Sad panda
Datum: 2010-09-29 Tid: 17:52:11
Befinner mig i ett soligt och vackert Göteborg. Helst av allt skulle jag vilja sätta mig på ett mysigt fik, dricka kaffe och äta bullar i flera timmar. Men i stället sitter jag i lägenheten och längtar ut till det vackra vädret. Tentapluggar. Och surar över att min dator bara blir sämre och sämre för varje dag. Alla o:n jag skrivit i det här inlägget har jag fått kopiera in, eftersom min tangent lagt av helt. Dags att köpa en ny... Så, tentaplugg, kass dator och noll lust att laga mat för tillfället gör att bloggen blivit väldigt lidande den senaste tiden. Ja, i princip ända sen jag flyttade hit. Men det vänder snart, lovar. Ska bara ta mig igenom den här tentan, sen kommer nog livsglädjen tillbaka.
Känner mig väldigt kluven till att åka hem på fredag också. Vet inte hur jag ska göra, hittar ingen bra lösning så att allt går ihop på ett bra sätt. Varför kan inte saker och ting bara va enkla för en gångs skull?
Som sagt...
Datum: 2010-09-27 Tid: 23:49:06
... söndagar är dagar då det alltid är helt rätt med pizza.
Och ja, mycket sås ska det va.
Kycklingbaguette med vitlök
Datum: 2010-09-27 Tid: 00:44:04
Baguette med kyckling, grönsaker och vitlöksröra med crème fraiche som bas.
Gotte!
Min fredag
Datum: 2010-09-25 Tid: 21:09:44
Gårdagen var en riktigt fin dag. Inledde med en runda på stan, köpte en kavaj (som jag visserligen bestämde mig för att lämna tillbaka idag) och en stilren plånbok, vilket verkligen behövdes eftersom jag har samlat på mig alldeles för många kort för att få plats i mitt vanliga kortetui.
På kvällen fick jag ett akut vinsug så jag och Anders spontanåkte in till Nordstan. Hann precis, trillade in bara några minuter innan det stängde (hur bra att Systembolaget är öppet ända till åtta?). Hade siktet inställt på nån utav Lindemans viner, men hyllorna var helt länsade så jag grabbade tag i första bästa flaska jag kände igen från nån reklam på TV. Sen stack vi in en snabbis på 4-Gott och köpte godis, och på hemvägen köpte vi med oss pasta från Pasta Etc. Jag tog Penne Romana: citronmarinerad kycklingfilé, champinjoner och grädde. Gott! Kvällen avslutades sen framför TV:n. Skön fredag med andra ord!
Frukosttopping
Datum: 2010-09-24 Tid: 00:13:24
I helgen lyxade jag till det lite och toppade min fil- och flingtallrik med torkad frukt. Exotiska frukter: banan, papaya (favorit!), ananas, kokosflakes och russin. Gotte! Dumt när det tar slut bara, eftersom frukosten helt plötsligt inte är lika god längre utan topping...
I morgon trillar sista lönen in, plus pengar från CSN. Fint med tillskott i kassan. Är ledig i en vecka också, fram till nästa fredag. Låter härligt eller hur? Synd bara att det är en vecka som till största del kommer ägnas åt att tentaplugga. Men i morgon tänkte jag i alla fall ta en tur på stan och förhoppningsvis (lär inte va så svårt i och för sig..) stilla det ständiga shoppingsuget lite. Behöver egentligen köpa en ny dator, men det skulle innebära att jag får säga hej då till lönen i samma veva som jag välkomnar den in på kontot. Deprimerande. Vi får se. En stickad kofta vore trevligt annars. Eller varför inte ett par nya pjux?
I morgon trillar sista lönen in, plus pengar från CSN. Fint med tillskott i kassan. Är ledig i en vecka också, fram till nästa fredag. Låter härligt eller hur? Synd bara att det är en vecka som till största del kommer ägnas åt att tentaplugga. Men i morgon tänkte jag i alla fall ta en tur på stan och förhoppningsvis (lär inte va så svårt i och för sig..) stilla det ständiga shoppingsuget lite. Behöver egentligen köpa en ny dator, men det skulle innebära att jag får säga hej då till lönen i samma veva som jag välkomnar den in på kontot. Deprimerande. Vi får se. En stickad kofta vore trevligt annars. Eller varför inte ett par nya pjux?
Fläskfilégryta med asiatiska smaker
Datum: 2010-09-22 Tid: 19:39:57
Sist ut av rätterna som serverades på Knorrs presslunch är den här spännande fläskfilégrytan. Om jag hade fått välja en är det här den rätt jag helst av allt skulle ha velat smaka på.
Bildkälla: Knorr.
