott det är. Vet inte riktigt hur bra jag lyckades... Receptet hittar ni i alla fall här {länk}.
Nu ska jag njuta av att vara ledig och passa på att läsa nåt annat än kurslitteratur. Minns inte ens när jag läste en skönlitterär bok senast...
Italienskt bjudbröd
Här {länk} finns en bättre bild på brödet.
Italienskt bjudbröd, 3-4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 soltorkade tomater
500 g köttfärs
smör att steka i
1 burk krossade tomater
2 msk torkad basilika alt. en kruka färsk
1-2 tsk salt
peppar
en nypa socker
1 dl blandade oliver utan kärnor
125 g mozzarella
150 g riven ost (gärna med mycket smak)
1 lantbröd el. liknande (runt eller avlångt)
Sätt ugnen på 175°C. Hacka lök, vitlök och tomater. Stek färsen med löken och tillsätt sedan krossade tomater, soltorkade tomater och basilika. Låt sjuda 10 min. Smaka av med salt, peppar och socker. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Skär av ett lock på brödet och gröp ur det tills det återstår en kant på ca 2 cm runt om. Hacka oliverna och skär mozzarellan i bitar. Blanda ner riven ost, mozzarella och oliver i köttfärsblandningen och fyll brödet med detta. Lägg på locket och slå in brödet i aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills det är genomvarmt.
Servera med en god sallad och gärna en klick crème fraîche.
Tur i oturen
Tack gode Gud för att jag bor så nära skolan! 08.48 var jag på plats. Vansinnigt snabb! Sämsta uppladdningen någonsin, i all hast lyckades jag i alla fall få med mig ett äpple som jag åt på vägen. Inne i tentasalen fick jag ironiskt nog kommentaren: "Vad gott du luktar! Har du precis duschat?"
Vet inte vad jag hade gjort om jag hade missat tentan. Då skulle ju allt pluggande över jul och nyår varit helt "i onödan". Puh. Tackar min lyckliga stjärna (och mamma)!
Det kändes som att tentan gick vägen i alla fall. Igår firade vi med mysig sconesbuffé, i kväll ska jag ut och ta ett glas med Sofia och min barndomskompis Isabelle + några vänner till henne, och i morgon blir det spelkväll. Sen blir det ordentligt firande à la tentafest nästa fredag.
Champinjonsoppa med gorgonzola
ca 400 g färska champinjoner
1 stor gul lök
smör att steka i
1½ msk mjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 svampbuljongtärning
½-1 dl vitt vin
4 dl grädde
1 stor morot
250 g färsk broccoli
100 g mild gorgonzola
salt
Garnering
ca 500 g räkor med skal
Skär champinjonerna i kvartar och hacka löken. Fräs i smör tills all vätska kokat bort. Lägg över i en kastrull. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt vatten, buljongtärningar och grädde. Skiva moroten och lägg i. Låt småkoka tills bitarna mjuknat. Ta kastrullen av plattan och mixa slät med mixerstav.
Skär broccolin i små buketter och stek i stekpanna. Skala räkorna. Ställ tillbaka soppan på plattan och lägg i osten. Låt soppan småputtra så osten smälter, men koka inte! Smaka av med salt.
Häll upp soppan i skålar och toppa med broccoli och en näve skalade räkor. Servera genast.
Saffransfudge med vit choklad
2½ dl vispgrädde
3 dl strösocker
75 g vit choklad, hackad
½ g saffran
Koka upp grädde och socker under omrörning och låt koka i ca 10 minuter, tills smeten klarar ett kulprov. Ta kastrullen från plattan, tillsätt choklad och saffran och rör tills chokladen smält. Häll smeten i en pappersklädd form, ca 10x15 cm och ställ svalt att stelna. Skär sedan i lagom stora bitar med en vass kniv.