Peanut cookie
Datum: 2012-03-30 Tid: 11:27:43
God "fulkaka" från ÖoB. Nio kakor för sisådär 10 kr. Som hittat!
Påskinspiration
Datum: 2012-03-29 Tid: 11:35:20
Om en vecka är det påsk och jag befinner mig hemma i Arvika. I vanlig ordning ska jag och min fina mamma testa nåt nytt recept. Vad det blir återstår att se... Skulle gissa att det blir nåt med lax. Påsk och lax klingar nämligen väldigt fint enligt mig. Tänkte bjuda på lite påskinspiration (för den som gillar lax och desserter...) i form av några tidigare lyckträffar:
SM i Unga Bagare
Datum: 2012-03-28 Tid: 15:18:32
De två senaste dagarna har jag varit ledig pga. inställda föreläsningar. Skönt kan tyckas, men samtidigt betyder ju det att vi kommer ha dem vid ett senare tillfälle och frågan är när de ska lyckas klämma in dem. Jag mötte upp Malin på skolan idag i alla fall och jobbade med en fallbeskrivning i några timmar, sen åkte vi in till stan en sväng. I Nordstan var det rörigt i vanlig ordning, och på plats fanns även svenska ungdomsbagarlandslaget som visade upp fantastiska bakverk. Den där grisen alltså... Hur fin?!
Ballerina Marängsviss
Datum: 2012-03-25 Tid: 10:05:38
Har ni sett att Ballerina kommit med en ny smak? Jag sprang på det här paketet i affären häromdan. Finns även en ny Singoallavariant med cheesecake som jag ska testa nästa gång, men åter till marängsvissen... Om jag fick en sån här kaka utan att veta vad det var för nåt skulle jag aldrig beskriva det som marängsviss. För mig är det maränger, grädde, banan (ibland glass) och massor av chokladsås. Så smakar inte det här. Med det sagt tycker jag att det vita krämiga lagret är riktigt gott! Med lite god fantasi kan man såklart dra liknelser med maräng och grädde. Gillade kakorna och kan absolut tänka mig att köpa dem igen, och då har jag inte ens testat att doppa dem i mjölk än. Ska göra det idag tänkte jag. Tydligen ska de ju vara ännu godare då.
Klassfika
Datum: 2012-03-23 Tid: 09:19:57
En av mina klasskompisar aka veckans fikaansvarig hade med sig cheesecake till skolan igår. Lyxigt!
Trots att jag är ledig vaknade jag före kl. 7 så har redan hunnit plugga. Ska snart åka och handla,
sen sätta mig i solväggen och bara njuta av att livet är så himla härligt ibland.
Ps. Ni är så många som kikar in här varje dag,
men så få som lämnar spår efter er. :(
men så få som lämnar spår efter er. :(
Kasslergratäng med mango chutney
Datum: 2012-03-21 Tid: 21:08:39
Häromdan hittade jag en bit kassler i kylen som hade sett sina bästa dagar. Den fick utgöra grunden i en god gratäng. I stället för ananas som annars brukar få kampera ihop med kassler hade jag i mango chutney. Blev verkligen supergott! Och dessutom vansinnigt lätt att svänga ihop.
Inspirationen hittade jag på matklubben.se.
Kasslergratäng med mango chutney, 4 portioner
400 g kassler
2½ dl vispgrädde
1 dl mango chutney
1 dl chilisås
1 äggula
salt, peppar
riven ost
Garnering
persilja
Sätt ugnen på 225°C. Skiva kasslern och lägg i en ugnsform. Vispa grädden. Rör ner mango chutney, chilisås och äggula. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över kasslern och strö över riven ost. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter. Garnera med persilja.
Servera med broccoli och/eller potatis.