Fläskfilégryta med asiatiska smaker, 4 portioner
400 g fläskfilé
2 msk matolja
2-3 limeblad
2 dl hett vatten
1 Fond ”DU CHEF” Beef
1 burk kokosmjölk
10 cm purjolök
15-20 shiitakesvampar
6-8 små minimajs
20 sockerärtor
10 gula eller röda cocktailtomater
10-12 blad thaibasilika
3 dl jasminris
lime att klyfta till servering
Stek fläskfilén i matolja runt om så att den får färg. Lyft ur köttet och skär det i skivor och sedan halvmånar. Ståll åt sidan. Skär svampen och purjolöken i strimlor. Dela majsen ett par gånger och lägg i samma panna som köttet och fräs på. Lägg i fonden, lime, vatten och sist kokosmjölk, låt sjuda 10 minuter. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla basilikan och dela tomaterna i fyra delar. Lägg köttet, sockerärtorna, 1 msk thaibasilika och tomaterna i kokosmjölken och låt sjuda tills köttet är helt genomstekt (ca 10 minuter). Strö över det sista av basilikan.
Servera riset med grytan och limeklyftor.
These last few days...
Datum: 2010-09-21 Tid: 23:59:51
(Gammal bild. Här finns receptet.)
Dagens ‐ och morgondagens blivande ‐ middag.
Under de senaste dagarna har jag:
- varit på röstinspelning i studion på universitetet och låtit som en sönderrökt kärring.
- bevittnat Macbooken bete sig oerhört konstigt och insett att den sjunger på sista versen.
- hjälpt en gammal tant av bussen.
- förklarat vägen till bl.a. tandläkaren och Pizza Hut.
- varit på lägenhetsvisningar.
- haft feber och frossa.
- fixat mat och matlådor till mig och Anders.
- luktat på den alldeles för dyra väskan jag införskaffat (nytt läder luktar så gott!).
- hämtat ut mitt passerkort till universitetet.
- varit mer politiskt insatt än jag nånsin varit tidigare.
- sovit för lite.
- haft enskilt samtal med min handledare som tyckte jag verkade va "en begåvad och mogen tjej med ett uppenbart brinnande språkintresse" och känt tvivlet slå till med förnyad styrka.
- pratat i telefon och saknatsaknatlängtatlängtatsaknatsaknatlängtatlängtat.
Elixir
Datum: 2010-09-20 Tid: 20:43:58
Det här väntade på mig när jag kom hem från skolan idag.
Mârtens(marknads)nougat. Att va inneboende är inte så dumt trots allt.
I vanliga fall är det mamma som står för glädjespridandet när jag är sjuk,
men den här gången var det Anders som förgyllde min dag. Tack!
25 kr
Datum: 2010-09-19 Tid: 23:50:43
Era gissningar skilde sig ganska mycket. Allt ifrån 10 kr till 36 kr. Rätt svar hade varit någonstans mitt i. Det där bottenskrapet i påsen gick på 25 (!) kr. Trodde inte det var sant först. Nog för att jag vet att naturgodis är dyrt, men ärligt talat?!
Är förresten inne i en bloggsvacka, som ni säkert märkt. För tillfället brottas jag med feber och halsont. Har verkligen inte tid att va sjuk. Det har man visserligen aldrig, men det känns som att jag kan dra likhetstecken mellan en missad föreläsning och ett IG på tentan, så att stanna hemma är helt enkelt inte ett alternativ. Därför ska jag lämna värmen under täcket för en stund, borsta tänderna, ta en ipren och krypa tillbaka i sängen med förhoppning om att må bättre i morgon.
Är förresten inne i en bloggsvacka, som ni säkert märkt. För tillfället brottas jag med feber och halsont. Har verkligen inte tid att va sjuk. Det har man visserligen aldrig, men det känns som att jag kan dra likhetstecken mellan en missad föreläsning och ett IG på tentan, så att stanna hemma är helt enkelt inte ett alternativ. Därför ska jag lämna värmen under täcket för en stund, borsta tänderna, ta en ipren och krypa tillbaka i sängen med förhoppning om att må bättre i morgon.
13,90:-/hg
Datum: 2010-09-19 Tid: 10:51:14
Hur mycket tror ni att det här gick på?
Grillad kycklingfilé med ärtkräm
Datum: 2010-09-17 Tid: 08:01:18
Näst sista rätten från Knorrs presslunch är en lätt GI-inspirerad kycklingrätt. Bra alternativ om man vill dra ner på kolhydraterna lite.
Bildkälla: Knorr.
