Lägenhetsvisning och köksinvigning
Idag har jag haft min första föreläsning på logopedprogrammet. Pratade om stamning. På lunchen stack jag iväg och tittade på en lägenhet. Tokfräsch (och jättedyr)! Bara tio minuter från skolan och ett stenkast från Nordstan. Om en klen tjej kastar. Idag har jag även invigt köket på riktigt. Gjorde tacos. Kändes som hemma. Min fina mamma skickade nämligen med mig de allra nödvändigaste tacotillbehören. Lagom matlagningsmjukstart. När jag fått min egen lägenhet, slutat bo i en resväska och kommit i ordning lite är jag övertygad om att matinspirationen kommer tillbaka. Just nu har jag så mycket annat att tänka på att jag knappt vet vem jag är. Då blir det sån här mat där man inte behöver tänka så mycket och som aldrig gör en besviken. Tacos alltså, jag tröttnar visst aldrig.
Första dagen
Så var första dagen över. Kändes konstigt att va tillbaka i skolbänken efter en paus på sisådär två och ett halvt år. Var bara upprop, rundvandring på området och information i massor idag. Tur att jag hade grundat med en stadig frukost. Den här veckan är det introduktionsvecka. Kommer matas med information sisådär åtta timmar om dagen, och sen är det nollning parallellt med det. Pust. Men det blir säkert roligt.
Sallad från Slimfood
Lördagslyx
Efter idag kan jag konstatera att shopping i Göteborg en lördag är exhausting! Och inte det minsta bra för plånboken. Men för själen! Innan jag ens hade kommit fram till Nordstan hade jag redan bränt nästan tusen kronor (härliga Avenyn!) och var så sliten att jag mer eller mindre bara kikade in på Nordstan innan jag vände hemåt igen. Lyckades faktiskt ta mig dit utan att behöva fråga om hjälp på vägen (kände mig visserligen något bortkommen ett antal gånger, men skam den som ger sig...). Däremot var det inte mindre än fyra olika personer som frågade mig vart olika ställen låg, så tydligen smälter jag in riktigt bra här. Kanske berodde det på att jag bar runt på en systembolagskasse, tydligen ser man "hemma" ut då, för det var efter det som folk kom fram och bad om vägbeskrivningar. Lyckades i alla fall hjälpa en vilsen stackare, hon letade nämligen efter Systembolaget.
När jag kom tillbaka från shoppingrundan kurrade magen ordentligt. Googlade restauranger i närheten (hur bra är inte Google?) och bestämde mig för ett mysigt litet pastaställe som hade takeaway. Fanns femtioelva olika rätter att välja på och det tog evigheter för mig och min beslutsångest att komma fram till nåt. Frågade vad tjejen som jobbade rekommenderade och var på väg att ta det, men ändrade mig i sista stund då jag kom på att det hon rekommenderat innehöll köttfärs och jag har tänkt äta tacos i morgon. I stället blev det Pastaccio Italiano: gratinerad pasta med skinka, gorgonzola, grädde och tomatsås. Blev inte besviken, var supergott! Tog som sagt med mig maten hem och åt den tillsammans med rödvinet jag köpte tidigare idag. Lite lördagslyx såhär dagarna innan jag blir student på riktigt och tvingas börja leva därefter.
Har ni nån favoritrestaurang att rekommendera?
Nordstan nästa!
Pizza och nattsightseeing
Nu sitter jag ensam i Anders lägenhet och filosoferar. Skönt. Är nyss hemkommen från nattsightseeing: bl.a. varit ute och vänt vid färjorna som går till Öckerö, tittat ut över havet och kollat in lite olika områden där jag kan tänkas få lägenhet. Anders är i skrivande stund på väg tillbaka till Arvika och jag har precis avslutat ett Skype-samtal med mina föräldrar och katten. I morgon tänkte jag promenixa in till Avenyn och Nordstan, strosa runt i affärer och förhoppningsvis möta upp Isabelle lite senare. Känns som att jag är på semester; att jag bara är här och mår bra och lever livet. Men på måndag drar skolan igång. Hemska tanke, jag vill ha mer semester! Har inte fått så mycket av den varan den här sommaren. Nästan inget alls faktiskt...
