Should I stay or should I go?
Så var ännu en jobbdag över. Igår var jag så trött när jag kom hem att jag inte orkade blogga. Gick och la mig tidigt och somnade hyfsat snabbt för en gångs skull. I morse vaknade jag 05.30 - en kvart innan larmet gick igång - och kände mig oförskämt pigg. Timmarna på jobbet flög förbi, antagligen för att det var så mycket att göra att jag inte ens visste var jag skulle börja. Kommer inte behöva känna mig sysslolös i morgon med andra ord. De där sex dagarna på raken på jobbet kommer förresten bli åtta i stället. Lika bra att köra på när jag ändå är inne i det. Och så var det det här med lördag kväll... Jag vet inte riktigt hur mycket mer min kropp klarar, borde egentligen ligga hemma i kväll och dega framför TV:n. Å andra sidan lever man bara en gång och vila kan jag göra när jag gått i pension. Skulle nog behöva bryta av allt jobbande med att träffa vänner, dricka vin och skratta.
Taxfreegodis
Det här fick jag av mina pepparkaksbruna föräldrar igår när de kom hem från Grekland.
Jamie Olivers tortillas i tomatsås
Här nedan kommer receptet så som det stod i tidningen. Jag följde det inte till punkt och pricka utan använde mig av det som fanns hemma. Hade varken lime, cheddarost, chilifrukt eller färsk koriander utan tog limejuice på flaska, vanlig riven ost, chilipulver och torkad koriander i stället. Men gott blev det ändå!
Tomatsås
olivolja
2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1 burk krossade tomater à 400 g
1 lime
flingsalt
nymalen svartpeppar
Tortillas
3 mogna avokador
2 limefrukter
8 tortillabröd
1 färsk röd chili, urkärnad och ytterst tunt skivad
en liten knippa färsk koriander, bladen avnypta, stjälkarna finhackade
100 g riven manchego- eller cheddarost
1½ dl gräddfil
Sätt ugnen på 200°C. Ha i lite olja i en kastrull och vrid upp till medelvärme. Tillsätt vitlök och bryn varsamt i några minuter tills den börjar få färg. Tillsätt krossade tomater, pressa i saften från limen och låt koka upp. Sänk genast värmen, salta och peppra efter eget tycke och låt småputtra tills såsen tjocknat lite, ca 10 minuter.
Dela under tiden avokadorna. Kärna ur dem och mosa fruktköttet med saften från 1 lime och en nypa salt och peppar. Bred ut avokadomoset på tortillabröden och strö över chili, koriander och ost. Ta sedan fram en lagom stor ugnsfast form och sleva i så pass mycket tomatsås att det täcker botten. Rulla ihop tortillabröden och lägg dem ganska trångt i formen. Fördela eventuella rester av sås, ost och chili ovanpå och avsluta med en klicka på gräddfil. Baka i ugnen tills tortillabröden fått färg och blivit lite frasiga på ytan, ca 15 minuter.
Servera med en fräsch grönsallad, lite extra gräddfil och chilisås för den som vill ha hetare smak.
Hallonkladdkaka
200 g smör
2 dl hallon, färska eller frysta
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 ägg
3 dl vetemjöl
Garnering
florsocker
hallon
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull och rör ner hallonen. Låt dem tina i smöret om de är frysta. Ta av kastrullen från värmen och rör ner socker, vaniljsocker och kakao. Ha sedan i ett ägg i taget och rör om ordentligt. Tillsätt till sist mjölet och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbara kanter och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna. Pudra över florsocker och garnera med hallon.
Servera med vispad grädde.
Mandelskorpa
Hoffmaestro på bryggan
J-A ställde till med förfest vid sommarstället.
Helt okej utsikt va?
Gillar läget.
Så sprack det upp ordentligt...
... och jag fick låna Gustavs (äkta) Ray-Bans.
Stek. Glamoröst att dricka vin ur plastmuggar.
En liten tur med båten.
Romantiskt?
Blev lite kyligt när solen gick ner så vi förflyttade oss in till infravärmen.