Äppelkaka med mandelmassa
Datum: 2012-03-19 Tid: 13:19:17
Hittade ännu en gammal bild som glömts bort. Den här är från augusti förra året. Underbara sommar! Längtar mig tokig efter varma sommarkvällar; att sitta i gräset och dricka vin med bästa vännerna och bara njuta av livet. Receptet på kakan tror jag kom från någon av mammas tidningar som slängts för längesen. Har kikat runt lite och skulle tro att det var ungefär såhär:
Äppelkaka med mandelmassa
250 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äpplen
2 msk strösocker
1 tsk kanel
Garnering
florsocker
Sätt ugnen på 175°C. Riv mandelmassan grovt (går lättast om den är kall) och rör ihop med smöret. Separera äggen och rör ner äggulorna. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem. Häll över i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Vänd dem i kanel och socker och stick ner i smeten. Grädda strax under mitten av ugnen i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka att den är färdig.
Låt kallna och sikta över florsocker. Servera med vaniljsås eller vaniljvisp.
Tentafirande
Datum: 2012-03-18 Tid: 17:43:09
Taggad Malin på väg ut.
Ölspel på förfesten och sliten Malin på väg hem.
Igår var det fest! Precis som det ska va när man har skrivit tenta tidigare i veckan. Hade inte varit ute sen jag var hemma i Arvika sist, vilket är tre veckor sen. (Ett ovanligt långt uppehåll för att va jag, haha). Blev en riktigt rolig kväll! Började hos Maggi & Max och fortsatte sen på Lounge(s) där vi dansade långt in på småtimmarna.
Idag är jag seg och har inte fått nåt vettigt gjort alls. Ska försöka ge mig ut på en promenad snart och få lite frisk luft så kroppen vaknar till liv igen. Svänga förbi Hemköp också och köpa mineralvatten och nåt gott att tugga på. Är sugen på ost och kex!
Idag är jag seg och har inte fått nåt vettigt gjort alls. Ska försöka ge mig ut på en promenad snart och få lite frisk luft så kroppen vaknar till liv igen. Svänga förbi Hemköp också och köpa mineralvatten och nåt gott att tugga på. Är sugen på ost och kex!
Hoppas att ni också haft en fin helg!
Salami- och fetaostpaj
Datum: 2012-03-16 Tid: 09:57:19
Ibland när jag kikar igenom mitt bildarkiv upptäcker jag att jag totalt glömt bort vissa bilder. Som den här kylskåpsrensarpajen t.ex., den gjorde jag i december förra året i ett försök att tömma kylen inför Arvikavistelsen över jul. Nu har den legat och samlat damm tillräckligt länge.
Eftersom det var ett tag sen jag lagade den är jag inte helt säker på vad jag hade i, men om jag inte är helt ute och cyklar så gjorde jag ungefär som i det här receptet {länk}. Däremot är jag helt hundra på att jag tyckte att det var gott – det är ju trots allt paj vi pratar om!
Sunshine
Datum: 2012-03-14 Tid: 18:13:46
Ledig idag, och ännu en dag med helt fantastiskt väder. Jag & Malin tog en runda på stan,
sen satte vi oss i solväggen vid Kungsportsplatsen och bara njöt av livet. Fina Göteborg!
Stuvad vitkål
Datum: 2012-03-13 Tid: 18:19:00
Ber om ursäkt för att det varit så tyst här. Nu äntligen är tentan skriven (det här med eftermiddagstenta är ingen favorit...) och det kändes riktigt bra. Tyckte kursen var väldigt intressant och det mesta verkade ha fastnat. Känslan efteråt är så härlig. Den lättnaden, friheten.
Hur som helst, när jag var hemma i Arvika förra gången åt vi stekt fläsk och stuvad vitkål till middag. Ännu en sån där rätt som man riktigt kan gå och längta efter. Husmanskost när det är som bäst! Vitkål är bra grejer, billigt så det förslår – man får verkligen mycket för pengarna. Om man vill lyxa och göra det lite extra festligt kan man ha i lite Västerbottenost. Fint som snus!
Hur som helst, när jag var hemma i Arvika förra gången åt vi stekt fläsk och stuvad vitkål till middag. Ännu en sån där rätt som man riktigt kan gå och längta efter. Husmanskost när det är som bäst! Vitkål är bra grejer, billigt så det förslår – man får verkligen mycket för pengarna. Om man vill lyxa och göra det lite extra festligt kan man ha i lite Västerbottenost. Fint som snus!
