Äntligen hemma!
Datum: 2009-09-30 Tid: 21:40:08
Det blev väldigt stressigt när vi kom hem från handlandet tidigare idag. Tog lite längre tid än väntat eftersom det var så mycket folk att det knappt gick att hitta parkeringsplats. Ryckte med mig en müslibar på vägen ut, och mer eller mindre hetsade i mig den, en skål med vaniljyoghurt och müsli och en macka eftersom jag hade knappt 15 minuter på mig att äta innan det var dags att cykla iväg till jobbet. Och herregud vilken stressig dag - jag är helt slut!
Ändrade planer
Datum: 2009-09-30 Tid: 10:42:55
De ringde precis från jobbet och frågade om jag kunde komma in och jobba 13-20 idag, så bakandet får tyvärr skjutas upp till i morgon. Jag som hade planerat att göra en cheesecake i morgon inför helgen. Har lovat mamma det eftersom vi får gäster och har hittat ett recept som verkade jättegott i en av de senaste Leva&Bo. Nåja, hinner väl med båda, eller så får jag försöka göra cheesecaken innan jobbet på fredag. Hur som helst ska jag iallafall åka och handla nu. Trist att både bloggande och bakning blir lidande. Och jag har en ond föraning om att jag är på väg att bli sjuk, det känns så i kroppen. Men i morgon - då ska jag baka!
Återkommer ikväll. Ha en underbar lillördag, alla ni fina där ute!
Återkommer ikväll. Ha en underbar lillördag, alla ni fina där ute!
Bovetegröt med äpple
Datum: 2009-09-30 Tid: 09:32:10
Startade dagen i vanlig ordning med bovetegröt.
Toppade med lite hackat äpple för omväxlings skull,
annars brukar jag i stort sett alltid ha hallon och blåbär på.
Godast så, men omväxling förnöjer heter det ju.
Toppade med lite hackat äpple för omväxlings skull,
annars brukar jag i stort sett alltid ha hallon och blåbär på.
Godast så, men omväxling förnöjer heter det ju.
Ska snart åka iväg och handla det som fattas för att göra kanelbullar,
och senare idag kommer hela huset fyllas av världens härligaste doft.
Bilder och recept läggs naturligtvis upp här efteråt.
och senare idag kommer hela huset fyllas av världens härligaste doft.
Bilder och recept läggs naturligtvis upp här efteråt.
Matbloggspriset 2009
Datum: 2009-09-29 Tid: 20:05:06
Ni har väl inte missat att det blivit dags att nominera sina favoriter bland matbloggarna?
Genom att delta har man även chansen att vinna fina priser.
Jag har redan nominerat min favorit, gör det du också!
Genom att delta har man även chansen att vinna fina priser.
Jag har redan nominerat min favorit, gör det du också!
Klicka här för att nominera din favorit!
Paj i portionsform
Datum: 2009-09-29 Tid: 19:40:29
Efter en slitsam dag på jobbet och med en sockernivå nere på minus 276 belönade jag mig själv med att göra paj när jag kom hem. Passade på att inviga de nya portionsformarna vi köpte för någon vecka sen. Pajdeg i botten i stil med den här, bär (jag tog hallon och blåbär) och lite potatismjöl som fyllning, och smuldeg med havregryn som topping. Och en klick vaniljvisp såklart! Väldigt smidigt med portionsformar förresten, fint att kunna variera fyllning om det skulle va så att man tycker om olika, eller om man är som jag och aldrig kan bestämma sig vad man är mest sugen på.
Nu ska jag kura ihop mig i soffan med den där tekoppen jag längtade så efter i morse, svara på mail och ladda inför morgondagens bullbak.
Och tack så jättemycket för alla fina kommentarer! Ni anar inte hur glad jag blir.
Working 8-17
Datum: 2009-09-29 Tid: 07:22:57
Termometern visar -2,3ºC och jag ska snart cykla iväg till jobbet. Kommer hem efter 17 nån gång. Vill helst bara slänga ihop en sats scones, göra i ordning en kopp vaniljte och kura ihop mig i soffan med en filt. Värmepumpen går på helfart och jag har precis letat fram mössa och vantar. Och nu minns jag vad det är jag ogillar med hösten och vintern.
Ha en fin dag så länge, hörs ikväll!
Ha en fin dag så länge, hörs ikväll!
Ett ord
Datum: 2009-09-28 Tid: 21:09:55
Veckans blogg
Datum: 2009-09-28 Tid: 18:23:26
Den här veckan har jag fått äran att vara Veckans blogg på blogg.se. (Tack, Karin!)
Känns jätteroligt, fast jag har alltid haft svårt för att svara på såna där frågor.
Lämna gärna en kommentar,
alltid kul att veta vilka som kikar förbi!
Höstiga äppelscones
Datum: 2009-09-28 Tid: 17:51:07
Hittade det här receptet i Hemmets Veckotidning som kom med posten idag. Det låg två äpplen som började se lite slitna ut i fruktskålen så det var som gjort för att baka äppelscones. Förr om åren har vi haft så mycket äpplen att vi knappt hunnit med. Vi har två äppelträd i trädgården, men eftersom de växte lite som de ville kapade pappa av dem rejält för två år sen. De såg bokstavligt talat ut som om de var tagna ur en skräckfilm efter att han var färdig med dem. Sen dess har vi inte fått några äpplen, men nu har träden växt till sig lite så jag håller tummarna för att de bär frukt redan nästa år.
Tillbaka till sconesen. Eftersom jag är något av en ost- och marmeladjunkie kunde jag inte låta bli att ha det på några av dem, men de var jättegoda à natural också och det är väl egentligen tänkt att man inte ska ha nåt på dem. Tack vare både äpple och kanel smakar de egentligen tillräckligt mycket som de är. Saftiga och goda blev de, en lyckad variant på scones helt enkelt.
Tillbaka till sconesen. Eftersom jag är något av en ost- och marmeladjunkie kunde jag inte låta bli att ha det på några av dem, men de var jättegoda à natural också och det är väl egentligen tänkt att man inte ska ha nåt på dem. Tack vare både äpple och kanel smakar de egentligen tillräckligt mycket som de är. Saftiga och goda blev de, en lyckad variant på scones helt enkelt.
Höstiga äppelscones, ca 16 st
2 äpplen
2 msk smör
1 tsk kanel
3¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1¼ dl mjölk
2 msk flytande honung
1 krm salt
Sätt ugnen på 225°C. Tärna äpplena. Stek dem hastigast i smöret och pudra över kanel. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Skär det kalla smöret i tärningar och nyp ihop med mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt mjölk, honung och salt. Arbeta snabbt ihop degen och vänd ner äppelbitarna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en 2 cm tjock kaka och ta ut rundlar med hjälp av ett glas, ca 5 cm i diameter. (Eller så gör man som jag gjorde: formar bullar lite som man känner för. Receptet är nämligen gjort för att ingå i en buffé, så sconesen blir pyttesmå om man gör 16 st.) Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen. Servera direkt.