På bryggan träffade jag Elin, fick ett trevligt mottagande...
... och blev såhär glad.
Brutalt
...
Nu ska jag vattna blommorna. Klockan är 04.40. Fantastiskt.
Kycklingwraps
Kanske inte nåt du ska bjuda killen/tjejen på när det är dags för första dejten. Är nog i slafsigaste laget. Fast å andra sidan; du får definitivt anledning att luta dig närmare och torka bort dressing från hakan. Hur som helst, när jag jobbar mycket och kommer hem sent en sommarkväll finns det inget smidigare än att slänga ihop ett gäng wraps. Går ju att fylla med i princip vad som helst. Det här var vad jag hade hemma häromdan. Gott! Skriver inte ut några måttangivelser, är ju bara att ösa på precis så mycket man själv vill ha.
Kycklingwraps
tortillabröd
grillad kyckling
tomat
gurka
sallad
avokado
rödlök
rhode island-dressing
svartpeppar
Bena ur kycklingen. Hacka grönsakerna och fördela på tortillabröden tillsammans med kycklingen. Ringla över valfri mängd dressing och dra några varv med pepparkvarnen. Vik ihop, tugga och njut!
Syskonkväll
Bild från november förra året.
I kväll har jag haft min storebror här på besök. Eller ja, han är fortfarande kvar. Sover över här, under sommaren jobbar han bara ett stenkast härifrån. Kan va skönt att få sova tjugo minuter extra på morgonen. Eftersom jag missar fredagsmyset i morgon i och med att jag jobbar till 21.30 passade vi på att ha lite torsdagsmys i stället. Köpte snacks och kollade på film. Såg I Love You Phillip Morris och Hancock. De var helt okej båda två, men levde väl kanske inte riktigt upp till förväntningarna. Hade väl inte förväntat mig nåt särskilt heller i och för sig, trodde väl helt enkelt bara att de skulle va betydligt roligare än de faktiskt var. Särskilt den första filmen. Fast den hade sina stunder. Bäst var när Jim Carrey "dök" från taket ner i en container. Eller det var i alla fall tanken men så gick det ju som det gick. Både jag och Andreas vek oss dubbla av skratt. Sådär bubblande härligt. Varit en fin kväll, en bra dag. Började med regn, men blev bara bättre. Sol, kramar, sms, tacos och choklad. ♥♥♥
Marabou Crisp'it
Two pizzas in one
Äppelkaka
150 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
2-3 äpplen
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Ta av från plattan och tillsätt ägget. Ha till sist i mjölet och rör ihop till en jämn smet. Häll över i en smord och bröad pajform och bred ut smeten.
Dela varje äpple i fyra delar. (Skär runt kärnhuset.) Skär sedan äpplena i skivor och lägg ovanpå smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan fått en vackert gyllenbrun färg. Viktigt att den gräddas tillräckligt länge för att få den rätta sega konsistensen. Kakan är då lätt att lossa ur formen.
Servera som den är eller varför inte med en kula vaniljglass.
Soltorkade tomater, parmesan & basilika
Gjorde ungefär som i det här receptet.
My love
Besök på biografen
Läskande hallonsoppa
½ liter hallon
3 dl vatten
2 dl vitt vin
2-4 tsk potatismjöl
1 msk citronsaft
½-¾ dl fruktsocker
1 tsk vaniljsocker
Koka upp hallon, vatten och vin i en kastrull. Vispa så att hallonen går sönder. Rör ut potatismjöl i lite vatten och red av soppan. Låt svalna. Sila ev. och smaka sedan av med socker.
Servera soppan väl kyld i glas, gärna tillsamans med en kaka, ett kex eller en skorpa.
Plocktallrik
Färskt bröd med brie, mögelost, tomat och svartpeppar.
Grillad kyckling. Salladsblad och romsås med crabfish.