Stuvad vitkål
½ vitkålshuvud
smör
2-3 dl grädde
1 dl crème fraîche
½ buljongtärning el. 1 msk buljongpulver
salt, peppar
Skär vitkålen i mindre bitar. Stek i rikligt med smör tills den mjuknar. Häll över i en traktörpanna el. kastrull och tillsätt grädde, crème fraîche och buljong. Koka upp och låt det sen småputtra under lock i 20-30 minuter tills kålen blivit mjuk och krämig. Smaka av med salt och peppar.
Twist: rör i lite riven smakrik ost (t.ex. Västerbotten) och låt smälta ner innan servering.
½ vitkålshuvud
smör
2-3 dl grädde
1 dl crème fraîche
½ buljongtärning el. 1 msk buljongpulver
salt, peppar
Skär vitkålen i mindre bitar. Stek i rikligt med smör tills den mjuknar. Häll över i en traktörpanna el. kastrull och tillsätt grädde, crème fraîche och buljong. Koka upp och låt det sen småputtra under lock i 20-30 minuter tills kålen blivit mjuk och krämig. Smaka av med salt och peppar.
Twist: rör i lite riven smakrik ost (t.ex. Västerbotten) och låt smälta ner innan servering.
Ramlösa Äpple
Datum: 2012-03-10 Tid: 17:19:23
Det var ingen kattunge i paketet. Inte nåt av det andra jag hoppades på heller. Däremot var det smarrigt mineralvatten och gröna äpplen. Ramlösas två senaste smaker: Äpple och Hallon & Björnbär. Den sistnämnda har jag redan skrivit om här {länk}.
Har ni hunnit testa den med äpple än? Det hade jag, så jag blev glad när det kom en sån trevlig leverans igår kväll. Den är nämligen riktigt god! Frisk! Känns att det är gröna äpplen, inte sött utan mer syrligt. Kommer passa fint i sommar som törstsläckare en riktigt varm och solig dag. Jag älskar ju dessutom äpplen, äter minst ett om dagen...
Vad gör ni annars ikväll?
Laddar för Melodifestivalen?
Laddar för Melodifestivalen?
Fredag ♥
Datum: 2012-03-09 Tid: 09:47:05
Har börjat den här fredagen på bästa sätt. Är ledig idag men vaknade före 8 ändå. Gick upp, körde ett litet träningspass och åt frukost framför nyheterna. Nu ska jag gräva ner mig i personlighetspsykologin och försöka köra lite effektivt tentapluggande så jag kan lägga böckerna åt sidan ikväll med gott samvete.
Tidigare i veckan, två dagar i följd, försökte nån få tag på mig. Det ringde från dolt nummer och då svarar jag sällan. Om nån vill mig nåt får de faktiskt stå för vilka de är också, annars brukar det i regel bara vara reklam eller nån enkätundersökning som jag ändå inte vill vara med på. Men så hade jag fått en avi i postfacket igår, där det stod att posten hade försökt nå mig för att leverera ett paket. Fick ringa och boka ny tid, så ikväll kommer de och lämnar vad det nu är för nåt jag har fått. Har igen aning om vem det är ifrån, spännande! Kanske är det en katt? Har gått och tänkt på att det hade varit trevligt med lite sällskap... Eller en låda med cake pops? Stora som golfklubbor! Eller nya träningsskor? En arm så jag kan få hjälp att smörja in mig på ryggen dit jag har svårt att nå? Känner att jag har så realistiska förväntningar...