2 äpplen
2 msk smör
1 tsk kanel
3¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1¼ dl mjölk
2 msk flytande honung
1 krm salt
Sätt ugnen på 225°C. Tärna äpplena. Stek dem hastigast i smöret och pudra över kanel. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Skär det kalla smöret i tärningar och nyp ihop med mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt mjölk, honung och salt. Arbeta snabbt ihop degen och vänd ner äppelbitarna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en 2 cm tjock kaka och ta ut rundlar med hjälp av ett glas, ca 5 cm i diameter. (Eller så gör man som jag gjorde: formar bullar lite som man känner för. Receptet är nämligen gjort för att ingå i en buffé, så sconesen blir pyttesmå om man gör 16 st.) Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen. Servera direkt.
Måndag morgon, när jag vaknar...
Datum: 2009-09-28 Tid: 11:14:37
Mamma har köpt hem Polarbröds Frisk och Fröig
och det blir verkligen jättegott när man rostar det.
Gillar att det blir extra crunchigt tack vare alla frön.
Om ni inte redan gjort det: testa!
Bullbak
Datum: 2009-09-27 Tid: 20:20:10
Om en vecka, söndag den fjärde oktober, är det Kanelbullens dag. Jag laddar redan för ett bullbak nu i veckan. Har faktiskt aldrig bakat bullar själv tidigare - bara hjälpt farmor när hon fortfarande var pigg nog att baka (vilket hon gjorde mest hela tiden) och på hemkunskapen i skolan - så det ska bli jätteroligt. Längtar efter att känna doften av nybakade bullar. Och att få äta dem förstås.
Har ni nåt bra recept på kanelbullar?
Har ni nåt bra recept på kanelbullar?
A never-ending conversation
Datum: 2009-09-27 Tid: 17:46:45
Det tog mig och Mirja en evighet att välja film igår. Jag hade med mig större delen av min filmsamling och det visade sig att även Mirja har problem med det här med att fatta beslut. "Men det spelar verkligen ingen roll för mig," sa vi i munnen på varandra. "Bestäm du!" var också en mening som upprepades ett antal gånger. Successivt lyckades vi iallafall välja bort film efter film och efter att ha bestämt oss för nåt lättsmält slutade det med att vi tittade på Bride Wars. Eller ja, att säga att vi tittade på filmen är en rejäl överdrift. Sammanlagt såg vi kanske tio minuter (vilket var ungefär lika lång tid som det tog för oss att överhuvudtaget välja vad vi skulle se), resten av tiden gick åt till att prata. Det blir lätt så när man inte setts på ett tag och har massor att prata om.
Tack för en fin kväll, vännen!
Äppelkaka med toscatäcke
Datum: 2009-09-27 Tid: 11:39:04
Det här var ett experiment utan dess like. Jag inspirerades av olika recept jag hittade i mammas gamla veckotidningar, la ihop det bästa från tre av dem och gjorde en egen variant. Recepten jag utgick ifrån skulle egentligen bakas i långpanna men jag gjorde en fjärdedels sats (förutom toscan som är lite drygt en halv sats) och använde mig av en pajform modell mindre. Kanske inte det vackraste jag gjort, men så gott att jag lätt skulle kunna ha satt i mig hela själv. Älskade kontrasterna mellan mördegen, den luftiga fyllningen och det knäckiga toscatäcket.
Äppelkaka med toscatäcke, 2-4 personer
Mördeg
Äppelkaka med toscatäcke, 2-4 personer
Mördeg
1¼ dl vetemjöl
¼ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
75 g smör
Fyllning
1 äpple
1 msk strösocker
1 msk kanel
1 ägg
¾ dl strösocker
1 dl vetemjöl
Tosca
35 g smör
½ dl strösocker
1¼ msk honung
¼ dl grädde
¼ dl hackad sötmandel
¼ dl hackade nötter
pärlsocker
Sätt ugnen på 200°C. Börja med mördegen. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Hacka samman med smöret till en deg. Tryck ut degen i en liten pajform och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C. Fortsätt med äppelsmeten. Skala och kärna ur äpplet. Skär det i tunna klyftor och lägg i en plastpåse tillsammans med kanel och socker. Skaka runt så allt blandar sig. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet och fördela smeten på den förgräddade bottnen. Tryck försiktigt i äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter tills kakan känns torr. Blanda under tiden alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills smeten tjocknar. Ta ut kakan ur ugnen. Bred på toscasmeten, strö över pärlsocker och grädda i ytterligare ca 10 minuter tills ytan har fått fin färg.
Låt svalna något och servera med uppvispad vaniljvisp.
¼ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
75 g smör
Fyllning
1 äpple
1 msk strösocker
1 msk kanel
1 ägg
¾ dl strösocker
1 dl vetemjöl
Tosca
35 g smör
½ dl strösocker
1¼ msk honung
¼ dl grädde
¼ dl hackad sötmandel
¼ dl hackade nötter
pärlsocker
Sätt ugnen på 200°C. Börja med mördegen. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Hacka samman med smöret till en deg. Tryck ut degen i en liten pajform och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C. Fortsätt med äppelsmeten. Skala och kärna ur äpplet. Skär det i tunna klyftor och lägg i en plastpåse tillsammans med kanel och socker. Skaka runt så allt blandar sig. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet och fördela smeten på den förgräddade bottnen. Tryck försiktigt i äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter tills kakan känns torr. Blanda under tiden alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills smeten tjocknar. Ta ut kakan ur ugnen. Bred på toscasmeten, strö över pärlsocker och grädda i ytterligare ca 10 minuter tills ytan har fått fin färg.
Låt svalna något och servera med uppvispad vaniljvisp.
Du är min hemlighet
Datum: 2009-09-27 Tid: 01:04:01
Fick precis ett sms som gjorde mig alldeles yr av lycka.
Önskar att jag kunde berätta. Skriva det här.
Skrika så hela världen hör. Ännu högre.
Men det går inte.
Önskar att jag kunde berätta. Skriva det här.
Skrika så hela världen hör. Ännu högre.
Men det går inte.
Du är min hemlighet och vi gillar varandra i smyg.
Quesadillas
Datum: 2009-09-26 Tid: 16:27:01
Ännu ett försök att få användning för den där kesoburken. Här slängs det inget. Resultatet blev quesadillas som smakade pizza. Hur gott? Nästan för gott. Hittade lite riven parmesan i kylen som jag strödde över också, aldrig fel.
Quesadillas, 1 portion
2 tortillabröd
keso (gärna med smak)
skinka
ost
tomat i skivor
kryddor
Om du har naturell keso: smaksätt med olika kryddor, t.ex. salt, peppar, paprikapulver och oregano. Fördela ovanpå ett av tortillabröden. Lägg på några skink-, tomat- och ostskivor (eller riven ost) och mal över lite svartpeppar. Lägg på det andra tortillabrödet och tryck försiktigt ihop dem. Lägg i en torr stekpanna och stek på medelhög värme tills brödet fått lite färg. Vänd och stek ytterligare någon minut. Dela sedan quesadillan i fyra trekanter och servera med sallad.