Fattiga riddare
Fattiga riddare
4 skivor bröd, typ formfranska el. lantbröd (gärna lite torrt)
2 ägg
2½ dl mjölk
1 tsk strösocker
1 dl vetemjöl
smör till stekning
4 msk strösocker
2 msk kanel
Vispa ihop ägg, mjölk, socker och mjöl till en slät smet. Doppa brödskivorna i smeten så att de suger åt sig ordentligt. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidor. Strö över socker och kanel.
Servera direkt, gärna med en klick smaksatt keso eller kesella.
On the verge of depression
Var riktigt glad i morse men nu känner jag mig snarare deprimerad. Skulle egentligen varit ledig i morgon och på fredag, men i stället blir det jobb hela dagen i morgon, upp kl. 6 på fredag och lika tidigt på lördag. Det var den festivalen det... Och gratisbiljetter delas ut till höger och vänster bland mina vänner. Suck.
Hade tänkt lägga ut ett av Jamie Olivers recept som jag testat, men orkar inte nu. Ska ta en lång dusch i stället för att spy galla här. Att tillvaron kan förändas så kolossalt från en dag till en annan...
Godaste sommarlaxen
Haft en riktigt härlig dag på jobbet. Nio timmar kändes som fyra. Konstigt att jag inte somnade stående med tanke på hur lite sömn jag fick i natt. Hade inte hunnit somna än när åskovädret drog in. Herregud vad det blixtrade! Var lika ljust som på dagen - blixt efter blixt, åskknall efter åskknall. Och så ösregn på det. Mysigt!
Nu är det bara några timmar kvar tills mor och far lämnar landet och jag får huset för mig själv i två veckor framöver. Har laddat frysen med lax och känner jag mig själv rätt kommer det bli grillad lax med romsås mer än en gång de kommande två veckorna. Förhoppningsvis en och annan filmkväll också, och lite jobb och fest däremellan. Tror på två riktigt bra veckor.
Fredagsfilm med tjejerna
Och så lite festbilder...
Mats älskar när jag tar fram kameran.
Alice gillade läget...
... lite väl mycket kanske.
Testade bubblande smultronvin efter att ha läst om det på Matplatsen, men nä,
usch. Var alldeles för sött för mig, fick be om hjälp att dricka upp flaskan.
Balkonghäng.
Sen träffade jag fina Emily på bryggan. Skrattgropen var med!
Pizzapaus
Efter cupen följde Walle med hem till mig. På hemvägen blev det först ett stopp på Mc Donald's för att köpa Mc Flurry, sen lämpade vi av väskorna här hemma och åkte och köpte pizza. Kändes som att det behövde fyllas på ordentligt efter en heldag med fotboll i solen. Särskilt när det vankades lagfest och man redan innan kände sig lite lätt uttorkad. När vi hade käkat färdigt blev det en dusch, sen var det bara att hoppa i outfiten och börja poppa partylåtar.
Bilder från Klässbolscupen
Tidig lördagsmorgon och samling med Förhandsfavoriterna.
Taggat på bänken, haha.
Sammanbiten och fokuserad.
Lagledare Mats ser ut att fundera över vad det är han gett sig in på.
Så här såg det alltså ut i lördags. Det var strålande solsken och egentligen på tok för varmt för att ägna sig åt nån annan fysisk aktivitet än att bada, men vad gör man inte. (Förra året var det i stället ösregn och svinkallt, snacka om kontraster...) Jag tog alla tillfällen jag fick att lapa lite sol när de andra helst höll till i skuggan. På kvällen efteråt visade det sig att jag var den enda som inte hade bränt mig. Och här försöker man få lite färg... Hur som helst var det en grymt rolig dag! Hade i och för sig inte väntat mig annat med det sällskapet. Själva cupen gick som väntat. Vi vann en match, spelade en oavgjord och fick stryk två. Hamnade i en rolig grupp där alla matcher hade kunnat sluta precis hur som helst. Kändes lagom med fyra matcher i den värmen som var. Att vi inte gick vidare innebar ju dessutom att vi kunde dra igång lagfesten tidigare. Det gäller att hitta ljuspunkterna.