Grillad kyckling med ärtkräm (lätt GI-inspirerad), 4 portioner
500 g ekologisk kycklingfilé med skinn
salt, peppar
5 dl frysta gröna ärtor (300 g)
2½ dl Fond ”DU CHEF” Chicken
½ msk färskriven ingefära
2 msk riven parmesan
1½ dl crème fraiche
2 dragonkvistar
salt, peppar
Bönsallad
1 burk kidneybönor (färdiga, kokta)
½ rödlök
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar
Salta och peppra kycklingen. Lägg i nonstickpanna med skinnsidan nedåt. Ge färg och vänd. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills den uppnått en innertemperatur på 70 grader. Koka upp vatten och lägg i fonden. Lägg i ärtorna i buljongen och koka med lock i 8-10 minuter. Mixa med hjälp av stavmixer eller matberedare ihop med ingefäran, några blad färsk dragon och parmesan. Rör i crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Gör sedan bönsalladen. Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten. Finhacka löken. Vänd samman med olja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ärtkräm som en spegel på tallriken. Skiva kycklingen och lägg på. Servera med bönsalladen och lite färsk dragon.
500 g ekologisk kycklingfilé med skinn
salt, peppar
5 dl frysta gröna ärtor (300 g)
2½ dl Fond ”DU CHEF” Chicken
½ msk färskriven ingefära
2 msk riven parmesan
1½ dl crème fraiche
2 dragonkvistar
salt, peppar
Bönsallad
1 burk kidneybönor (färdiga, kokta)
½ rödlök
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar
Salta och peppra kycklingen. Lägg i nonstickpanna med skinnsidan nedåt. Ge färg och vänd. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills den uppnått en innertemperatur på 70 grader. Koka upp vatten och lägg i fonden. Lägg i ärtorna i buljongen och koka med lock i 8-10 minuter. Mixa med hjälp av stavmixer eller matberedare ihop med ingefäran, några blad färsk dragon och parmesan. Rör i crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Gör sedan bönsalladen. Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten. Finhacka löken. Vänd samman med olja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ärtkräm som en spegel på tallriken. Skiva kycklingen och lägg på. Servera med bönsalladen och lite färsk dragon.
Kanelbulle
Datum: 2010-09-16 Tid: 11:16:18
Bara ett stenkast från där jag bor för tillfället ligger Brogyllen Konditori. Där kan man köpa alla möjliga sorters goda bullar, kransar, bröd och bakelser. Bland annat en sån här smarrig kanelbulle. Inte alls dum. Kanelbullar skulle jag kunna äta hur många som helst. Gärna med ett glas iskall mjölk till. En klassiker jag aldrig tröttnar på.
Kyckling med chèvre
Datum: 2010-09-15 Tid: 08:40:03
I lördags var jag tillbaka i köket hemma i Arvika. Mamma var snäll och tvättade kläder som krävde handtvätt åt mig, och i gengäld fixade jag middagsmaten (vilket jag mer än gärna gjorde!). Det blev chèvregratinerad kyckling med sweet chilisås och ris. Jättejättegott och väldigt lätt att göra. Och det var så härligt att få laga mat i ett "riktigt" kök igen.
Ett litet axplock från lördagen
Datum: 2010-09-14 Tid: 20:49:14
TP, vin, Vodka Russian & chips. Och så bästa sällskapet förstås.
Jag & världens bästa Tommy utgjorde det vinnande laget.
Jag & storebror.
Trion.
Häng på Taket.
Mattis ser ut att få goda nyheter.
Pasta med sparris, chèvre och valnötter
Datum: 2010-09-14 Tid: 09:53:26
Här kommer tredje rätten från Knorrs presslunch:
Bildkälla: Knorr.
Pasta med sparris, chèvre och valnötter, 4 portioner
400 g bredbandspasta av bra kvalité
2 l vatten
2 Fond ”DU CHEF” Vegetable
250 g sparris
smör att steka i
Valnötskräm
250 g chèvreost
2 dl valnötter
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl mjölk
1 skiva formbröd, gärna fullkorn
2 msk riven parmesan samt lite att hyvla över
1 krm salt
2-3 drag från svartpepparkvarnen
Tomatsallad
2-3 tomater
½ gul paprika
½ rödlök
1 msk färskpressad citron
2 msk olivolja
3-4 blad basilika
salt, peppar
Börja med valnötskrämen. Blötlägg brödet i mjölken. Mixa samman med ½ dl valnötter, vitlök, parmesan, salt, peppar och olivolja. Smula i drygt hälften av chèvren och rör om. Det kommer att vara en ganska hård smet.
Koka upp vattnet till pastan och lägg i fonden. Skala den sista biten av sparrisen och skär i bitar. Stek i smör och salta och peppra. Ställ undan. Gör tomatsalladen. Skär bort kärnan från tomaten. Skala och finhacka rödlöken, strimla paprika och basilika. Blanda samman med olja, citron, salt och peppar. Lägg pastan i buljongen och koka al dente (med tuggmotstånd). Ta några skedar av buljongen för att göra valnötskrämen följsam. Häll av pastavattnet och vänd pastan i valnötskrämen. Strö över resten av valnötskärnorna, smula över chèvre och lägg på sparrisen.
Servera pastan med lite svartpeppar och hyvlad parmesan samt tomatsallad.