Homecoming
Datum: 2009-09-26 Tid: 12:49:25
Ikväll ska jag träffa Mirja, som annars bor och pluggar till dietist i Göteborg.
Hon är hemma över helgen så vi ska se film och bara ha det mys.
Nu ska jag tvinga ut mig själv på en promenad i solskenet för att försöka komma igång lite.
Hon är hemma över helgen så vi ska se film och bara ha det mys.
Nu ska jag tvinga ut mig själv på en promenad i solskenet för att försöka komma igång lite.
Solution
Datum: 2009-09-25 Tid: 22:21:38
Tack för hjälpen med mitt val av kappa! Jag skulle verkligen behöva ha nån som kunde säga åt mig vad jag ska välja i olika situationer. Eller gå en kurs i hur man fattar beslut. Har till och med svårt att bestämma såna där triviala saker som vilken film jag ska se eller vad jag ska ta för färg på strumporna. Det här med kapporna löste sig iallafall, om än på ett lite oväntat sätt. När mamma skulle köpa med sig den kappan jag bloggade om först visade det sig att den inte fanns kvar i min storlek längre. Så nu är kappa nummer två beställd och väntas anlända i början på nästa vecka. Hoppas att den passar nu bara.
Äppelmuffins med crunch och frosting
Datum: 2009-09-25 Tid: 16:30:19
Fick ett sug efter att baka och bestämde mig för att göra äppelmuffins, trots att jag egentligen inte är särskilt förtjust i muffins. Eller jo, om det är nånting mer på, som på de här: crunch och frosting. Muffins i sin enkelhet har däremot aldrig varit nåt jag längtat efter. Samma är det med vanlig sockerkaka. Men om man har nån god glasyr eller sådär på är det en annan femma. Nog om det. Idag använde jag en muffinsplåt av silikon som vi fått efter farmor. Den hade aldrig blivit använd tidigare utan låg fortfarande i sin förpackning. Först när det var dags att fylla muffinsformarna insåg jag att vi inte hade några, så det fick bli bullformar istället. Det gjorde inte så mycket, trots att de var en aning lägre. Lite svårare att få loss muffinsen från pappret bara, men smaken var den samma.
Äppelmuffins med crunch och frosting, 6 st
Fyllning
1 äpple
½ msk smör
1 msk strösocker
1 tsk kanel
Crunch
30 g smör, kallt
1 msk havregryn
1 tsk vetemjöl
1 msk hackade nötter
1 msk strösocker
Muffinssmet
1 ägg
¾ dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Frosting
100 g cream cheese
1-2 dl florsocker
1-2 tsk citronsaft
Sätt ugnen på 175°C. Börja sedan med fyllningen. Kärna ur och tärna äpplet i småbitar. Stek bitarna i smör och socker. Pudra över kanel mot slutet. Dra av från värmen. Blanda ihop alla ingredienser till crunchet och ställ åt sidan. Vispa upp ägg och socker till smeten i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och rör ner i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke, vänd ner och rör ihop till en jämn smet. Ställ 6 muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i dem. Lägg på äppelbitar och toppa med crunchet. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.
Blanda ingredienserna till frostingen. Låt muffinsen svalna och toppa sedan med frosting. Finast blir det om man spritsar ut den och dekorerar med strössel eller sockerblommor.
Kesoplättar
Datum: 2009-09-25 Tid: 11:58:58
Eftersom vi hade en stor burk oöppnad keso som gick ut igår passade jag på att göra kesoplättar till frukost. Smaksatte med lite kanel och åt dem med lättvispad grädde (eftersom den också sjöng på sista versen) och äppelmos. Annars hade det fått bli kesella med lite vaniljsocker istället. Och bär, men jag var helt enkelt för lat för att tina. Ett rivet äpple hade säkert också varit gott att blanda ner i smeten. Det får jag testa nästa gång. Himla goda blev de hur som helst.
Kesoplättar, 1 portion (4 plättar)
1 ägg
1½ msk dinkelmjöl
125 g keso (½ liten burk)
salt
ev. kanel
Blanda alla ingredienser. Ha lite smör eller olja i en stekpanna och skeda upp två lagom stora plättar. Stek på medelhög värme. Vänd försiktigt när undersidan stelnat. Låt steka ganska länge. Lägg sedan upp på en tallrik och servera med valfria tillbehör.
Tandläkarskräck
Datum: 2009-09-25 Tid: 11:31:38
Jag har fått kallelse till tandläkaren den 14:e oktober. Har ångest redan nu. Ända sen jag var liten har jag hatat att gå till tandläkaren. Och med all rätt: har alltid haft dåliga tänder och tandläkarna har till och med sagt att de tyckt synd om mig för att min emalj är så dålig. Känns ju kul att höra... Medfött är det också, så det finns inte så mycket att göra åt det. Hur som helst, har inte varit där på över ett år och den här gången ska jag till en tandläkare jag aldrig haft förut. Bara det gör att det känns extra jobbigt. Är livrädd för vad han ska säga. Till och med jag kan se att det inte ser bra ut. Fast då är det väl i och för sig lika bra att få det överstökat så fort som möjligt innan det blir värre. Det är ju ett tag kvar. Hinner bl.a. trycka i mig en himla massa Mârtensgodis innan det är dags. That should do the trick.
Your opinion, please?
Datum: 2009-09-24 Tid: 17:35:55
Granola
Datum: 2009-09-24 Tid: 16:18:00
Müslin var slut när det var dags för mellanmål förut, så jag hade två alternativ: åka och köpa ny eller göra egen. Valet föll på det sistnämnda. Hittade ett recept på granola som jag anpassade till vad som fanns hemma, och 30 minuter senare avnjöt jag en skål vaniljyoghurt med hemmagjord granola (som faktiskt fortfarande var lite varm) ute i solskenet. Det kallar jag vardagslyx.
Granola
2 dl havregryn
2 dl rågflingor
½ dl kokos
½ pumpakärnor
½ dl solroskärnor
½ dl linfrön
1 dl valfria nötter, grovhackade (jag tog det som fanns hemma: valnötter och mandlar)
kardemumma
1 dl vatten
½ dl mörk sirap
½ dl rapsolja
1 msk honung
½ tsk kanel
½ tsk vaniljsocker
½ dl mörkt muscovadosocker eller farinsocker (jag hade bara vanligt strösocker)
torkade frukter och/eller bär
Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Ta sedan fram en kastrull och blanda vatten, sirap, rapsolja, honung, kanel, vaniljsocker och socker. Värm försiktigt och rör under tiden. Häll över de torra ingredienserna i bunken och blanda ordentligt. Fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter. Blanda runt granolan några gånger under tiden den står i ugnen. Vakta noga så den inte bränns. Ta ut och låt svalna. Strö över torkade frukter och/eller bär et voilà!
Havrebollar
Datum: 2009-09-24 Tid: 11:39:32
När sötsuget sätter in kan man alltid slänga ihop en liten sats havrebollar sådär på en höft. Smör, socker, havregryn och vaniljsocker är allt som behövs. Kanske några med kakao också för att bryta av. Rulla i pärlsocker och fortfort in i frysen. Diska rent, ögna igenom en tidning eller varför inte gå några varv runt kvarteret. Sådär, tillräckligt kalla. Och hejhopp så blev det kallt i magen.