I think I'm still alive
Renskavsrullar med pepparrotssås
Och tack så hemskt mycket för alla kommentarer! :*
Renskavsrullar med pepparrotssås, 4 portioner
4 tunnbröd
1 pkt fryst renskav
salt, vitpeppar
Pepparrotssås
2 dl crème fraiche
ca 2 msk riven färsk pepparrot
salt, vitpeppar
Lägg den frysta renskaven i en stekpanna tillsammans med lite matfett. Dela med gaffel så att det blir jämnt brynt. Krydda med salt och peppar. Blanda crème fraichen med den rivna pepparroten och smaka av med kryddorna.
Fördela renskaven i tunnbröden tillsammans med sallad och grönsaker. Klicka på lite sås. Rulla ihop och hugg in.
Jordgubbstårta med vitt chokladtäcke
Jordgubbstårta med vitt chokladtäcke, 8-10 bitar
Botten
3 ägg
4 dl strösocker
150 g smält smör
2½ dl vetemjöl
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl hallonmarmelad
Chokladtäcke
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Garnering
50 g pistagenötter (helst osaltade)
1 liter jordgubbar
Sätt ugnen på 150°C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Häll i en stor bakpappersklädd form med löstagbar kant eller en långpanna klädd med smort bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Låt kallna. Bred på hallonmarmeladen över bottnen.
Gör chokladkrämen. Koka upp 1 dl vispgrädde. Ta av från plattan och bryt ner chokladen. Rör till en slät kräm och låt den svalna. Vispa resten av grädden och vänd ner i smeten. Bred ut ovanpå hallonmarmeladen. Ställ in i kylen några timmar (helst över natten).
Dekorera med jordgubbar och hackade pistagenötter vid servering.
Wieneråtta
Gjorde lite extra glasyr (florsocker + vatten) och smetade på.
Nom nom!
Kebabsås
Kom precis på att jag lovat att lägga ut receptet på kebabsåsen jag brukar göra. Smakar alltså inte som kebabsåsen man brukar få på pizzerior, men är himla god på pizza ändå. Lite svårt med måttenheter eftersom jag alltid höftar och dessutom inte gjort den på ett tag. Bäst är det att testa sig fram och gå på känsla. Vill man göra det riktigt lätt för sig är det bara att köpa färdig kebabsås på t.ex. Coop (smakar vitlök) och sen blanda ner chilisås eller ketchup i den. Klart på tre röda och inte alls dumt. Annars kan man förstås göra allt från scratch och då brukar jag göra ungefär så här:
Kebabsås
1½ dl crème fraiche
1 dl gräddfil
½-1 dl ketchup/chilisås
1 vitlöksklyfta
oregano
salt, peppar
Blanda samman crème fraiche, gräddfil och ketchup/chilisås. Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med kryddorna.
Räkfrossan
Äntligen!
Laget förra året. (Walles bild)
Äntligen onsdag! Som jag har längtat efter den här dagen. Inte nog med att det varit strålande solsken sen jag vaknade i morse trots att jag varit ledig - i kväll är det dags för räkfrossa också! (Tar med kameran så bilder kommer så småningom). Börjar visserligen jobba ganska tidigt i morgon och ska hämta pappa efter jobbet i natt, så tyvärr blir det inget glas vin till maten, men vad gör det en sån här dag? I morgon ska det bli sämre väder (YES!) för att sen bli fint igen på fredag, vilket passar mig perfekt eftersom jag är ledig på fredag också. Sen på lördag ska jag damma av fotbollsskorna. Ja, ni läste rätt. Då är det nämligen dags för Klässbolscupen, en cup som hålls varje sommar som jag varit med på de senaste åren tillsammans med grabbgänget (och Walle som var med förra året). En mysig liten plojturnering där man är tolv spelare på planen (sex i varje lag) och där minst två som är inne ur varje lag måste va tjejer. Jag brukar inte tillföra särskilt mycket, men förra året nätade jag faktiskt till min stora förvåning (och alla andras också, erkänn!) och det var ju förstås lite extra roligt. Höjdpunkten är ändå den obligatoriska lagfesten efteråt, och årets har jag höga förväntningar på.