Tidigare i veckan, två dagar i följd, försökte nån få tag på mig. Det ringde från dolt nummer och då svarar jag sällan. Om nån vill mig nåt får de faktiskt stå för vilka de är också, annars brukar det i regel bara vara reklam eller nån enkätundersökning som jag ändå inte vill vara med på. Men så hade jag fått en avi i postfacket igår, där det stod att posten hade försökt nå mig för att leverera ett paket. Fick ringa och boka ny tid, så ikväll kommer de och lämnar vad det nu är för nåt jag har fått. Har igen aning om vem det är ifrån, spännande! Kanske är det en katt? Har gått och tänkt på att det hade varit trevligt med lite sällskap... Eller en låda med cake pops? Stora som golfklubbor! Eller nya träningsskor? En arm så jag kan få hjälp att smörja in mig på ryggen dit jag har svårt att nå? Känner att jag har så realistiska förväntningar...
Ha en härlig fredag, finisar!
Varma tunnbrödsrullar
Datum: 2012-03-08 Tid: 17:18:13
Insåg häromdan att tunnbrödet jag hade i skafferiet började bli lite torrt. I vanliga fall tycker jag att tunnbröd passar bäst till fräscha tunnbrödsrullar, men då ska de ju vara alldeles färska. Som en lösning på problemet kom jag på att jag ju faktiskt kunde slänga in dem i ugnen ihop med lite ost och göra varma tunnbrödsrullar i stället. Gjorde två varianter: en med rökt skinka och en med rostbiff. Gott!
Varma tunnbrödsrullar
tunnbröd
philadelphiaost
crème fraîche
riven ost
salt, peppar
Smakvarianter
- rökt skinka, fransk senap, gräslök
- rostbiff, curry
- tonfisk, chilisås, citronpeppar
Sätt ugnen på 200°C. Blanda ihop philadelphiaost, crème fraîche och riven ost med valfri smakvariant till en ganska fast röra. Krydda med salt och peppar. Bred ut på tunnbröden och rulla ihop. Placera i en ugnsfast form med skarven nedåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
tunnbröd
philadelphiaost
crème fraîche
riven ost
salt, peppar
Smakvarianter
- rökt skinka, fransk senap, gräslök
- rostbiff, curry
- tonfisk, chilisås, citronpeppar
Sätt ugnen på 200°C. Blanda ihop philadelphiaost, crème fraîche och riven ost med valfri smakvariant till en ganska fast röra. Krydda med salt och peppar. Bred ut på tunnbröden och rulla ihop. Placera i en ugnsfast form med skarven nedåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
So little time, so much to do
Datum: 2012-03-06 Tid: 22:29:25
Idag har jag mest druckit kaffe och försökt motivera mig till att plugga. Redovisning i morgon, sista föreläsningen på torsdag och tenta nästa tisdag. Har förresten skaffat mig riktigt fina rutiner: ställer klockan tidigare för att hinna gå till skolan och kör ett träningspass när jag kommer hem. Kroppen känns faktiskt mycket starkare.
Med lite ansträngning kan man nästan urskilja en muskel eller två...
Saknar
Datum: 2012-03-04 Tid: 17:36:34
I fredags fick jag besked om att jag klarade förra tentan. Lättnad. Jag får alltid jobbig efter tenta-ångest, sådär att jag inte riktigt minns vad jag svarade på frågorna och blir rädd att det kanske inte gick så bra, så det var riktigt skönt att känna tyngden från axlarna lätta lagom till helgen. Som för övrigt varit en lugn och skön sådan. Precis vad jag behövde.
Önskar så att mina närmaste inte bodde så långt bort; att vi bodde i samma stad och kunde spontanhänga mest hela tiden. Gå promenader, dricka kaffe i solen, ha kex-, ost- och vinkvällar, slökolla på filmer, spela sällskapsspel, äta ostbågar… Det där vardagliga som man tar för givet när man bor i samma stad. Att inte behöva planera flera veckor i förväg, boka tågbiljetter, packa väskan. Jag längtar till påsk! Då får jag äntligen träffa mina hjärtan igen. ♥
Önskar så att mina närmaste inte bodde så långt bort; att vi bodde i samma stad och kunde spontanhänga mest hela tiden. Gå promenader, dricka kaffe i solen, ha kex-, ost- och vinkvällar, slökolla på filmer, spela sällskapsspel, äta ostbågar… Det där vardagliga som man tar för givet när man bor i samma stad. Att inte behöva planera flera veckor i förväg, boka tågbiljetter, packa väskan. Jag längtar till påsk! Då får jag äntligen träffa mina hjärtan igen. ♥
Spaghetti & köttfärssås
Datum: 2012-03-04 Tid: 11:52:40
Köttfärssås och spaghetti är sån där vardagsmat som är lätt att pimpa. Åt det här tidigare i veckan.