Mysmatchen
Datum: 2010-09-13 Tid: 20:27:30
I helgen blev jag ivägskickad för att åka och köpa snacks. Fick syn på tre nyheter från OLW: Pickles & Mayo, Creamy Pizza och Vilda Western BBQ. Det var nåt erbjudande om man köpte två påsar så jag tog tillfället i akt att testa två av smakerna. Testpanelen utgjordes av mina föräldrar, Inger och Janne och jag själv förstås. Båda sorterna hade en väldigt framträdande smak och till en början var vi ganska överens om att pizzachipsen var godast. De andra hade en frän eftersmak åt det beska hållet. Men allt eftersom tröttnade man faktiskt lite på pizzachipsen, och då var pickles- och majonnäschipsen inte alls så dumma. De var friska på nåt sätt, med en eftersmak av vinäger. Så gillar man vinägerchips går de definitivt hem!
Tror det var bra att vi hade två sorter; om vi bara hade haft en är jag rätt övertygad om att vi hade tröttnat ganska fort. Nu kunde man ju bara bryta av med att ta ett chips av den andra sorten. Jag är egentligen inte så jättekinkig när det gäller chips. I alla fall inte så länge det finns dipp.
Nästa gång får det bli den tredje sorten: Vilda Western BBQ. Sen ska jag gå in på OLW:s hemsida och rösta på mitt favoritbidrag i Mysmatchen. För ett tag sen drog ju OLW igång en tävling där man fick skicka in förslag på hur man skulle vilja smaksätta sina chips om man fick helt fria händer. De tre nya chipssorterna är alltså de tre finalisterna. Det bidrag som får flest röster kommer få en plats i det ordinarie sortimentet.
Tror det var bra att vi hade två sorter; om vi bara hade haft en är jag rätt övertygad om att vi hade tröttnat ganska fort. Nu kunde man ju bara bryta av med att ta ett chips av den andra sorten. Jag är egentligen inte så jättekinkig när det gäller chips. I alla fall inte så länge det finns dipp.
Nästa gång får det bli den tredje sorten: Vilda Western BBQ. Sen ska jag gå in på OLW:s hemsida och rösta på mitt favoritbidrag i Mysmatchen. För ett tag sen drog ju OLW igång en tävling där man fick skicka in förslag på hur man skulle vilja smaksätta sina chips om man fick helt fria händer. De tre nya chipssorterna är alltså de tre finalisterna. Det bidrag som får flest röster kommer få en plats i det ordinarie sortimentet.
Har ni testat?
Mammas mat
Datum: 2010-09-12 Tid: 21:18:07
Nu är jag tillbaka i Göteborg. Hade faktiskt med mig datorn hem, men att blogga hamnade helt enkelt inte högst på prioriteringslistan. Har haft en underbar helg i Arvika tillsammans med fantastiska människor som alltid gör mig glad och får mig att må bra. Mamma tog emot mig med öppna armar (bokstavligt talat alltså, hon kom utspringandes och mötte mig innan jag knappt hunnit ut ur bilen ♥) när jag kom i fredags kväll, och sen blev jag bjuden på en variant av min kasslergratäng med ris. Det är alltid lika skönt att komma hem.
Mama I'm coming home!
Datum: 2010-09-09 Tid: 22:01:55
Fina Elin & jag i somras.
I morgon är det fredag. Inleds med sex timmars föreläsning av en neurokirurg på Sahlgrenska. Kanske inte direkt optimalt att lägga en heldag om nervsystemet på en fredag, men okej, jag kan leva med det. För sen spontanåker jag hem till Arvika! Till mina fina föräldrar, som får gäster i helgen. Inger & Janne, har känt dem hela livet, är som mina extraföräldrar. Inte träffat dem på evigheter. Kände att jag skulle vilja åka hem, skrev en statusuppdatering om det på Facebook, och så hörde en kompis av sig som också bor här i Göteborg och sa att han tänkte åka hem till Arvika i morgon och att det fanns en plats kvar i bilen. I AM HAPPY FACE! :D
Nu ska jag fortsätta att traggla mig igenom anatomiboken. På tre timmar har jag läst tolv sidor och i princip inte tagit in ett ord av det jag läst. Bara typ sjuttio sidor kvar nu, känns bra...
Panerad fisk med romsås och buljongkokta potatisklyftor
Datum: 2010-09-09 Tid: 19:09:39
Sugen på att lyxa till vardagsmaten lite? Varför inte testa det här receptet, som är en annan av rätterna som Alexandra Zazzi tillagade på Knorrs presslunch.
Bildkälla: Knorr.
Panerad fisk med romsås och buljongkokta potatisklyftor, 4 portioner
600 g kummel eller annan vit fisk (kolja, torsk, sej etc.)