Göteborg state of mind
Hej då Arvika!
Sista dagen i Arvika på ett tag. Pappa bjöd mig på lunch på Skeppet. Tog några suddiga bilder i halvdunklet där vi satt. Som vanligt var det god mat! Efter lunchen gick jag hem och jäste lite. Sen masade jag mig ner på stan, haffade en drop in-tid och klippte mig. Flyttar man till en ny stad ska man va nyklippt. Eller åtminstone inte ha en kalufs vars bäst före-datum gått ut för evigheter sen. Nu är mitt hår redo för ett miljöombyte. Jag också. Nästan i alla fall. Har så gott som packat klart. Vissa saker kan ju inte packas ner förrän i morgon. Som tandborsten. Eller laptopen, haha.
I morgon bitti kommer Anders och hämtar mig. Sen bär det av mot Göteborg och nya äventyr. Skulle det visa sig att det inte funkar och att jag vantrivs flyttar jag helt enkelt hem igen. Svårare än så är det inte. Men man måste ju ge det en chans, eller hur?
Har jag missat nåt?
Finmiddag, vin & mys med mamma
Idag är det pappas tur att stå för sällskapet. Blir troligtvis lunch ihop innan han börjar jobba. Sen måste jag ta tag i packningen. Åker ju i morgon förmiddag och har knappt börjat än. Men jag jobbar så. Planering är trist, spontaniteten är min vän.
Avskedsbrunch
Subway-macka
Märker hur mina uppdateringar sakta men säkert trappas ner. Det är lite mycket just nu. Och mindre lär det inte direkt bli framöver. Idag har jag i alla fall varit i Karlstad och shoppat. Kläder, smycken, smink, kalender och anteckningsblock. På vägen hem köpte jag med mig en macka från Subway: Chicken Teriyaki med sweet onion-dressing. Nom nom!
I morgon ska jag möta upp Karin och Flacken för frukost/fika kl. 11 och säga hej då. På kvällen tänkte jag dricka lite vin och gotta mig. Torsdagen får jag nog ägna åt att packa, för på fredag flyttar jag till Göteborg!
Kycklingtacos
Sista dagen på jobbet firades med trerätters
Korv Stroganoff
Korv Stroganoff, 4 portioner
4 portioner ris
1 gul lök
500 g falukorv
1 msk mjöl
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
3 dl gräddfil
3 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
salt, peppar
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Hacka löken och stek den mjuk i lite matfett i en stekpanna. Lägg över i en traktörpanna. Strimla falukorven och bryn tills den fått lite färg. Flytta över till traktörpannan. Strö över mjölet och smula ned buljongtärningen. Red med vatten och gräddfil. Tillsätt tomatpuré, chilisås och senap. Pressa ner vitlöken. Låt puttra samman på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med kryddorna.
Servera med ris och en sallad.
50-årskalaset
I bilen på väg till kalaset. Andra svängen. Vi fick nämligen vända och åka tillbaka,
eftersom jag lyckades glömma kameran hemma. High five på den!
Päronen. Som egentligen inte satt mitt emot varandra, utan hade mig mellan sig.
Var nog säkrast, med tanke på att båda ser ut som att de skulle vilja ha ihjäl nån.
Undrar vem som fick de där onda blickarna. Det var som tur var inte jag i alla fall.
Middagen. Från samma ställe som fixade maten på mottagningen efter farmors begravning.
Helstekt fläskfilé, potatisgratäng, gräddsås, kokta grönsaker, sallad, rosenbröd, smör & ost.