Gjorde den här köttfärssåsen {länk} men hade inte i riven ost och mozzarella,
utan toppade med fetaost och parmesan istället.
Lax med skaldjurstopp
Datum: 2012-03-03 Tid: 11:57:57
Nu har jag fått receptet på maten som jag och mamma gjorde förra helgen. Lax med lyxig skaldjurstopp, och så favoriterna broccoli och brysselkål till det (som jag fått världens dille på). Blir en riktigt festlig middag, passar utmärkt som bjudmat! Fina färger är det också, inte alls särskilt tråkigt att vila ögat på. Gillar ni lax och skaldjur – testa då det här!
Receptet kommer från nån av mammas tidningar, Hemmets Veckotidning har jag för mig att det var.
Lax med skaldjurstopp, 4-5 portioner
1 kg laxfilé
½ tsk salt
500 g räkor med skal
1 burk kräftstjärtar i lag, ca 150 g
2 dl crème fraîche
2 dl smakrik riven ost
1 msk koncentrerad hummerfond
1 krm cayennepeppar
2 tsk potatismjöl
½ dl hackad dill
salt, peppar
Garnering
kräftstjärtar
dill
ev. citron
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Salta. Skala och grovhacka räkorna, men lägg undan några hela till garnering. Låt kräftstjärtarna rinna av. Vispa crème fraîchen hårt med elvisp. Rör ner de hackade räkorna, nästan alla kräftstjärtar, ost, fond och cayennepeppar. Bred ut ca 1/3 av blandningen på laxen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min tills laxen är färdig. Täck ev. med folie om täcket börjar få för mycket färg.
Koka upp resten av skaldjursblandningen i en kastrull. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten och blanda ner i såsen. Koka upp under omrörning. Blanda ner dillen. Smaka av med salt och peppar.
Garnera laxen med kräftstjärtar, dill och ev. citronskivor. Servera med såsen, ris och en grönsallad, eller som vi gjorde med broccoli och brysselkål.
1 kg laxfilé
½ tsk salt
500 g räkor med skal
1 burk kräftstjärtar i lag, ca 150 g
2 dl crème fraîche
2 dl smakrik riven ost
1 msk koncentrerad hummerfond
1 krm cayennepeppar
2 tsk potatismjöl
½ dl hackad dill
salt, peppar
Garnering
kräftstjärtar
dill
ev. citron
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Salta. Skala och grovhacka räkorna, men lägg undan några hela till garnering. Låt kräftstjärtarna rinna av. Vispa crème fraîchen hårt med elvisp. Rör ner de hackade räkorna, nästan alla kräftstjärtar, ost, fond och cayennepeppar. Bred ut ca 1/3 av blandningen på laxen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min tills laxen är färdig. Täck ev. med folie om täcket börjar få för mycket färg.
Koka upp resten av skaldjursblandningen i en kastrull. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten och blanda ner i såsen. Koka upp under omrörning. Blanda ner dillen. Smaka av med salt och peppar.
Garnera laxen med kräftstjärtar, dill och ev. citronskivor. Servera med såsen, ris och en grönsallad, eller som vi gjorde med broccoli och brysselkål.
Energikick
Datum: 2012-03-01 Tid: 21:37:39
Är inne i en riktig träningsperiod just nu. För att få lite extra energi bakade jag ett gäng Silviakakor {länk} igår. Behöver ju ha nåt i frysen att ta fram när armarna är som spaghetti och benen knappt går att stå på. Ungefär som det känns nu alltså. Har precis kört ett pass. Ikväll var det tungt, kroppen är fortfarande mos efter igår...