2 dl vetemjöl eller fint rågmjöl
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl ströbröd
½ dl sesamfrön (skalade)
2 ägg
varmpressad rapsolja för stekning
Potatis
ca 600 g bakpotatis
1 l vatten
1 Fond ”DU CHEF” Vegetable
krasse att klippa över potatisen
Romsås
2 msk majonnäs
½ dl turkisk yoghurt
½ burk stenbitsrom
2 finhackade salladslökar
Börja med såsen. Blanda yoghurt, rom, salladslök och majonnäs. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ in i kylskåpet medan du lagar till det andra. Koka upp vattnet till potatisen. (Tips! Använd vattenkokaren så går det fortare och låt fonden lösas upp.) Skölj och skrubba potatisen något. Låt skalet vara kvar, skär bara bort groddar m.m. Skär potatisen i klyftor och koka dem mjuka i fondvattnet. Klipp och strö över krasse vid servering.
Förbered tre djupa tallrikar: en med vetemjöl, salt och peppar (blandat), en med lättvispat ägg (knäck äggen och vispa upp med gaffel) och en med ströbröd och sesamfrön (blandat). Skär fisken i lagom stora bitar (5 x 10 cm, ca 70-80 g styck). Vänd först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. (Tips! Sätt ugnen på 70 grader så kan du lägga i fisken på varmhållning så du inte känner dig stressad. Även potatisen kan du hålla varm här inne, men klipp över krassen först vid servering.) Häll rikligt med olja i pannan (ca 1 cm djup) och värm upp på medelhög värme. Stek fisken gyllene och låt rinna av på hushållspapper. (Tips! Oljan som blir över kan du använda igen, filtrera och förvara i kylskåp tills nästa gång du steker fisk.)
Servera fisken med potatisen och romsåsen.
Laxpasta med citron och basilika
Datum: 2010-09-08 Tid: 19:42:19
I söndags kväll experimenterades det hejvilt i det lilla köket här i Göteborg. Hade ätit en jättegod pastarätt från Pasta Etc. några dagar tidigare och tänkte att jag skulle försöka mig på att göra nånting liknande. När jag var i Nordstan i helgen stod det passande nog eventpersonal vid ingången och gav ut gratisförpackningar av Milda Mat & Visp, vilket gjorde att såsbasen till min pastasås var given. Såsen är en salig blandning av allt möjligt kan tyckas, men jag tog helt sonika det som fanns hemma och det blev faktiskt - om inte riktigt, så i alla fall nästan - lika gott som takeawaypastan. Betydligt billigare också! Måttangivelserna i receptet är långt ifrån exakta. Jag höftade i vanlig ordning under tillagningen, man får testa (och smaka!) sig fram helt enkelt. Efter att bilden togs hackade jag några extra körsbärstomater och blandade ner, och klickade på lite crème fraiche. Krämigt och jättegott!
Laxpasta med citron och basilika, 1 portion
1 portion pasta
1 laxfilé
citronpeppar
1-2 dl grädde
1 msk citronsaft
2 msk ketchup el. chilisås
1 tsk japansk soja
1 liten burk skivade champinjoner
1-2 msk crème fraiche
1 msk hackad basilika
salt, peppar
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Skär laxen i kuber. Krydda med citronpeppar. Hetta upp en stekpanna och stek laxen tills den fått lite färg. Häll på grädde, citronsaft, ketchup och soja. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt champinjonerna rinna av och rör sedan ner dem. Låt puttra i ca 5 minuter. Blanda i crème fraiche och basilika mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta, en god sallad och gärna en klick crème fraiche.
Soppa av höstprimörer
Datum: 2010-09-07 Tid: 22:40:18
Ni var ju faktiskt några stycken som ville ha recepten på rätterna som bjöds på Knorrs presslunch. Lägger upp dem lite i omgångar allt eftersom jag har tid. Det är alltså inte jag som har komponerat ihop recepten, utan Alexandra Zazzi. Först ut är en riktig höstsoppa:
Bildkälla: Knorr.
Soppa av höstprimörer toppad med halloumicrostini, 4 portioner
½ l vatten
1 Fond ”DU CHEF” Vegetable
1 gul lök
2 selleristjälkar
2 tomater
400 g bondbönor
200 g jordärtskocka
1 zucchini
körvel att hacka och strö över
Halloumicrostini
150 g rökt sidfläsk
200 g halloumi
smör att steka i
gott segt bondbröd
Koka upp vattnet. (Tips! Använd vattenkokaren så går det fortare och låt fonden lösas upp.) Skölj och skala grönsakerna och de rotfrukter som kräver det. Finhacka tomaten, löken, sellerin, zucchinin och jordärtskockan. Lägg i fonden. Låt sjuda under lock i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i bondbönorna och låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Skär fläsket i små kuber och stek knaprigt. Skär brödet och osten i skivor. Stek både bröd och ost gyllene i smör. Dra över lite svartpeppar och lägg osten på brddet. Toppa med knaperstekt fläsk och finhackad körvel.
Servera soppan rykande het tillsammans med brödet.