Vilken trevlig kväll det blev igår! Kul att träffa delar av släkten, ser dem alldeles för sällan. Är en sån där person som verkligen försöker måna om familj och släkt (och vänner!), tycker det är jätteviktigt att hålla ihop. Särskilt när vår släkt är så himla liten som den är. Trist att i princip bara förknippa släkten med begravningar... Men igår var det ju faktiskt inte begravning, utan kalas - med allt ifrån välkomstdrink till snapsvisor. Det var uppdukat i födelsedagsbarnets loge som låg bredvid huset, och trots infravärme, tre lager kläder och en filt var jag helt stelfrusen. Jättegod mat var det i alla fall, och sen bjöds det även på kaffe och tårta. Det blev en tidig kväll eftersom jag skulle upp före sju i morse för att jobba, och sen kände jag mig inte alls särskilt kry. Inte idag heller. Har haft ont i vänsterörat hela dagen. Sådär som det kan kännas när man är ute en kall vinterdag utan mössa. Molande värk. Har verkligen gått och blivit genomförkyld. Men det var väl på tiden, hade inte varit sjuk på evigheter.
I kväll hade jag lite lösa planer på att festa till det igen, eftersom det som sagt kanske är sista helgen i Arvika på ett tag. Naiv som jag var trodde jag att jag kanske skulle ha blivit tillräckligt frisk, men det känns tyvärr inte riktigt så. Om det inte varit för att jag ska jobba i morgon så hade det nog gått ändå, men att va sjuk och småbakis på jobbet känns inte som nån särskilt bra idé. Även om ett glas vin hade suttit fint nu. Men nej, känner hur det svider i ögonen när jag blinkar och det skulle inte förvåna mig om det gick att steka ägg i pannan på mig. Film i sängen får det bli.
Hemma och vänder
Hemma och vänder efter jobbet. Alvedon alltså, fina grejer. Har ätit lite och tagit en dusch, och nu håller jag på att göra mig i ordning inför 50-årskalas för pappas kusin. Blir lite mat och sådär. Tar med kameran. Hörs i natt eller (mer troligt...) i morgon efter jobbet. Ha en fin fredag!
Sjukstuga
Har precis tagit en alvedon och funderar på att tigga skjuts in till stan för att köpa nåt i matväg. Vet inte riktigt vad jag är sugen på (ingenting just nu...), men har en känsla av att jag borde försöka få i mig lite mat. Ska ju upp och jobba i morgon bitti är det tänkt. Hur som helst, några förslag? Vad ska jag köpa?
Kuckelimuckmedicin
Tack mamma, du är bäst! ♥♥♥
Krabbelurer
1 ägg
¾ dl strösocker
3/4 ¾ dl mjölk
2 1/2 2 ½ dl vetemjöl
1 1 tsk bakpulver
1 1 tsk vaniljsocker
smör att steka i
strösocker att vända i
Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner även det. Rör om noga tills smeten är helt slät. Hetta upp en stekpanna eller ett plättjärn och ha i lite smör. Klicka ner små plättar av smeten, ca 3 msk vardera, och grädda i omgångar på medelhög värme, 3-4 minuter på varje sida. Lägg socker på ett fat och vänd de nystekta krabbelurerna i sockret.
Låt svalna eller servera dem ljumma med förslagsvis vispad grädde och sylt.
Kebabsallad
Orkar aldrig laga riktig mat när jag är sjuk. Därför fick det bli hämtmat till middag idag.
Ps. Den tänkta Göteborgsresan blir förresten inte av förrän nästa vecka.
Bang bang you're dead
I skrivande stund däremot känner jag bara för att dra nåt gammalt över mig och hoppas på att självdö. I stället måste jag snart lämna värmen under täcket, ta en Alvedon eller två och åka ner på stan. När jag är klar ska jag krypa tillbaka under täcket, slänga på en härlig feel good-film á la chick-flick och trycka i mig kuckelimuckmedicin i form av te och choklad. Det finns vissa fördelar med att va sjuk ändå.
Mikrade kaneläpplen
Mikrade kaneläpplen
1 äpple
kanel
ev. kardemumma
Tärna äpplet. Lägg i en mikrotålig skål, pudra över kanel (och ev. kardemumma) och blanda runt. Kör i mikron på full effekt i ca 30 sekunder.
Toppa frukostfilen/gröten med äppelbitarna eller ät som mellanmål tillsammans med t.ex. kesella eller keso.