Onsdagslunch
Datum: 2009-09-23 Tid: 16:32:45
Nu har jag varit och tittat på Elins lägenhet. Tror det kommer bli jättebra! Och jag blev lite smygkär i soffan. Tog några varv på stan innan det blev lunch (eller ja, frukost för Elin...) på Sunday. Perfect weather, perfect company~
Finaste Elin.
I'm an alien.
Jag tog dagens sallad: fetaost med avokado och kronärtskocka.
God, men ett minus: ingen riktig fetaost som det brukar va.
Elin åt varm ciabatta med kyckling och röd currycrème.
Sen blev det blåbärspaj med vaniljvisp till efterrätt.
Den var okej, men hemmagjord är tusen gånger godare.
Föredrar frasigt pajskal, det här var mest bara mjukt och degigt.
Works like a charm
Datum: 2009-09-23 Tid: 10:46:21
Min bebis är en klippa. Efter en natt på torken (alltså inte rehab för alkoholister...) är min Macbook sitt vanliga fungerande jag igen. And thank God for that! Om moderkortet hade kraschat hade jag kanske varit tvungen att betala drygt 7000:- för ett nytt. Då hade det definitivt inte blivit nån ny kappa. Men nu verkar det ju ha gått bra. Laptopen kanske till och med blev lite renare på köpet.
Nu ska jag göra mig i ordning och cykla ner till stan för att kika på Elins lägenhet och sen äta lunch på Sunday. Idag är det sol och klarblå himmel. Antagligen ganska kallt också. Vilket innebär halsduk. Gillar hösten.
Nu ska jag göra mig i ordning och cykla ner till stan för att kika på Elins lägenhet och sen äta lunch på Sunday. Idag är det sol och klarblå himmel. Antagligen ganska kallt också. Vilket innebär halsduk. Gillar hösten.
The coat
Datum: 2009-09-22 Tid: 22:04:41
Lutar mot att jag köper den trots allt.
Varm toast
Datum: 2009-09-22 Tid: 17:01:05
Som vanligt kunde jag inte bestämma mig för vilken fyllning jag var mest sugen på, så jag tog lite av allt och delade upp det på bröden. Godast var det med den smälta brien och skinkan/pastramin. Det fina med grillade/varma smörgåsar är att man kan ha i princip vad som helst på och variera i det oändliga. Och fort går det.
Varm toast
2 skivor rostbröd
smör
lufttorkad skinka/pastrami
brieost
ädelost
tomat
ost
svartpeppar
Bred smör på brödskivorna. Lägg på valfri fyllning och lägg ihop bröden. Grilla i smörgåsgrill eller våffeljärn. Ät och njut.
2 skivor rostbröd
smör
lufttorkad skinka/pastrami
brieost
ädelost
tomat
ost
svartpeppar
Bred smör på brödskivorna. Lägg på valfri fyllning och lägg ihop bröden. Grilla i smörgåsgrill eller våffeljärn. Ät och njut.
Skjut mig någon!
Datum: 2009-09-22 Tid: 16:10:40
Jag är nog klantigast i världen. Iallafall var jag det förut. Lyckades välta ut hela mitt vattenglas - över laptopen. Dripp dropp lät det när jag sprang med Macbooken upp och ner och greppade första bästa handduk jag fick tag på. Skyndade mig att stänga av den och la den på tork. Nu har jag kört med hårtorken och den känns helt torr, så jag försökte sätta igång den igen. Guess what: det går inte. Den är stendöd.
Höstväder
Datum: 2009-09-22 Tid: 09:26:53
Idag är det tänkt att mamma ska bjuda mig på lunch (och självklart är det tråkigaste dagens lunch-erbjudande idag, enda dagen mamma kan den här veckan) men som vädret är nu har jag ingen större lust att sätta mig på cykeln sen och trampa in mot stan. Det har precis kommit en skur och är sådär höstrått ute. Vilket kan va himla mysigt, bara man är inomhus. Men de har lovat bättre väder framåt eftermiddagen, så vi får se hur det blir. Ska hur som helst ta en lång varm dusch nu och sen krypa upp i soffan bredvid katten med en bok.
Tinas cookalong
Datum: 2009-09-21 Tid: 19:58:00
(Bild: tv4.se)
Nu ska jag bänka mig i soffan framför TV:n i väntan på Tinas cookalong.
Carolina Gynning är kvällens gäst. Känns som att det kan bli lite flamsigt.
The F Word med Gordon Ramsay spelar verkligen i en helt annan division.
Jordnötssmör
Datum: 2009-09-21 Tid: 10:52:53
Har varit sugen på jordnötssmör ett tag nu, så igår när jag och mamma var och handlade fick det hänga med en burk hem. På kvällen kom grannen över med en limpa kneipp från Norge. Deras frys hade pajat så de fick låna plats i vår, men allt fick inte plats ändå och de blev tvungna att ta upp mer bröd än nödvändigt. Så i morse blev det två skivor rostad kneipp med jordnötssmör och ost och marmelad. Åt gröt med sojamjölk också. Ingenting hände. Varför kan inte min kropp va konsekvent för? Nåja, är glad så länge jag slipper få utslag och kan fortsätta ha sojamjölk på gröten.
Ibland gillar jag verkligen söndagar
Datum: 2009-09-20 Tid: 18:37:36
Fint när man har lite godis kvar på söndagarna.
Hittade en ny sort bland naturgodiset på Coop i helgen förresten.
Jordnötscrackers har inte funnits tidigare, var såklart tvungen att testa.
Skönt crunch! Fast godast är det med yoghurt/vit choklad.
Vilken är din favorit?
Sojaallergi?
Datum: 2009-09-20 Tid: 10:09:10
Ingen sojamjölk = inga utslag?
Frukosten var inte ens hälften så god med vanlig mjölk.
Whichever you prefer
Datum: 2009-09-19 Tid: 18:07:40
Ostbågar eller ostkrokar?
Stekt ägg
Datum: 2009-09-19 Tid: 09:37:32
Fina tuggmärken va?
Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken
Datum: 2009-09-19 Tid: 09:20:02
Åt inga aprikoser till frukostgröten förut. Trodde att jag hade klarat mig undan en allergisk reaktion när jag hade ätit upp och fortfarande inte kände nåt. "YES, då är jag iallafall inte allergisk mot nötter!" utbrast jag och sken som en sol. Så gick jag på toaletten och borstade tänderna. Då började det. Stickningarna i öronen, det hettar nåt så fruktansvärt och är omöjligt att ta miste på. Och nu kommer utslagen. Från ingenstans dyker de upp på kroppen och det bränner som eld. Jag vill inte mer nu.
Dirty Dancing och godis
Datum: 2009-09-18 Tid: 22:16:39
Passade på att köpa lösgodis på Lidl nu när det är extra billigt (3,99:-/hg),
och dessutom har de några av mina favoriter, de sura körsbären t.ex.