Bildkälla: Knorr.
Soppa av höstprimörer toppad med halloumicrostini, 4 portioner
½ l vatten
1 Fond ”DU CHEF” Vegetable
1 gul lök
2 selleristjälkar
2 tomater
400 g bondbönor
200 g jordärtskocka
1 zucchini
körvel att hacka och strö över
Halloumicrostini
150 g rökt sidfläsk
200 g halloumi
smör att steka i
gott segt bondbröd
Koka upp vattnet. (Tips! Använd vattenkokaren så går det fortare och låt fonden lösas upp.) Skölj och skala grönsakerna och de rotfrukter som kräver det. Finhacka tomaten, löken, sellerin, zucchinin och jordärtskockan. Lägg i fonden. Låt sjuda under lock i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i bondbönorna och låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Skär fläsket i små kuber och stek knaprigt. Skär brödet och osten i skivor. Stek både bröd och ost gyllene i smör. Dra över lite svartpeppar och lägg osten på brddet. Toppa med knaperstekt fläsk och finhackad körvel.
Servera soppan rykande het tillsammans med brödet.
Välkomstmiddag
Datum: 2010-09-07 Tid: 16:56:12
Igår kväll var det välkomstmiddag för klassen tillsammans med logopedtvåorna. De hade fixat pajbuffé, underhållning, lekar, kladdkaka och glass till oss nollor. Kvällen inleddes med mingel och en lek för att få igång samtalen. Alla fick en liten lapp fastsatt på ryggen där det stod ett namn på en välkänd person/figur. Sen gick leken ut på att man skulle ställa ja/nej-frågor till varandra och på så vis lista ut vilket namn det stod på ryggen, och även vart man skulle sitta sen vid borden. Kom fram till ganska snabbt att det stod Emil i Lönneberga på min lapp. Det bjöds som sagt på mat också i form av ett helt gäng olika pajsorter och sallad. Älskar paj! Sen var det även underhållning i form av dans och sång, fler lekar och tävlingar, och så avslutades kvällen med kladdkaka och glass. En bra kväll med andra ord.
Ps. Experimenterade i köket häromdan. Blev tokgott! Recept kommer.
Lindt Excellence Coconut
Datum: 2010-09-06 Tid: 16:54:11
Innan jag flyttade till Göteborg smakade jag på en, för mig, ny choklad. Vet att den har funnits ett bra tag, men trots att jag är en riktig sucker för vit choklad har jag inte kommit mig för att köpa den. Kanske för att priset avskräckt mig lite och för att kokos, som är gott men inte det bästa jag vet, lätt tar överhanden... Hur som helst, en kväll i augusti fick den i alla fall följa med mig hem. Var inte alls dum faktiskt. Väldigt fin choklad som riktigt smälter i munnen. Men så anses ju Lindt va lite finare choklad, och smakar det så kostar det...
Har ni testat?
Lydia's Diner
Datum: 2010-09-05 Tid: 17:18:02
Jag känner mig lite som en försökskanin. Your wish is my command. Och jag giller't. Har ju bett er att tipsa mig om olika ställen att äta på här i Göteborg och fått jättemånga bra tips. Har redan ätit mig igenom några av dem och nu kan jag lägga ännu en restaurang till samlingen: Lydia's Diner (tack Ina-Bina för tipset!). Taco- och pizzabuffé, med massor av olika grönsaker, dressingar, tortillabröd och nachos. Dessutom finns det kycklingvingar och självklart vegetariska alternativ att välja på. Ligger i Nordstan, på övervåningen i Femman-huset. Öppet alla dagar och lunchbuffén serveras mellan 11 och 15, kostar 79 kr och man får äta så mycket man vill. På vardagarna ingår även dricka i priset. Så, om ni har vägarna förbi Göteborg, knatar runt bland butikerna i Nordstan och känner ett akut sug efter mat kan jag rekommendera Lydia's - man går definitivt inte därifrån hungrig.
Pubrunda
Datum: 2010-09-05 Tid: 09:58:12
I fredags var det alltså pubrunda. Vi höll till på Hvillan, vilket är ett hus som studentkåren jag tillhör äger. Klassen samlades innan och gick gemensamt dit. Kom till Hvillan alldeles för tidigt, var nån slags mässa först med olika föreningar som informerade (och även uppträdanden av studentorkester, kör och dansare, vilket absolut inte var nånting för mig) och det var hyfsat lam stämning. Sen drog äntligen den vanliga musiken igång och vi förflyttade oss ner till undervåningen, hittade ett rum med dunkel belysning och dök ner i första bästa soffa. Hamnade även på dansgolvet en sväng, men kom aldrig i rätt stämning. Kanske inte så konstigt att jag hade svårt att ta ut svängarna med bara en äcklig drink som uppladdning, men ingen annan verkade särskilt pepp på att dricka nåt mer så då lät jag också bli. Kulturkrock, så här festar man inte i Arvika där jag kommer ifrån. ;) Men det blir säkert bättre framöver när man lärt känna varandra lite mer.