Lördagshäng slutade med utgång
Hur som helst, kvällen hade kunnat sluta där, lite smålullig och glad i soffan. Men icke, efter sms och vissa påtryckningar drog jag vidare på förfest och hamnade till slut på bryggan. Karin skippade festandet helt och åkte i stället hem till sig, vilket gjorde att hon med största sannolikhet inte vaknade med samma molande huvudvärk som jag gjorde i morse. Men det här kan ha varit sista utekvällen på ett tag i Arvika, i och med att jag jobbar hela nästa helg och förmodligen flyttar till Göteborg helgen därefter. Börjar se lite ljusare ut med boende. Har en grej på gång. Håll tummarna för mig!
Gårdagens fredagsmys
När jag kom hem från jobbet igår kväll blev det hemmagjord pizza till middag/kvällsmat:
halva med kebabkött och halva med grillad kyckling, ananas, banan, jordnötter och curry.
Och så oregano och riven ost på båda. Plus kebabsås förstås!
Nu ska jag ta en välbehövlig paus från allt, sen blir det vin, mys & ev. utgång med min fina Karin.
Tjejkött och Grillkillar
Kakor med vit choklad och tranbär
Tjuvstartade hösten häromdan med att dricka te och knapra kakor.
När det är sånt här väder känns det verkligen befogat.
Har er stad helt plötsligt också förvandlats till en sjö?
Nån som kan hjälpa mig?
Såhär glad skulle jag bli då.
Så här är det: jag har blivit antagen till logopedprogrammet på Göteborgs Universitet nu i höst. Uppropet äger rum den 30:e augusti, alltså jättejättesnart! Saken är den att jag i nuläget inte har lyckats hitta nånstans att bo. I ett sista desperat försök tänkte jag kolla med er läsare om nån av er har nåt tips på en lägenhet i Göteborg. Kanske känner ni nån som känner nån som... Ja, ni fattar. Har lagt upp en annons på Blocket med lite mer info som ni hittar om ni klickar här.
Skulle bli så ofattbart glad om nån kunde hjälpa mig! Har du möjlighet att göra mig glad? Lämna en kråka i kommentarsfältet eller skicka ett mejl till mig på [email protected].
Filébuffé igen
I morgon väntar ännu en dag med jobb (jobbar måndag-lördag den här veckan), och efter att jag slutat vid 19.18 blir det myskväll med Emily. Väderleksrapporten verkar lovande: regn, skurar och risk för åska. Perfekt eftersom vi tänkt se en läskig film. Känns inte alls lika tungt att gå till jobbet i morgon när jag vet vad som väntar efteråt.
Wednesday is...
Kycklingpaj med paprika
Kycklingpaj med paprika, 4-6 portioner
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
½ grillad kyckling el. 2 kycklingfiléer
1 bit purjolök, ca 300 g
1 röd paprika
färska champinjoner
smör
salt, svartpeppar
1 burk crème fraiche paprika & chili
3 ägg
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en hög form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter. Skär under tiden kycklingen i mindre bitar. (Använder du kycklingfilé: stek i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar.) Strimla purjolöken, tärna paprikan och skiva champinjonerna. Fräs i lite smör i en stekpanna. Blanda ner kycklingen. Salta och peppra. Låt svalna något. Blanda sedan kycklingfräset med crème fraiche, ägg och hälften av osten. Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Servera med en god sallad och gärna en klick gräddfil eller crème fraiche.
Chokladbollar
200 g mjukt smör
1½ dl strösocker
2-3 msk O'boy
2 tsk vaniljsocker
6 dl havregryn
2-3 msk kallt kaffe
Garnering
pärlsocker el. kokosflingor
Vispa smör, socker, O'boy och vaniljsocker med elvisp (eller kör i matberedaren) tills det blir riktigt poröst och fluffigt. Tillsätt havregryn och kaffe och vispa ihop till en smidig smet. Ställ in bunken i kylen en stund. Forma sedan smeten till jämnstora bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokosflingor.
Förvara i kylen eller frys chokladbollarna.
Beautiful Blogger
För ett tag sen fick jag en award av Loula. Tack snälla, blev jätteglad!