Blandat med mitt älskade naturgodis förstås, det är inte helg på riktigt utan det.
Fick ingen allergisk reaktion av cashew-, macadamia- eller paranötterna åtminstone.
Ingen större shoppinglycka
Datum: 2009-09-18 Tid: 20:09:30
Shoppingen gick inget vidare. Kom hem helt tomhänt (bortsett från lite bakgrejer jag plockade ner i vagnen på IKEA). Men har ett par skor att hämta ut i Jönköping. Det fanns bara ett par kvar i affären i Karlstad och det var storlek 37. Tro mig, jag försökte verkligen. Bad om extra sulor och strumpor, men de var ändå alldeles för stora. Tjejen som hjälpte mig kollade på datorn och närmaste stället de kunde finnas på var i Charlottenberg, men där var 36:orna också slut. Så frågade hon om jag hade nån släkting i nån annan stad som kanske kunde hämta ut dem åt mig. "Jönköping kanske?" sa jag, med våra smålandsvänner i åtanke som antagligen kommer hit lagom till Mârten om två veckor. Hon ringde butiken i Jönköping och där fanns de i storlek 36, så hon la undan dem åt mig i en vecka. Nu ska jag bara ringa Inger och Janne och höra om de kan va världens snällaste och hämta ut dem åt mig. Hoppas. Hittade en helt fantastisk kappa också. Den var så fin att jag nästan fick tårar i ögonen av lycka. Mamma också. Tills jag tittade på prislappen. 1499:- stod det. Glädjetårarna blev plötsligt tårar av en helt annan sort. Inte riktigt i min prisklass med den taskiga inkomsten jag har för tillfället.
Efter den misslyckade shoppingen men innan IKEA-besöket åt vi lunch på en av restaurangerna vid torget. Casanova tror jag den hette om jag inte helt missminner mig.
Mamma och Andreas väntar på mat.
Jag och pappa också (som tydligen körde på en riktigt dissig pose, haha).
Jag åt laxsallad, ett utav Dagens lunch-alternativen, och den var sådär.
Goda oliver men man fick knappt nån lax alls, och det var inte mycket sallad heller.
Nä, en sallad på Sunday (eller Kebab House) hade varit betydligt bättre.
Eller varför inte på IKEA, såg att de hade fått räksallad och Caesarsallad där.
Efter den misslyckade shoppingen men innan IKEA-besöket åt vi lunch på en av restaurangerna vid torget. Casanova tror jag den hette om jag inte helt missminner mig.
Mamma och Andreas väntar på mat.
Jag och pappa också (som tydligen körde på en riktigt dissig pose, haha).
Jag åt laxsallad, ett utav Dagens lunch-alternativen, och den var sådär.
Goda oliver men man fick knappt nån lax alls, och det var inte mycket sallad heller.
Nä, en sallad på Sunday (eller Kebab House) hade varit betydligt bättre.
Eller varför inte på IKEA, såg att de hade fått räksallad och Caesarsallad där.
Allergy strikes again
Datum: 2009-09-18 Tid: 09:18:38
Nässelutslag över hela kroppen och det blir bara värre. Kan lova att det är betydligt värre i verkligheten är det ser ut på bilden. Nästan så att man skulle kunna missta mig för prickig korv. Mamma tror att det är nötterna. Jag tror att jag avlider lite isåfall.
Hur som helst, när utslagen försvunnit blir det en tur till Karlstad för lite shopping.
Hur som helst, när utslagen försvunnit blir det en tur till Karlstad för lite shopping.
I never get tired of watching you sleep
Datum: 2009-09-17 Tid: 19:55:55
Lax och marinerade räkor
Datum: 2009-09-17 Tid: 16:39:27
Ännu en variant på lax. Egentligen skulle det va sweet chilisås, men den var slut så jag tog vanlig chilisås istället. Smaken blir ju inte alls den samma, men det smakade bra ändå. Ser kanske lite tråkig ut i färgerna, men avokado och körsbärstomater tillkom efter att bilden togs, och då blev det med ens lite festligare. Alltid lika gott med romsås, alltid lika gott med lax.
Lax och marinerade räkor, 1 portion
1 laxfilé
salt, peppar
1-2 msk sweet chilisås
1 msk olja
½ msk citronsaft
1 msk hackad timjan
1 msk hackad dill
ev. chilipeppar
skalade räkor
Salta och peppra laxenfilén på båda sidor. Blanda chilisås, olja, citronsaft och kryddor. Fördela hälften av blandningen ovanpå laxen, och lägg ner räkorna i återstoden av marinaden. Baka laxen i ugnen på 200°C i 10-15 minuter.
Servera med de marinerade räkorna, sallad (och potatis om man vill ha det) och en god romsås, exempelvis den här.
Engångsföreteelse?
Datum: 2009-09-17 Tid: 12:32:47
Frukosten gick bra. Inga utslag, så jag kan lugnt fortsätta att äta min favoritfrukost. Egentligen var det tänkt att jag skulle luncha med mamma nu, men det blev ändrade planer så hon stack iväg med sin kollega istället. Lite synd, hade sett fram emot att äta dagens sallad på Sunday: kycklingfilé med ädelostdressing. Mamma lovade att bjuda mig på lunch nästa vecka istället för att gottgöra det. Nu ska jag fortsätta läsa Shopaholic Abroad och försöka klura ut vad jag ska äta sen.
Nigella Express
Datum: 2009-09-16 Tid: 22:05:37
Nu ska jag bänka mig framför TV:n och helt frivilligt utsätta mig för tortyr i sisådär 25 minuter. Ska titta på Nigella Express på BBC Lifestyle. Längtar redan till frukosten i morgon. Helst utan allergichock och nässelutslag, tack.
Yummy for my tummy
Datum: 2009-09-16 Tid: 16:57:13
Allergisk?
Datum: 2009-09-16 Tid: 09:37:51
Jag tror att jag precis upplevt min första riktiga ordentliga allergiska reaktion (och det enda jag varit lite allergisk mot tidigare är mjukglass). Satt i köket och åt min vanliga frukost när jag helt plötsligt kände hur det började hetta och svida på öronen. Tänkte att det kanske var nåt förkylningstecken av nåt slag, men när det fortfarande inte hade gått över när jag hade ätit färdigt gick jag och kikade i spegeln. Öronen var knallröda! Kände även samma stickande och svidande känsla på ryggen och armarna och konstaterade att jag var alldeles rödfläckig. I ansiktet också. Hjälp, vad är det som händer?
Vilken låt?
Datum: 2009-09-15 Tid: 20:25:56
Har ni sett reklamen till Kommissarien och havet?
Nån som vet vad det är för låt? Den verkar skön!
Nån som vet vad det är för låt? Den verkar skön!
Frukostscones
Datum: 2009-09-15 Tid: 11:16:16
Blev så sugen på nybakat bröd i morse så jag bestämde mig för att slänga ihop scones. Utgick ifrån ett av Mollys recept och gjorde sen mina egna ändringar. Hade ost och aprikosmarmelad på den ena och mesost på den andra. Och smör förstås, det är ett måste när det är nybakat. Kanske ska låta scones ingå i min standardfrukost framöver. Som komplement till gröten alltså, inte som substitut.