Knorrs presslunch
Datum: 2010-09-04 Tid: 10:51:06
Som ni kanske minns var jag bjuden till en presslunch som Knorr anordnade. Eftersom jag tyvärr inte kunde närvara fick jag mejl från dem häromdan med lite info om vad som berättades under lunchen, och även bilder och recept på maten det bjöds på. Maten tillagades av stjärnkocken Alexandra Zazzi som gjort sina egna tolkningar av några av de mest populära vardagsrätterna i Sverige (se lista nedan). Tyckte bilderna var så fina att jag tänkte dela med mig av dem. Om nån skulle vilja ha receptet på nån av rätterna är det bara att hojta till i så fall. Bilder och information kommer från Knorr och är publicerade med deras tillstånd.
Fläskfilégryta med asiatiska smaker.
Grillad kycklingfilé med ärtkräm (lätt GI-inspirerad).
Pasta med sparris, chèvre och valnötter.
Panerad fisk med romsås och buljongkokta potatisklyftor.
Soppa av höstprimörer toppad med halloumicrostini och knaperstekt rökt sifläsk.
Fläskfilégryta med asiatiska smaker.
Grillad kycklingfilé med ärtkräm (lätt GI-inspirerad).
Pasta med sparris, chèvre och valnötter.
Panerad fisk med romsås och buljongkokta potatisklyftor.
Soppa av höstprimörer toppad med halloumicrostini och knaperstekt rökt sifläsk.
Förutom att äta god mat pratade man om resultatet av en färsk undersökning som Knorr genomfört och som jag tyckte var ganska intressant. I undersökningen deltog 1100 svenskar i åldrarna 25-55 år.
- Sveriges konsumenter bryr sig. En majoritet av alla som bor i Sverige är väldigt matmedvetna och lägger stor vikt vid innehållet i sin mat.
- Skillnad i inkomst avspeglas i valet av mat. Enligt undersökningen bryr sig höginkomsttagare mer om vad deras mat innehåller än vad låginkomsttagare gör. Låginkomsttagare äter bl.a. halvfabrikat flera gånger i veckan, en siffra som är dubbelt så hög som höginkomsttagarnas svar.
- Det finns typisk kvinnlig och manlig mat. Sex av tio anser att sallad är kvinnlig mat, medan hela nio av tio anser att killar i stället väljer en god köttbit.
- Småstadsbor är mer engagerade i sin matlagning än storstadsbor. Enligt undersökningen visar det sig att fyra av tio storstadsbor avsätter 15-30 minuter på att tillaga sin middag på vardagarna, medan lika stor andel av småstadsborna lägger 31-45 minuter på sin mat.
- Klassisk svensk mat i topp. Trots att vi influeras allt mer av mat från andra länder står sig traditionell svensk mat väldigt bra i konkurrensen. Nedan kommer en lista på de, enligt studien, tio populäraste måltiderna.
Sveriges tio vanligaste vardagsrätter
1. Kycklingfilé.
2. Spaghetti och köttfärssås.
3. Korv, exempelvis falukorv, wienerkorv etc.
4. Köttbullar.
5. Pasta med sås (ej köttfärssås).
6. Korv stroganoff.
7. Ugnsbakad lax.
8. Panerad fisk, inkl. fiskpinnar, sprödbakad spätta etc.
9. Köttgryta, exempelvis kalops, gulasch etc.
10. Soppa.
- Sveriges konsumenter bryr sig. En majoritet av alla som bor i Sverige är väldigt matmedvetna och lägger stor vikt vid innehållet i sin mat.
- Skillnad i inkomst avspeglas i valet av mat. Enligt undersökningen bryr sig höginkomsttagare mer om vad deras mat innehåller än vad låginkomsttagare gör. Låginkomsttagare äter bl.a. halvfabrikat flera gånger i veckan, en siffra som är dubbelt så hög som höginkomsttagarnas svar.
- Det finns typisk kvinnlig och manlig mat. Sex av tio anser att sallad är kvinnlig mat, medan hela nio av tio anser att killar i stället väljer en god köttbit.
- Småstadsbor är mer engagerade i sin matlagning än storstadsbor. Enligt undersökningen visar det sig att fyra av tio storstadsbor avsätter 15-30 minuter på att tillaga sin middag på vardagarna, medan lika stor andel av småstadsborna lägger 31-45 minuter på sin mat.
- Klassisk svensk mat i topp. Trots att vi influeras allt mer av mat från andra länder står sig traditionell svensk mat väldigt bra i konkurrensen. Nedan kommer en lista på de, enligt studien, tio populäraste måltiderna.