Här kommer sju saker ni kanske inte visste om mig:
1. Jag gick ut med 19,9 i slutbetyg på gymnasiet.
2. Sen nåt år tillbaka har jag en ful och fläckig pigmentförändring på vänsterlåret som jag tills för bara några månader sen inte kunde förstå hur jag hade fått. Nu har jag kommit fram till att jag med största sannolikhet fick den i samband med en muskelbristning i låret som jag drog på mig när jag fortfarande var aktiv inom fotbollen. Smorde in låret i zonsalva och la mig sen ute i solen. Intelligent!
3. Är en riktig mineralvattenmissbrukare.
4. Har alltid fascinerats av rymden och ända sen första dagen jag fick lära mig om planeterna i skolan har jag kunnat rabbla dem i rätt ordning. När vi skulle ha anförande på mellanstadiet pratade jag om stjärnor. En mening har av nån outgrundlig anledning etsat sig fast: "En supernova är resultatet av en massiv stjärnas våldsamma död."
5. Blöder (helt oprovocerat) näsblod med jämna mellanrum.
6. Har för korta hälsenor och kan inte sitta på huk utan att "lyfta upp hälarna" och sitta på tå.
7. Är helt opiercad (inte ens örhängen) och har heller aldrig färgat håret. Au natural.
Och så till mina sju nomineringar, några av mina favoritbloggar som jag troget följer:
- kopiera in award-bilden i bloggen för att visa att ni fått den
- tacka och länka till den som nominerade en
- nominera sju andra bloggare och länka till dem
- berätta sju intressanta saker om sig själv
I'm a dance floor lover
"Vad gör vi? Nu kör vi!"
Fantastisk filébuffé
Sex and the City 2 med Elin
I morgon är jag bjuden på fest x 2. Tyvärr blir det inte fest alls eftersom jag inte lyckades få ledigt på lördag. För att muntra upp mig själv bokade jag bord på en restaurang här i stan som serverar en härlig filébuffé nu under sommaren. Har velat gå dit länge men det har inte passat. Nästa vecka är det sista veckan de har öppet och då jobbar jag sent alla kvällar, så i morgon blir det alltså. Bokade bord för tre: det blir jag, mamma och pappa, som har sin sista semesterdag i morgon och tyckte att ett restaurangbesök vore ett alldeles ypperligt sätt att spendera den på. Kameran får följa med förstås. Ska försöka komma ihåg att fota innan jag hugger in. Men först ska jag göra ett pass på jobbet också, och jag ser att klockan springer iväg så det är nog bäst att säga godnatt. Hörs i morgon!
Texmexgratäng
En rätt som återkommer med jämna mellanrum här hemma.
Lika gott varje gång! Klicka här för att komma till receptet.
Blåbärspaj
Blåbärspaj
Pajskal
175 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning
ca 250 g blåbär
2-3 msk strösocker
½-1 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 225°C. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform så att den går upp en bit över kanten. Strö över blåbären, sikta över potatismjölet och sockra efter smak. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Servera med grädde, vaniljsås eller glass.
80-talsmiddag
Exotic Snacks
Det här låg och väntade på mig när jag kom hem i fredags. Beställde smakprover på Exotic Snacks senaste tillskott för ett tag sen: apelsinchokladmandel, yoghurtöverdragna svarta vinbär och blåbärsmix. Vinbären och blåbärsmixen hade jag testat tidigare och är inte nåt jag skulle köpa själv. Tycker inte vinbären smakar särskilt mycket alls, och blåbärsmixen funkar visserligen att strö över frukostflingorna men är som sagt nåt jag klarar mig bra utan. Apelsinchokladmandeln har jag varit väldigt skeptisk till tidigare; reagerat på att det helt plötsligt tillkommit en knallorange färg i hyllorna som snarare avskräckt mig i stället för att locka mig att testa. Men oj så god den var! Kommer definitivt få följa med mig hem nästa gång jag köper naturgodis.
Allt du behöver göra är att gå in här, bli medlem och klicka hem en beställning.