Frukostscones, 1 bröd
½ dl müsli med bär
½ dl dinkelmjöl fullkorn
½ dl valnötter, grovt hackade
2 torkade aprikoser, klippta i småbitar
1 tsk bakpulver
1 krm salt
¾ dl kesella
Värm ugnen till 225°C. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt kesella och rör ihop till en deg. Forma till en bulle och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till lätt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Kylskåpsrensningspaj
Datum: 2009-09-14 Tid: 18:21:44
Hittade lite kylskåpsrester jag tänkte att jag skulle bli av med. Lättaste (och godaste?) sättet brukar va att göra en paj, så det fick det bli idag. Gjorde den här pajdegen och fyllde pajen med tacoköttfärs och stekta kycklingbitar (ja, det var faktiskt riktigt gott ihop) kryddade med salt och peppar. Rörde ihop ett krämigt täcke också, bestående av crème fraiche, kesella, sweet chilisås, parmesan och svartpeppar. In i ugnen i sisådär 15 minuter och så var middagen klar. Sallad och en klick crème fraiche vid sidan av - gott!
Måndagshopp
Datum: 2009-09-14 Tid: 11:01:07
Fick precis ett mejl angående det där omöjliga jobbet jag skickade in en ansökan på. De tackade för ansökan och skulle återkomma med svar så fort som möjligt. Alltså: de sa inte nej direkt iallafall! Fint att de svarade överhuvudtaget faktiskt, så man vet att de tagit emot ens ansökan.
Lax i kokosmjölk
Datum: 2009-09-13 Tid: 18:41:42
För massor av år sen hittade jag och mamma ett recept i en tidning som vi ville testa. Jag minns första gången så väl: det var när min dåvarande pojkvän Erik åt mat hemma hos oss för första gången. Då blev det så starkt att det knappt gick att äta och i ursprungsreceptet har jag för mig att det stod 1 msk currypasta, istället för 1 tsk som jag ändrat det till. Hur som helst tappade mamma bort tidningen, men vi försökte så gott det gick med att komma ihåg alla ingredienser. Häromdan när jag bläddrade igenom min receptbok snubblade jag över receptet, som jag totalt hade glömt bort att jag hade. Tidigare gånger har jag ätit det med wok och färsk pasta, vilket passar bra för att absorbera såsen ordentligt, men idag fick det bli avokado istället.
Lax i kokosmjölk, 4 portioner
4 laxfiléer
1-2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk (4 dl)
½ lime, saft och skal
1 msk chilisås
1 tsk currypasta (röd el. grön)
ca ½ burk kräftstjärtar i lag à 320 g
ev. 2 msk crème fraiche
citronpeppar
(färsk) pasta
wokade grönsaker
Dela laxfiléerna i småkuber. Hacka vitlöken och fräs tillsammans med laxen i lite olja. Blanda kokosmjölk, lime, chilisås och chilipasta i en traktörpanna och koka upp. Lägg över laxen i traktörpannan när den fått lite färg. Rör ner crème fraiche om konsistensen känns för tunn. Låt stå och sjuda ca 5 minuter. Rör ner kräftstjärtarna strax före servering och smaka av med citronpeppar.
Servera med förslagsvis färsk pasta och wokade grönsaker.
Impuls
Datum: 2009-09-13 Tid: 10:00:04
Nu ska vi åka till köpcentret i Charlottenberg. Hörs sen!
Obehagligt
Datum: 2009-09-13 Tid: 09:45:46
Det brinner mitt i stan. Läs om det här.
Sockerkick
Datum: 2009-09-12 Tid: 20:38:15
Kyckling + mango chutney
Datum: 2009-09-12 Tid: 17:06:10
Idag blev det Kycklingfilé Kerala till middag. Mango chutney och kyckling är alltid lika gott ihop. Nu har jag precis läst ut Eclipse och tänkte åka och köpa nåt gott för att stilla mitt sötsug. Försöker komma underfund med vad jag är mest sugen på, men det går inget vidare. Hur som helst är det så jag tänkt spendera min lördagskväll: med godis framför en lättsmält film.
Mon amour
Datum: 2009-09-12 Tid: 14:07:04
Årets sista?
Datum: 2009-09-11 Tid: 17:31:18
Efter lunchen igår bjöd jag Isabelle på mjukglass.
Kanske var det den sista för i år?
Kanske var det den sista för i år?
The sky is the limit
Datum: 2009-09-11 Tid: 11:40:32
Har precis skickat in en jobbansökan på ett jobb jag inte har en chans i världen att få. Men det skadar ju inte att försöka. Under har skett förut, och kanske ler lyckan mot mig den här gången. It's worth a shot, anyway.
Annars har jag rensat ur garderoben. Det såg ut som ett slagfält tidigare. Nu ska jag få bort alla dammråttor, de har levt ett eget liv alldeles för länge. Och så har jag lovat att städa duschen. Kul fredag. Fast å andra sidan är nästan alla dagar likadana, att det är helg känns inte särskilt annorlunda.
Annars har jag rensat ur garderoben. Det såg ut som ett slagfält tidigare. Nu ska jag få bort alla dammråttor, de har levt ett eget liv alldeles för länge. Och så har jag lovat att städa duschen. Kul fredag. Fast å andra sidan är nästan alla dagar likadana, att det är helg känns inte särskilt annorlunda.
Ingen flytt
Datum: 2009-09-10 Tid: 19:05:20
Det blir ingen flytt för mig. Bestämde mig till slut för att tacka nej till lägenheten. Kollade över ekonomin och alla utgifter det skulle innebära att flytta, och eftersom jag inte vet hur mycket jag får i lön i slutet av varje månad kändes det helt enkelt inte hållbart. Jättetrist, gillade verkligen lägenheten. Den hade passat mig fint. Istället kanske Andreas tar den (hur han nu tänkt finansiera det, han som inte har nån inkomst överhuvudtaget...). Det var också en bidragande orsak till att jag tackade nej: ända sen han tipsade mig om lägenheten har han ångrat att han gav mig förtur på den.
Lunch på stan en solig torsdag
Datum: 2009-09-10 Tid: 18:20:14
Söta Isa.
Min fetaostsallad som jag såklart inte kom ihåg att fota förrän efter jag börjat äta.
Isas räksallad.
Lunchdejt med Isa
Datum: 2009-09-10 Tid: 11:00:35
Idag ska jag träffa den här pärlan och ta en lunch på stan.
Har inte setts på evigheter så vi har en hel del att ta igen.
Nåt att längta till
Datum: 2009-09-09 Tid: 18:14:52
Naturell yoghurt + kesella + keso + honung
Rostade valnötter + mandlar + hasselnötter
Tärnat päron + müsli
Sommarvärme
Datum: 2009-09-09 Tid: 12:06:25
Det är sol ute. Varmt. Sitter på verandan i shorts och linne med Eclipse i knät. Trodde inte att jag skulle kunna göra det nåt mer i år. Tror att jag har bestämt mig hur jag ska göra med lägenheten också. It's about time, ska ju lämna besked idag. Ikväll blir det fotboll. Herrlandslaget vill jag faktiskt se, så länge Zlatan är med.