Mycket att se fram emot den här veckan med andra ord. Och sen nästa vecka är det ju festival här i stan, plus att mamma och pappa åker till Kreta i två veckor. Life is good!
Kasslergratäng
Kasslergratäng, 4 portioner
ca 500 g kassler
1-2 gula lökar
1 tomat
1 liten burk ananasringar
Sås
4 dl grädde
200 g philadelphiaost
1-2 dl mjölk
1½ dl chilisås
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär kasslern i tunna skivor. Hacka löken och bryn den mjuk i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Lägg på kasslerskivorna. Skiva tomaten och lägg den ovanpå kasslern tillsammans med ananasringarna. Vispa ihop grädde, philadelphiaost, mjölk och chilisås. Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över gratängen och strö över riven ost. Gratinera i ca 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Servera med ris, pasta eller potatis och en god sallad.
Syskonhäng
Havrekakor
50 g smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk hjorthornssalt
½ dl rapsolja
Sätt ugnen på 150°C (125°C för varmluft). Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör ihop till en deg. Dela degen i 24 bitar och forma till bollar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna på plåten.
Petter, Mange Schmidt & Rusiak
Det blev en helt okej kväll, men inte mycket mer än så. Några ljusglimtar fanns det förstås. Som när jag fick syn på min favoritpingla Ida (som annars håller till i Oslo) i soffan på förfesten. Eller när jag pratade med Mange Schmidt efter spelningen och han faktiskt kom ihåg mig från tapastävlingen jag deltog i där han utgjorde en del av juryn. Kul tyckte jag!
Smörgåstårta
Tropisk värme men dåligt med sol idag. Var ganska behaglig temperatur på jobbet, fint att stå och plocka kylvaror. Sen när jag gick ut på lastkajen med tomlådor slog värmen nästan omkull mig. Kändes som om jag helt plötsligt hamnat i Grekland. Hej växthuseffekten?
Hur som helst, när jag slutade jobba igår köpte jag med mig den här smarriga smörgåstårtan. Inte alls dumt som belöning efter ett pass på jobbet, och en riktigt fin fredagsavslutning. Hur den här kvällen slutar vet jag däremot inte. Har inte bestämt mig än för om jag ska festa eller relaxa. I skrivande stund kan jag ju säga att det lutar mer åt en lugn hemmakväll, men efter en välbehövlig power nap kanske det känns annorlunda. Trevlig helg på er!
Get rich or die trying
Cypern 08.
För tillfället är mitt liv rena misären. Jobb hela dagarna, hela veckan. Det hade inte rört mig i ryggen om det varit kallt, molnigt eller regnat ute. Men nu, när det är etthundrafemtiofyra grader varmt, stekande sol och svala vindar (det perfekta solvädret med andra ord) gör det verkligen ont i mig att gå till jobbet. Mitt soldyrkarhjärta går i tusen bitar. I vanliga fall brukar jag va pepparkaksbrun såhär års, men i år verkar det som att jag får ställa in mig på att förbli sådär trist halvblek. Hör jag förresten en kund till berätta om att anledningen till att de köper grillat är för att det är svårt att laga mat på sjön/stranden finns risken att jag blir galen. Jag vill också! De lyckligt lottade som fått vara lediga de här fina dagarna har grillat sig själva - jag har grillat kyckling i stället. Idag gjorde jag även mitt första uppläggningsfat helt på egen hand. Blev ju faktiskt ganska fint om jag får säga det själv. Tog till och med kort med mobilen, men dem får jag lägga in nån annan dag för nu måste jag sova. Ska upp sisådär 05.30 i morgon. Ja, precis. Jobb. Men åh åh åh vad härligt det ska bli när junilönen kommer!
Scones
Scones, 4 kakor
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
3 dl mjölk
Sätt ugnen på 225°C. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt mjölken och rör ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar, platta ut till runda kakor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Skär två skåror i varje kaka så det blir ett kors. Nagga med en gaffel. Sätt in i ugnen och grädda i ca 10 minuter.
Servera direkt med smör, ost och marmelad.