Sveriges tio vanligaste vardagsrätter
1. Kycklingfilé.
2. Spaghetti och köttfärssås.
3. Korv, exempelvis falukorv, wienerkorv etc.
4. Köttbullar.
5. Pasta med sås (ej köttfärssås).
6. Korv stroganoff.
7. Ugnsbakad lax.
8. Panerad fisk, inkl. fiskpinnar, sprödbakad spätta etc.
9. Köttgryta, exempelvis kalops, gulasch etc.
10. Soppa.
Pizza Hut
Datum: 2010-09-03 Tid: 17:48:12
Äntligen fredag! Bokade om lägenhetsvisningen (blir i morgon i stället) och åkte till Pizza Hut direkt efter skolan. Plockade med mig Metro som fick agera bordskamratsstand-in. Lunchbuffén bestod av tre olika pizzor: hawaii, kebab och margarita. Och en salladsbuffé med massa gott som jag toppade mina pizza slices med: champinjoner, tomater, svarta oliver, keso och nåt som jag tror var yttepyttesmå kryddade rostade brödbitar (?). Andra omgången upptäckte jag även att det fanns sås/dressing. Gotte! Drack ett glas mineralvatten också, och hela kalaset gick på 79 kr. Värt!
Nu ska jag snart börja göra mig i ordning, för klockan sju ska jag möta upp klassen och så blir det pubrunda och x antal glas vin. Blir säkert trevligt. Ska försöka stänga av alla tankar på allt annat jobbigt runt omkring och i stället ta varje dag som den kommer och försöka njuta av allt som faktiskt är bra.
Nu ska jag snart börja göra mig i ordning, för klockan sju ska jag möta upp klassen och så blir det pubrunda och x antal glas vin. Blir säkert trevligt. Ska försöka stänga av alla tankar på allt annat jobbigt runt omkring och i stället ta varje dag som den kommer och försöka njuta av allt som faktiskt är bra.
Och tack för era fina kommentarer, ni är bäst!
I don't know where to turn cause it's all wrong
Datum: 2010-09-02 Tid: 20:47:23
Müslibröd från bake off-skåpet med smör, rökt skinka, Stureost, tomat och gurka.
Trots att jag befinner mig i ett sagolikt, soligt och vackert Göteborg känner jag mig nedstämd. Äter mackor med favoritosten, men det hjälper föga. Är så förvirrad och tveksam till om det här verkligen är rätt för mig. Trivs jättebra i stan, det är utbildningen i sig jag är tveksam till. Den är inte alls vad jag hade väntat mig. Hade hoppats att det bara skulle klicka till nu under introduktionsveckan; att jag skulle få en sån där "aha-upplevelse" och plötsligt känna att jag hamnat rätt. Men det gör jag inte. Logopedi är kladdigare, hopplösare och mer medicinskt än jag hade föreställt mig. Vi har haft intressanta och bra föreläsningar de senaste dagarna, men i grund och botten är jag humanist: det är språk jag brinner för. Logopedi känns mer som en blandning av natur, humaniora och konst och jag vet inte riktigt om jag passar in där. Dessutom har jag hela lägenhetsbiten hängandes över mig som ett blytungt regnmoln. Tackar jag nej till lägenheterna jag fått erbjudande om försvinner alla mina ködagar jag samlat på mig sen 2008, och får jag en av dem och sen hoppar av står jag där utan studielån med två alldeles för dyra månadshyror att betala. Å andra sidan: blir jag kvar vill jag ju få en egen lägenhet så fort som möjligt. Att samsas två personer om en liten etta med kokvrå på 28 kvm är minst sagt påfrestande... Så vad gör jag?
I morgon tänkte jag fira att det är helg med att gå till Pizza Hut och kalasa på deras lunchbuffé. Slutar nämligen tidigt för en gångs skull och direkt efter sista föreläsningen tänkte jag åka och kolla på lägenhet nummer två. Sen Pizza Hut alltså, och så pubrunda på kvällen. Låter som en fin fredag i alla fall.
I've seen a glimpse of heaven
Datum: 2010-09-01 Tid: 19:56:16
Ni som bor i Göteborg vet vad jag menar. Jag säger bara en sak: 4-Gott. Om man är en godisråtta som jag, är det här det närmaste himlen man kan komma. Rad efter rad med så många olika godissorter (både vanligt och naturgodis) att det inte är nån idé att ens börja räkna. Fräscht, gott och inte jättedyrt heller. Finns en butik mindre än fem minuter från där jag bor nu, och skulle jag få lägenheten jag tittade på igår ligger det ett ännu större farligt nära.
Nån kanske undrar varför det heter 4-Gott? Det gjorde i alla fall jag, så nu har jag tagit reda på det. 4-Gott står för de fyra gott:en i "gott gotti gott gott".
Nån kanske undrar varför det heter 4-Gott? Det gjorde i alla fall jag, så nu har jag tagit reda på det. 4-Gott står för de fyra gott:en i "gott gotti gott gott".