Jag och mamma såg Män som hatar kvinnor igår. Den var bra. Inte lika bra som boken förstås, men bra. Blev lite illa till mods av att se den, trots att jag redan visste vad som skulle hända. En del scener är minst sagt otrevliga. Och mamma berättade en hemsk sak som hänt på riktigt. Man tror det bara händer på film (åtminstone vill man tro det), men det är tyvärr en allt för stor del av vår verklighet.
Jag och mamma såg Män som hatar kvinnor igår. Den var bra. Inte lika bra som boken förstås, men bra. Blev lite illa till mods av att se den, trots att jag redan visste vad som skulle hända. En del scener är minst sagt otrevliga. Och mamma berättade en hemsk sak som hänt på riktigt. Man tror det bara händer på film (åtminstone vill man tro det), men det är tyvärr en allt för stor del av vår verklighet.
Har ni sett "Män som hatar kvinnor"?
Vad tyckte ni?
Vad tyckte ni?
Omelett
Datum: 2009-09-08 Tid: 19:38:15
Mamma kom hem sent från jobbet, utsvulten, och mer eller mindre vände i dörren för att åka och handla med pappa. Hon frågade om jag inte kunde slänga ihop en omelett till henne under tiden de handlade, vilket jag naturligtvis gjorde. Omeletten blev väl snarare en äggröra eftersom den minsta stekpannan börjar sjunga på sista versen och allt bränner fast i den, men mamma var nöjd iallafall. Man blir väl i och för sig glad för all mat man får när man är hungrig.
Hackade schalottenlök, fetaost, soltorkade tomater och svarta oliver.
Hackade schalottenlök, fetaost, soltorkade tomater och svarta oliver.
Stekte först löken i lite olja. Vispade under tiden samman två ägg med svartpeppar, salt och basilika. Rörde ner fetaost, tomater och oliver i stekpannan och hällde sedan på äggblandningen. Insåg ganska snart att det inte var nån idé att försöka vända på det och få en fin omelett, utan gjorde som sagt en röra av det istället. Såg rätt mysko ut, luktade desto bättre och smakade (enligt mamma) väldigt gott.
Tisdagsångest och recepthjälp
Datum: 2009-09-08 Tid: 11:04:36
Gårdagskvällen var ingen vidare bra kväll. Fick ganska ordentlig ångest av olika anledningar, som börjar ge med sig nu som tur är. Missförstånd ledde till illamående, som ledde till impulsivitet som i sin tur ledde till ilska och nedstämdhet. I still can't believe you did that.
På tal om nåt helt annat: jag behöver er hjälp.
Mamma har köpt lite för mycket kesella som går ut idag.
Nån som har nåt gott recept som innehåller kesella?
På tal om nåt helt annat: jag behöver er hjälp.
Mamma har köpt lite för mycket kesella som går ut idag.
Nån som har nåt gott recept som innehåller kesella?
This time I'll be bulletproof
Datum: 2009-09-07 Tid: 16:26:41
Yes/No?
Datum: 2009-09-07 Tid: 11:51:38
Läste ut New Moon igår, nu har jag precis börjat på Eclipse. Annars kretsar tankarna kring lägenheten. Att vela ligger tydligen i min natur, och beslutsångesten är ett faktum. Önskar att nån bara kunde säga till mig vad jag ska göra - att nån visste vad som är bäst för mig. Själv har jag ingen aning.
Ädelost, lax och pesto
Datum: 2009-09-06 Tid: 15:44:57
Mamma köpte Saint Agur - en jättegod blåmögelost - av mig när jag jobbade i fredags. Kunde inte bestämma mig för om jag skulle använda den eller pesto till min lax förut, så det fick bli både och. Laxen blev precis lagom saftig. Alltid lika gott.
Lax med ädelost och pesto, 1 portion
1 laxfilé
citronpeppar
Saint Agur eller annan ädelost
2 msk crème fraiche
2 msk pesto
vitlökspulver
chilipeppar
svartpeppar
Krydda laxfilén på båda sidor med citronpeppar. Gör ett snitt diagonalt i mitten med en kniv. Mosa ädelost tillsammans med ca 1 msk crème fraiche. Krydda extra med lite svartpeppar. Fyll snittet med oströran. Blanda pesto med 1 msk crème fraiche. Krydda med vitlökspulver och chilipeppar och bred på laxen. Baka i ugnen på 200°C i ca 15 minuter. Mal över svartpeppar vid servering.
1 laxfilé
citronpeppar
Saint Agur eller annan ädelost
2 msk crème fraiche
2 msk pesto
vitlökspulver
chilipeppar
svartpeppar
Krydda laxfilén på båda sidor med citronpeppar. Gör ett snitt diagonalt i mitten med en kniv. Mosa ädelost tillsammans med ca 1 msk crème fraiche. Krydda extra med lite svartpeppar. Fyll snittet med oströran. Blanda pesto med 1 msk crème fraiche. Krydda med vitlökspulver och chilipeppar och bred på laxen. Baka i ugnen på 200°C i ca 15 minuter. Mal över svartpeppar vid servering.
Hög konversationskvalitet
Datum: 2009-09-05 Tid: 19:02:57
Det här samtalet utspelade sig precis mellan mig och min käre far:
- Jag läste i en tidning idag att folk blivit upprörda för att Ikea bytt typsnitt i sin katalog. Ärligt talat, vad är det att bli upprörd för?
- Men snälle Malin, om det kommer ut att nôn släpper en fjärt i Karlstad kan du va säker på att minst hundra personer här i Arvika ringer och skäller för att han gjort det.
Ja, vad ska jag säga? Det är min pappa det.
- Jag läste i en tidning idag att folk blivit upprörda för att Ikea bytt typsnitt i sin katalog. Ärligt talat, vad är det att bli upprörd för?
- Men snälle Malin, om det kommer ut att nôn släpper en fjärt i Karlstad kan du va säker på att minst hundra personer här i Arvika ringer och skäller för att han gjort det.
Ja, vad ska jag säga? Det är min pappa det.
Lördag och inget godissug alls
Datum: 2009-09-05 Tid: 16:58:25
Hade tänkt ha en myskväll med nåt gott ikväll, men blotta tanken på godis (ja, mat överhuvudtaget faktiskt) gör mig bara illamående just nu. Har nog fått lite för mycket av det goda på sistone. De dagarna jag jobbar är fruktansvärda så sett. På rasten idag satt jag förresten och bläddrade i Elle Interiör. Massor av inspiration. Hemskt dyrt förstås. Tänk att få gå loss i olika möbel- och prylaffärer och inreda lägenheten utan att behöva tänka på prislappen. Om jag nu bestämmer mig för att tacka ja till den, vill säga...
Fjärde oktober
Datum: 2009-09-04 Tid: 19:33:05
Hemma. Nyduschad. Sliten. Helt okej dag på jobbet ändå, trots att jag började med att bränna mig. Brände hål på handsken, fick en liten blåsa i handlflatan - men räddade revbensspjällen iallafall! Blev glad när finaste Elin kom och handlade av mig. Sen skar jag rostbiff till Marita, en av kollegorna på jobbet som passade på att handla efter att hon hade slutat. Så fick jag syn på Petters mamma när jag skulle lämna över rostbiffspaketet. När vi hejade på varandra såg jag ett par armar i ögonvrån som sträckte sig emot mig, så jag lämnade över rostbiffen till dem. Plötsligt sa Marita: "Men... Vart gjorde du av min rostbiff?" Insåg att jag gett rostbiffen till en gammal tant som stått och väntat på att Eva-Lena skulle skära skinka åt henne. Alla började skratta när jag jagade efter tanten, försökte ropa men hon hörde inte. Så när jag hann ifatt henne klappade jag henne på axeln, hon blev lite rädd. "Åh, kära nån!" sa hon. Mitt uppe i allt insåg jag att min handske var blodig. På insidan. Då blev jag rädd istället. Men det var bara ett nagelband som gått sönder. Puh.
I morgon ska jobba igen. I kassan. Sist jag satt i kassan var tidigt i våras. I morgon ska jag öppna. Själv. Tidningsrutinen? Koder? Ehm, det löser sig nog. Men det är bra. Att inte bara få jobba i charken ökar chanserna att få fler timmar. Pengar rullar in. Att tacka ja till lägenheten känns plötsligt bara ännu bättre. Mamma ligger några steg i förväg, som om jag redan flyttat.. "Jag ser fram emot att bli hembjuden till dig på nån god kaka. Och på julafton är du bjuden hit förstås. Då kanske du vill sova över också?" Hur som helst, ett tips om ni ska handla på Coop i morgon: gör det efter kl. 14.00 för säkerhets skull.
Fallande löv
Datum: 2009-09-04 Tid: 07:31:50
Nu ska jag cykla iväg till jobbet. Håller tummarna för att det fortsätter att vara uppehåll, åtminstone tills jag hinner komma innanför dörrarna. Förresten tycker jag att de här kopparna av Stig Lindberg är himla fina. Har kikat på dem flera gånger på jobbet, och nu när jag har planer på att flytta vore det ett alldeles ypperligt tillfälle att köpa nya koppar. Visst är de tjusiga?
Sju dagar
Datum: 2009-09-03 Tid: 19:29:00
Håkan ringde när jag var och kikade på lägenheten. Ska jobba 8-17 i morgon. Det är bra. Jag behöver alla timmar jag kan få om jag ska flytta. Och lägenheten var jättefin. Inte särskilt stor, men nyrenoverad och fräsch, och jag tror nog att jag skulle kunna trivas där. Har en vecka på mig att bestämma mig. Mamma tycker att jag ska ta den, trots att hon bara hört mig och Andreas berätta om den. Jag blir pepp. Kikar möbler på Ikea. Drömmer lite. Och bäst av allt är att jag och Elin kommer bo jättenära varandra isåfall. Ett stenkast bort (om man har en någorlunda kastarm). Jag blir lite lycklig när jag tänker på det.
En solig dag i augusti
Datum: 2009-09-03 Tid: 15:40:37
You've got mail
Datum: 2009-09-02 Tid: 23:49:04
Fick precis mail från Maike, en av tjejerna jag jobbade tillsammans med i Tyskland och som är den jag saknar allra mest. Väntar nog med att svara tills i morgon så att jag får chansen att fräscha upp mina tyskakunskaper lite. Det är verkligen skrämmande hur fort det försvinner. Lika underbart är det förstås att känna hur lätt det kommer tillbaka.
Nu ska jag sova. I morgon kanske det blir lägenhetstitt.
Nu ska jag sova. I morgon kanske det blir lägenhetstitt.
Kylen har fått tillökning
Datum: 2009-09-02 Tid: 18:57:37
Gissa vad som befinner sig i kylen nu förresten? Jodå, mesost!
Enchilada
Datum: 2009-09-02 Tid: 18:26:20
För att variera mitt tacosätande lite åt jag enchiladas till middag idag. Det finns hur många olika varianter som helst på enchiladas, men jag gjorde det verkligen enkelt för mig. Det enda som egentligen skilde sig från när jag vanligtvis äter tacos var att jag slängde in tortillan i ugnen några minuter, men det kändes annorlunda och det var trots allt det jag var ute efter. Eftersom ugnsformen jag använde var lite för liten fick enchiladan formen av en banan. Charmigt värre! Gjorde guacamole på en halv omogen avokado som mamma lämnat kvar till mig. Vet inte om det räknas som guacamole egentligen, gick inte att mosa den utan det blev snarare röra med avokadobitar i. Och så crème fraiche, tacosås och grönsaker (vid sidan av) till det. Enkelt, snabbt och gott!
Enchiladas, 4 portioner
500 g köttfärs
1 påse tacokryddor
4 tortillabröd
riven ost (jag hade Västerbottenost, lyx!)
tacosås
Bryn köttfärsen i lite olja. Häll i tacokryddor och vatten enligt anvisningar på förpackningen. Fördela köttfärsen på tortillabröden. Klicka på tacosås och strö över riven ost. Lägg i en ugnssäker form och gratinera i ugnen på 200°C tills osten smält och tortillan blivit lite knaprig.
Servera med guacamole, crème fraiche, tacosås och grönsaker.
Snack of the day
Datum: 2009-09-02 Tid: 12:35:55
Vaniljyoghurt, kesella, tärnat äpple, müsli, valnötter, solroskärnor och honung.
Maybe tomorrow
Datum: 2009-09-01 Tid: 22:43:39
Att hon var snygg visste jag sen tidigare,
men inte att hon faktiskt kunde sjunga också.
Lägenhet
Datum: 2009-09-01 Tid: 20:34:58
Jag har visst glömt att berätta: spånar lite efter lägenhet i stan. Har fått två erbjudanden och ska iväg och kika på dem den här veckan är det tänkt. Verkar lovande. Och inget skulle göra mig gladare än om jag kunde få nåt av jobben jag sökt. Min timvikarielön på Coop är tyvärr inte sådär jättemycket att hurra för. Håll tummarna för mig!
Leverpastej + gurka
Datum: 2009-09-01 Tid: 14:47:09
Färskt bröd med leverpastej och gurka. Åt en till smörgås med smörgåsgurka (saltgurka är egentligen allra godast) på istället, efter att ha brottats med locket i vad som kändes som en evighet. Först när jag tog hjälp av en kniv gav det med sig. På jobbet åt jag mesost, vilket alltid påminner mig om när jag jobbade i Norge. Det får det bli nästa gång det är dags att köpa pålägg. Så-himla-gott!
1:a september
Datum: 2009-09-01 Tid: 07:38:48
Och det regnar ute. Hade jag inte behövt cykla iväg till jobbet nu hade jag verkligen gillat läget. När jag kommer hem ska jag äta frukostbullar med solroskärnor, skivbar leverpastej och gurka. Som jag har längtat.